Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:10, 01 lut 2014

Do góry
wiunia napisał(a)
Anetko masz u siebie wiele traw, podpowiedz mi proszę czy wszystkie trzeba ciąć czy można wyczesać te wyschnięte zeszłoroczne jak zaczną wychodzić młode listki? Mam miskant ML, turzycę włosistą, buchanana i carex morrowi silver scepter(to też turzyca), kostrzewę siną, i chyba jakąś rozplenicę ale nie pamiętam jaką pliss o pomoc, niedługo wiosna i trzeba pomyśleć o tym a hakone jak się traktuje zimą? Jakoś nie ufam temu co piszą w necie na ten temat

ML i inne miskanty- tne
turzyca włosiasta - czesze
buchanana- mam pierwszy rok i nie wiem jeszcze
carex - przycinałam tylko te listki które były brzydkie
kostrzewe siną - miałam ale się pozbyłam bo mi się nie podobała, ale może dlatego że jej nie ciełam, nie wiem
rozplenice- ciąć
hakone - po zimie zawsze jest przyschniete i też tne (mam ją w kamykach więc niczym jej nie traktuje, nie przykrywam)
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:10, 01 lut 2014

Do góry
wiunia napisał(a)
Anetko masz u siebie wiele traw, podpowiedz mi proszę czy wszystkie trzeba ciąć czy można wyczesać te wyschnięte zeszłoroczne jak zaczną wychodzić młode listki? Mam miskant ML, turzycę włosistą, buchanana i carex morrowi silver scepter(to też turzyca), kostrzewę siną, i chyba jakąś rozplenicę ale nie pamiętam jaką pliss o pomoc, niedługo wiosna i trzeba pomyśleć o tym a hakone jak się traktuje zimą? Jakoś nie ufam temu co piszą w necie na ten temat

ML i inne miskanty- tne
turzyca włosiasta - czesze
buchanana- mam pierwszy rok i nie wiem jeszcze
carex - przycinałam tylko te listki które były brzydkie
kostrzewe siną - miałam ale się pozbyłam bo mi się nie podobała, ale może dlatego że jej nie ciełam, nie wiem
rozplenice- ciąć
hakone - po zimie zawsze jest przyschniete i też tne (mam ją w kamykach więc niczym jej nie traktuje, nie przykrywam)
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:47, 01 lut 2014

Do góry
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:58, 01 lut 2014

Do góry
Bukszpan, trzmielina i trawki (turzyca i miskant)

Chatka Baby Jagi 10:02, 31 sty 2014

Do góry
Beata: Witam cię u mnie...nigdzie się nie wybieram i zapraszam zapraszam, kiedy tylko masz ochotę...

Alinak : Miło, że i na blogu zawitałaś... I muszę przyznać że mój M. nawet mnie wciąż tym zaskakuje.... mimo tylu lat ile już spędziliśmy razem....

A dziś chciałam wam troszkę ogrodu z tamtego czasu pokazać, a nie ciągłe remonty...

( 27.11.2010 )

Świerki i modrzewie za domkiem, a na drugim zdjęciu świerczek przed naszym zagajniczkiem

Chryzantemka

Perukowiec

Wierzba

Berberys

Widok z górki ogniskowej w stronę skarpki z jabłonką i w str. centrum, dalej "zagajnik"

Miskant 'zebrinus'

Jerzyna

Azalia

Pomysł na ogród 08:56, 29 sty 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

Dziękuję i ja za listę trawek!
Muszę przestudiować!

ja już nawet mam dokładnie przejrzane i przeczytane wieści o swoich faworytach

1. Miscanthus sinensis 'Zebrinus Nanus' (miskant)
2. Calamagrostis acutiflora 'Overdam' (trzcinnik)
3. Festuca glauca 'Intense Blue' (kostrzewa)
4. Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty' (rozplenica)
5. Imperata cylindrica 'Red Baron'
6. Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca)
7. Stipa tenuissima (ostnica)

to taka szczęśliwa 7 !
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 21:14, 25 sty 2014

Do góry
Pola napisał(a)
Następny problem, rozplenice japońskie po obu stronach obok szmaragdów, czy jednak miskant

Miskant
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 16:36, 25 sty 2014

Do góry
Następny problem, rozplenice japońskie po obu stronach obok szmaragdów, czy jednak miskant

wyższe...chciałabym troszkę zakryć widok tej drugiej części ogrodu i zastanawiam się jak i czym...tajemniczy ogród kcemmmmm

Biały domek pod lasem 23:52, 22 sty 2014

Do góry
miskant:
Ogródkowy chaos u monitki 10:47, 21 sty 2014

Do góry
Ja tak luźno rysowałam, nie zastanawiałam się nad gatunkami tylko nad kolorami.

2 Thuja Golden Tuffet
3. Miskant Variegatus
4. Carex Evergold
5. Tuja wschodnia Aurea Nana
6.Buk, ambrowiec - ok
7. Lawenda pod trzmielina.

przed lawendą można by było jeszcze coś niskiego dać. Jakąś żurawkę??
Ogródkowy chaos u monitki 10:19, 21 sty 2014

Do góry
Danusiu bardzo ci dziękuję Cały weekend byłam na wyjeździe i miałam odwyk od forum a tu taka niespodzianka Rabata będzie wypłaszczona tak jak wyrysowałaś.Tylko czy dobrze rozszyfrowałam rośliny?

1 choiny kanadyjskie
2 RH Cunningham White
3 Miskant Variegatus lub Zebrinus
4 ?
5 stożki bukszpanowe
6 Buk Riversii? abrowiec?
7 carexy
8 żurawki czerwone
Szmaragdowy Zakątek 16:56, 19 sty 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Połaziłam troszkę po waszych ogrodach i mam taki ból głowy, że ani „Panadol extra”, ani „Iburpom forte” nie pomoże. To mi się podoba, a tamto jeszcze bardziej, to bym chciała ale boję się. Jedno już wiem na pewno, że w celu przełamania monotematycznej zieleni mus wprowadzić kolor w ilościach hurtowych.
Lecz……..
1 - tęczowy misz-masz to nie koniecznie, raczej (tak jak radzi Danusia) piękne barwne plamy
2 - kwiatowy ogród to raczej nie moja bajka, bardziej od ukwieconych łąk zachwycają mnie kolorowe krzaczki i iglaczki, ale nie mówię „nie”- jestem otwarta na propozycje
3 – ze wzglądu na mój weekendowy system pracy na działce wolałabym rośliny z gatunku „samowystarczalne” odmiana „posadź i zapomnij”…. – wiem, wiem, tak się nie da.
4 – pozostałe kwestie pozostawiam do negocjacji.

Rozpoczynam rekrutację roślin na moje rabatki. Na listę kandydatów wpisuję:
- bukszpany
- tuja DANICA
- berberys (czerwony): ADMIRATION, ATROPURPUREA lub ORANGE ROCHET
- berberys (żółty): AUREOLA lub SUNNY
- klon palmowy GARNET
- rododendrony
- hosty
- żurawki (odmiany żółte i czerwone)
- wrzosy i wrzośce
- trawy: miskant VARIEGATUS, turzyca EVERGOLD, imperia cylindrica „RED BARON” , konwalnik (czarna trawa), hakonechloa wysmukła "AUREOLA", kostrzewa sina

Jest też lista rezerwowa, tutaj zakwalifikowały się:
- jałowce płożące (ale mam już 19 szt.)
- owies wiecznie zielony
- golteria
- kosodrzewina
- świerk NIDIFORMIS
- cis ELEGANTISSIMA (źródła tajne przez poufne donoszą, że prawdopodobnie dostanę w prezencie 3 szt. na wiosnę)

Widzę, że guścik mamy podobny, u mnie jeszcze kilka róż o hortensje... a jakie kolorki preferujesz...
Szmaragdowy Zakątek 13:54, 19 sty 2014

Do góry
Połaziłam troszkę po waszych ogrodach i mam taki ból głowy, że ani „Panadol extra”, ani „Iburpom forte” nie pomoże. To mi się podoba, a tamto jeszcze bardziej, to bym chciała ale boję się. Jedno już wiem na pewno, że w celu przełamania monotematycznej zieleni mus wprowadzić kolor w ilościach hurtowych.
Lecz……..
1 - tęczowy misz-masz to nie koniecznie, raczej (tak jak radzi Danusia) piękne barwne plamy
2 - kwiatowy ogród to raczej nie moja bajka, bardziej od ukwieconych łąk zachwycają mnie kolorowe krzaczki i iglaczki, ale nie mówię „nie”- jestem otwarta na propozycje
3 – ze wzglądu na mój weekendowy system pracy na działce wolałabym rośliny z gatunku „samowystarczalne” odmiana „posadź i zapomnij”…. – wiem, wiem, tak się nie da.
4 – pozostałe kwestie pozostawiam do negocjacji.

Rozpoczynam rekrutację roślin na moje rabatki. Na listę kandydatów wpisuję:
- bukszpany
- tuja DANICA
- berberys (czerwony): ADMIRATION, ATROPURPUREA lub ORANGE ROCHET
- berberys (żółty): AUREOLA lub SUNNY
- klon palmowy GARNET
- rododendrony
- hosty
- żurawki (odmiany żółte i czerwone)
- wrzosy i wrzośce
- trawy: miskant VARIEGATUS, turzyca EVERGOLD, imperia cylindrica „RED BARON” , konwalnik (czarna trawa), hakonechloa wysmukła "AUREOLA", kostrzewa sina

Jest też lista rezerwowa, tutaj zakwalifikowały się:
- jałowce płożące (ale mam już 19 szt.)
- owies wiecznie zielony
- golteria
- kosodrzewina
- świerk NIDIFORMIS
- cis ELEGANTISSIMA (źródła tajne przez poufne donoszą, że prawdopodobnie dostanę w prezencie 3 szt. na wiosnę)

Moja codzienność - ogród Oli 16:50, 17 sty 2014

Do góry
[

Od ulicy świerki serbskie
1- Śliwa wiśniowa ''Nigra" ewentualnie klon ''Royal Red'' którego mam i muszę przesadzić
2- Miskant ''Veriegatus''
3- Hortensja ''Vanille Fraise''
4- Żurawka
5- Różanecznik
6- Carex morrowii ''Ice Dance''
7- Choina kanadyjska ''Jeddeloh'' przed nią może wrzosy, wrzośce

Witaj Olu wpadam z propozycją pomyśl jeszcze nad takim (rys.poniżej) rozmieszczeniem choiny Jeddeloh , wkomponowaniem w to miskanta Morning Light może3szt i tak jak napisałaś jako uzupełnienie zastosować wrzosy i wrzośce????????

Ładnie sobie rozrysowałaś planik
a tu to o czym myślałam

pozdrawiam wiosennie .... bo tak jest u mnie od kilku dni w ogrodzie .... słońce i ciepełko
W miniformacie 20:06, 16 sty 2014

Do góry
Beatko, a czy nie ma za ciemno, bo bluszczyk widzę na ścianie... Miskant nie korzeni się zbyt głęboko... mimo, że olbrzym łatwo go wykopać... dużo ciężej kopało mi się rozplenice... ta dała popalić z korzeniami
Dużo słońca + ziemia przepuszczalna + podlanie od czasu do czasu = gigant jak u mnie
W miniformacie 22:28, 15 sty 2014

Do góry
Z tego co piszesz to będzie gliniasta ziemia i może za mało wody.
Miskant kupiony jako gracillimus. Jedyne pocieszenie to, że kwitł za każdym razem.

Muszę koło niego pochodzić może się pozbiera.

Moja codzienność - ogród Oli 20:53, 15 sty 2014

Do góry
Czas najwyższy brać się za projekt, koniec laby bo wiosna idzie

Żeby nie szukać pokażę co zaproponowała Danusia

A teraz moje wstępne przemyślenia odnośnie fragmentu między bramą wjazdową a furtką

Od ulicy świerki serbskie
1- Śliwa wiśniowa ''Nigra" ewentualnie klon ''Royal Red'' którego mam i muszę przesadzić
2- Miskant ''Veriegatus''
3- Hortensja ''Vanille Fraise''
4- Żurawka
5- Różanecznik
6- Carex morrowii ''Ice Dance''
7- Choina kanadyjska ''Jeddeloh'' przed nią może wrzosy, wrzośce

Dla przypomnienia zdjęcia tego miejsca

Pomysł na ogród 19:40, 15 sty 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

1 - miłorząb Mariken lub 'Pendula' albo inne drzewko na pniu z dość mocną koroną, najlepiej zwisającą

2 - donica wysoka z kordyliną australijską purpurowe liście, z wiszącym bluszczem i petuniami lub innymi kwiatami sezonowymi, zmienianymi wraz z porami roku (bratki, potem petunie, potem wrzosy lub trawki)

3 - berberys 'Admiration. Widziałam, że go rzyswoiłeś"

4 - pomarańczowe żurawki lub trawki (żurawki dają kolor przez cały rok)
5 - wrzośce mocno różowe lub żurawki w tym kolorze
6 - ekran iglasty strzyżony
7 - żółte zurawki lub trzemilina Em. Gold.
8 - miskant 'Variegatus 5 szt

dzięki wielkie

a widzisz.... zupełnie inaczej spojrzałaś na to miejsce proponując powiększenie rabaty oraz zmianę kształtu
o czym ja zupełnie nie myślałem
widzę ,że miskanty rosną właśnie w strefie zrzutu śniegu z dachu a pozostałe rośliny są wysunięte do przodu
szczególnie podoba mi się zielony , strzyżony ekran - miałyby to by być cisy ? jaki jest najlepszy gatunek
i jak gest się je sadzi ?
taak ! berberys Admiration - piękny !
i dzięki za alternatywę żurawek bez urazy oczywiście

oj będę miał pewnie wiele jeszcze pytań jak poczytam o wszystkich roślinach

pozdrawiam
Pomysł na ogród 14:50, 15 sty 2014

Do góry
Skula napisał(a)

1 - miłorząb Mariken lub 'Pendula' albo inne drzewko na pniu z dość mocną koroną, najlepiej zwisającą

2 - donica wysoka z kordyliną australijską purpurowe liście, z wiszącym bluszczem i petuniami lub innymi kwiatami sezonowymi, zmienianymi wraz z porami roku (bratki, potem petunie, potem wrzosy lub trawki)

3 - berberys 'Admiration. Widziałam, że go rzyswoiłeś"

4 - pomarańczowe żurawki lub trawki (żurawki dają kolor przez cały rok)
5 - wrzośce mocno różowe lub żurawki w tym kolorze
6 - ekran iglasty strzyżony
7 - żółte zurawki lub trzemilina Em. Gold.
8 - miskant 'Variegatus 5 szt
W miniformacie 10:26, 15 sty 2014

Do góry
Beatko... pisałaś u mnie o miskantach.... masz może jakieś ich fotki, znasz nazwę? Jeśli słabo rosną na wysokość - a wiesz, że powinny być wyższe, może to wynikać np. z zacienienia lub zbyt gliniastej lub piaszczystej gleby.
Miskant to trawa która kocha słońce i lubi glebę średnio przepuszczalną. Posadziłam kilka sztuk na terenie gliniastym i urosły mi do połowy prawidłowej wysokości ... to samo miałam na rabatce gdzie była ziemia mocno przepuszczalna i sucha.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies