Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 17:57, 26 lut 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Dajano, jestem u Ciebie na bieżąco i podczytuję od deski do deski, ale nie zawsze wpis robię, więc dzisiaj się odzywam. Rezygnujesz jednak z cisa? Cis lubi wapienne gleby i radzi sobie na nich nieżle, ale jest drogi, więc warto go sadzić tylko w tych najbardziej reprezentacyjnych miejscach (no chyba, że ktoś ma duuużo kasy). Ligustr też może być fajny, tylko ten zwykły, bo odmianowy może przemarzać. O jakim "dziadostwie" mówisz, bo nie kojarzę? Pozdrawiam

Agusiu zwykły czyli tzw pospolity?Ja muszę mieć w sumie 60 m żywopłotu zbankrutowałabym robiąc z cisa .A przed domem muszę mieć go jak najszybciej więc ligustr wchodzi najbardziej w grę.Jakie dziadostwo? hi no moje Agusiu ,moje!!!wiem przecież jak wygląda moja działka hi.Nie pocieszaj mnie swą taktownością bo sama przecież nie będę się oszukiwać.Mam dziadostwo i tyle Zobacz jakie przede mną fajne wyzwania i to jest fajne .Agusiu co tak na niebiesko ci kwitnie na murkach kamiennych Pokazywałam wczoraj koledze w pracy twój ogród Biedaczek az rumieńców dostał tak się zakochał w Jurajskim Ja tez u ciebie siedzę często ale z pisaniem różnie bywa zazwyczaj podglądam w pracy tylko jak ktoś wchodzi to spuszczam na pasek co by mi blokady nie założyli Nie darowałabym sobie pozbyć się tych widoków One mnie napędzają ,mobilizują uspokajają i pozwalają marzyć Kocham twój ogród i jeszcze kilka ale twój ma namiastkę mojego przyszłego, więc siedzę w nim najczęsciej i jakoś tak mi ciepło na sercu bo przecież w nim byłam a to nie to samo co zdjęcia .Buziaki ci przesyłam za przynudzanie i nie tylko
dajana 19:48, 26 lut 2014

Przydatny dla mnie link Podkradam jak zwykle http://nasze-srodowisko.blogspot.de/2012/06/preparaty-roslinne-z-wrotyczu.html
AgnieszkaW 20:02, 26 lut 2014

Dajano, nie przynudzasz absolutnie (i dziadostwa też nie masz, bo każdy {no, z wyjątkami} na forum ma jakieś miejsca mniej lub bardziej reprezentacyjne. Mój ogród na pewno "cukiereczkiem" nie jest, ale kocham go takiego, jaki jest). W końcu po to jesteśmy na forum, żeby się wygadać, wspierać i inspirować. Chodzi mi o ligustr pospolity, taki mam u siebie. To na murku niebieskie to żagwin. Mam nadzieję, że nie zagmatwałam zbytnio swojej wypowiedzi? Cmokam

Ps Miło, że ogród podobał się koledze
anex 23:16, 26 lut 2014

dajana napisał(a)

Witam cię Aniu bardzo ciepło na swoim wątku Zadałaś sobie tyle trudu aby go poczytać?Podziwiam więc twoją cierpliwośc bo uważam go osobiście za nudnawy Jeśli moje poczynania są ci bliskie to będziemy miały o czym sobie pogawędzić ale podobne przeżycia mnie już nie cieszą Oby dalsze się różniły bo to niezbyt ciekawy temat i nie życzę ci tego podobieństwa za żadną cenę.Szkoda ze nie masz aktywnego wątku mogłabym cię odwiedzić Widzę jednak ze lubisz zwierzęta (tak jak ja ) Ślicznego masz owczarka i kawał zielonej łąki też dostrzegłam .Będę czekała cierpliwie az się uaktywnisz ,daj mi proszę znać kiedy to się stanie bo nie wątpię że dołączysz do nas ku mojej radości .Dziękuję za miłą wizytę serdeczne pozdrowienia i liczę po cichutku że jeszcze mnie wielokrotnie odwiedzisz Zapraszam z radością i równie serdecznie pozdrawiam Dajana

Ps Posadziłaś te tuje?

Witam ponownie

Dajano, to żaden trud był dla mnie, a wręcz przeciwnie. Jesteś taka dopracowana w szczegółach, wiesz czego chcesz. Kochasz zwierzęta. Płakałam, czytając jak opiekowałaś się chorym, bezpańskim psem, czuwając przy nim na klatce. Jesteś kobietą godną podziwu - twardą, dzielną, upartą. W chwilach powątpiewania czerpałam siłę oraz nadzieję z Twych słów.
To wątek terapeutyczny dla mnie Można wszystko, trzeba chcieć - nieważne, czy wykopywać tony kamieni kobiecą ręką, by uprawić trudną ziemię i sukcesywnie przemieniać ją w zaczarowany zakątek, czy też wbrew innym wstawić się za (s)krzywdzonym stworzeniem, i Ty dla mnie jesteś tego przykładem.

Wątek jak tylko założę, dam znać Dziekuję - ten owczarek na zdjęciu to moja miłość, mój oddany Przyjaciel i wierny druh od 12 lat

Acha, Dajano, masz już piękny ogród! Nie możesz pisać o nim "dziadostwo" - nie możesz!
A jeśli chodzi o tuje...to je niestety zamordowałam

Dobranoc.

alinak 23:35, 26 lut 2014

Dajanko ty z tego co czytam to też nie czekasz na wiosnę ..ty ją sama sprowadziłaś do ogrodu .
działasz i basta . ja też już prawie w połowie pielęgnacji jestem.
kamieniorki które wykopujesz to pewno przydadzą się w ogrodowych kompozycjach ...prawda .
nie opowiadaj głupstw że mało ludzi u ciebie ..sama wiesz jak jest to najbardziej popularne pismo obrazkowe ....czytają tylko najwytrwalsi i czasowi . ciekawam tych prac koparkowych jak wyjdą , ale nie doczytałam czy skarpy zmieniają wygląd ? wstawże jakieś foty , bo może coś uradzimy razem ...
wiem że czasem przychodzi taka rezygnacja ale błagam cię nie pisz że u ciebie dziadostwo , bo mi serce pęka , to oznacza że coś ci w duszy nie gra ....głowa do góry . jak się wszystkie roślinki troszkę zestarzeją to zobaczysz jak ogród wypięknieje ....głowa do góry
Kasiek 23:41, 26 lut 2014

A ja oficjalnie pogroze Ci palcem
Sonka 05:58, 27 lut 2014

Danusiu, podgladam często, chwila z ogrodami daje mi odprężenie i chęci do działania , choć tych nie brakuje.Teraz tak, floksów tych płożących nie mam ale nie mam gdzie ich posadzić, więć dziękuję.Teraz parę słów dorady, proszę nie obraź się ale wiem że jeszcze jesteś na etapie nauki sztuki ogrodowej, tak jak my wszyscy zresztą.
Dąbrówka rozłogowa, którą Ci przywiozłam ponoć rośnie też w słońcu. Moja rada, wykop ją całą porozdzielaj i posadz każdą roślinkę oddzielnie, one sie b dobrze przyjmują, można to zrobić już.Dallię, te kłącza, bulwy, które miałaś mieć w garażu, posadź do doniczki wysadzisz w maju do gruntu, można je porozdzialać jak jest duża karpa, chociaż nie wiem czy to twój kolor- są czerwone. Miskant to Kleine silberspinne, on ma ok 1m wysokości, żeby był niższy można ściąc kwiatostany, zakwita jak na miskanty szybko, w sierpniu chyba. Marcinki daj gdzieś do tyłu, żeby Ci nie psuły efektu rabaty różanej.Pytaj proszę, bo zapomniałam co tam jeszcze ci zawiozłam?
Na zdjęciu miskant jesienią

Zastanów się nad ligustrem, ja to juz przerabiałam i nie chcę go więcej, fajny jest, szybko rośnie, ale bardzo dużo przy nim pracy, byłam najszczęśliwsza jak go sie pozbyłam, a korzenie to filc sięgające daleko.
Sonka 06:03, 27 lut 2014

Znalazłam jeszcze takie zdjęcie, żebyś miała pogląd, siedzę przdkompem, ale tak to już chcę iść do ogrodu a tu ciemno jeszcze.

Anita1978 07:17, 27 lut 2014

Sonka
Fajne te miskanty, może zgapię
dajana 19:31, 27 lut 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Dajano, nie przynudzasz absolutnie (i dziadostwa też nie masz, bo każdy {no, z wyjątkami} na forum ma jakieś miejsca mniej lub bardziej reprezentacyjne. Mój ogród na pewno "cukiereczkiem" nie jest, ale kocham go takiego, jaki jest). W końcu po to jesteśmy na forum, żeby się wygadać, wspierać i inspirować. Chodzi mi o ligustr pospolity, taki mam u siebie. To na murku niebieskie to żagwin. Mam nadzieję, że nie zagmatwałam zbytnio swojej wypowiedzi? Cmokam

Ps Miło, że ogród podobał się koledze

Nie zagmatwałaś ależ skąd .Skromna bardzo jesteś Agnieszko, masz cukiereczka a nawet wisienkę i tego się będę trzymać Od dzisiaj mam 7 dni urlopu i cały dzień działam na moich zagonkach .Zdjęcia wkleję jutro może mi pomożecie w decyzji Pokaże to paskudne miejsce pod żywopłot i nie tylko .Co ja sie dzisiaj namęczyłam przy tych pęcherznicach One mają 2 m wysokości i sporo rozkrzewione ,wykopałam 2 szt ,przesadziłam poza działkę jutro jeszcze kilka czeka na wykop .Te diablo są piękne a żółte tez nie są złe ale te pierwsze ładniejsze .Zakodowałam twoje niebieskości żagwin jest śliczny Kupuje się sadzonki czy nasiona ?