Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród w skali mikro :) 15:25, 30 lis 2013

Do góry
A dziś moje roślinki były na czesaniu u fryzjera ......

Rozplenica i mozga tylko zostały uczesane w kok

Ale miskant ML zasłużył na warkocza .....

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:46, 29 lis 2013

Do góry

1 - tuje ciąć, nawet na stożek lub kolumnę, nie mogą być roztrzepane i nieporządne
2 - buka wyprostować, bo jest pochylony
3 - biały miskant 'Variegatus' lub rozbielony 'Morning Light' - 3 szt
4 - niższe turzyce lub trawki (Carex testacea lub Stipa tenuissima) 3 - 5 szt
5 - berberys 'Admiration 3 szt
6 - żurawka 'Creme Brule' 7 szt
7 - żurawka 'Berry Smoothie' 11 szt
8 - coś krwistego albo Carex Evergold (biały) 10-15 szt
9 - cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' lub tuja 'Miriam' 5 szt
10 - żurawka 'Mint Julep' albo niskie trawki lub nawet czarny konwalnik 'NIgrescens' do wyboru - 10 - 12 szt

Węża ze ściany zdejmij, kup wózek i schowaj do garażu, wyjeżdżaj i podłączaj tylko, gdy używasz. Bardzo zwraca uwagę, nie powinien tam wisieć, Może stać gustowna, metalowa konewka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:59, 28 lis 2013

Do góry
Za kołem proponuję niski zywopłocik strzyżony (bukszpan albo trzmielina Fortunego. Za nim hortensje bukietowe jednakowe. Kompost u sąsiada zasłaniamy drzewem o czerwonych liściach.

Dosadzamy w tle miskant Variegatus (biało-zielone - 5 szt), te zielone - Gracillimus (3 szt)

Pomarańczowe po lewej tuja Golden Tuffet albo cyprysik groszkowy ;Filifera Aurea Nana', dalej w lewo wrzośce albo żurawki w zależności od koloru iglaków. Jeśli iglaki poarańczowe to żurawki inne powinny być.

Marzy mi się Siedlisko.... 18:40, 27 lis 2013

Do góry

I jeszcze trochę wczorajszego ogrodu

Piękne kolory
Czy ta duża trawa po lewej to miskant olbrzymi? Dostałam w październiku karpę od sąsiada i trochę pożałowałam, że ją chciałam. Naczytałam się w necie, że strasznie się rozrasta, a korzenie bardzo głęboko wrastają w ziemię. Jak rośnie u Ciebie?

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 14:47, 27 lis 2013

Do góry

Za brzozą ekran z cisa

Przy pniu brzozy Imperata cylindrica 'Red Baron' - 11 szt
Za brzozą miskant 'Variegatus' 3 szt

Pod jałowcami hortensje 'Vanille Fraise'
przed brzozą na brzegu 3 tuje Danica (cięte dodatkowo). między nimi Carex testacea a na samym dole 3 rozplenice japońskie lub 3 iglaki jednakowe.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:13, 27 lis 2013

Do góry
Widzę to w ten sposób ale może macie jakieś inne koncepcje?
Dodam, że jest to słoneczne miejsce, od rana do wieczora słoneczko.
1 - płocik z bukszpanu,
2 - lawenda,
3 - kule bukszpanowe,
4 - miskant - tylko nie wiem jeszcze, który najlepiej nadawałby sie na to stanowisko.

Ogród nad Rozlewiskiem 00:55, 23 lis 2013

Do góry
Napisałam w odpowiedzi dla Pszczółki, że staram się, żeby rosły tu dobre rośliny, takie, co sobie same dadzą radę.
Chyba muszę sprostować - takie mam postanowienie, ale z jego realizacją jestem nieco na bakier.
Na rabatę z bergenią i naparstnicą dosadziłam trawki Evergold. Czy dadzą radę?

Rozsadziłam moją kępę rozchodnika. Będzie rabata niebiesko-bordowa (rozchodnik Matrona, miskant, perowskia, juka i dąbrówka.
W jedną stronę i w drugą:

Ogród nad Rozlewiskiem 00:46, 23 lis 2013

Do góry
Wzeszła trawka wysiana w miejscu usuniętych róż.
Bożenko - Bogdziu, usunęłam róże, ale nie poszły na śmietnik - oddałam sąsiadkom i siostrze.

W przyszłym roku muszę coś tu zaprojektować.

Zakwitł cudnie mój jedyny w tym ogrodzie miskant.

Róże i trawy 21:37, 21 lis 2013

Do góry
W artykule kompozycje z różami wyczytałam "Trawy dodają lekkości kompozycjom, źdźbła poruszane przez wiatr pięknie wyglądają i przy okazji rozluźniają rabaty. Kwitną w zależności od odmiany w ciągu lata do jesieni, nie trzeba ich ścinać, bo nawet w zimie pokryte szronem są widowiskowe. Cięcie następuje dopiero wiosną. Wybierając trawy do kompozycji trzeba sprawdzić przede wszystkim, czy nie tworzą zbyt obszernych kęp i rozłogów, które szybko się rozprzestrzeniają, nawet pomiędzy korzeniami innych roślin. Do zestawień z różami nadają się: owies wiecznie zielony, drżączka średnia, trzcinnik, turzyce, śmiałek darniowy, kosmatka olbrzymia, rozplenica, miskant chiński, ostnica."

Chciałabym spróbować połączyć trawy z różami. Jak ktoś ma takie kompozycje wklejcie zdjęcia, proszę. Tyle teraz wątków, nawet jak widziałam u kogoś takie połączenie, to nie pamiętam. Zwłaszcza ciekawią mnie połączenia róż z turzycami, śmiałkiem, czy owsem. No i jakie trawysprawdzaja się w takich kompozycjach. Okrywowe, bardziej "dziki", czy i takie szlachetne angielki.
Małymi kroczkami do celu... 21:00, 21 lis 2013

Do góry
1. Hortensja limelight,
2. kule bukszpanowe,
3. żurawki żółte,
4. lawenda,
5. żurawki bordowe,
6. hortensje limelight,
7. wierzba Hakuro ( nie wiem, czy tu pasuje, ale podoba mi się to drzewko i nie chce się go pozbywać),
8. miskant morning light,
9. trzmielina na pniu,
10. obwódka z bukszpanu wokół trzmieliny,
11. perukowiec podolski ( jego też nie chce się pozbywać )
12. żurawki żółte,
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:16, 20 lis 2013

Do góry
inag napisał(a)
A czy sądzicie że dosyć wysokiego już klona Carnival, nie szczepionego a rozgałęzionego od dołu można podsadzić też czymś z białym akcentem (miskant Variegatus, dereń,...) Czy będzie zbyt biało w tej kompozycji? -(

Moim zdaniem będzie pstrokato, bo rośliny, które proponujesz są w podobnej kolorystyce co klon.
Klon Carnival jest bardzo strojnym drzewem z powodu kształtu i dwukolorowej barwie liści.
Na rabacie, siłą rzeczy będzie pełnił główną rolę i ewentualnie można mu u podnóża zrobić jakieś tło roślinne w czystych, kontrastowych kolorach. Swoją droga przydałoby się zdjęcie tej rabaty, którą opisujesz

Sadziłam takiego klona, w towarzystwie bordowych żurawek u podnóża, za plecami dałam mu szpalerek bordowych, kolumnowych berberysów, po bokach zaś, karłowe, świerki gniazdkowe.
Całość przełamałam jeżówkami, w kolorze różu i bieli.
To jest moje zdjęcie, ale było robione w pełnym słońcu i jest kiepskiej jakości

Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:25, 19 lis 2013

Do góry
Słabo widać nazwy więc napiszę jeszcze raz: Od lewej - berberys Maria, tuje Danica, tojeść rozesłana Aurea, Hortensja Limelight. Dalej trzmielina Emerald'n Gold na pniu, żurawki Georgia Peach, albo Southern Comfort (po konsultacji z Łukaszem), miskanty i jakaś obwódka (może bukszpan); na środku - miskant Morning Light, żywotnik Aurea Nana, berberys Admiration, obwódka- ostrokrzew Golden Gem; pod cisami trzmielina Emerald'n Gold. Cis nie musi byc Wojtek. Motyw Danica+ trzmielina również w donicach przed domem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:26, 19 lis 2013

Do góry
A czy sądzicie że dosyć wysokiego już klona Carnival, nie szczepionego a rozgałęzionego od dołu można podsadzić też czymś z białym akcentem (miskant Variegatus, dereń,...) Czy będzie zbyt biało w tej kompozycji? Rośnie on w "oczku" zrobionym w granicie przy samym wejściu do domu. Nie ma tam wiele miejsca - jakiś 1 - 1,5 metra kwadratowego, ale chciałabym trochę urozmaicić widok, bo jest nudno...
Szukałam jakiś inspiracji w internecie ale z tym akurat klonem nie znalazłam nic
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:37, 19 lis 2013

Do góry
Znalazłam że jambosana też posadziła rozplenicę z rozchodnikiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3676-gdzies-wsrod-lak?page=13

Tutaj dodany jest miskant 'Zebrinus'i Astilbe

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:16, 19 lis 2013

Do góry
Ja nie napisałam, że nie pasuje trzcinnik, napisałam że ja go nie sadzę, bo potrafi być nieporządny. Choćby Anula - miała trzcinnik i wywaliła także, zamieniła na miskant 'Variegatus', który lepiej się trzyma pionu i nie wygląda śmieciowato. To tyle. Trzcinnik też pasuje, ale ja bym nie posadziła.

Co posadzisz musisz sama zdecydować biorąc różne aspekty, ja tylko zwracam uwagę na jego wady.
Nadmienię, że miałam go z 15 lat temu w ogrodzie Babci Jasi i wyleciał, Zawsze wyglądał na "połamany".

Jeszcze tylko dodam, że ta rabata jest dość ryzykowna, stawianie na tak duże obsadzenie tylko jednym gatunkiem zawsze niesie ze sobą ryzyko kiepskiego wyglądu tej części ogrodu poza okresem kwitnienia, a więc bardzo długo. To co pasuje do rozchodnika, aby podkreślić jego urodę, powinno kwitnąć w tym samym czasie. Taka jest rozplenica, może być Carex testacea 'Prairie Fire, będzie zimozielony wtedy, gdy rozchodniki będą się budziły do życia.

Taką rabatę jest sens tworzyć, gdy w konkretnym okresie chcesz mieć spektakularny efekt. Jeśli będziesz koło niej codziennie przechodziła, może Ci się znudzić.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:02, 18 lis 2013

Do góry
GorAna napisał(a)

Irenko, a piłeczkę z gąbki już możesz ściskać?

Aniu mogę, staram się robić jak najwięcej,,,,,,ale i tak idzie jakoś wolno, wczoraj postanowiłam poćwiczyć przy pracach ogrodowych i miałam za swoje, dobrze, że dziś z fachowcem ćwiczę

i kolory jesieni

miskant cukrowy od Roberta....ma piękny kwiatostan
Pomysł na ogród 21:04, 11 lis 2013

Do góry
poszukam i wkleję

a na razie czytam i czytam i już sam nie wiem gdzie leży prawda
jeśli wierzyć opisom to mamy miskanta cukrowego
ale on wytwarza rozłogi

http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/byliny/miskant-cukrowy,5_227/

ale skoro u nas rozłogów nie wytwarza to nie może to być cukrowy .....
Pomysł na ogród 16:23, 11 lis 2013

Do góry
otóż rośnie u mnie 2 lata i nie ma rozłogów , ale prawdopodobnie jest to miskant cukrowy

a może się mylę ?

poszukam lepszych zdjęć to może ktoś ostatecznie go zidentyfikuje

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:38, 11 lis 2013

Do góry
Albo lawenda na brzegu, a w środku jeżówki, miskant Variegatus, ostnica delikatna.
Pomysł na ogród 13:15, 11 lis 2013

Do góry
asica napisał(a)
A co do traw można je podsadzić jeszcze wrzosami (zamiast żurawek ).
A Twój miskant jest bardzo wysoki, za dwa lata będzie wielki.
Ja do traw stosuję nawóz długodziałający do traw (raz -dwa w roku).

to są bardzo cenne uwagi

a miskanta chcę na wiosnę podzielić i obowiązkowo posadzić w plastikowej , wkopanej donicy

a wrzosy ....bardzo lubię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies