Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ana_art 22:58, 16 lut 2014

przekopiuje od siebie zwątku tutaj, każda propozycja mile widziana

moje plany, chciałam zagospodarować wąski pasek przy ogrodzeniu. Do bramy jest ok 20 metrów długości, szerokość ok 70cm Myślałam o wiśniach umbrach, ale musiałabym się ostro nakombinować. Płot tak jak działka ma spadek i wiśnie z takim spadkiem raczej nie wylądały by ciekawie, musiałabym szukać różnej wysokości by tworzyły jeden poziom.... jak myślicie co tu dać by ładnie wyglądało ( w okolicy biegają dwa psy sąsiadów)? myślałam też o trawach i czymś kwitnącym...

Marcin89 23:05, 16 lut 2014

Trochę wąska rabatka i kształt nietypowy - bo nie prostokąt wzdłuż ogrodzenia. A auta nie zniszczą nasadzeń?

Widziałem podobną rabatę u kogoś. Rosną na niej niskie byliny okrywowe i skalne - kwitnące w różnych porach roku. Można by ten pasek wysypać jasnym żwirem i posadzić rozchodniki i rośliny skalne.
ana_art 23:37, 16 lut 2014

nasadzenia maja być wzdłuż ogrodzenia właśnie, ruch samochodowy u nas niewielki, droga wspólna sąsiedzka, bardziej obawiam się biegających psów niż aut
Marcin89 23:39, 16 lut 2014

A tak pytam, bo widziałem jak nieraz auta omijają błoto i dziury kosztem trawnika czy rabaty.

Co do mojego pomysłu to można dodać jeszcze trawy - zwłaszcza wyższe tam w szerszym końcu rabaty. Żeby nie było to zupełnie płaska, niska kompozycja .
Zuza 09:03, 17 lut 2014

Ana_art upewnij się czy kiedyś ta droga nie będzie asfaltowana/poszerzana/brukowana lub czy nie powstanie chodnik. Bo zrobisz piękną rabatę, wydasz pieniądze a to wszystko zostanie zniszczone. Ja mam podobną sytuację ale zakładam, że za jakiś czas może powstać chodnik. Wsadziłam więc tylko jałowce na zmianę z irgami i berberysami- jak sięokazę, że coś będzie z drogą robione to mi nie będzie żal.
Marcin89 10:59, 17 lut 2014

Zawsze można je przesadzić w razie W.
Zuza 11:54, 17 lut 2014

no niby można- ale straty raczej nieuknione
Marcin89 12:00, 17 lut 2014

Dlatego bym się "nie bawił" w tworzenie wyszukanej kompozycji za ogrodzeniem. Ale rozumiem też, że koszenie tego paska trawnika było by uciążliwe. A chwastów też nikt tam nie chce .

Dlatego został bym przy bylinach i trawach - które łatwo można przesadzić - chyba bez większych strat.
Marcin89 12:33, 17 lut 2014

Pokusiłem się na mały schemacik.

Zielony - trawy zdobne np. miskant (najlepiej w grupach po 3-5 sztuk)
Fioletowy - dzwonek karpacki
Żółty - rozchodnik ostry
Różowy - płomyk szydlasty
Biały - ubiorek weczniezielony

Można też posadzić kilka grup tulipanów w ulubionym kolorze.

Przy takim doborze gatunków kolorystyka wiosną biało-różowa, latem fioletowo-żółta. To tylko przykład. Gatunków do wyboru jest mnóstwo.
ana_art 13:36, 17 lut 2014

Zuza napisał(a)
Ana_art upewnij się czy kiedyś ta droga nie będzie asfaltowana/poszerzana/brukowana lub czy nie powstanie chodnik. Bo zrobisz piękną rabatę, wydasz pieniądze a to wszystko zostanie zniszczone. Ja mam podobną sytuację ale zakładam, że za jakiś czas może powstać chodnik. Wsadziłam więc tylko jałowce na zmianę z irgami i berberysami- jak sięokazę, że coś będzie z drogą robione to mi nie będzie żal.
jak sobie zrobimy to będzie póki co nie widzę by któremuś z sąsiadów zależało na wyłożenie po kilku tysi na drogę, zatem zostanie tak jak jest. Wzdłuż części płotu mam wysypany kamyk, ale przerastają go chwasty, które nazbyt efektownie nie wyglądają....