Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pomysł na ogród 09:09, 11 lis 2013

Do góry
A co do traw można je podsadzić jeszcze wrzosami (zamiast żurawek ).
A Twój miskant jest bardzo wysoki, za dwa lata będzie wielki.
Ja do traw stosuję nawóz długodziałający do traw (raz -dwa w roku).
Pomysł na ogród 20:54, 10 lis 2013

Do góry
mój samotny miskant tak się prezentuje

na wiosnę , jak będziemy urządzali omawianą i projektowana teraz rabatę - też otrzyma stosowne towarzystwo
Pomysł na ogród 20:18, 10 lis 2013

Do góry
Skula rozplenice japońskie mamy jeszcze w innym miejscu, przed nimi rosną lawendy, obok czerwony berberys (który może da Ci jakiś obraz jak komponują sie trawy z tym kolorem)
lato

jesień

Chyba lepiej z iglakiem wybarwiającym się na jasno? Trawy najczęściej mają ciemny zielony kolor.

Tu masz jeszcze tą rabatę z trawami z drugiej strony:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=48
Podpisuję co znam :
1 miskant
2, 3, 4 - rozplenica japońska hameln (są 4 jedna się schowała)
5 miskant
6 barwinek
7 dwie szt. żurawki - nie wiem jaka odmiana, wygląda jak karbowana sałata
8 żurawka o czerwonych liściach
9 zawilec japoński
10 miskant variegatus
a między 3 a 4 jest runianka japońska, chociaż w pełnym słońcu świetnie sobie tam radzi.
Niestety nie znam odmian miskantów pod nr 1 i 5, ale są to średniej wysokości dwie różne odmiany (nie kupuję tych największych)
Mój jesienny ogród 20:08, 10 lis 2013

Do góry

Janinko, dzięki za fotkę, nic się nie zmieniło w Twoim lesie, jest tak jak pamiętam, zawsze to swojski widok. Tu też jednego dnia deszcz, na drugi ładnie. Raz zimno, raz ciepło. Miskant szybko rośnie, możesz go wsadzić w metrowych odstępach i będzie wielka kępa za dwa lata. Tylko lepiej go odgrodź bo jak złapie cugu, to nie nadążysz go tępić, naprawdę nie żartuję. Ja posadziłem przy oczku, i podziurawił mi folię i zarósł wszystko łącznie ze skalniakiem. Teraz będę miał roboty co niemiara żeby go stamtąd wywalić.
Bogdziu, mi też te kolorowe drzewa na skałach, bardzo się podobały, do tego zielona woda, naprawdę super. Teraz liści nie będzie to łatwiej, to znów łatwiej na ptaki się zaczaić. Teraz coraz bardziej nieprzyjazna pogoda to w końcu trza się za ptaki wziąć, bo tylko obiecuje a nic nie wysyłam, ale naprawdę nie mam kiedy.

Zapach ziemi 12:41, 10 lis 2013

Do góry
Śliczńy wianek, z trawki będzie Pani zadowlona. Wg mnie to też miskant
Zapach ziemi 22:56, 09 lis 2013

Do góry
Układ listków w trawce pasuje na miskanta... paseczków żadnych nie ma?? Bo to pomaga wykluczyć już jakąś grupę miskantów Miskant na zimę zamiera.. wiosną musisz przyciąć i dopiero latem sie okaże co to może być

Nerwy widzę na Ciebie dobrze twórczo działają, u mnie jest odwrotnie, jak nerwa to najczęściej coś zniszczę
Mój jesienny ogród 14:02, 09 lis 2013

Do góry
Haniu, tu w Ameryce jest dużo takich przedziwnych miejsc które nam przyroda utworzyła do podziwiania. Jak lubisz takie piękne miejsca to wpisz sobie ,,wędrowni ufale” tam pokazują fotki ze stanów jest też Niagara. Piękne zdjęcia. Janinko, ciesze się że miskant ładnie rośnie za dwa lata będzie wielka kępa. Możesz go rozsadzić szybciej się rozrośnie.

Zapach ziemi 06:10, 09 lis 2013

Do góry
...wpadłam się przywitać...trawka to pewnie jakiś miskant... wianeczek jak się patrzy...już o świątecznym myślę... jak ten czas leci....dopiero było lato a my już o świętach myślimy....
Zapach ziemi 21:08, 08 lis 2013

Do góry
Też mi to na "jakiś" miskant wygląda, tylko nie wiadomo, jaki. Okaże się w przyszłym roku. Wianek w "nerwach" robiony ślicznie wyszedł
Zapach ziemi 20:58, 08 lis 2013

Do góry
wpadłam zobaczyć kto ma tak ładnie nazwany wątek

donice z wrzosami świetne
żywopłocik grabowy będzie miodzio
a trawka z marketu to chyba jakiś miskant i widać że spora sadzonka - cena rewelacyjna

pozdrawiam
O....! 20:09, 08 lis 2013

Do góry
marzena napisał(a)

a miskant Variegatus właśnie zaczął kwitnąć...
wiedziałam, ze trzeba tu zajrzeć Marzenko bajka zachwycam się trawami u ciebie, bo ich nie mam i dobrze, bo jak bym wmiała wszystko to nie chciałoby mi się spacerować po innych ogrodach
i muszę dodać, ze kosmosy mają niespotykany kolorek, widać je z daleka
O....! 19:15, 08 lis 2013

Do góry
jeszcze kilka obrazków...
tu tylko zieleń...

kępa przekwitniętej rudbekii

koło ławeczki już nie ma host i paproci, natomiast bluszcz wspina się nieźle po pniu wierzby, a przy płocie rośnie żywopłot cisowy, do którego muszę mieć dużą cierpliwość...

a miskant Variegatus właśnie zaczął kwitnąć...
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:16, 07 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

I jak Ci rosły te wiązane??? Bo ważne jest nie to czy wiążemy, ale jak sie trzymają po zimie I jaki wpływ może mieć wiazanie.. Bo dla traw typu miskant i rozplenica nie ma znaczenia żadnego. Jest im wszytko jedno czy się je wiąże czy nie.. tylko względy praktyczne i wizualne.. To mam sprawdzone osobiście

'Bright Edge' mam trzy zimy, a raz tylko wiązałem i okładałem stroiszem (2011/2012), zwykłych nie. W tym roku pięknie mi kwitła. Natomiast w służbie dla społeczeństwa, czyli w miejscu mojej pracy wiążą wszystkie, równie pięknie kwitną.
Nie twierdzę jednak, że tak lepiej, słucham dalej.
I znowu nie mogę znaleźć fotek, zawsze kiedy są potrzebne ... ale jak znajdę, to puszczę u siebie w wątku.

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 11:46, 07 lis 2013

Do góry
Kamilo, widzę, że plany ruszyły pełną parą ja bym przed wejściem, dała kilka sztuk hortensji limelight , do tego obwódka z bukszpanów, żurawki, trawy ozdobne, fajny jest miskant morning light - moim zdaniem ta rabata powinna się wyróżniać, bo jest najbardziej widoczna.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:34, 07 lis 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Czyli nie wiążemy juk, ja wiązałem z przyzwyczajenia i nigdy nie zastanawiałem się nad tym ...

I jak Ci rosły te wiązane??? Bo ważne jest nie to czy wiążemy, ale jak sie trzymają po zimie I jaki wpływ może mieć wiazanie.. Bo dla traw typu miskant i rozplenica nie ma znaczenia żadnego. Jest im wszytko jedno czy się je wiąże czy nie.. tylko względy praktyczne i wizualne.. To mam sprawdzone osobiście
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 21:10, 05 lis 2013

Do góry
alinak napisał(a)

Witaj Ola .prześledziłam wątek od początku i od razu zaczynam nudzić , bo już widzę jak te rabaty będą wyglądać za dwa góra trzy lata .

miscant wygląda że chiński , więc powinna być tylko jedna sztuka ( ten z tyłu na środku ) resztę koniecznie wysadź .
bergenie wsadź na rabatę gdzie jest tak mało słońca a tu zostaw tylko houtunię ( tułacza ) on jest niemiłosiernie ekspansywny , zarośnie wszystko . ale sam fajnie będzie wyglądał .
na miejsce tych bocznych miscantów możesz wsadzić miscant morning light . będzie mniejszy troszkę ( do 1 m) i z tyłu zostaw na razie tawułkę arendsa ,rozmnóż ją na wiosnę na 4-5 szt i posadź nie symetrycznie . red baron tu się całkowicie gubi , przesadź go do ...np iglaków karłowych . houtunię posadź na całej długości rabaty . ja natomiast zmieniłabym tawułki na żółte dwa berberysy karłowe

możesz nudzić
akurat jeżeli chodzi o ta rabatę to te miskany(olbrzymie) posadziłam z premedytacja bo zależało mi na szybkim efekcie i od początku liczyłam się z tym, że po paru latach te boczne będę musiała usunąć i jak będzie miejsce to czymś je zastąpie. Plan też był taki, że bergenie i tułacza zmuszam do wojny, wygra ta roślinka, której tam będzie lepiej a drugą usunę. Red baron fajnie wygląda jak już tawuła przekiwta więc narazie też go tam zostawie dopóki miskant go nie pochłonie. Powiem szczerze, że jest to jedyna rabata, która cieszy oko od początku a jest na tyle mała, że mogę sobie tam dubać z przyjemnością i wezmę sobie Twoje rady do serca ale jeszcze przez nastepny sezon zostawie tak jak jest, zobaczymy jak to wszystko będzie się prezentować. Z czystej próżności zależało mi, żeby chociaż jeden kąt był ''skończony'' i od początku wypchany bo pachy
Pokażę nasz ogród 19:58, 04 lis 2013

Do góry
Donia72 napisał(a)
Asiu, ale Ty masz piękne trawy, świetnie komponują się z innymi krzewami. Oj, kiedy moje tak urosną?

Donia, większość traw sadzona zeszłej jesieni . Kilkuletni jest tylko miskant złoty pod ganeczkiem
Ogród z platanem. 17:50, 04 lis 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Miskant 'Grosse Fontane' stara się zachwycić kwiatostanami.

Stara się? Przeca zachwyca !! Napisz cos proszę o tej trawie , może do mnie będzie się nadawać. Jest cudna.
Pomysł na ogród 17:26, 03 lis 2013

Do góry
plan jest taki:

rośliny :
1. pęcherznica kalinolistna (Physocarpus opulifolius) 'Luteus'
2. miskant (Miscanthus sinensis) 'Punktchen'
3. miskant (Miscanthus sinensis) 'Sioux'
4. perowskia łobodolistna (Perovskia)
5. rozchodnik (Sedum) 'Herbstfreude'
6. jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)
7. trawa pampasowa (Cortaderia selloana)

poszukuję iglaka widocznego po prawej skrajnej stronie
takiego który nie będzie wyższy niż powiedzmy 2 m
może Jałowiec chiński Obelisk Juniperus chinensis Obelisk
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:53, 02 lis 2013

Do góry
Tak miskant , ale to ten cukrowy , rozłogowo idący i zapychający ogród, no wie wiem czy go tak naprawdę chcesz, ale kłosy ma piękne teraz to w nim się kocham, ale jutro to nie wiem czy ta miłość się utrzyma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies