Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Początki w Kruklandii 17:40, 15 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Juzia to Ty szkółkę przecież założyłaś

To tylko przechowalnik

Wiosną

Teraz

Jest różnica w ilości
Tak z połowę mniej
Kwiatki i rabatki u Elizy 17:40, 15 wrz 2014

Do góry
eliza3 napisał(a)
Zobaczcie co mi zakwitło.
Nie jest okazała jak w czerwcu, ale sprawiła mi dużo radości swoimi kwiatami.
Muszę dodać, że w czerwcu miała trzy olbrzymie kwiatostany.

cudowna niespodzianka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:29, 15 wrz 2014

Do góry
I dalej wrzosy
układałam kolory, mieszałam, jak w tyglu
i wymyśliłąm, że wykorzystam cegły, co zostały i taki pas od trawy zrobię

a w końcu tu poszły

tu też rosną moje sadzonki bukszpanowe i nowo nabyta złota hakone, chyba All Gold
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:18, 15 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Posiedziałam chwilę na tarasie i poobmyślałam zmiany

Takie malownicze obrazki to się do gazety nadają.
Jak z jakiejś wizualizacji.

Marzena kupiłaś gdzieś we Wrocławiu w zeszłym roku wrzośce Golden Starlet?
Początki w Kruklandii 17:15, 15 wrz 2014

Do góry
Kostrzewa i właśnie nie wiem co

Carex ptasie łapki

Carex gold fountains

Tatarak

Miskant ML

Miskant Rotsilber

Początki w Kruklandii 17:09, 15 wrz 2014

Do góry
Mam jeszcze kuklika...jakbyś chciała

Rojniki

Rozchodniki kaukaskie

Tojeść kropkowana

Dąbrówka rozłogowa

I co dalej w moim ogrodzie ? 16:58, 15 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
A może jeszcze coś takiego Geometryczne rabaty z możliwością różnych obsadzeń Wysokie szczepione drzewa liściaste przy wjeździe dające prywatność Do chodnika wokół domu nie przylega żadna rabata dzięki czemu można łatwo korzystać z ogrodu

jula
wolisz proste linie czy zaokrąglone?
tu gdzie wcięcie przy cisach możesz zrobić wyżwirkowany placyk pod huśtawkę czy coś innego i tylko za nim dać ekranik z cisów, skoro są drogie
kupiłabyś mniej a wyższe
resztę można kontynuować czymś innym, choiną kanadyjską, tujami, świerkami

wydaje mi się, że dobrze by było stworzyć rabatę wzdłuż szmaragdów
nie miałaby konkurencji w postaci trawy
na wiosnę zacznij regularnie nawozić i podskoczą do góry

czemu ostatecznie wybrałaś cis hilli a nie hicksi?
i czemu hortensje Silver Dollar?
bo mnie one kuszą, bo długo trzymają biały kwiat
u Sebka są teraz ładne, a Limelight już widziałam nieco poszarzałe
Początki w Kruklandii 16:58, 15 wrz 2014

Do góry
Fotki dla victoriagos:

Żurawki trochę sfatygowane...ale w gruncie powinny odżyć.

Żurawka bordowa NN

Żurawka Melting Fire

Żurawka różowa NN

Żurawka Ginger Peach

Żurawka Lime Marmalade

Marmalade jednak nie mam. Tzn mam swoje...ale do podziału to one się jeszcze nie nadają...mikrusy.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:57, 15 wrz 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ależ pięknie! Dajesz czadu! Ino furczy!

Haniu, mój ciut chory, więc nie działał za ostro, choć nie do końca, bo skracał z synem orzech i usuwał sosnę, olbrzymią, która przywalała dach, ciężka i niebezpieczna operacja...ale wracając do tematu, rył ze śmiechu, jak ja latałam z tymi wrzosami no i poszły do zakątka przy żywopłocie z cisa, bo tam w połowie już są wrzosy i 4 pod IMPREZOWNIĘ
a takie kolory, cudne są, nowinki były ciekawe, ale 37 zł, za duzo, te łądne i po 3

Podwórkowa rehabilitacja 16:57, 15 wrz 2014

Do góry
Kochane, dziękuję Wam bardzo
Dla Was kwiatuszek samosiejka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:43, 15 wrz 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, masz podobny problem z bukszpanami jak ja. U mnie większość choruje, mimo kropienia, nie wiem, co z nimi będzie Coniki można podciąć od dołu albo zrobić z nich Niwaki (zostawić te najładniejsze gałązki i przygiąć je drutem do bonzai albo jakiś innym). Pięknie wyglądają te bluszcze puszczone z białych donic Buziaki

No to, co się dzieje z bukszpanami, nie pamiętam aby kilka lat wstecz był problem? coś jest też w deszczach, nie wiem co, bo np oglądam zdrową, piękną różę, leje deszcz, na drugi dzień liście nagle żółte lub w plamach, coś dziwnego...były i ulewy i tak nie dbałam, a nic się nie działo...
Agnieszko, idealna podpowiedź, ciężka praca i kłująca, ale myślę, że warto je ratować, chyba od północy za mało dla nich światła...
a tu te zmiany z berberysem i trawami, na razie nie widać efektu, ale wiosną już powinien być
wymyśliłam sposób na przechowanie rozplenicy Rubrum, dam znajomym do szklarni, oni tam cały rok mają idealne warunki, może skuszą się na ich produkcję
tu dałam ten berberys, Red Baron, Fireworks, rozplenicę Rubrum, siałam ile wlezie różności i za rok będzie zaskoczenie
Brązowienie iglaków 16:35, 15 wrz 2014

Do góry
Witam wszystkich Forumowiczów i zwracam się z prośbą o pomoc dla moich iglaków.
Na przełomie lipca/sierpnia posadziłam tuje HOLMSTRUP YELLOW. Trzy wsadzona drzewka od początku kiepsko wyglądały ale ich stan się wcale nie poprawia a wręcz przeciwnie i nie wiem co im dolega. Już trzykrotnie w odstępach dwutygodniowych opryskałam wszystkie drzewka nawozem przeciw brązowienie ale ich stan wcale się nie zmieniła na lepsze. Czy jest jakiś ratunek dla moich drzewek?? Proszę o pomoc.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:20, 15 wrz 2014

Do góry
tak wysoko kwitną, że w końcu nie wiem, który to, bo środka nie widzę

limki różowieją, dorwałam się tam do środka, bo znalazłam sadzonkę, sama się ukorzeniła i po wykopaniu zobaczyłam piękny korzeń i poszła na miejsce wywalanych paproci
i robię test, te nasiona werbeny, co juz są brązowe sypię w to koło z limkami, może je zmrozi i same z siebie wzejdą, jak nie, będę siać

wiciokrzew kwitnie w najlepsze, ale drugi obok nie, chyba coś mu nie pasuje, czeka mnie szukanie nowego miejsca...

no i doszłam do mojego dylematu, kupiłam wrzosy, niby dużo, a mało, 6 godzin latałam, przymierzałam, czas uciekał i na koniec w jedno miejsce poszły, w zaplanowane tylko 4, bo zabrakło do koncepcji, muszę jeszcze 40 kupić
bo do nich też potrzeba mi 4 sztuki dorodnych Vanilek, chodzi mi o to przebarwienie jesienne, które zgra się z wrzosami
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:01, 15 wrz 2014

Do góry
popatrzyłam też na bukszpany, te moje stare różnią się od tych nowych, listki wąskie i smukłe, ciemnozielone, nigdy nie chorowały, a te kolejne zakupione, ciągle coś, zwłaszcza po cięciu...o tych jasnych juz nawet nie myślę, bo nic nie warte, mimo dbania i pilnowania, pewnie wylecą z ogrodu, bo straszą, jak tylko cięcie, narzędzia odkażone, zaraz po jakimś czasie gubią wszystkie liście...możliwe, ze to tylko u mnie? jeden jedyny tylko rośnie idealnie, reszta stale walka..
to moje stare

muszę dla porównania sfocić listki innych
a tu już ambrowiec zaczyna koloryzować

gość
Wrzosowisko 15:58, 15 wrz 2014

Do góry
Aga, miałam podobny problem na początku i sama musiałam rozplanować biorąc pod uwagę całe otoczenie. Mysle, że nawet nieźle sobie poradziłam i Tobie też się to uda.
Mam wrzosy i wrzośce, a pomiędzy nimi dla urozmaicenie posadziłam owies wiecznie zielony, pieris, rododendron miniaturowy, z tyłu żółty berberys, jałowiec i świerk "płaczący", z boku czerwone berberysy. Jeden wrzosiec mi wypadł, więc posadziłam różyczkę Lupo Z tego "poletka" jestem najbardziej zadowolona. Przycinam wiosną, a cały sezon jest kolorowo.
Historia mojego wrzosowiska zaczęła się w 2012 roku, a poszczególne etapy zakładania były najważniejsze i udokumentowałam je zdjęciami.

W tym roku wczesną wiosną tuż po przycięciu krzewinek wrzosowisko tak wyglądało:

Późną wiosną już pięknie krzewinki się rozrosły:

Jesień, to oczywiście najpiękniejszy okres dla wrzosowiska i zawsze mam apetyt na więcej. W ubiegłym roku dokupiłam kilkanaście wrzosów, m. in. śliczne trójkolorowe:

W tym roku poszerzyłam wrzosowisko i dokupiłam kilkanaście krzewinek i azalię i czekam na dostawę.

Kwiatki i rabatki u Elizy 15:54, 15 wrz 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Elu czy ty wycinasz te przekwitłe rozety,te z czerwca?

Bogusiu, wycinam tylko przekwitłe kwiatostany jak najniżej po przekwitnięciu.
Nie wycinam całych rozet, resztki pędów wcale mi nie przeszkadzają, bo obok wyrastają nowe rośliny, które przysłaniają to co nieładne, i roślina nie traci na urodzie.

Ogródek Ewy 15:54, 15 wrz 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Musiałam je uwiecznić.

Ewka, śliczne prawdziwy barokowy przepych w Twoim ogrodzie
Pozdrawiam serdecznie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:50, 15 wrz 2014

Do góry
przyjrzałam się konikom, co z nimi robić, z jednej strony idealne, zdrowe, nowe przyrosty, od północy wyglądają źle i tak od lat...myślę nad jakimś cięciem, ale póki co, nic nie wymyśliłam...one różnie rosną, bo w innym miejscu jedna całą ładna, dwie chorowały i wycięłam aż do czubków, teraz idą zdrowo

ta cała zdrowa, dół podcięłam tylko, aby trawy odsłonić i będę radykalnie ciąć jałowiec, który tu rośnie od początku mojego ogrodowania
a 2 tak w stożek, cięcie wysokie, aby je ratować

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:38, 15 wrz 2014

Do góry
a jedna jaką ma zdolność przetrwania, w taki miejscu się pokazała

krzewuszka zakwitła, dziwne, bo cięłam ją
bluszcze już posadzone do tawuł, teraz tylko podcinać i pielęgnować

stokrotki z wiosennych dekoracji znowu kwitną, ale tyle nowych, więc musiałam zabrać się za nie i dzieliłam i sadziłam na rabatach, wiosną będą cieszyć i do dekoracji wykopię od siebie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:31, 15 wrz 2014

Do góry
To ciut relacji
grzyby u mnie wszelkiej maści, pewnie te w lesie w igliwiu i jadalne, ale się nie znam i nie ruszam, ale te wielkością mnie zaskoczyły

kwitną i pachną

wyjątkowo leniwy w tym roku

lobelie, nie wiedziałam, że i biała będzie, bo niebieska jakby w dwóch odcieniach;0 chyba za rok ją znowu posieję wśród traw
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies