Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:47, 07 wrz 2014

Do góry

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:47, 07 wrz 2014

Do góry
dzień był gorący ... emocji wiele ... jeszcze więcej wrażeń ... skwer i staw pozwoliły na odrobinę wytchnienia

i zachwycająca Nowalis ... kwiat piekny ale z kolorem mam dysonas ... może kiedyś go zrozumiem ...

tonęła w takim skarbie

Do góry
ok godziny 15 na stoisku rosa-ćwik była już li tylko niemal urocza pani sprzedająca ... róż wymarzonych nie było ale jak miały być jak grupa łódzka w mocnym składzie wymaszerowała grubo przed nami z pełniuśkim bagażnikiem ...

Przemysław nam się na chwilę zapodział ... jak się odnalazł był już w towarzystwie zacnie egzotycznym ... figa, jakiś całoroczny pomidore i półtorakilogramowa (kiedyś ) cytryna bendom mieszkać w Marzyszu ...

taki był zadowolony z egzotyki Przemko

a tak się cieszy Kasia

Kasia nie wyjechała bez róży ... kupiła przepiękną okrywową purpurę "Apacz" ... foty nie mam ale Kasia pokaże przecież

obie za to nakupiłyśmy zawilców japońskich ... ale one cudne som !!! ... ja musiałam jeszcze zabrać z sobą rdest w absolutnie moim wybarwieniu ...

spotkałysmy "naszego Pana Trawkę" ... i umówiłyśmy się za dwa tygodnie już na naszym terenie ... targi bendom

wtedy zaadoptujemy wiele a na bank lewizję ... urzekła nas obie

Do góry
królowa miała być tylko jedna ... ale jak sobie poszła między lud ... ...

tak ale jesteśmy w mieście, które ma leworęcznego Marszałka zatem dlaczego nie zdetronizować gwiazdy ... ... ... to siem z Kasią zainstalowałysmy i królowe były dwie ...

a potem się okazało, że król jest jeden ...

na koniec pamiątkowe zdjęcie i na stragany ...

Do góry
nie udało się oddać w obrazie tego co oko widziało ... przenikające się w tych kompozycjach kontrasty i uzupełniające się odcienie ... gra kształtów ... maestria godna róży ... długo jeszcze będę skanowała zdjęcia ... wyszukiwała w nich podpowiedzianych rozwiązań na rabaty ...

Do góry
róża wtopi się i w klimat sielskiego klimatu łąki ... po prostu to będzie łąka z klasą

i takie tam ...

Do góry
róża z chili ... odrobinę mroku i czerwieni

Do góry
potęga zieleni i glamour róż ze srebrem w błysku szkła

Do góry
cd ... bez słów bo co tu gadać jak tu paczeć czeba !!!

róż ...

Do góry
goopio zakupy zostawiamy na potem !!! ... ale głodne wyższej estetyki i niebanalnego piękna chcemy zacząć od obejrzenia wystawy róż i aranżacji florystycznych ... zwłaszcza, że to 40 taka impreza w metryce miasta ... jubileuszowa !

florystki zaszalały !!!

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:46, 07 wrz 2014

Do góry
na placu ładnie ... są jakieś róże ale nie nasze ... są byliny i trawki ale nie dziś ... jest całe morze mniamania ale kto by o mniamaniu myślał jak my festiwalu szukamy

już z biletem na przegubie dłoni ... odciągając Przemko od przezabawnych maskotek gnamy przez Park Traugutta do Domu Kultury ... bo one tam som !!! ... nasze róże ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 14:46, 07 wrz 2014

Do góry
w temacie "ja i róże" decydującym momentem a na pewno momentem, który wniósł sporo świadomych danych i sprecyzował kilka oczekiwań ... jakie mam a o jakich sama nie wiedziałam ... więc takim klu była wczorajsza wyprawa do Kutna ... na festiwal róż ...

wyprawa zupełnie spontaniczna ... otóż któregoś dnia Przemko zupełnie sam (no może tam Kasia troszeczku wspomniała, ze taka impreza jest ) ... zaoferował się, że nas do tego Kutna ... na te róże zabierze ...

i zgodnie z tym co na forum już wiemy od dawna ... bo w "kwadratowym ... " padło iż jak mężczyzna obieca, że coś zrobi to to zrobi ... tak zrobił i nas wziął był Przemysław do Kutna zawiózł ...

pomimo iż miasto Łódź (rozkopane jak i miasto Kielce ) zaproponowało objazd ... z którego my naiwnie skorzystaliśmy ... nie wiedząc niestety, że objazd ów kończy się nie wiadomo gdzie ... i nie wiem czy miasto w/w tez straciło inwencję w kwestii onego objazdu czy tylko od pewnego etapu postanowiło zachować dla siebie część wyznaczonej trasy czyniąc z niej wiedzę tajemną ... w każdym razie nie zniechęceni do Kutna dotarliśmy w humorach podpędzonych Kasi rogalikami ... ależ one pyszniutkie były !!!

ja przytomnie zdymałam bossskie koturny i już tylko w baletkach ruszyłam za gnającą do róż Kasią ... parcie na róże miałyśmy podkręcone powyżej granicy normalności ... róże jako róże nie interesowały nas już od dawna ... nam chodziło o spersonalizowaną arystokrację różaną z ADRem w rodowodzie ... i z rodowodem ! samym w sobie ... no w końcu od dawna trwające na forum szaleństwo różane zobowiązuje

zaczęliśmy od Placu Marszałka gdzie nad wszystkim czuwał sam Piłsudzki ... ten ryk decybeli w muzie wódz zniósł dzielnie ... ale co miał nie znieść ... wcześniej zniósł, że mu artysta szablę przypiął swawolnie nie z tej strony i miasto Kutno ma jedynego w swoim rodzaju Marszałka ... bo jakby leworęcznego ...

Spotkanie w Hortulusie 6 września 2014 14:44, 07 wrz 2014

Do góry
Wszystko jest piękne ,trudno wybrać kilka zdjęć ,więc jeszcze troszkę was pomęcze

To było fajne ,z macierzanki i lawendy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:42, 07 wrz 2014

Do góry
To wszystko jest za małe. Ginie na tej rabacie. Powinnaś posadzić tak:

Trzeba podzielić tę rabatę na kwadrat lub prostokąt w żwirze (jasnoszary). Na nim:

2. Śliwa wiśniowa 'Nigra' lub inne piękne drzewo o purpurowych liściach
7. Tuje 'Danica' (lub inne kuliste tuje np. Golden Globe) 8 szt
8. Żurawki 'Creme Brule' lub 'Caramel' a może nawet lepiej 'Autumn Leaves'
9. Żółte berberysy niskie, a nich białe tulipany liliokształtne lub zamiennie burgundowe
10. Pachysandra terminalis (30 szt)lub irga 'Major' albo Carex 'Ice Dance', a w nim tulipany burgundowe lub zamiennie białe.

Pozostałą część w korze lub inny kolor żwirku (ciemnoszary).

Pod płotem:

1 żywopłot z tui Smaragd lub cisa lub grabu lub dowolny ale nie Brabant.
3. Hortensje bukietowe, jednakowe - dowolne (Vanille Fraise proponuję) 4 szt
4. Platycladus (Thuja) orientalis 'Aurea Nana'4 szt
5. Podwójny pas lawendy Hidcote około 30 szt
6. Miskant 'Morning Light' 9 szt

Tu gdzie napis żwirek proponuję ciemnofioletowe żurawki w prostokącie - 12 - 14 szt

I po robocie, tylko jak to się ma do reszty ogrodu??? Nie wiem, bo nie pokazałaś.

Przeczytaj sobie te artykuły, a zrozumiesz dlaczego to jest takie ważne, aby nie projektować oderwanych od reszty kawałków ogrodu. Ogród to spójna całość, zawsze będę powtarzać Okaże się że dalej masz skalniak na ten przykłąd i nie pasuje moja rabata

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
Spotkanie w Hortulusie 6 września 2014 14:38, 07 wrz 2014

Do góry
Jeszcze troszkę ogrdu

Ogród Angielski

Tunel hostowy ,ładnie to wyglądało
Coton Manor Garden - Anglia 14:37, 07 wrz 2014

Do góry
W kolorowym ogrodzie ludzie tez bywają kolorowi
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:35, 07 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dzisiaj fragment prac ze żwirkowania
Najpierw walczyłam sama...potem dojechał M i poszło już szybko. Cała lawenda została zażwirkowana, podjazd oraz miejsce po karmniku ciemnozielonym... Taras po pierwszym olejowaniu ...nie patrzymy....

Taras przed drugim olejowaniem...

Jutro musze to udeptać. Wyciepać macierzankę?

Oszałamiająco pięknie!
Macierzankę bym wyplewiła
Natomiast karmnik sam w sobie wygląda bardzo efektownie w żwirku, fajnie odbija…
Jednak masz po obu stronach przy tarasie w równiusich obwódkach bukszpanowych „busz” i dla tej harmonii bym wydłubała wszystko

Coton Manor Garden - Anglia 14:34, 07 wrz 2014

Do góry
W każdym ogrodzie dostawałam palpitacji na widok tego sadźca. Dzięki wielkoduszności Ewy mam go już u siebie

Ogród Magdalenka 14:27, 07 wrz 2014

Do góry
I na koniec róże Larissa .

Będzie kwitła Novalis.

Burgundy Iceberg też będzie kwitła …ale ma odbarwione listki, czegoś jej brakuje… a wygląda to tak :

Coton Manor Garden - Anglia 14:24, 07 wrz 2014

Do góry
Hortensje

Nie ma ogrodu angielskiego bez hortensji kosmatej. Od kilku lat jestem posiadaczką dwóch egzemplarzy. Niestety jeszcze nigdy nie kwitły. Nie odpuszczę im - w tym roku będą solidnie zabezpieczone na zimę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies