Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

gierczusia 18:46, 05 lis 2014

Ale piękne zdjęcia i koleżanka Anka tak to zgrabnie wszytsko ujęła nic dodać nic ująć

Nie wiedziałam ,że jest Dzień Jeża .. Uwielbiam jeźe ..tak jak wiewióry i jaszczury

Buziole Bogdziu

Edit. Udało mi się kić w antykwariacie świetną książkę " różaneczniki i azalie" Bartelsa ..jak do mnie dziś dotarła to sobie pomyślałam ,że i Tobie by się podobała .. A może takowe cudo masz
eda 18:50, 05 lis 2014

Bogdzia napisał(a)
Kilka dzisiejszych zdjec

Piękna jesień cudna pozdrówka przyniosłam biegusiem
Bogdzia 19:36, 05 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)
Niesamowity widok masz przez okno. Dobrze, że jesień nas jednak w tym roku nie zawiodła

Marzenko nie wszystkie klony się przebarwiły ale i tak jest pięknie , teraz żeby tylko te liście troszke powisiały na drzewach bo pogoda długo ma byc ładna wiec można by się jeszcze jesienią cieszyc.Pozdrówka śle.
Bogdzia 19:38, 05 lis 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Rewelacja! Złotą jesień widzę, choć miało jej nie być.

A ta goryczka niech się szybko rozrasta, bo ode mnie do Ciebie niezbyt daleko, w każdym razie bliżej jak do Rzeszowa

Basiu niestety ona podobno wolno się rozrasta ale jednak rozrasta więc nadzieja jest, myślę jednak ze do tego Rzeszowa w końcu też sie wybierzesz.
Bogdzia 19:40, 05 lis 2014

weronika77 napisał(a)
Bogdziu Twoje róże i goryczki piękne. Moje goryczki wiosenne od Ciebie teraz też kwitną. Buziaki.

Weroniko to inna goryczka , tamte u mnie nie kwitną teraz ale na wiosne pewnie będą.Masz lepsza ziemię jeśli Ci kwitnie.Pozdrówka.
Bogdzia 19:42, 05 lis 2014

anabuko1 napisał(a)
Ogród jesienny ,piękny wcale nie wygląda listopadowa.Minie się jeszcze różnymi kolorkami,I oby tak jak najdłużej
Goryczki, róże ślicznie wygląda.Fajnie, jak jeszcze coś ma kolorki i o tej porze roku kwitnie,prawda ??

Masz rację teraz kolory bardzo ciesza , kwiaty prawie przestały kwitnąc więc i liście cieszą.Oby jak najdłużej.
Bogdzia 19:43, 05 lis 2014

Margarete napisał(a)
Wpadłam nasycić oczy nowymi pieknymi jesiennymi widokami i...nie zawiodłam sie, są, cudne foty z pieknego ogrodu
Pozdrawiam !

Małgoś macham .
Bogdzia 19:47, 05 lis 2014

Milka napisał(a)
Bożenko, ja też się nacieszyłam widokami, ależ pięknie i ciepło i słonecznie, jak wiosną, gdyby nie złoty kolor

Ja dziś była prawie cały dzień w Łodzi , było strasznie gorąco . Kurtkę miałam na polarze to prawie się ugoowałam . Jak dojechalam na wieś to chociaż wiaterek był , całkiem inaczej niż w mieście, ale zimą w mieście bedzie przyjemniej.Mam nadzieje ze jeszcze długo bedzie pieknie i dziś zamówiłam róże które planwałam zamówic na wiosne, przy takiej pogodzie spokojnie posadzę tym bardziej ze jeszcze dzis mieli je wysłac.
Bogdzia 19:48, 05 lis 2014

monteverde napisał(a)

Piękna jesień a właściwie za goryczkami Twoimi tu przybiegłam, śliczne moje już nie kwitną pozdrówka

Bardzo lubię wszelkie goryczki , cudne są a Ty Aniu masz chyba białą , ja jeszcze nie mam , trzeba bedzie o niej pomyślec.Pozdrówka.
Bogdzia 19:58, 05 lis 2014

anka_ napisał(a)
Bożenko wspaniale się czyta twój wątek. I choć za mną dopiero niewielka jego część pozwolisz, że skrobnę parę słówek.
Pisałaś "Można się zdziwić co w tym moim ogrodzie znajduję".
Oj, można. Znaleźć można wspaniałe okazy zarówno fauny jak i flory. Twój ogród to zaczarowany świat, taki jeden organizm, współgranie zwierząt i roślin. Niby powinno to być oczywiste w ogrodzie, ale tak naprawdę tak rzadko jest spotykane. Dodatkowo trzeba posiadać ogromną wrażliwość żeby pewne rzeczy czy zjawiska zauważyć, żeby uchwycić tą ulotność przyrody.
Historia z kowalikiem i orzechami, zmagania młodego szpaczka z czereśnią, osy klecanki, szczerklina piaskowa, rój na śliwie. ...
I te bajki, i te fotki.... moi domownicy patrzyli się na mnie jak na wariatkę, że tak się szczerzę do monitora. Pies śpiewający, komar gryzący żabę... Z ogromnym zapałem czyta się taki wątek, z zaciekawieniem co będzie na następnej stronie.
Mam też jeśli pozwolisz pytanię techniczne. Czym impregnujecie drewno na zewnątrz. chodzi mi o ten wspaniały zestaw i ogrodzenie.

I czy masz może fotkę klonu ginala? Chodzi mi o pokrój. Bo mój to młody nabytek, jeszcze w doniczce i chciałabym się upewnić, że dobrze dobrałam mu miejsce.

Piękne ujęcie. Ktoś mi kiedyś zwrócił uwagę, że przy podwójnej tęczy zawsze kolory są ułożone odwrotnie- ciekawe dlaczego?

Cudowna fotka. Jakby niebo miało spaść.

Mam nadzieję, że nie pogonisz mnie Bożenko jak jeszcze przyjdę z pytaniami. Bo na pewno będzie ich jeszcze dużo w miarę postępów w czytaniu.

No i dowiedziałam się, że już niedługo Dzień Jeża.

P.S. Fotki Ginnala już znalazłam.

Aniu miłe wspomnienia przywołałaś moich początków na forum . Jak ja sie cieszyłam ze mam komu opowiadac o ogrodzie i wszystkim co się w nim znajduje.Przed ogrodowiskiem trudno było znaleźz kogoś kto zna nazwy roślinek i kogo interesuja inne żyjątka w ogrodzie.Tu ludzie sa inni, kochają przyrode i czytali wszystko o czym pisałam. Dzieki za miłe słowa i za to ze chcesz to wszystko czytac.Jesli chodzi o konserwacje drewna to nie wiem i co najgorsze mój M też zapomniał , jakiś impregnat do drewna kupowany w OBI w 5l pojemnikach , stale ten sam kupujemy a nazwy nie pamiętamy (wiek i skleroza niestety).Sama dziś z sentymentem wspomniałam zdjęcia i opowieści z poczatków mojego pobytu na forum . Dzieki. Serdecznie Cię pozdrawiam.