Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 23:39, 26 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Gosiu Asiu dzięki za rozpoznanie.
Wiecie że ja to zdjęcie zrobiłam na przystanku w W -wie jak czkałam na pociąg do domu.
Rósł w tych kamieniach na torowisku. Niesamowite .

Mirka a ja taka roślinę przyniosłam z Kabat aby się u mnie zadomowiła w lasku sosnowym. Zobaczysz i teraz nie wiem co zrobić jak bodziszek cuchnący.
On rośnie w Kabatach połaciami. Durna już drugi raz robię błąd pierwszy z kurdybankiem teraz się rozsiewa.
Krowy, staw i my... 23:33, 26 maj 2021

Do góry
Witam Marlena

Jak ja bym chciała mieć taki żywoplocik. Wieczny mój dylemat buk czy grab i dlatego to tak długo trwa brak decyzji
Czy ten grab zrzuza liście na zimę?

Poza tym teren piękny. Boczki stawu nie muszą być takie wysokie można je wyprofilować. Kiedyś takie robili wysokie.
Poza tym teren przepiękny.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:08, 26 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
A ku ku Moja mamuśka stwierdziła, że teraz to mój ogród najładniej wygląda. Ja jej na to, że niech poczeka do lipca i wtedy porówna, bo ja uważam, że wtedy mam najładniej.
Fajnie, że masz już nasiona, moje naparstnice wysiałam ze 3 tygodnie temu. Ładnie powschodziły. Mam też wrażenie, że liliowe pierwiosnki główkowate (chyba tak się nazywają) też wschodzą.

Nie wiem czy pisałam obecnie nasiona są w lodówce.
Wg opisu na paczkach pisze tak aby nasiona dobrze i rowno wschodziły po wysianiu trzeba je przetrzymać w chłodnym miejscu do 10 stopni przez tydzień czasu a następnie wystawić do ciepła.
Więc tak pomyślałam, że lodówka bez ziemi też może być w sobotę wysieje w glebę.

U mnie w zeszłym roku naparstnice pięknie piwschodzily kupiłam nasiona. Część posadziłam na stałe miejsce we wrześniu część do doniczek i stały w foliaku i wiosna wysadzilam na stałe miejsce. Już wysokie bardzo ładne z kwiatem.
Naparstnice są 2 letnie ale jak liczyć te lata czy poprzedni rok to już się liczy czy lata kwitnienia.

Dziwna sprawa tyle razy kupowałam naparstnice okwitła, na drugi rok śladu po niej nie było.
Dorotko jak to jest napisz.

Pewnie mama widzi świeżość ogrodu po tej byle jakiej wiośnie. Moim zdaniem każdy miesiąc jest inny. U ciebie zawsze pełno kwiatów.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:09, 26 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Pięknie Sylwia. Dąbrówka jak szalona takie kwitnięcie? Jak zobaczyłam u ciebie zaraz wszystkie pojedyncze Dąbrówki wyszukałam i obssdzilam dokoła rondel. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale wole Dąbrówkę niż barwinek.
Wszystko takie duże, dorodne piękne. Pomidorki będziesz miała nie długo swoje. Te warzywa Boże, a ja w lesie jestem.
Może w tym tygodniu wszystko zrobię z zasiewami włącznie

Pozdrawiam

Elu rośliny w masie zawsze robią wrażenieKapusty mi ślimaki zjadają, liście mocno poszatkowane, na zdjęciach nie widać z daleka. W tym roku z warzyw będą chyba nici, nawet rzodkiewki powygryzane i to korzenie nie liście. Cukinię i saksę też już zjadły prawie, ratuję co mogę. Dziś warzywnik lepinoxem opryskałam przy okazji bukszpanów, może to coś pomoże. Mam taka obserwację, że mimo granulek w strategicznych miejscach, jakby mało je zjadają, nie zainteresowane..... wiec albo preparat oszukany( kto ich tam wie) Albo pierony się nauczyły jak szczury, że to trucizna....
Ptasi gaj 22:01, 26 maj 2021

Do góry
Kasiu nie wiem tam nie powinno być mokro, ale popatrzę odkopie trochę gruntu może nasypie kamieni. Jeżeli będzie mokro to zakopie rury aby wietrzyły grunt coś tam poradzę.
Być może, że mogło być mokro a ja nie zwróciłam uwagi. Teraz po przeczytaniu w necie mam więcej informacji co trzeba sprawdzić i zrobić.
Taka pogoda byle jaka ale wszystko rośnie.
Ogród w Klein Kottorz 21:52, 26 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, widzę w rowie obok mojej działki jakieś irysy. Poczekam aż zakwitną, może to te żółte.

Tak to pewnie żółte bo tylko one w rowach rosną. Nie przegap. Też tak pałkę wykopywałam z rowu. Jeszcze niedaleko w rowie rośnie krwawnica, ale wstyd mi z łopata wyrywać jeszcze mnie ktoś pogoni.

U mnie coś marnie marnie tatarak rośnie tak go lubię. Ma takie rozłogi w wodzie a zaledwie parę liści wypuszcza. Jak masz dostęp to też możesz włożyć do stawu.

Rododendronow nakupiłas a gdzie będziesz sądzic. Mnie też kuszą, ale coś nie za bardzo mam rękę do nich.
Brzozowy raj 21:25, 26 maj 2021

Do góry
Gochna napisał(a)
Jakoś w tym roku ta produkcja mi wielka wyszła. Miało być mało a jest sporo❤️

Witam Gosiu

Tyle tego masz od kiedy zaczynasz to sianie?
Pięknie masz w ogrodzie. Ostróżki wypasione też pewnie twoja produkcja. Bergenia piękna. Zresztą wszystko mi się podoba.
Lato będzie piękne w twoim ogrodzie.

Pozdrawiam
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:00, 26 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Mirka Mireczko tak to ta rabata, a raczej rabatka, bo duża nie jest. Nadal niedokończona, bo czekam na zamówione trawy i zrębki. Nie będę Cię przekonywać do rh, bo sama nie jestem do nich przekonana. Tak jak wcześniej pisałam to moje czwarte podejście do tych krzewów. Zobaczymy jak będą rosły, bo miejscówkę mają fajną od północy. Oby ładnie rosły, a nie wegetowały
Mąż bardzo lubi rh i koniecznie je chciał w naszym ogrodzie

Zdjęcie całej rabatki

Milunia piękne maleństwo żeby nie zauważyć. Pociesz się,że nie tylko ty robisz takie podchody do rododendronów. To trzeba mieć rękę do nich. Np Irenka to ma szczęście. U mnie różnie to bywa, raz chorują raz nie kwitną.
Ale nie poddaje się wczoraj bym kupiła następnego, ale już miałam za dużo w wózku.

Milunia a róże jakie piękne. U mnie też ruszyły że jestem zaskoczona ładne krzaki się zrobiły mimo takiego dziadostwa wiosennego.
Kostkę pewnie czyscisz codziennie czym szorujesz.
U mnie mech we spoinach eM ma czyścić Karcherem i zapiaskiwac.

Jednym słowem pięknie pozdrawiam
Wilczy ogród 20:23, 26 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Aprilku
jeszcze nie wzorcowy ,ale powoli zaczyna być w miarę przyzwoicie
ja też te moje klony uwielbiam

nie wiem jak zabezpieczyć wodę w misie ...ja w 2 moich wymieniałam całą teraz -bo zielone bajoro z glonami było ....a trzecie czyściutkie ....
nie pamiętam jak te moje roślinki się nazywają -one niby oczyszczają wodę ....
jak znajdę co tam mam ,to Ci napiszę u Ciebie
w środkowym woda nie zmieniana ....potrzebuję jakieś konary ładne znależć

Madzia ile litrów mają te misy jaka wysokość?
Moim zdaniem powinnaś do każdej misy posadzic żółtego irysa który krystalizuje wodę. Jakbyś mogła zdobyć szyszki olchowe zmieniają PH wody, glony nie rosną.
Grzegorz ma taki mały grajdołek dopytaj co robi, że ma czystą wodę jakie ma rośliny.
Włóż do misek parę kamieni aby gady mogły wejść do wody tak aby wystawały nad miskę przy ściance. Żabka lubi kamienie musi mieć się gdzie schować.

Czy to macierzanka to niskie zielone
Wilczy ogród 20:01, 26 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Asia Cześć

skarpa dawniej

teraz -na razie jeszcze pustawo ,ale już za momencik będzie busz

Moja kochana skarpka miodzio. Cmokam.
Madzia taka jest najładniejsza moja też wczesna wiosną jak ledwo co kwitnie.

Cholewcia tyle u ciebie nie byłam a tu bach nowy wątek.
Jeszcze idę do tyłu popatrzec
Ptasi gaj 19:42, 26 maj 2021

Do góry
Zdjęcia ze spaceru to Powsin. Fotka dla tych którzy mają brzozy taka siatka korzeni jest w waszych ogrodach.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:08, 26 maj 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zmienia się całkowicie kolorystyka w ogrodzie
co oznacza, ze nawet decydując się na dwa lub trzy kolory jednocześnie możemy mieć całkiem inne kolory w ogrodzie w różnych porach roku

w warzywniku nierówna walka ze ślimakami co widać patrząc na skrzynie, jednemu się udaje przetrwać inne trzeba sadzić i siać od nowa

w inspekcie pomidorki rosną

Pięknie Sylwia. Dąbrówka jak szalona takie kwitnięcie? Jak zobaczyłam u ciebie zaraz wszystkie pojedyncze Dąbrówki wyszukałam i obssdzilam dokoła rondel. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale wole Dąbrówkę niż barwinek.
Wszystko takie duże, dorodne piękne. Pomidorki będziesz miała nie długo swoje. Te warzywa Boże, a ja w lesie jestem.
Może w tym tygodniu wszystko zrobię z zasiewami włącznie

Pozdrawiam
Wszystkiego po trochu 14:07, 26 maj 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Super krzak. Bliźniak czy dziecko dużego ma sporą łodygę u nasady przy ziemi. Masz rękę do tych pnących.

Mam dwa powojniki górskie Montany kupione w zeszłym roku mają ok 1 metra wysokosci widać, że dobrze rosną. U mnie problem, że mam mało miejsc ustronnych bo wszędzie wydmuchow. Jednego schowałam za jałowca groszkowego jak wyrośnie to już może się pnąc po nim. Dawno bym jałowca odstrzeliła,jest duży to pierwsze krzak na działce więc mam sentyment. Jak powojnik wyrośnie to go zakryje od południowej strony.

Muszę przygiac gałązkę innym powojnikiem aby się rozrosły.

Mnie nie za bardzo powojniku lubią. Zawsze coś nie tak i marnieją. Kupiłam 3 lata temu 2 powojniki Błękitny anioł i jeden padł drugi rośnie i kwitnie dosyć ładnie.
Lubię powojniki o kolorze niebieskim wszystkie odcienie.
U nas kiepska pogoda teraz pada.

Pozdrawiam

U mnie powojniki raczej dobrze rosną, choć niektóre szczególnie te nowe wielkokwiatowe chorują na uwiąd. Jeden mi już całkiem zmarniał, inne jakoś jak podlewałam przeciwgrzybowym to dawały radę.
Błękitny Anioł i inne późnokwitnące rosną dobrze, choć jeden Venosa Violacea bardzo po zimie przemarzł. Idzie zaledwie kilkoma gałązkami od ziemi.
Te górski są silne, i ogromne rosną, jak mają ciepłą miejscówke.
Pamiętajcie o ogrodach 09:41, 26 maj 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Gosiu dziękuję
Ostrogowiec rozrósł się bardzo ale siewek nie zauważyłem jutro popatrzę. Azalia to faktycznie jedna roślina pierwszy raz zakwitła tak obficie a ma już z 10 lat. Tak Kalinę kupiłem jakiś miesiąc temu w mojej szkółce no i rośnie. Myślę o jakimś uformowaniu tawula zobaczymy

Mam istrogowca na skalniaku i mam siewki mam nadzieję, że to on a nie chwast. Mmkuoilam go z myślą że będzie kwitł cały czas tak jak opisują. Miło ścięcia przekwitkych ledwo drugie kwitnienie przechodzi.

Teraz to już po kolei będzie wszystko kwitło. Azalia piękna.
Tamaryszek uwielbiam, u nas też zaczynają kwitnąć. Mam tego francuskiego on zaczyna później kwitnąć, ale facto kwitnie do jesieni
Bawarka 23:01, 25 maj 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)
Figa, spojrz jak tu rosnie.( I jak kwitnie) Mam nadzieje ze moja sie u Ciebie przyjela?

A co to za drzewo nie przypadkiem araukaria?
Napisałaś Figa a co ona porabia muszę do niej napisać.
Bawarka 22:58, 25 maj 2021

Do góry
Kasiu jak zwykle piękne foty pokazujesz. Nacieszylam oczy. Myślałam,że tylko u nas śmiecą u was też. Kaczka jak przystroiła gniazdo.
U nas jakby spuścili wodę to sam szłam a tam piaseczek.
Cudowne tereny można nigdzie nie jeździć.

Chyba się doczekałam ziemi indiańskiej w moim kompostowniku po 3 latach.
Przekrój jak pokłady węgla brunatnego. Można kroić.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:18, 25 maj 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ten Twój Palibin to kolos. A ja właśnie zastanawiałam się czy nie wsadzić z trzech sztuk żeby takie fajne kulki kwitnące, pachnące były. Nie mam lilaków ani miejsca na nie to niech by choć te były. Musiałabym je ciąć pewnie.

Asiu wszystko trzeba ciąć aby się nie rozrastało.
Moje tnę. Po okwitnieciu zrobię doświadczenie w niewidocznym miejscu i przytnę radykalnie krzaka zobaczę czy gałązki odrosną.
Jak kwitną to zapach nie z tej ziemi szczególnie wieczorem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies