Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 21:36, 09 gru 2017

Do góry
Tak, jest taki wątek, ale mało jest tam o roślinach a bardziej o odwodnieniu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2324-ogrod-podmokly-gliniasty-teren

Jeśli woda jest stale, to brzozy padną.
Dwa ogrody 22:30, 08 gru 2017

Do góry
Małgosiu, ND kupiona latem 2012, jesień i zimę przetrwała w donicy, sadzona późną wiosną 2013, ledwo ją widać. Wiosną sadzone również cisy i brzozy.
Akurat siedzę w zdjęciach i przypominam sobie początki nowego. Pamiętasz, jesienią 2013 byłyście u mnie pierwszy razNiczym jej nie karmię, zawsze o niej zapominam, może to jest metoda? Chyba miejsce jej pasuje.

Basia - Mój Świat 21:35, 08 gru 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
O sporo tych dekoracji zrobiłaś, ja też zaczęłam się rozkręcać. Wszystkie bardzo ładne. Stroik do salonu z jakich patyków robiłaś? Czy łączyłaś je klejem z pistoletu?

Zrobiłam z pociętych patyków brzozy łączone oczywiście klejem na gorąco.

Zmienić pobojowisko w ogród... 19:31, 07 gru 2017

Do góry
Sylwio, witam cię serdecznie i cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Twoje Ranczo odwiedzam i znam, choć chyba nie zostawiałam do tej pory po sobie żadnego wpisu. Muszę się poprawić.

Brzozowa, cieszę się że mnie rozumiesz . Tradycyjnie czekam na sobotę, żeby zrobić jakieś zdjęcia ogrodu za dnia. Postaram się uchwycić te miejsca, które typuję pod brzozy. Może będzie lepiej.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:15, 06 gru 2017

Do góry
Soliter. Dostojny stróż z dumnie uniesioną koroną.

A niedaleko są nasze swojskie brzozy.

To ja będę ciekawa Twoich wyborów. Ściskam.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:49, 05 gru 2017

Do góry
W ogrodzie- blisko bo wzdłuż podjazdu rosną brzozy pożyteczne doorenbos, przy studni są same krzewy, trawy, wrzosy plus brzoza youngii ale nie wiem czy ona tam zostanie.

Dopiero z boku domu na ogrodzie rosną te moje ulubione jarząby autumn spire, są też śliwy nigry, oliwnik, i czeremcha w tej bardziej zacienionej strefie. I to tyle z drzew w ogrodzie, nie licząc iglaków w gospodarczej części, ale one są tymczasowo.

Próbuję to sobie wyobrazić za kilka lat, żeby to drzewo które zastąpi kasztan pasowało do całej tej reszty, żeby cieszyło swoim pokrojem i nie sprawiało problemów np. nie zwaliło się na dach. Co roku miałam też problematyczne grabienie liści bo kasztan ciągle chorował więc chcę drzewo jak najbardziej zdrowe.
Zmienić pobojowisko w ogród... 22:33, 04 gru 2017

Do góry
Witaj Brzozowadziewczyno, bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś.
Czuję brzozową energię!

Te tajemnicze programy, o których wspomniałaś to tylko zwykły Paint. Zrobienie wizualizacji bardzo pomaga mi w wyobrażeniu sobie, jak coś będzie wyglądało po zmianach, bez tego jak napisałaś, ciężko.

Ale tak ogólnie ja raczej analogowa jestem, więc doskonale cie rozumiem .

Krakusku, nie wiem, czy to możliwe, aby nawrócić mnie na mniejsze odmiany brzozy. Tyle osób już próbowało! Chyba jestem pod tym względem niereformowalna . Potrzebuję tylko wskazówek, gdzie najlepiej umieścić te kolosy, bo być u mnie muszą, to pewne. Zrezygnuję ze ślicznych ambrowców, klonów, grujecznika. Nawet z mojej wymarzonej żółtej magnolii zrezygnuję, jeśli się nie zmieszczą - ale brzóz nie odpuszczę.

Nowocześnie z różAnką :D 22:27, 04 gru 2017

Do góry
Lubię to poznańskie podejście nawet niewiedzialam że poznaniacy mają taką swoją cechę.. ciekawe jaką mają łodziacy?

A wiesz Asia że wróciłam sobie dzisiaj do twojego planu drzew, i brzozy właśnie tam ustawiłaś co ja teraz. Widać że przetrawiam na mnóstwo sposobów to wszystko i czekam aż mi się w brzuchu ułoży
Ogród z wilkiem zamkn. 21:41, 04 gru 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie Mikołaj dzisiaj przyniósł budkę dla ptaków zrobioną z pnia brzozy, chciałam jeszcze widły, ale już Mu się nie chciało dźwigać

Już Mikołaj do Ciebie przyszedł ..... ale Ci fajnie ..... ale tak do końca ,to chyba nie byłaś grzeczna ,skoro bez wideł
Do mnie też już przyszedł ale nie ogrodowy ( foch ) ..... firanki nowe mi przyniósł hihi .......to ja Mikołajowi kupię dywan hihihi

A ja sobie zrobiłam wazonik zimowy

Ogród z wilkiem zamkn. 20:50, 04 gru 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
No nie, jakie tu fajne życzenia lecą: nawozy, mączka, widły, ciekawa jestem, co by mój M. na to powiedział... Co prawda ja takiego Pomocnika, co wszystko robi, przystojnego i nie mówiącego też bym chciała...Hahaha
Mnie Mikołaj dzisiaj przyniósł budkę dla ptaków zrobioną z pnia brzozy, chciałam jeszcze widły, ale już Mu się nie chciało dźwigać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:42, 04 gru 2017

Do góry
Aniu, to zwykłe brzozy. Doorenbosy wolno rosną (mam jedną), a mnie zależało na szybkiej przesłonie. Nie miałam kasy na duże egzemplarze Doorenbosów. Te swoje podkrzesuje od dołu (ucinam systematycznie najniższe gałęzie). Sadziłam na oko. Rośnie ich tam 5-6. Między brzozami wieszam hamak. Kiedyś rosły tam derenie, ale miały za mało wilgoci. Teraz derenie są tylko na obrzeżu.
2013 sadzone wiosną

2014

2015

2016

Zmienić pobojowisko w ogród... 20:21, 04 gru 2017

Do góry
no coś tam podczytałem i co mogę Ci powiedzieć... brzozy tez lubię bo mam kilka ale zobacz u mnie ile urosły przez klilka lat...na pierwszych stronach ledwo patyki widać a po 4 latach wyższe niż dom... ogromniaste rosną...

ja mam gdzie ale Ty jak pisałaś szanujesz przestrzeń więc przemyśl sprawę...

na polacu zabaw niedaleko mnie są takie Fascination i wolno rosną i fajne drzewka...jak chcesz zagajnik brzozowy to raczej bym w te odmianowe szedł..

co do trawnika to ja bym w tym miejscu zrezygnował i zorbił sciezke przez busz..a trawnik dopiero koło tarasu.... tam zakret jest więc fajnie ulokowana ściezka by tajemniczości dodała..

ablo zrób scieżkę z trawnika u Iwony na Wzgórzu chaosu na 10 stronie ma coś takiego
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=10

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 04 gru 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
wrzosy i pierisy

rondo

półksiężycowa

hortensja dębolistna wciąż ma liście

Hania widze w tle brzozy, to dorenbos? jak gęsto sadziłaś i co tam masz do towarzystwa?
dlaczego u kogoś taka aura mi się podoba a u mnie to jakoś buro wygląda..
Tajemniczy Ogród 19:38, 04 gru 2017

Do góry
Pomarancza napisał(a)

Nie przesadzaj z powijakami . Masz genialną ramę w postaci brzóz, więc mimo, że to czasem kłopotliwe towarzystwo, twój ogród już wygląda pięknie. A z czasem sobie go dopracujesz najmniejszych szczegółach tak, że sama będziesz z niego dumna.

Masz rację, że brzozy wiele dają Ja swoje uwielbiam Dziękuję za miłe słowa
Tajemniczy Ogród 14:22, 04 gru 2017

Do góry
Pomarancza napisał(a)
Czy można dołączyć do tego szacownego grona?
Pytam tak pro forma, bo jaki widzę gdzieś piękne, energetyczne brzozy, to ciężko mnie wygonić .

Masz piękny dom, cudne brzozy, to i ogród będzie jak marzenie. Mnie się już podoba.

Witam Cię serdecznie i zapraszam, choć u mnie ogród w powijakach I aktualnie cały w bieli
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:40, 04 gru 2017

Do góry
Nie przeczę, że by się przydało
Tylko moim zdaniem, nie pomieszczą się i brzozy i owocowe.
Wg mnie, na jedną brzozę powinnaś przeznaczyć tyle miejsca co na czereśnię.

Ps. No tak, roku nie doczytałam
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:31, 04 gru 2017

Do góry
Sad rozważałam rok temu

Brzozy mogą przeszkadzać i sąsiadom wschodnim (masz rację z wiatrami zachodnimi) - ale oni wydają się mało konfliktowi. Poza tym dopiero wiosną rozpoczną budowę, więc niejak zastaną, co już będzie. Tak sobie to tłumaczę.
Sąsiad południowy ma wypielęgnowaną działeczkę rekreacyjną, pilnuje każdego źdźbła trawy, żeby równo rosło - raczej z tu widzę potencjalne problemy...
No i od południa mam dość blisko ich drzewa, które robią ten trzeci wymiar ogridu. Od drugiej strony nie mam nic wysokiego, a przydałoby się.

Zmienić pobojowisko w ogród... 09:40, 04 gru 2017

Do góry
Asiu, drzewka owocowe to te zielone okręgi. Największy okrąg to czereśnia, z a mniejszych po lewej to jabłoń, po prawej wiśnia. Faktycznie w wariancie nr 3 brzozy byłyby kilka metrów od jabłoni, jednak nie zacieniałyby jej. Pozostaje kwestia konkurencji korzeni. Do przemyślenia.
Szybkorosnące brzozy osłoniłyby dom sąsiada, który żółtą elewacją kradnie całą uwagę.

Tu,gdzie obecnie rosną mam już skupisko drzew i dlatego chciałam brzozy przenieść gdzie indziej. Poza tym to jest miejsce, które może w przyszłości prowokować konflikty (sąsiad po prawej to pedant, a brzozy wiadomo, śmiecą).
Zmienić pobojowisko w ogród... 08:38, 04 gru 2017

Do góry
A dlaczego 1 to niezbyt szczęśliwe miejsce? Mnie się wydaje ok.

Tam, gdzie zaznaczyłaś 3 drzewa by się przydały, ale planowałaś tam przecież sad - jakieś wiśnie, czereśnia miały tam być. Wg mnie, tam nie ma tyle miejsca, żeby zmieściły się i brzozy i owocowe - z czegoś musiałabyś zrezygnować.

Jeśli brzozy być muszą, to częściowo bym je zostawiła w obecnym miejscu, a częściowo - w okolicach 2, ale bliżej ogrodzenia.

Ps. Wracając do tej rabaty i trawnika na froncie - możesz ją przecież robić na raty. Zrobić teraz rabatę z trawnikiem, a za dwa, trzy lata, jak byliny, krzewy urosną i będziesz miała co dzielić, zlikwidować trawnik i zrobić rabatę po całości.
Tajemniczy Ogród 18:34, 03 gru 2017

Do góry
Czy można dołączyć do tego szacownego grona?
Pytam tak pro forma, bo jaki widzę gdzieś piękne, energetyczne brzozy, to ciężko mnie wygonić .

Masz piękny dom, cudne brzozy, to i ogród będzie jak marzenie. Mnie się już podoba.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies