Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:02, 04 wrz 2014

Do góry
Wyciapałam na ten rok, ale nowych siewek mam mnogo.

W większej grupie ładnie wyglądają na początek i w środku kwitnienia, potem, zostawione bez usuwania przekwitniętych, nie bardzo mi się podobały. A ja w moim ogrodzie bywam ze 2 razy w tygodniu, albo i rzadziej, zależy jak pogoda pozwala. O wiele bardziej lubię tę rudbekię bylinową, co ma całkowicie żółłte kwiatostany.

A propos żółci:
Cukinia

Kosmos

Dynia

Dalia
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:56, 04 wrz 2014

Do góry
Nie mogłam się oprzeć i jeszcze dokupiłam roślinek. Oczywiście mam problem ze znalezieniem miejsca do wsadzenia. Ta różowa jeżówka jakaś bardzo wysoka, czy to normalna jej wielkość?
W cieniu - zacieniona 16:53, 04 wrz 2014

Do góry
...pobyt na Z. to nie tylko wyrywanie chwastów...
Choroby trawnika 16:48, 04 wrz 2014

Do góry
Dzień dobry.
Wklejam post z innego wątku, za poradą Gardenarium. Może teraz uda się również wrzucić zdjęcia. Po urlopie - z nową energią do walki

Już w poprzednim sezonie zauważyłem w kilku miejscach podejrzane czarne placki pomiędzy trawą, w tym już jest ich bardzo dużo. Przy zbliżeniu okazuje się, że mają strukturę podobną do pleśni lub grzybni. Pojawiają się też owocniki, choć nie wiem, czy to ma związek. Trawnik jest pielęgnowany, nawożony, koszony co tydzień, podlewany w tej chwili niewiele (kilka minut z automatu co drugi dzień).

Bardzo proszę o pomoc i poradę.

Aha, może nie ja, ale moi teściowie mają suczkę, jamnika, często nas wizytującą.
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 16:27, 04 wrz 2014

Do góry
jesień proszę pań... jesień coraz bliżej...
W cieniu - zacieniona 16:19, 04 wrz 2014

Do góry
...czekam na nasionka belamkandy...
W cieniu - zacieniona 16:15, 04 wrz 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Witaj Bogusiu piszesz że sadzonki robisz z odkładów ja z patyczków bezpośrednio w ziemi w cieniu i mało podlewam bo jestem tylko w weekendy na działce muszą sobie radzić w tym roku mam ukorzenionych 25 sadzonek już kwitły fotki u mnie ale przez odkłady. 100%sukces zapewniony:ozdrowiam słonecznie
Tak,masz rację odkłady są pewne...mam też kilka z patyczków...próbowałam latem ukorzenić patyczki Hayes...i chyba się udało...
Ogród w pigułce 16:11, 04 wrz 2014

Do góry

Moja werbena patagońska wyhodowana w skrzynce na parapecie cieszy nas swoim urokiem
System automatycznego nawadniania 15:56, 04 wrz 2014

Do góry
Witam

Chciałbym poradzić się w kwestii automatycznego nawodnienia mojego niedużego ogródka. Próbuję zrobić instalację na własną rękę, ponieważ tak jak wspomniałem nie jest to duży teren, a wykonanie tego samemu sprawiłoby mi dużą satysfakcję. Przeczytałem każdy post w tym wątku i próbowałem sam rozplanować instalację... niestety kształt trawnika jest taki, że ciężko mi wymyśleć coś sensownego tak, żeby zastosować się do wszystkich zasad dobrego projektowania (o których przeczytałem na tym sympatycznym forum). Na rysunku czerwoną linią poprowadziłem linię kroplującą, która zaczyna się w skrzynce (przy tarasie - czarny prostokąt), w której byłyby elektrozawory. Oczywiście nie miałaby ona ostrych kątów - po prostu tak mi było łatwiej narysować to w programie. Czarna linia idąca pod trawnikiem i kostką to byłaby rura, od której odchodziłyby linie kroplujące znajdujące się w "łezce" oraz pod pasem trawy w przejeździe do garażu. Pomarańczowe okręgi to miejsca, gdzie będzie zainstalowane oświetlenie. Zielone okręgi to przyszłe nasadzenia.

Czy tak można rozprowadzić linię kroplującą? Długość jej wg moich obliczeń wyniosłaby max 130mb.
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozplanować sekcje nawadniające trawnik? (wstępnie wychodziłyby mi 2 sekcje, ale tak jak napisałem, męczę się z tym już kilka dni i nie mogę wpaść na sensowny pomysł ich rozmieszczenia).
Dodam tylko że woda doprowadzona jest z wodociągów, wydajność to 4m3/h.

Szara siatka na rysunku składa się z kwadratów 1m x 1m.

Pozdrawiam!
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 15:55, 04 wrz 2014

Do góry
Mogę się pochwalić chociaż jedną skończoną rabatą, nie licząc oczywiście braku krawężnika i trawnika

koreanki przed nimi czyściec, między nimi te badylki to kłosownik a po środku lilaki palibin ale ledwo widoczne jeszcze
Ogród w pigułce 15:54, 04 wrz 2014

Do góry
Jurajski Ogród 15:53, 04 wrz 2014

Do góry
Yolka, jesieni jeszcze nie widać (przynajmniej dzisiaj), ale dojrzałe, piękne lato to i owszem

Irenko, przepadłam, trawę koszę i takie tam...

Na miłe popołudnie fotki robione teraz, na gorąco...reszta może wieczorkiem

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 15:42, 04 wrz 2014

Do góry
nie patrzymy na wszędobylski burdelik

tu jeszcze nie wszystko posadzone i będę musiała dosadzić carexy montana bo nigdzie ich nie ma :/

tu część żywopłotu z gracka

reszta sobie grzecznie czeka, bo trzeba było skarpę wyrównać...

cisy też czekają na swoją kolej... nie wiem w jakich odstępach sadzić hicksii?

i tiarellka

limki mam i ja!

reszta zakupów w kolejce...

tego pana chyba nie muszę przedstawiać

W cieniu - zacieniona 15:32, 04 wrz 2014

Do góry
Bardzo lubię cienie,które kładzie zachodzące słońce na roślinach i ścieżkach...

W cieniu - zacieniona 15:22, 04 wrz 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Bogusiu, wiem co to znaczy z odkładu, tylko o jakiej porze to robisz. Może też spróbuję?
Bożenko i Grażynko...
odpowiem jednocześnie,bo to ten sam temat.
Odkłady można robić całorocznie...nie przeszkadza to roślinom.Najczęściej robię wiosną...ale ostatnie przyginałam w tym tygodniu dla zaprzyjaźnionej ogrodowiczanki.Usuwam listki,które będą w ziemi,przysypuję kompostem i przykrywam kamieniem...zapominam o tym do wiosny i jak wypuszczają listki to odcinam.Nie muszę podlewać jak przy patyczkach.Jest tego co prawda mniej,ale nie potrzeba mi dużych ilości...pozdrawiam.
W cieniu - zacieniona 15:14, 04 wrz 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu jak tych kwiatków coraz mniej to każdy cieszy, podobnież jak wiosną u mnie powojniki też powtarzają a inne dopiero kwitną bo późnepozdrówka
...masz rację,ale kwitnących roślin u mnie niedużo...podlewam zawsze wszystkie od dołu...cienkim strumieniem...zajmuje mi to ok 1,5 godź...jak chcę dokładnie...
Ogródek Anity 15:13, 04 wrz 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Kilka zdjęć
Rozchodnikowo
Żurawki z własnej produkcji

Jaka to odmiana żurawki?
Szukałam wla.snie jakiejś do obsadzenia rabaty rozchodnikowej
W cieniu - zacieniona 15:11, 04 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Lecę z metamrfozy...... muszę pochwalić cienisty zakątek Super zmiana
Zmian jest więcej...w miarę sił staram się coś zmieniać...
W cieniu - zacieniona 15:09, 04 wrz 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Siadłam przy tym uroczym stoliku i posłuchałam opowieści o roślinach, obejrzałam zdjęcia i jestem zauroczona. Pięknie przedstawiasz swoje kolorowe królestwo Pozdrawiam.
Moje królestwo jest micre...staram się je optycznie powiększyć...
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 15:05, 04 wrz 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
No tak a tuje czekają .... Zycze Ci zrealizowania planów i duzo siły bo ogrom prac przed Tobą

Witaj Jolu. Dziękuję za odwiedziny. Póki co, mam "pod górkę", a czas ucieka... Stoję z robotą w miejscu
Pozdrawiam i zapraszam częściej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies