Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:17, 06 sie 2012

Do góry
Zapytanie na PW - usytuowanie hortensji:

"Witam Pani Danusiu.

Wiele serdeczności na Pani temat piszą inni ogrodowiskowcy. Nasz ogród zakładaliśmy z mężem ubiegłej jesieni. Był to ogród projektowany przez fachowca - młodą dziewczynę. Jednak po pierwszym półroczu są pewne ale.. Jedno z nich dotyczy usytuowania hortensji.

Mam 3 sz. hortensji ogrodowej. Jedną od północnej strony, drugą od zachodu a trzecią od południa. Najpiękniej rośnie ta po północnej stronie. Kolejne dwie są niemiłosiernie palone przez słońce. Liście zasychają na końcach. Żal patrzeć. Roślinkę od południa przesadziłam na północ - by miała towarzystwo i przede wszystkim cień.Teraz jest piękna!! Ta od zachodu zakwitła jednym pąkiem, ale małym i dalej marniutko wygląda. Podlewam 2 x dziennie. Rano i wieczorem. Czy tę ostatnią też przesadzić do dwóch pozostałych? Czy to prawda że hortensja powinna rosnąć w cieniu? Jaki krzew posadzić na ich miejsca? Bardzo proszę o pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie przycięcia jaśminowca i derenia. Czy teraz można je przyciąć? Jak często je ciąć w ciągu roku?

Pozdrawiam
Agnieszka R."
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 20:16, 06 sie 2012

Do góry
Wstąpiłam się przedstawić. Mój ogród jest w okolicach Łodzi. Jest bardzo młody - ma dopiero trzy lata. I jest jakby moim trzecim dzieckiem - synowie są już dorośli, odchowani, a ogród dopiero raczkuje. Poświęcam mu mnóstwo czasu, a on w zamian daje mi mnóstwo spokoju i satysfakcji. Próbuję tu zużytkować mój nadmiar energii oraz niezaspokojoną żądzę tworzenia, kreowania otoczenia. Zawsze miałam ciągotki artystyczne . Nie przeszkadzają mi nawet paskudne paznokcie.
Czasami myślę że mogłabym projektować i tworzyć ogrody, tak mnie wciągnęło. Sporo się nauczyłam o roślinach przez te trzy lata. I mam chęć na więcej. Na razie bardziej podobają mi się ogrody nowoczesne, z niewielką ilością kolorów i gatunków roślin, ale ze zróżnicowanymi formami roślin. Dlatego lubię oglądać projekty gardenarium ze strzyżonymi bukszpanami i cisami. Chcę wprowadzić je w swoim ogrodzie, tak jak wiele innych ukradzionych stąd pomysłów.
Mogę liczyć na to że mimo moich złodziejskich ciągotek mnie powitacie?
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 20:05, 06 sie 2012

Do góry

Lobelia cardinalis

Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 19:52, 06 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakie śliczne Ell Niesamowite, muszę poszukać jeszcze tez kwiatków, choć za dużo nie miałam swobody, aby spokojnie zdjęcia zrobić Dużo obowiązków

Danusia, ale za to jak solidnie spełnione obowiązki....... chrzest jak bajka, wszyscy chcieli Cię zadręczyć pytaniami...... nawet ja nie miałam szans siedopachać na kilka słów...... ale i tak dobre były te kilka zdań..... Będa tylko 3 duże kamienie
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 19:26, 06 sie 2012

Do góry
Jakie śliczne Ell Niesamowite, muszę poszukać jeszcze tez kwiatków, choć za dużo nie miałam swobody, aby spokojnie zdjęcia zrobić Dużo obowiązków
Obserwowanie wątków 18:38, 06 sie 2012

Do góry
AniaK napisał(a)
Wchodzę dziś, a tu żadnych powiadomień i okazało się, że wszystkie obserwowane wątki mi zniknęły, czy można to jakoś przywrócić???

Musiałaś jakoś wyłączyć ustawienia, same się nie "odwołały" tak myślę, ale cuda w komputerze się zdarzają.

Nie ma ograniczeń.

Ustawienia są po lewej jak wejdziesz w "Powiadomienia"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:43, 06 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudna rabata
ja też plewię Danusiu jak ty, z korzeniami, ale firma któa u mnie plewi, skubie tak z wierzchu, i jest łądnie tydzień, a potem tak samo

No to wręcz im widełki albo pazurki i niech pokażą worki z chwastami, wysyp i obejrzyj czy maja korzenie, powiedz że byłoby Ci miło gdyby wyrywali z korzeniami, będą mieli mniej pracy nast, razem

Tylko czy nie uciekną po takim tekście ??

przymiarkę robię z tym tekstem, czy się odważę w środę, oto pytanie!
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 09:21, 06 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aniu, nie tylko ogród piękny, ale i kwiaty na oknie O sękaczu nie wspomnę, bo mam sliniotok...
Atomsfera była przednia - w dzień chrzciny, w nocy - gitarra, a rano - modły na trawie ...

A jakie imię otrzymał ogród?

Ogród Leny. 08:48, 06 sie 2012

Do góry
Seteczka, gratulacje

Kondziowy Ogród :) 08:47, 06 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu prosiłbym cie o pomoc bedziemy robic grila z wedzarnią chcielibysmy go postawic na tarasie z pergola czy moze byc taki Na tarasie w prawym rogu koło huśtawki

Nie wiem, ale mam przeczucie, że wędzarka z grillem nie powinna stać aż tak blisko, czy ona nie zasłoni widoku na ogród, chyba że będzie w tej samej linii z huśtawką, a huśtawkę przesuniesz nieco w lewo i całe umeblowanie też.

Te małe dwie doniczki brązowe przestaw w okolice kolumny z pnączem i dużą donicą.
Moze i masz racje nie chciałem zasłaniac strumienia we wtorek bedą robić grila
Kondziowy Ogród :) 08:37, 06 sie 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)

Danusiu prosiłbym cie o pomoc bedziemy robic grila z wedzarnią chcielibysmy go postawic na tarasie z pergola czy moze byc taki Na tarasie w prawym rogu koło huśtawki

Nie wiem, ale mam przeczucie, że wędzarka z grillem nie powinna stać aż tak blisko, czy ona nie zasłoni widoku na ogród, chyba że będzie w tej samej linii z huśtawką, a huśtawkę przesuniesz nieco w lewo i całe umeblowanie też.

Te małe dwie doniczki brązowe przestaw w okolice kolumny z pnączem i dużą donicą.
Kondziowy Ogród :) 08:34, 06 sie 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
tutaj daje zdjecia gdzie by ewentualnie stały stozki

Mnie się tutaj podobają tylko nie tak na samym brzegu, troszeczkę dalej z 15 cm, wtedy można czymś podsadzić na brzegu. Np. żurawkami, ale jednym kolorem nie mieszać.
Wichrowe wzgórze 08:08, 06 sie 2012

Do góry
Monic napisał(a)

Ta trawka to kłosówka miękka (Holcus mollis) chyba Variegatus, bo są jeszcze podobne odmiany np. Jackdaws Cream, też taką miałam ale już nie mam. Nie spodobała mi się po dwóch miesiącach, bo bardzo się rozkłada, brązowieje i nieporządnie wygląda. Lepszy będzie ten Carex co jest na zdjęciach poniżej, bo jest kępowy i zimozielony, a Holcus nie.
Norweski ogródek... 08:03, 06 sie 2012

Do góry
Witaj w naszej rodzince, rozprzestrzeniamy się na cały świat, niedawno obserwowałam, że nawet z Iranu nas podczytują ...i Australii

Norwegia i jej klimat nie jest mi bliski (przyznam bez bicia) bo za zimno i zbyt deszczowo, powiedz czy to mit czy prawda?

Ale sądząc po wyglądzie Twojego ogrodu - to mit

Masz pięknie i wyraźnie widać wpływy ogrodowiska Na pewno ogród przez swą odmienność i przepiękne skały - będzie się cieszył ogromnym powodzeniem. U mnie też.

Pamiętam jak w programach Geoffa Hamiltona oglądałam jak jedna ogrodniczka uprawiała swój ogród przy pomocy młotka, rzeźbiła dziury w skale, zaprawiała dobrą ziemią i sadziła mozolnie swoje roślinki, które potem o dziwo rosły wspaniale. Jakich narzędzi w takim razie Ty używasz? Czy sadzisz w szczelinach?

Co tu dużo gadać - pięknie jest i tak całkiem inaczej, dla mnie ogród - bomba
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 00:01, 06 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudny prezent..... Danusia... to pomnik rodziny ogrodowiska.......cudny prezent .........
Przeyślenie po spotkaniu..,... przyznaje dostałam w kosć..... ale nie żałuję,... warto było.....
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 23:20, 05 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ognisko, które przywiodło Anię na Ogrodowisko

Danusiu, w Twoim obiektywie.. te nieszczęśne ognisko wygląda dobrze...... niemożliwe......
Danusiu ...... jesteś WIELKA.... .. i prezenty dostałam takie od Danusi.... że ho, ho ho..... i mamy drzewko ogrodowiskowe... a nawet dwa.. ale to jedno będzie ogrodowiskowe... Boziu.. miałam iść spać, a czytam dalej..opanowuję moje gadulstwo.. wiec wybaczacie wszyscy, że tym razem jestem oszczędna w słwoach.... myśli 1500 na minutę...
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 22:49, 05 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam 469 fotek i Witka nie wiem ile

Miałam jutro .... czytam dzisiaj...babska ciekawość przezwyciężyła sennosć, zmeczenie i stres.. albo stres pospotkaniowy....... a Tobie sie jeszcze chciało te kilkaset zdjeć przeglądać.... po raz kolejny powtórzę jesteś WIELKA. ...... chyba jeszcze kilka stron poczytam.... to jak bajka na dobranoc....
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 21:18, 05 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta glina wypalana to dzieła wszystkich dzieci Kasi, Matyldy, Antosi i Ignacego.
Na drzewie to dziewczynka

Ups - mój błąd
Ogrodowe początki Ankie 20:29, 05 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poprawiłam linki już wchodzą

Witaj Danusiu i dziękuje za pomoc gapa ze mnie hihihihi
A czy masz może dla mnie jakiś pomysł na front domu, co byś u mnie widziała ? Bo ja się ciągle gubię w tym temacie...
Ogrodowe początki Ankie 20:29, 05 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poprawiłam linki już wchodzą

Witaj Danusiu i dziękuje za pomoc gapa ze mnie hihihihi
A czy masz może dla mnie jakiś pomysł na front domu, co byś u mnie widziała ? Bo ja się ciągle gubię w tym temacie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies