Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w remoncie 19:42, 08 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)
fajnie masz ze podziałałaś. U mnie dzisiaj kicha pogodowa. Nosa nie wysunęłam na ogród.

Ciekawa jestem co wymyśliłaś z magnolia

Myślę czy nie dało by się tam ciurkadełka umieścić. Przy altanie było by fajnie.
Ogród w remoncie 19:09, 08 wrz 2017

Do góry
fajnie masz ze podziałałaś. U mnie dzisiaj kicha pogodowa. Nosa nie wysunęłam na ogród.

Ciekawa jestem co wymyśliłaś z magnolia
Ogród w remoncie 15:20, 08 wrz 2017

Do góry
Magnolia jest jakimś odnośnikiem Ide patrzeć na plan
Wzgórze chaosu 13:24, 08 wrz 2017

Do góry
Krakus napisał(a)

Toszka gdzieś tam odradzała torf jako zakwaszacz bo tak naprawdę po kilku deszczach przestaje być kwasny...
liście dębowe przekompostowane...kora przekompostowana...kompost...

ja pamiętam jak u teście magnolia przez dobrych kilka lat słabo kwitła i juz spora była a jak podrzucił na wiosnę sporo kompostu to daje teraz spektakle co roku...

Dziękuję Krakusie, też muszę, tak jak twój teść, nad nią troszkę popracować.
Ja zawsze dodaję korę przekompostowaną do wszystkich kwasolubnych, bo zapobiega to też dodatkowo przed fytoftorozą.
Ale teraz nie przyłożyliśmy się do gleby, bo cały czas trwała dyskusja czy pomylona magnolia u nas zostaje
Wzgórze chaosu 12:17, 08 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)

Pomyłka wyszła na wiosnę, gdy zakwitał, bo miała być purpurowa o dużych kwiatach 'Nigra' dorastająca do 3 m, a zakwitła na biało, podobnie jak gwiaździsta. I wówczas zaczęłam drążyć temat i okazało się, że to magnolia Kobus dorastająca do 10 metrów Wygląda podobnie jak twoja gwiaździsta. Też ma takie jasnozielonkawe liście. Musze jej poprawić glebę, dołożyć torfu i obsypać korą, bo zauważyłam, że poprawiło jej się po podlaniu zakwaszaczem, ale to tylko doraźna kuracja. Na dłuższą metę nie wystarczy.
Ale masz te magnolie dorodne i nawet nie przeszkadza im cięcie. Musisz mieć do nich "dobrą rękę". Pięknie musi być na wiosnę u ciebie.

Toszka gdzieś tam odradzała torf jako zakwaszacz bo tak naprawdę po kilku deszczach przestaje być kwasny...
liście dębowe przekompostowane...kora przekompostowana...kompost...

ja pamiętam jak u teście magnolia przez dobrych kilka lat słabo kwitła i juz spora była a jak podrzucił na wiosnę sporo kompostu to daje teraz spektakle co roku...
Wzgórze chaosu 12:10, 08 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Pomyłka wręcz tragiczna! Czy wyszła na jaw, gdy magnolia za bardzo ci rosła czy wcześniej?
Moja najstarsza magnolia Aleksandina rośnie najładniej. Nie wiem, z czego to wynika? Może z pospolitości tej odmiany i małych wymagań. Wszystkiem magnolie posadziłam w niewielkiej ilości kwaśnego torfu. Pewnie nie większej niż worek 80 l. Wiem, że to błąd, ale zwyczajnie żal mi kasy na ziemię. Obok mam 3 cypryski, hortensję i jakaś tuję - kiedyś była stożkeim, ale syn uciął czubek i jest kulą Zatem wszystko raczej kwaśne. Miałam tam dużo kory, na chwilę obecną rabata jest w remoncie i straszy gołą ziemią (gliniastą). Zrobiłam dziś na szybko zdjęcia. Na wiosnę magnolia była chyba o połowę mniejsza. Im bardziej ją przycinam, tym ma dłuższe roczne przyrosty. I zawsze wtedy obficiej kwitnie.

Pomyłka wyszła na wiosnę, gdy zakwitał, bo miała być purpurowa o dużych kwiatach 'Nigra' dorastająca do 3 m, a zakwitła na biało, podobnie jak gwiaździsta. I wówczas zaczęłam drążyć temat i okazało się, że to magnolia Kobus dorastająca do 10 metrów Wygląda podobnie jak twoja gwiaździsta. Też ma takie jasnozielonkawe liście. Musze jej poprawić glebę, dołożyć torfu i obsypać korą, bo zauważyłam, że poprawiło jej się po podlaniu zakwaszaczem, ale to tylko doraźna kuracja. Na dłuższą metę nie wystarczy.
Ale masz te magnolie dorodne i nawet nie przeszkadza im cięcie. Musisz mieć do nich "dobrą rękę". Pięknie musi być na wiosnę u ciebie.
Typografia ogrodu 10:18, 08 wrz 2017

Do góry
pale trzcinnikow chcesz czy już nie? oczywiście nie jestem na bieżąco, nic nie wiem co i jak. I gdzie ostatnie fotki są?
Dla odmiany czas na zmiany... 10:14, 08 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
cięcie kwiatów stymuluje rozwój paków, może dlatego scieli. super że je kupiłaś ,to cudna odmiana. teraz na jesień nie dziel ich, jezowki nie lubią dzielenia na jesień, słabiej zimują. posadz plytko,nie głębiej niż rosły.
pokaż coś z ogrodu,co? Jak zwykle mam chrapkę na Twoje foty

Myślałam ostatnio o Tobie
To niezwykle cenne co piszesz....muszę sprawdzić czy ich za mocno nie załapałam bo.mam do tego tendencje niestety
Cały czas padało i nas....dziś trochę słońca wreszcie☺
Buziaki
Dla odmiany czas na zmiany... 09:38, 08 wrz 2017

Do góry
cięcie kwiatów stymuluje rozwój paków, może dlatego scieli. super że je kupiłaś ,to cudna odmiana. teraz na jesień nie dziel ich, jezowki nie lubią dzielenia na jesień, słabiej zimują. posadz plytko,nie głębiej niż rosły.
pokaż coś z ogrodu,co? Jak zwykle mam chrapkę na Twoje foty
Wzgórze chaosu 21:01, 07 wrz 2017

Do góry
I Magnolia gwiaździsta, ewidentnie ma w tym roku problem. Wydaje mi się, że to wpływ brzóz, które rosną u sąsiada. Ziemia bardzo tam wysycha a jednocześnie brzozy mocno cieniują. Wszystkie drzewka mają zielonkawy nalot na korze. Magnolia i klon palmowy (zielony) mają żółtawe liście. Będę musiała przekopać im ziemię, dosypać kwaśniej i podlewać.

Wzgórze chaosu 20:57, 07 wrz 2017

Do góry
Tutaj zeszłoroczny nabytek, magnolia Suzan. Przycięta do samej ziemi, tyle przyrosła w tym roku. Znów będzie duże drzewko.

Wzgórze chaosu 20:55, 07 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Ja też dużo u niego kupowałam, szczególnie jeśli chodzi o drzewa to ma chyba największy wybór w okolicy. Denerwuje mnie u niego, że nie ma opisanych tych roślin. Sprzedał mi magnolie w formie dużego drzewa zamiast takiej niewielkiej w formie krzewu. Ot taka niewielka pomyłka
Iwonko, czy twoja magnolia ma kwaśna glebę w sporej okolicy od pnia czy tylko podsypywałaś do dołka przy wsadzaniu? Bo moja będzie dużym drzewem i nie wiem czy muszę sporo ziemi wokół niej zakwasić?

Pomyłka wręcz tragiczna! Czy wyszła na jaw, gdy magnolia za bardzo ci rosła czy wcześniej?
Moja najstarsza magnolia Aleksandina rośnie najładniej. Nie wiem, z czego to wynika? Może z pospolitości tej odmiany i małych wymagań. Wszystkiem magnolie posadziłam w niewielkiej ilości kwaśnego torfu. Pewnie nie większej niż worek 80 l. Wiem, że to błąd, ale zwyczajnie żal mi kasy na ziemię. Obok mam 3 cypryski, hortensję i jakaś tuję - kiedyś była stożkeim, ale syn uciął czubek i jest kulą Zatem wszystko raczej kwaśne. Miałam tam dużo kory, na chwilę obecną rabata jest w remoncie i straszy gołą ziemią (gliniastą). Zrobiłam dziś na szybko zdjęcia. Na wiosnę magnolia była chyba o połowę mniejsza. Im bardziej ją przycinam, tym ma dłuższe roczne przyrosty. I zawsze wtedy obficiej kwitnie.

Skarbonkowy ogródek 16:28, 07 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Hortensje to lepszy pomysł niż trawy bo to samo środowisko czyli kwaśno,
na zimę liście gubi tak jak i magnolia czyli jest jak wysprzątać, a jak wysprzątać z gąszczu traw? Hortensji nie trzeba przesadzać więc się nie grzebie magnoli w korzeniach dopiero na brzegu rabaty po obwodzie dać trawy.
Te trawy z inspiracji to chyba dmuszek.
Ja bym chyba dała ellatyna zmianę z hakonechloa

Patrz Sylwia, nad praktycznością mojego pomysłu nie pomyślałam. A rzeczywiście sprzątania liści magnoliowych jest od groma. Dzieki za otrzeźwienie

ellaty? nie rozumiem

Skarbonkowy ogródek 16:22, 07 wrz 2017

Do góry
Hortensje to lepszy pomysł niż trawy bo to samo środowisko czyli kwaśno,
na zimę liście gubi tak jak i magnolia czyli jest jak wysprzątać, a jak wysprzątać z gąszczu traw? Hortensji nie trzeba przesadzać więc się nie grzebie magnoli w korzeniach dopiero na brzegu rabaty po obwodzie dać trawy.
Te trawy z inspiracji to chyba dmuszek.
Ja bym chyba dała ellatyna zmianę z hakonechloa
Skarbonkowy ogródek 16:20, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A po obu stronach magnolii masz miejsce żeby coś wsadzić,np hortki?,do tego miałaby ML,przed bukszpanu i dołem może jakieś jasne niskie trawy.

Mam Asiu miejsce. Tzn. z lewej jest sporo miejsca. Z prawej ( miedzy magnolia a duza kula bukszpanowa nie za wiele bo tam ścieżka jest.

O hortkach myślałam tylko coś niskiego musiałoby być.
Skarbonkowy ogródek 16:18, 07 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Ławeczka będzie przestawiona jak na pierwszym zdjęciu, tak (upewniam się tylko)?

Żywopłot buksowy zabierasz, żeby rabata była bardziej otwarta na taras? Czy jeszcze z jakiegoś innego powodu? Jakieś korytko z wodą widziałam - może ma stanąć na miejscu tego żywopłotu?
Bo on robi jej ładne plecki - jak go zabierzesz, to na pierwszym planie będziesz miała tą wielką kulę (mała kula byłaby ok, ale wielka tak czy inaczej zasłoni Ci tą rabatę).

Ta hortensja to jeszcze w rabacie rośnie czy już oddzielnie?

Ławeczka jest bardzo umownie postawiona. Prawdopodobnie ja w ogóle wywalę bo jest uszkodzona a nie wiem czy będę miała czas i ochotę żeby ja naprawić

Asia, skleciłam na szybko plan poglądowy jak to wygląda

Żywopłot buksowy zabieram żeby otworzyć się bardziej na ogród ( tez ) ale podstawowym powodem jest planowany taras. Jak zrobimy taras tak jak planuje to nie będę miała przejścia z tej strony. Taras będzie pociągnięty jakiś metr na trawę i chcąc się od tej strony dostać na trawnik to będę musiała wchodzić na taras( na 30 cm podwyższeniu )i dopiero schodzić z drugiej strony. Patrząc na plan : wchodzę do ogrodu od parkingu i idę ścieżką w lewo.Dochodzę do tarasu.

Pomyślałam wiec ze przeniosę ten kawałek żywopłotu żeby mieć możliwość wejścia na trawnik nie wchodząc na trawę. Myślałam ze tak będzie ładniej i wygodniej. Nie ma to sensu?

Teoretycznie nie musi tak być bo pod magnolia tez da się przejść i jest tam nawet przerwa w żywopłocie.

Korytko z woda chciałam postawić przy tarasie. Równolegle do tarasu. Ale to pieśń przyszłości. Albo zrobić kwadrat z kula w samym rogu tarasu.Cos takiego tylko ze ciurkadelo.Albo tak

Hortensja w rabacie ale ona idzie aut bo tam zdecydowanie za mało miejsca. Dlatego tez mi ten zywoplot zachorował.

Alem się naprodukowała. Ciekawe czy coś z tego zrozumiecie bo ja cienka z tłumaczenia jestem
Skarbonkowy ogródek 14:55, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Kule fajnie by pod magnolią wyglądały i między kulami trawy .

No właśnie. Tylko jak to rozplanować? Chce mi się jeszcze tam coś kwitnącego na biało. Bo będzie trochę za ciemno i ponuro. Żywopłot buksowy w plecach magnolii, magnolia zielona, kule cisowe - tez ciemna zieleń.

Jasności, potrzebuje jasności.

PS. Jedyny cień jaki tam jest to późnym popołudniem od magnolii. A tak to patelnia.
Skarbonkowy ogródek 14:36, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja pytałam o rozplenice,czy można pod dereniem wsadzić i wyszło,że dopiero metr półtora od pnia mogły by rosnąć. Jak zrozumiałam chodzi o system korzeniowy drzewa. Magnolia ma jeden z najdelikatniejszych . Każdą trawa po jakimś czasie wymaga wykopania i podzielenia bo brzydnie,robi się goły środek. Takie prace mogłyby uszkodzić system korzeniowy magnolii. Ja tak myślę ale ja laik,mogę się mylić.

A widzisz, czyli moja koncepcja podsadzenia magnolii trawami się sypie.

Cos mniej więcej w ten deseń.

Tak bardzo poglądowo namalowałam w puzzle w jakim kierunku bym chciała iść.

W coś takiego .

Moze z kwitnącymi na biało roślinami?
Skarbonkowy ogródek 14:36, 07 wrz 2017

Do góry
Widok od strony ogrodu, na dom

widok z tarasu

Wejscie do ogrodu od strony parkingu

i rabata od przodu. Po prawej stronie jest taras

Chciałabym aby ta magnolia była zatopiona w trawach. Jak widać po prawej stronie jest wielka kula bukszpanowa wiec chciałabym te kule pociągnąć pod magnolie.

Żywopłot bukszpanowy który jest z prawej strony, patrząc na ostatnie zdjęcie, idzie na lewa stronę. Za żywopłotem jest/będzie placyk na ognisko.

Jak to sensownie obsadzic?

Skarbonkowy ogródek 13:46, 07 wrz 2017

Do góry
Ja pytałam o rozplenice,czy można pod dereniem wsadzić i wyszło,że dopiero metr półtora od pnia mogły by rosnąć. Jak zrozumiałam chodzi o system korzeniowy drzewa. Magnolia ma jeden z najdelikatniejszych . Każdą trawa po jakimś czasie wymaga wykopania i podzielenia bo brzydnie,robi się goły środek. Takie prace mogłyby uszkodzić system korzeniowy magnolii. Ja tak myślę ale ja laik,mogę się mylić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies