Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Kawa 15:08, 07 wrz 2017

yyyyyyyyyy no
a może biała szałwia?
makadamia 15:09, 07 wrz 2017

Jeżeli patelnia - to nie powinno być ponuro.

Ale jeśli ma być tak minimalistycznie, to może miskanty ML lub Variegatus zamiast kwitnących? One mają białe paskowane liście i ładnie rozjaśniają...

Ewentualnie, tam gdzie więcej cienia - może białe tawułki?
JoannaDe 15:20, 07 wrz 2017

Wrzucam jeszcze widok bezpośrednio z tarasu. Ten kawałek zywopłotu idzie tam gdzie ławka w tle.

makadamia 15:25, 07 wrz 2017

Ławeczka będzie przestawiona jak na pierwszym zdjęciu, tak (upewniam się tylko)?

Żywopłot buksowy zabierasz, żeby rabata była bardziej otwarta na taras? Czy jeszcze z jakiegoś innego powodu? Jakieś korytko z wodą widziałam - może ma stanąć na miejscu tego żywopłotu?
Bo on robi jej ładne plecki - jak go zabierzesz, to na pierwszym planie będziesz miała tą wielką kulę (mała kula byłaby ok, ale wielka tak czy inaczej zasłoni Ci tą rabatę).

Ta hortensja to jeszcze w rabacie rośnie czy już oddzielnie?

Margerytka40 15:38, 07 wrz 2017

A po obu stronach magnolii masz miejsce żeby coś wsadzić,np hortki?,do tego miałaby ML,przed bukszpanu i dołem może jakieś jasne niskie trawy.
Gintura 16:16, 07 wrz 2017

może hortensje Bobo rosną nie za duże
JoannaDe 16:18, 07 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Ławeczka będzie przestawiona jak na pierwszym zdjęciu, tak (upewniam się tylko)?

Żywopłot buksowy zabierasz, żeby rabata była bardziej otwarta na taras? Czy jeszcze z jakiegoś innego powodu? Jakieś korytko z wodą widziałam - może ma stanąć na miejscu tego żywopłotu?
Bo on robi jej ładne plecki - jak go zabierzesz, to na pierwszym planie będziesz miała tą wielką kulę (mała kula byłaby ok, ale wielka tak czy inaczej zasłoni Ci tą rabatę).

Ta hortensja to jeszcze w rabacie rośnie czy już oddzielnie?

Ławeczka jest bardzo umownie postawiona. Prawdopodobnie ja w ogóle wywalę bo jest uszkodzona a nie wiem czy będę miała czas i ochotę żeby ja naprawić

Asia, skleciłam na szybko plan poglądowy jak to wygląda

Żywopłot buksowy zabieram żeby otworzyć się bardziej na ogród ( tez ) ale podstawowym powodem jest planowany taras. Jak zrobimy taras tak jak planuje to nie będę miała przejścia z tej strony. Taras będzie pociągnięty jakiś metr na trawę i chcąc się od tej strony dostać na trawnik to będę musiała wchodzić na taras( na 30 cm podwyższeniu )i dopiero schodzić z drugiej strony. Patrząc na plan : wchodzę do ogrodu od parkingu i idę ścieżką w lewo.Dochodzę do tarasu.

Pomyślałam wiec ze przeniosę ten kawałek żywopłotu żeby mieć możliwość wejścia na trawnik nie wchodząc na trawę. Myślałam ze tak będzie ładniej i wygodniej. Nie ma to sensu?

Teoretycznie nie musi tak być bo pod magnolia tez da się przejść i jest tam nawet przerwa w żywopłocie.

Korytko z woda chciałam postawić przy tarasie. Równolegle do tarasu. Ale to pieśń przyszłości. Albo zrobić kwadrat z kula w samym rogu tarasu.Cos takiego tylko ze ciurkadelo.Albo tak

Hortensja w rabacie ale ona idzie aut bo tam zdecydowanie za mało miejsca. Dlatego tez mi ten zywoplot zachorował.

Alem się naprodukowała. Ciekawe czy coś z tego zrozumiecie bo ja cienka z tłumaczenia jestem
JoannaDe 16:20, 07 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
A po obu stronach magnolii masz miejsce żeby coś wsadzić,np hortki?,do tego miałaby ML,przed bukszpanu i dołem może jakieś jasne niskie trawy.

Mam Asiu miejsce. Tzn. z lewej jest sporo miejsca. Z prawej ( miedzy magnolia a duza kula bukszpanowa nie za wiele bo tam ścieżka jest.

O hortkach myślałam tylko coś niskiego musiałoby być.
JoannaDe 16:22, 07 wrz 2017

Gintura napisał(a)
może hortensje Bobo rosną nie za duże

Nie znam tej hortki. Musze popatrzeć.

Ogrodowki z serii You&Me mi na myśl tez przyszły.

sylwia_slomc... 16:22, 07 wrz 2017

Hortensje to lepszy pomysł niż trawy bo to samo środowisko czyli kwaśno,
na zimę liście gubi tak jak i magnolia czyli jest jak wysprzątać, a jak wysprzątać z gąszczu traw? Hortensji nie trzeba przesadzać więc się nie grzebie magnoli w korzeniach dopiero na brzegu rabaty po obwodzie dać trawy.
Te trawy z inspiracji to chyba dmuszek.
Ja bym chyba dała ellatyna zmianę z hakonechloa