Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozpoznawanie roślin balkonowych 07:34, 17 mar 2020

Do góry
Zgr napisał(a)
Nie wiem czy dobrze umieściłem wątek.
Czy mogę prosić o identyfikację tych roślinek nie licząc lawendy:

https://lh3.googleusercontent.com/P5BqVVfrM9ehfdvNyOVLSnXpj655oiYeRsZmeSxwhlQ3iUTf2un6OXYq_-ZMGnjEsHOruo5NlFxY1c7Vh8QtjGNx=w888-h768-rw

To jest kostzrewa sina, a kwitnąće to petunie - jednoroczne rośliny balkonowe.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:09, 16 mar 2020

Do góry
Po trawniku trzeba posypać kompost i/lub obornik granulowany, przegrabić, żeby ziemia wypełniła te puste miejsca. Sianie moim zdaniem nasion niepotrzebne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:06, 16 mar 2020

Do góry
Byłam do 17-tej, wypieliłam koło szklarni jedną stronę, także całą nową rabatę wyrównałam, turzyce wsadziłam, lilaka białego wsadziłam i dwie hortensje (niech latem też coś kwitnie), rozstawiłam konwalniki - moje ulubione wypełniacze na brzegi rabaty.

Podlałam w namiocie. W szklarni byłam, minimalna temp. nocą plus 1,7. Nieźle, może być. Podlałam rabatę - ciemierniki, trochę te podpędzone ucierpiały, ale odbiją. Pozostałe już zahartowane więc trzymały się.

Miro - mądrość słuszna.. tak jest.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:56, 16 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dużo się siedzi w domu, tylko z psami wychodzę na krótko, więc czasem jakieś takie rozrzewnienie mnie ogarnia i refleksja nad życiem ogólnie...

Stworzyć ogród /posadzić / to uwierzyć w przyszłość czy coś takiego - gdzieś mi w oko taka mądrość wpadła - to musi być prawda
Coś jeszcze, coś więcej... 18:25, 16 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No smutny, bo człowiek coraz starszy i uzmysłowiłam sobie, że porywanie się na budowę to chyba za późno już dla mnie. Jedną miałam po 40-tce, a ta już po 60-tce i wielka budowa...pozwolenie jest ale strach mnie obleciał. Niejedno w życiu już budowałam (osobiście, kładąc pustaki) i jestem zaprawiona, ale po raz pierwszy boję się. A i koronawirus robi swoje tyły w myśleniu, to po prostu mierzę siły na zamiary. No i się po prostu boję. Jak to minie, to wtedy mi przejdzie.

Danusiu mi koronawirus odkąd się pojawił zmienił przede wszystkim plany urlopowe. Konsekwencji jego działania się boje, choć póki moje otoczenie jest zdrowe to na razie głównie konsekwencji gospodarczych. Ja pracuję na etacie, gorzej z osobami prowadzącymi działalność jak Ty. Już o gastronomii czy innych usługach nie wspominam.
Coś jeszcze, coś więcej... 12:58, 16 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też jestem ciekawa co z bratkami, prymulkami..te ostatnie na pewno kaput. Sporo stało w namiocie, część w szklarni - te na pewno przetrwają, bo na plusie tam jest.

Na ile ściąłeś hortensje? Ja się zastanawiam poprawić do ziemi. BO teraz mam wysoko ścięte.

Powiem, że tęsknię za Twoją obecnością Co było kiedyś - już nie wróci?
Teraz u nas jest czas na głębsze refleksje. Oglądam zdjęcia, przyszłości nie planuję, ale jeśli ta przyszłość nadejdzie, to chyba czas zweryfikować swoje marzenia...

Danusiu ściąłem je na 10 cm. W zeszłym roku moje silver dolary odbiły... w połowie, a wczoraj to zobaczyłem. Zadbam by przez najbliższe dni nie braklo im wody - wydaje mi się, ze to było przyczyną. Także cięcie było drastyczne.

U mnie tez tysiąc myśli na minutę. I jestem wdzięczny, ze znajduję się w takiej sytuacji a nie innej. Mogę pracować z domu, siedze u Mamy, a nie na Śląsku.

Obecność na Ogrodowisku - i mi tego brakuje. Dlatego jestem Przyszłość... jest dziś. I ważne byśmy zadbali o siebie teraz. Zostańmy w domu Myśle siedzenie w ogrodzie tez można pod to podpiąć.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:55, 16 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jadę pielić grządki i podlewać posadzone ciemierniki.

Najlepszy sposób żeby całe to szaleństwo przetrwać, trzeba czymś głowę i ciało zająć. Choć refleksje nad życiem chyba wszystkich nas ogarniają, mnie jeszcze niedowierzanie, że to dzieje się na naszych oczach.W najczarniejszych scenariuszach nie można było przewidzieć takiej sytuacji.
Zdrówka i sił życzę Ci Danusiu
Ogród na tle lasu malowany 07:52, 16 mar 2020

Do góry
Ja też mam teraz takie chwile refleksji i zwątpienia. To minie, wiem. Obie weźmiemy się z energią za robotę. Trzymajmy się.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:47, 16 mar 2020

Do góry
Jadę pielić grządki i podlewać posadzone ciemierniki.
Ogród zapachów u Jasi 07:46, 16 mar 2020

Do góry
Jestem uszczęśliwiona Krzew przepięknie kwitnie, może zasil go jakimś granulowanym obornikiem albo cóś?
Murowana sadzawka/oczko 07:40, 16 mar 2020

Do góry
Przelew nie jest konieczny ale u nas Witek zrobił w tej fontannie przed szklarnią i działa, bo inaczej by się wylało na taras.
Zamysł dobry, tylko jeszcze nie wiem jak roślinność będziesz wprowadzał tutaj. Kosze będziesz murował w dnie?
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:39, 16 mar 2020

Do góry
Tak, możesz zastosować, na pewno wpłynie na poprawę jakości gleby. I jest naturalny.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:38, 16 mar 2020

Do góry
Irenko, mocno Was przytulamy, jedyne pocieszenie, że już nie cierpi. Brak opieki i to co się stało w szpitalu boli strasznie. Dobrze, że chociaż w ostatnich godzinach była z Wami.

Trzymajcie się.
Murowana sadzawka/oczko 22:12, 15 mar 2020

Do góry
W zbiorniku wodnym najważniejsza jest hydroizolacja, jak to spierniczysz to nie ma co w ogóle zabierać się za to. A żeby nie spierniczyć to trzeba użyć profesjonalnych materiałów. Kupisz w internecie EPDM do stawów nie na zielone dachy.

W żadnym budowlanym, ani myśl o tym.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:07, 15 mar 2020

Do góry
Trawa jest przepiękna, ja bym nic nie robiła.
Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 22:07, 15 mar 2020

Do góry
Marzec 2020

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 22:03, 15 mar 2020

Do góry

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 22:01, 15 mar 2020

Do góry
Luty 2020

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:52, 15 mar 2020

Do góry
Martka napisał(a)
Pani Danusiu, dziękuję za tak cudowne wspomnienia... wzruszyłam się patrząc na te zdjęcia, sczególnie te z Właścicielem, z Pani Rodziną, bezcenne i przepiękne chwile, tak ulotne, ale jakoś na zawsze w nas. Ileż w tym ogrodzie piękna, miłości, dbałości, cierpliwości, radości, samo dobro! Obserwuję Państwa poczynania w polskiej (już chyba mogę powiedzieć, "naszej"?) Anglii i wierzę, że także ten ogród takim cudownym, inspirującym miejscem pozostanie dla innych... Mocno kibicuję, przyjadę na najbliższe możliwe spotkanie.

Dziękuję, tych wspomnień z przepięknych ogrodów mi nie zabraknie, na cały rok wystarczy, na każdy dzień, tylko żeby łokcie nie bolały, to bym mogła siedzieć i patrzeć ciągle.

Wszystko przeminie, a ziemia zostanie. I to co na na niej posadzimy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:44, 15 mar 2020

Do góry
Dużo się siedzi w domu, tylko z psami wychodzę na krótko, więc czasem jakieś takie rozrzewnienie mnie ogarnia i refleksja nad życiem ogólnie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies