Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Piaskownia na zakręcie 22:58, 26 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Oj tam, oj tam.. 5 minut na dołek...... a w domciu może Ci paść miskant.. on musi mieć spoczynek ...

Aniu, pięć minutek , nie, nie , to nie u mnie. Ja mam sam piach, śliczny, żółciutki, taki jak na plaży. A w tym pomieszczeniu jest jak w lodówce. Wszystkie rośliny tam zimuję, nawet drzewa owocowe tam były i faajnie przeczekały.

To może zadołuję z tą doniczka. boję się jednak, że nie będzie miał wilgoci. Tutaj to go sobie od czasu do czasu podleję.

Kurcze, aleś mi dała do myślenia. Szkoda by mi go było gdyby padł z powodu suszy. Boje się, że on już nie przepuści korzeni przez doniczkę, żeby sięgnąć głębiej.
Piaskownia na zakręcie 22:38, 26 sie 2013

Do góry
Oj tam, oj tam.. 5 minut na dołek...... a w domciu może Ci paść miskant.. on musi mieć spoczynek ...
Piaskownia na zakręcie 22:17, 26 sie 2013

Do góry
Miskant zostanie w domu w jasnym i bardzo chłodnym pomieszczeniu, ponieważ ja teraz już nie mogę nic robić. Większość moich obowiązków przejęła córka, nie chcę ją już tym obarczać. Wystarczy już jej tyle co ma tzn moje i swoje obowiązki To młoda osoba, studentka, zapewne jakbym ją poprosiła to by to zrobiła, ale to nic pilnego ton niech się życie i młodością cieszy.
O....! 21:16, 25 sie 2013

Do góry
marzena napisał(a)

Konie super, ale ten klon i miskant - cudeńka!!!!
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:11, 25 sie 2013

Do góry
I takie tam

Miskant Variegatus-coś słabo przyrasta
Ogród w Holandii 20:00, 25 sie 2013

Do góry
po drugiej stronie tej rabaty już jest całkiem fajnie, choć hortensje w tym roku słabiej niż sie spodziewałąm, ale to znowu efekt tej strasznej wiosny. Ogólnie już coś się zazębia, jakoś przenika i zaczyna być ok

tu chyba najlepiej widać - hortensje, jeżówki Whit Swan, mozga a w tle kula bukszpanowa i miskant Augustfeder. Wszystko jeszcze małe, ale idzie ku lepszemu

z perspektywy jeżówki

i drobiazgi

Biały domek pod lasem 18:51, 25 sie 2013

Do góry
werbena, za nią miłka i astry

miskant zaczyna już kwitnienie

tu kolejny, niższy miskant, czeka go eksmisja na inne miejsce, bo go sąsiedzi zagłuszyli

rozplenica dopiero zaczyna kwitnienie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:58, 25 sie 2013

Do góry
eksmitowana niewyrabiająca się lawęda trafiła w miejsce tymczasowego pobytu ... albo i nie tymczasowego ... to się zobaczy ... lawęda spod murku trafi gdzieś ... jeszcze nie wiem a pod murek trafi jeżówka ... lawęda ma tam za ciemno ... ...

wzdłuż tarasu i domu mam jakieś 8 metrów na ... no własnie na coś co ma siem mi podobywować ... może na coś w tym stylu ...

mamy całą zimę na dobranie gatunków ... mam koncepcję ... biel i zieleń najwyższej partii to limka i miskant ... krok pod pojedyncze ostrózki na tyle pojedyncze by je było widać gdy i by nie ronić łez gdy znikają ... plus niższe trawy ... lawęda ... kocimietka ... wypełniające hosty ... i berberysy w pasie dywanowym przy trawniku ...

Ogród z platanem. 20:19, 24 sie 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
kachat ta trawa to miskant 'Gracillimus'

Aha, dzięki Ile już lat ma ten twój? I czy jest bezproblemowy - nie trzeba z nim za dużo robić, rośnie zdrowo..? Bardzo ładnie wygląda u ciebie
Ogród z platanem. 18:12, 24 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ślicznie wygląda ogród!!!
Ja nie ściągam kostki z obwódek wkoło tranpwnika... Za leniwa jestem na ciągłe poprawianie kancikow.... Już to przerabiałam w poprzednim malutkim ogrodzie.....

Teraz jak mam zaostrzony nóż do kantów to cięcie idzie raz dwa. Kostka jak dla mnie psuje takie fale. Przy prostych liniach jak u Ciebie jest fajna, a u mnie bez względu jak położona to kształt jakiś połamany się wydaje.

kachat ta trawa to miskant 'Gracillimus'
Ogród z platanem. 16:41, 24 sie 2013

Do góry
Ta trawa tutaj wysoka, ten czypidron, to jakiś miskant, tak..? Możesz mi dokładną nazwę podać?

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:09, 23 sie 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Kasiu, ale fajnie! sadzenie docelowe! Masz sporo roślin, w przechowalni coraz większe cisy, bosko będzie!! na pewno nowa rabata będzie cuuudna!!
szukam inspiracji hortensjowych, co tam masz prócz miskantów? szukam wcześniejszych fotek

Karola, póki co będę się kręcić nadal w dotychczasowym obszarze kilkunastu metrów )) jeszcze nie mogę za bardzo anektować dalszego terenu ) cisów mam masę, ale jeszcze małe, no ale urosną kiedyś w tym roku część już pójdzie na ekrany przy ogrodzeniu tj. na miejsca docelowe
Ta moja rabata hortensjowa miała być "czysta" czyli horti jednego rodzaju (i tak będzie), miskanty, bukszpan i Nigra szczepiona, no ale niektóre roślinki już tam były wcześniej np. perovskia, runianka japońska itd. których nie widać, bo horti i miskant wybujały no i doszły nowe roślinki w nóżkach: róże, szałwie, przywrotniki, hakone... dzwonki, orliki, naparstnice, lawenda i wiele innych ) bukszpanowych kulek już prawie nie widać, ale narazie mogą sobie tam rosnąć, w przyszłości je przesadzę na front Dla mnie horti z miskantem Variegata i bukszpanem jest najpiękniejsze
aaaa... mam tam jeszcze wielgachną budleję, ale ją wiosną eksmituję,bo jednak mi się tam nie podoba )
Zimozielony ogród przy białym domu 22:31, 22 sie 2013

Do góry
Miskant Zebrinus jest wyjątkowo wysoki i pstrokaty

Przedwiośnie ogrodu..:) 13:55, 22 sie 2013

Do góry
Dobrze, że Madżenka ma taki sokoli wzrok Ustrzegłaś się niepotrzebnego przesadzania w następnym roku Miskant ML wg mnie będzie tam za jasny, masz jasne kamyczki. A gracilimus będzie dobrym wyborem. Zobacz u mnie jak to wygląda. Mam ciemną żurawkę, lawendę i gracilimusy za tym wszystkim.
Przedwiośnie ogrodu..:) 12:24, 22 sie 2013

Do góry
Wydaje mi sie, że Miskant ML jest mniejszy ogólnie i moze przesadze jeden rzad lawendy w inne miejsce, na miejsce tej lawendy przesunę żurawki ciemne ( one ponoc do 50cm maja byc wys. ) i dopiero miskant ML.? Gdzybym posadziła ML miezy wisnią a różą, (róża bedzie różwa intensywnie)...czyli 3 miskanty? czy wiecej?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:11, 21 sie 2013

Do góry
szarlotka napisał(a)

Polinko a co to za trawki za lawendą? Bardzo ładne

Szarlotka to miskant gracilimus. U mnie jeszcze nie tak gęste ale zobacz sobie u Agnieszki ma jej cudowne ''miśki''
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2253-ogrod-do-kwadratu?page=232
Marzenie o... 21:44, 20 sie 2013

Do góry
kasiula79 napisał(a)

miskant jest na samym rogu tej rabaty, po jego prawej stronie jest Limka, obok niej jałowiec (nie wiem jaki) i dalej berberysy , sosenka i cyprysiki...

przed miskantem jest bardzo mało miejsca i on raczej na 100% dostanie nakaz eksmisji (mam dla niego nowe lokum )

no tak ciasnawo ma ta limka
ale sosny bym nie wywalała, z miskantem też bym pomyślała, całkiem dorodny jest tu, gdzie jest

ja bym przede szystkim zrobiła plecy tej rabacie, bo ona bardzo niska, berberysy aż pod samo okno i gołych ścian dużo

Dookoła okna tam, gdzie ściany golasy, sadziłabym coś wyższego (pewnie ponad parapet, na tle ściany wyglądałoby super), pod oknem również (tak do wysokości parapetu)

a masz zdjęcie tej rabaty nie pod kątem, a tak po prostu en face? na wprost?
Marzenie o... 21:16, 20 sie 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
A co koło miskanta po lewej stronie i po prawej jest?

i ile miejsca przed miscantem? tam właśnie bordowa kulka pasuje albo dwie

miskant jest na samym rogu tej rabaty, po jego prawej stronie jest Limka, obok niej jałowiec (nie wiem jaki) i dalej berberysy , sosenka i cyprysiki...

przed miskantem jest bardzo mało miejsca i on raczej na 100% dostanie nakaz eksmisji (mam dla niego nowe lokum )
Wrzośce i sąsiedztwo? 16:12, 20 sie 2013

Do góry
emila napisał(a)

chyba że Pani Danusia, która okazuje się jest Perfekcyjną Panią Ogrodu by mi cos podpowiedziała, bo na ten beton to nie mogę patrzeć, a wrzosy zawsze mogę posadzić w innym miejscu

Ten beton wcale nie jest zły, możesz na niego bluszcz zapuścić, jak w moim ogrodzie. Z początku będzie kiepsko ale potem zasłoni i po robocie. Możesz wysokie trawy posadzić np. miskant Gracillimus a przed nim iglaczki i wrzośce. Z wrzośców wybieraj takie odmiany co mają kolorowe igiełki (żółte lub pomarańczowe) i różowe kwiaty najlepiej. Albo białe. Zielone będzie słąbo widać.

Erica 'Whisky'

Erica 'Golden Starlet'

Tu nie mam odmiany

Marzenie o... 08:27, 20 sie 2013

Do góry
kasiula79 napisał(a)
rabata pod zachodnim oknem - jest tu duży misz - masz
berberysy mus ciąć w kulkę, tylko kiedy? (chyba na wiosnę?), miskant do przesadzenia, jałowiec chyba też...

[

podoba mi się ten misz masz i kto wie...mam miejsce pod oknem do zagospodarowania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies