Aniu, pięć minutek , nie, nie , to nie u mnie. Ja mam sam piach, śliczny, żółciutki, taki jak na plaży. A w tym pomieszczeniu jest jak w lodówce. Wszystkie rośliny tam zimuję, nawet drzewa owocowe tam były i faajnie przeczekały.
To może zadołuję z tą doniczka. boję się jednak, że nie będzie miał wilgoci. Tutaj to go sobie od czasu do czasu podleję.
Kurcze, aleś mi dała do myślenia. Szkoda by mi go było gdyby padł z powodu suszy. Boje się, że on już nie przepuści korzeni przez doniczkę, żeby sięgnąć głębiej.
Miskant zostanie w domu w jasnym i bardzo chłodnym pomieszczeniu, ponieważ ja teraz już nie mogę nic robić. Większość moich obowiązków przejęła córka, nie chcę ją już tym obarczać. Wystarczy już jej tyle co ma tzn moje i swoje obowiązki To młoda osoba, studentka, zapewne jakbym ją poprosiła to by to zrobiła, ale to nic pilnego ton niech się życie i młodością cieszy.
po drugiej stronie tej rabaty już jest całkiem fajnie, choć hortensje w tym roku słabiej niż sie spodziewałąm, ale to znowu efekt tej strasznej wiosny. Ogólnie już coś się zazębia, jakoś przenika i zaczyna być ok
tu chyba najlepiej widać - hortensje, jeżówki Whit Swan, mozga a w tle kula bukszpanowa i miskant Augustfeder. Wszystko jeszcze małe, ale idzie ku lepszemu
eksmitowana niewyrabiająca się lawęda trafiła w miejsce tymczasowego pobytu ... albo i nie tymczasowego ... to się zobaczy ... lawęda spod murku trafi gdzieś ... jeszcze nie wiem a pod murek trafi jeżówka ... lawęda ma tam za ciemno ... ...
wzdłuż tarasu i domu mam jakieś 8 metrów na ... no własnie na coś co ma siem mi podobywować ... może na coś w tym stylu ...
mamy całą zimę na dobranie gatunków ... mam koncepcję ... biel i zieleń najwyższej partii to limka i miskant ... krok pod pojedyncze ostrózki na tyle pojedyncze by je było widać gdy i by nie ronić łez gdy znikają ... plus niższe trawy ... lawęda ... kocimietka ... wypełniające hosty ... i berberysy w pasie dywanowym przy trawniku ...
Teraz jak mam zaostrzony nóż do kantów to cięcie idzie raz dwa. Kostka jak dla mnie psuje takie fale. Przy prostych liniach jak u Ciebie jest fajna, a u mnie bez względu jak położona to kształt jakiś połamany się wydaje.
Karola, póki co będę się kręcić nadal w dotychczasowym obszarze kilkunastu metrów )) jeszcze nie mogę za bardzo anektować dalszego terenu ) cisów mam masę, ale jeszcze małe, no ale urosną kiedyś w tym roku część już pójdzie na ekrany przy ogrodzeniu tj. na miejsca docelowe
Ta moja rabata hortensjowa miała być "czysta" czyli horti jednego rodzaju (i tak będzie), miskanty, bukszpan i Nigra szczepiona, no ale niektóre roślinki już tam były wcześniej np. perovskia, runianka japońska itd. których nie widać, bo horti i miskant wybujały no i doszły nowe roślinki w nóżkach: róże, szałwie, przywrotniki, hakone... dzwonki, orliki, naparstnice, lawenda i wiele innych ) bukszpanowych kulek już prawie nie widać, ale narazie mogą sobie tam rosnąć, w przyszłości je przesadzę na front Dla mnie horti z miskantem Variegata i bukszpanem jest najpiękniejsze
aaaa... mam tam jeszcze wielgachną budleję, ale ją wiosną eksmituję,bo jednak mi się tam nie podoba )
Dobrze, że Madżenka ma taki sokoli wzrok Ustrzegłaś się niepotrzebnego przesadzania w następnym roku Miskant ML wg mnie będzie tam za jasny, masz jasne kamyczki. A gracilimus będzie dobrym wyborem. Zobacz u mnie jak to wygląda. Mam ciemną żurawkę, lawendę i gracilimusy za tym wszystkim.
Wydaje mi sie, że Miskant ML jest mniejszy ogólnie i moze przesadze jeden rzad lawendy w inne miejsce, na miejsce tej lawendy przesunę żurawki ciemne ( one ponoc do 50cm maja byc wys. ) i dopiero miskant ML.? Gdzybym posadziła ML miezy wisnią a różą, (róża bedzie różwa intensywnie)...czyli 3 miskanty? czy wiecej?
no tak ciasnawo ma ta limka
ale sosny bym nie wywalała, z miskantem też bym pomyślała, całkiem dorodny jest tu, gdzie jest
ja bym przede szystkim zrobiła plecy tej rabacie, bo ona bardzo niska, berberysy aż pod samo okno i gołych ścian dużo
Dookoła okna tam, gdzie ściany golasy, sadziłabym coś wyższego (pewnie ponad parapet, na tle ściany wyglądałoby super), pod oknem również (tak do wysokości parapetu)
a masz zdjęcie tej rabaty nie pod kątem, a tak po prostu en face? na wprost?
miskant jest na samym rogu tej rabaty, po jego prawej stronie jest Limka, obok niej jałowiec (nie wiem jaki) i dalej berberysy , sosenka i cyprysiki...
przed miskantem jest bardzo mało miejsca i on raczej na 100% dostanie nakaz eksmisji (mam dla niego nowe lokum )
Ten beton wcale nie jest zły, możesz na niego bluszcz zapuścić, jak w moim ogrodzie. Z początku będzie kiepsko ale potem zasłoni i po robocie. Możesz wysokie trawy posadzić np. miskant Gracillimus a przed nim iglaczki i wrzośce. Z wrzośców wybieraj takie odmiany co mają kolorowe igiełki (żółte lub pomarańczowe) i różowe kwiaty najlepiej. Albo białe. Zielone będzie słąbo widać.