..mój miskant kwitnie co roku...co roku również, w lutym, ciacham go przy samej ziemi i odrasta ..a we wrześniu kwitnie na zabój...i dla mnie to zawsze znak że koniec lata i wakacji
Agnieszka.. u mnie miskant kwitnie praktycznie co roku... może z raz nie kwitł ... piszą takie bzdury na necie.. miskant musi dorosnąć do kwitnienia, młode egzemplarze nie kwitną.. potem zaczyna później od innych miskantów i to sporo.. gdzieś w połowie października, ale kwitnie
Po lewej masz miskanta zebrinusa, a po prawej miskanta Graziella ... od razu widać który ładniejszy
Nie uwazam by osoby ktore posiadaja ogrody byly leniwe Marzenko, ale jednak podobnie jak ty, pomoge sobie kostka. Ja ja dopiero bede zakladac. Jakos nie widze sie raz w tygodniu z nozem i obcinanie kancikow, jest to sporo pracy.
Moze to kwestia wyspecjalizowania sie ale ciezko to widze
Na przywieszce pisze, że może dorastać do 4 m. To jest miskant olbrzymi. Łodygi, te bambusy będą potem na domki dla owadów. Nic nie może się zmarnować.
Aniu, pięć minutek , nie, nie , to nie u mnie. Ja mam sam piach, śliczny, żółciutki, taki jak na plaży. A w tym pomieszczeniu jest jak w lodówce. Wszystkie rośliny tam zimuję, nawet drzewa owocowe tam były i faajnie przeczekały.
To może zadołuję z tą doniczka. boję się jednak, że nie będzie miał wilgoci. Tutaj to go sobie od czasu do czasu podleję.
Kurcze, aleś mi dała do myślenia. Szkoda by mi go było gdyby padł z powodu suszy. Boje się, że on już nie przepuści korzeni przez doniczkę, żeby sięgnąć głębiej.
Miskant zostanie w domu w jasnym i bardzo chłodnym pomieszczeniu, ponieważ ja teraz już nie mogę nic robić. Większość moich obowiązków przejęła córka, nie chcę ją już tym obarczać. Wystarczy już jej tyle co ma tzn moje i swoje obowiązki To młoda osoba, studentka, zapewne jakbym ją poprosiła to by to zrobiła, ale to nic pilnego ton niech się życie i młodością cieszy.
po drugiej stronie tej rabaty już jest całkiem fajnie, choć hortensje w tym roku słabiej niż sie spodziewałąm, ale to znowu efekt tej strasznej wiosny. Ogólnie już coś się zazębia, jakoś przenika i zaczyna być ok
tu chyba najlepiej widać - hortensje, jeżówki Whit Swan, mozga a w tle kula bukszpanowa i miskant Augustfeder. Wszystko jeszcze małe, ale idzie ku lepszemu
eksmitowana niewyrabiająca się lawęda trafiła w miejsce tymczasowego pobytu ... albo i nie tymczasowego ... to się zobaczy ... lawęda spod murku trafi gdzieś ... jeszcze nie wiem a pod murek trafi jeżówka ... lawęda ma tam za ciemno ... ...
wzdłuż tarasu i domu mam jakieś 8 metrów na ... no własnie na coś co ma siem mi podobywować ... może na coś w tym stylu ...
mamy całą zimę na dobranie gatunków ... mam koncepcję ... biel i zieleń najwyższej partii to limka i miskant ... krok pod pojedyncze ostrózki na tyle pojedyncze by je było widać gdy i by nie ronić łez gdy znikają ... plus niższe trawy ... lawęda ... kocimietka ... wypełniające hosty ... i berberysy w pasie dywanowym przy trawniku ...
Teraz jak mam zaostrzony nóż do kantów to cięcie idzie raz dwa. Kostka jak dla mnie psuje takie fale. Przy prostych liniach jak u Ciebie jest fajna, a u mnie bez względu jak położona to kształt jakiś połamany się wydaje.
Karola, póki co będę się kręcić nadal w dotychczasowym obszarze kilkunastu metrów )) jeszcze nie mogę za bardzo anektować dalszego terenu ) cisów mam masę, ale jeszcze małe, no ale urosną kiedyś w tym roku część już pójdzie na ekrany przy ogrodzeniu tj. na miejsca docelowe
Ta moja rabata hortensjowa miała być "czysta" czyli horti jednego rodzaju (i tak będzie), miskanty, bukszpan i Nigra szczepiona, no ale niektóre roślinki już tam były wcześniej np. perovskia, runianka japońska itd. których nie widać, bo horti i miskant wybujały no i doszły nowe roślinki w nóżkach: róże, szałwie, przywrotniki, hakone... dzwonki, orliki, naparstnice, lawenda i wiele innych ) bukszpanowych kulek już prawie nie widać, ale narazie mogą sobie tam rosnąć, w przyszłości je przesadzę na front Dla mnie horti z miskantem Variegata i bukszpanem jest najpiękniejsze
aaaa... mam tam jeszcze wielgachną budleję, ale ją wiosną eksmituję,bo jednak mi się tam nie podoba )