Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Nebel 15:41, 26 paź 2022

Do góry
Jakiś czas temu byłam w Izraelu. Tam w naturalnych warunkach zobaczyłam dwie rośliny, które mnie urzekły. Gwiazdę betlejemską i cyklameny. Tej pierwszej nie uda mi się wyhodować. Ale cyklameny mają się dobrze.
Sałatka pokrzywowa 15:34, 26 paź 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

Piękna jesień u Ciebie, w ogrodzie kolorowo, kwieciście i tak naturalnie. Bajkowo.

Ogród Nebel 15:33, 26 paź 2022

Do góry
Wczoraj robiłam porządki jesienne w ogrodzie. Uświadomiłam sobie, że jeszcze parę lat temu o tej porze roku, okrywałam rośliny na zimę. A tym czasem... wiele roślin jeszcze nie zgubiło liści. Perukowiec, bez, dalia/jeszcze kwitnie/. Nie wiem, czy powinno mnie to cieszyć?
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:44, 26 paź 2022

Do góry

Ogrodowe wariacje 13:26, 26 paź 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Pamietaj ,że ten rozchodnik( ten który masz w wazonie ) docelowo jest wysoki-u mnie za kolanko. Może w tych kulkach pasowałby niższy? ja w kulki i kosodrzewiny posadziłam Mr Goodbud- zobaczymy

Rozchodniki w wazonie od Ciebie mają już spore korzonki i mam dla nich inną miejscówkę dlatego, że są wyższe właśnie. Będą przy hortensjach. Jutro będę sadzić, myślę, że będzie im tam dobrze bo jest cały czas słońce i tam mi koloru brakuje

Ogród w dolinie 13:21, 26 paź 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Ta rzeczka traw na skarpie bardzo mi się podoba! Przełamuje fajnie "skarpowatość" skarpy.
Wrzucam jeszcze taką skarpową inspirkę, jaką widziałam w podróży. Potem usunę. Moim zdaniem dół ma zbyt płaski i dlatego podoba mi się bardzo Twoja koncepcja "napuszenia" skarpy po całości.

Marta, dzięki za fotkę

No właśnie pomysł z przełamaniem kołatał mi się gdzieś po głowie, bo widziałam już jakieś inspiracje z taką rzeczką

Mój obrazek jakoś pokazuje moją koncepcję, bo nie umiałam jej słownie wytłumaczyć
Hortensjowo 13:15, 26 paź 2022

Do góry
Helen napisał(a)

Mam 3, z których jestem bardzo zadowolona, pozostałe w zasadzie do usunięcia
1) Bladoniebiesko-fioletowy, kwitnie od końca lipca, polecony przez Ewę z Pszczelarni, wys. ok. 85 cm, musi być podsadzony innymi roślinami
2) Bladoróżowy, na zdjęciu wychodzi zbyt różowy, wys. ok. 75 cm, dość kompaktowy, ale pomiędzy roślinami
3) Granatowo-fioletowy, na zdjęciu nie wychodzi ten kolor, wys. ok. 70 cm, tworzy ładny krzaczek

ten niski jest ciekawy ale wydaje mi się, ze go mam i u mnie nie kwitnie. Ja podejrzewam, ze to kwestia ilości słońca. Pogrzebię w notatkach co mam (kupowałam astry tylko z jednego miejsca) i się w razie czego odezwę na wiosnę albo przyjadę przy okazji wizyty u przyjaciółki w Poznaniu

Dzięki Kochana!
Ogród w dolinie 12:16, 26 paź 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Ta rzeczka traw na skarpie bardzo mi się podoba! Przełamuje fajnie "skarpowatość" skarpy.

Ogród w dolinie 11:22, 26 paź 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Asiu, piękna jesień u Ciebie, rabaty już zapełnione, rośliny pięknie się przebarwiają.
Opieńki u mnie też pojawiają się w różnych miejscach, ale my akurat je zbieramy w celach konsumpcyjnych.
Jak tam zapalenie krtani, mam nadzieję, że już wszystko dobrze. Zdrówka życzę.

Alu, opieńki też w zdecydowanej większości zjedliśmy Część już się nie nadawała więc poszła do kosza.

Synek już zdrowy, dostał sterydy i szybko mu minęło.

Martka napisał(a)
Asiu, podziwiam obsadzoną skarpę. Ogromny kawał roboty.
Opieńki - nie znałam tego problemu zupełnie. Nie widziałam u siebie, ale może jeszcze nie?
Trzymam kciuki za kurację.
Że kora przekompostowana, to wiadomo, ale że z takiego też powodu? Nie pomyślałabym.
Dwie godziny - ja ten luksus dobrze rozumiem, gdy była moja Mama, miałam 1,5 godziny tygodniowo na ogród, czyli tylko na skoszenie trawy.
Kulki czerwone zachwycające, frontowa także. Ciemierniki cieszą, będziesz miała dużo radości wczesnowiosennej.

Jak napisała Agata Brzozowa, niekoniecznie musi być to problem Czytając o tym doszłam do wniosku, że moje świerki są zagrożone, bo niby lepiej nie sadzić świerków w miejscu po lasach liściastych. Ale pożyjemy zobaczymy. Wczoraj mąż zrobił oprysk proplantem, za rok podziałam poliversum i będę obserwować świerka.
Opieńki to smaczne grzybki
Jeszcze nam trochę krzewów na szczyt skarpy zostało ale nie wiem czy się uda, bo zostało trochę innych pilnych spraw do dokończenia. Jak wracam z pracy to zaraz ciemno się robi.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wczoraj napisałam post, ale uleciał w kosmos.
Asiu, ten Edward Gruszyn to prawdziwa gwiazda rabaty frontowej.
Trzymam kciuki za działania na skarpie. Sporo z nią roboty, ale wybrane przez Ciebie krzewy są tak wdzięczne, że efekt pojawi się bardzo szybko.
I powtórzę raz jeszcze, że podziwiam to jak ogarniasz rzeczywistość.

Haniu, cieszę się, że zajrzałaś. Od kilku dni próbuję narysować coś jak to ma wyglądać na skarpie pi razy oko, bo mój mąż tego nie widział Myślę, że już wiem jaki będzie skład skarpy ale ostatecznie zdecyduję jak będę sadzić. Naprodukowałam troche sadzonek tawulców pogiętych, może się przyjmą to na przyszłą jesień posadzę.

Długo zastanawiałam się nad trawami i doszłam do wniosku, że zaryzykuję. Nie wiem tylko czy będę sadzić jeszcze irgę czy zamiast niej nie pójdę w śnieguliczkę chenaulta, zobaczę Irga jest dosyć zaborczym krzewem.

Ewa777 napisał(a)
Rabata zacytowana przez Mary bardzo ładna
Też nie miałam pojęcia, że opieńki mogą być problemem w ogrodzie. Człowiek się uczy całe życie.

Ewa, ja też nie miałam Miałam gdzieś w głowie zakodowane, że gdzyby to dobry objaw, bo świadczą o mikoryzie a tu taki zonk.
Świerk serbski - Picea omorika 11:04, 26 paź 2022

Do góry
Witam, posadziłam dzisiaj świerki serbskie ale jeden z nich ma dwa przewodniki czy mam jeden z nich uciąć teraz w październiku czy czekać do wiosny?
Ogród w dolinie 10:52, 26 paź 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

I porównanie, bo równo rok robione zdjęcie i dziś.

Napatrzeć sie nie mogę -cudny ON
Ogród w dolinie 10:50, 26 paź 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Tulipanowiec Edward Grusztyn łapie żółty kolor

Pieknie! Nawet nie wiedziałam ,ze ten tulipanowiec tak ładnie sie przebarwia, w tej rabacie wygląda nieziemsko .
W ogródku Martki 10:29, 26 paź 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Dziś załapałam się na chwilkę słońca przed zachodem, wraz z ubywaniem dnia bardzo skróciły się też radości ogrodowe… staram się wykorzystać każdy możliwy moment, by nacieszyć wzrok. Zachłannie i bez żadnych wyrzutów sumienia, że taczka w kącie. Powiedzenie Pszczółki, a przypomniane przez Iwonkę „aby nie przegadać jesieni”, trafia do mnie. Szukam ciszy. Studiuję każdą roślinę. Ogród oplótł moje myśli i odczucia. Dobrze mi z tym!

Przyjemne dla oka te kontemplacje jesienne
Wiem, że aster wielki i pewnie pożera wszystko wokół, ale pięknie się w tym kadrze prezentuje
Widziałam ostatnio Lady of Shalott na żywo, naprawdę warto mieć ją w ogrodzie
W ogródku Martki 10:17, 26 paź 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Do zestawu kolorystycznego przy okazji róże, które nadal starają się umilać życie.
Lady of Shalott

Jude de Obscure

Desdemona

Kusi mnie ta desdemona…
W ogródku Martki 09:51, 26 paź 2022

Do góry
Justyna, moje kulki ambrowcowe brną w mocniejszą czerwień. Tak było rok temu:
Połowa listopada:

Pod koniec listopada:

W tym roku jeszcze zielone.
W ogródku Martki 09:44, 26 paź 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Zdjęcia ambrowca Slender Silhouette dla Eli. Za Twą sugestią to się stało. Posadzone rok temu 25.11, w ostatnim momencie.

Scenka nr 1.

Scenka nr 2. Dwie godziny później...

Scenka nr 3. Rok później.

I w zbliżeniu.

A jeden z nich, najbardziej z lewej, jest widoczny w ogóle tylko w zbliżeniu, bo pożarły go opuchlaki. Góra prawie łysa.

Całe przedstawienie piękne Scenka 3-4-5 magiczna-o i u Ciebie też ambrowiec w czerwienie i pomarańcze idzie . Ale widzę, że korę masz wysypaną i może dlatego ,że ma zakwaszoną ziemię przebarwia się tak pięknie.
W ogródku Martki 09:40, 26 paź 2022

Do góry
Do zestawu kolorystycznego przy okazji róże, które nadal starają się umilać życie.
Lady of Shalott

Jude de Obscure

Desdemona
W ogródku Martki 09:39, 26 paź 2022

Do góry
Zdjęcia ambrowca Slender Silhouette dla Eli. Za Twą sugestią to się stało. Posadzone rok temu 25.11, w ostatnim momencie.

Scenka nr 1.

Scenka nr 2. Dwie godziny później...

Scenka nr 3. Rok później.

I w zbliżeniu.

A jeden z nich, najbardziej z prawej, jest widoczny w ogóle tylko w zbliżeniu, bo pożarły go opuchlaki. Góra prawie łysa.

Przerwa na kawę... 09:09, 26 paź 2022

Do góry
inka74 napisał(a)

O Matko! Rozmarzyłam się Niesamowite! A na tej ławeczce to mogłabym cały dzień przesiedzieć. Piękna jesień ...
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 09:04, 26 paź 2022

Do góry
Cis Hoseri - nie wiem co dzieje się z moimi cisami ( dwa po prawej) - jeden który wyglądał podobnie niestety usechł całkowicie, kolejne dwa zaczynają źle wyglądać. Reszta ok. Sadzone ok 5 sezonów temu. Korzenie ten wycięty miał ok - nie podgryzione ani nie zalane
.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies