Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:17, 16 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
AnnaS

jak Ty nie posiadasz zdolnosci.. no wiesz! Bardzo fajny rysunek!

nie kupuj "zwyklych" berberysow, bo one ogromne rosna i do tego bardzo szybko i nieporzadnie; w tym miejscu te karlowate (na rysunku w miare z przodu).

W prawym gornym rogu moga byc te wysokie strzeliste - np Golden Pillar czy jakos tak

Malgosik napisał(a)
AnnaS pokaż strony świata i gdzie są istniejące wysokie drzewa i jakie.
Ładnie jak na 1 raz narysowałaś.
Prawy górny narożnik chyba troszkę za wąski wyszedł.

Bardzo dziękuje za kolejne wskazówki
W takim razie postawię chyba na berberys Admiration a prawą stronę jeszcze rozważę. Jest dam dość ciemno i fajnie byłoby to trochę rozświetlić. Może trzmielina lub ostrokrzew. Dziś widziałam też fajne krzaczki z pomarańczowymi owockami / kulkami - chyba rokitnik.

Na zdjęciu oznaczyłam kierunki i zaznaczyłam większość drzew - po środku rośnie świerk a reszta to głównie brzozy, są dwa kasztany i dwa lub trzy graby ale niestety chore więc musimy rozważyć czy je ratować czy wyciąć. Są to stare / dorosłe drzewa więc na każdą wycinkę potrzeba pozwolenie.
Jutro będę na działce więc zrobię dokładniejszą inwentaryzację i fotki.

Prawy narożnik jest wąski bo tam między drzewami zawsze wisi hamak więc rośliny będą trochę przeszkadzały.

Mam jeszcze pytanie o hortensje - chciałabym białe i niezbyt wysokie - czy Silver Dollar lub Phantom to dobry wybór?

Małgosik dodam jeszcze, że dużą inspiracją były dla mnie Twoje projekty tylko talentu nieco mniej

Ogród do odświeżenia 21:15, 16 wrz 2014

Do góry
I trochę różności

jeżówka Cranberry Cupcake rozwinięta i świeżynka obok

i jeżówka Southern Belle i obok od Małej Mi już przekwitła, ale jej specjalnie nie przycinam...

Zakątek z fioletową ławeczką 21:14, 16 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dalsze niedzielne fotki

Ale fajnie. Pozdrawiam Doniu. Red baron u ciebie pięknie ubarwiony
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:12, 16 wrz 2014

Do góry
Marzena, one z tej perspektywy tak wyglądają. W rzeczywistości są posadzone co ok. 60 cm i na wprost tak nie wyglądają. Po prostu rosną w rządku na przemian róża-rozplenica-róża-rozplenica-róża-rozplenica. Ten obrazek zaczerpnęłam kiedyś z ogrodu Kapiasów, pamiętasz?

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 21:11, 16 wrz 2014

Do góry

Borówcowy raj 21:09, 16 wrz 2014

Do góry
Posiadanie domu daleko od drogi, a blisko wielkich drzew za płotem ma swoją cenę. Patrzcie co teraz mam:

Praktycznie dzień w dzień jest taka ilość liści. Również na tarasie.
Po drugiej stronie trochę mniej.

Róże na różance coraz większe.

Podwyższam rabaty jak się da, ratując rośliny od zalewającej wody. Zobaczymy, czy to pomoże.

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 21:07, 16 wrz 2014

Do góry

Ania i róże i cała reszta :) 21:07, 16 wrz 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Aniu, wiesz może co im jest?

nigdy nie miałam takiego problemu z różami...

Pozdrówka

http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258 poszukaj tutaj
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 21:05, 16 wrz 2014

Do góry

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 21:02, 16 wrz 2014

Do góry
Tulipany cieszyły moje oko wyjątkowo długo.

Z miłości do bukszpanów... 21:02, 16 wrz 2014

Do góry
Z miłości do bukszpanów... 21:01, 16 wrz 2014

Do góry

Moje dzisiejsze zakupy 5 × więcej cebulek niż w tamtym roku. Mąż mnie zamorduje bo on sądził 50 w zeszłym roku i miał pryszcze.
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 20:58, 16 wrz 2014

Do góry
W związku z powstałymi zaległościami pozwolę sobie na foto-relację z mojego ogrodu. Zacznę wiosennie.

Ogrodowe przygody 20:58, 16 wrz 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
dziewczyny na Was zawszę mogę liczyć bo mąż tylko mówi, że to krzaczory

,

Cześć Iwonko, mój mąż na szczęście się z czasem zaraził, choć u mnie jeszcze marnota, ale i to cieszy Nawet jak był w biedronce to dzwonił i mówił: słuchaj są takie cebulki i takie, to jakie byś chciała?
Zaczął nawet od czasu do czasu pomagać w ogrodzie. No szok normalnie
I tobie tego życzę, bo takie wsparcie męża bardzo podnosi na duchu.

Bardzo mi się twój ogród podoba, robi niezłe wrażenie Pozdrawiam
Coton Manor Garden - Anglia 20:57, 16 wrz 2014

Do góry
To jeszcze troszkę zdjęć z tego ogrodu.

Może się powtarzam?

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:55, 16 wrz 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Tego potrzebuję na moiom przed ogródku,......Madrzen cytuj mi tu zaraz...bo mi tętno rośnie niebezpiecznie i miałam stresa dzisaj wielkiego, muszisz mię coś dać na oddecha

Mi też bardzo podoba się to zestawienie kolorów
Ogród Beaty 20:53, 16 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
A dziś powdtało wrzosowisko, jeszcze tylko krokusy dosadzić i na wiosną będzie radośnie

a tu najbardziej na prawo, takie żółte, to jakie wrzosy lub wrzośce?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:53, 16 wrz 2014

Do góry
Tego potrzebuję na moim przed ogródku,......Madrzen cytuj mi tu zaraz...bo mi tętno rośnie niebezpiecznie i miałam stresa dzisaj wielkiego, muszisz mię coś dać na oddecha...najlepiej u mnie...jak siem nazywają te cuda

buźka wielka
Lawendowy zawrót głowy 20:53, 16 wrz 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
No i reszta

Ładne zestawienie, duże szmaragdy kupiłaś. Te trawki, to miskant - jaki ?
Pozdrawiam
I co dalej w moim ogrodzie ? 20:52, 16 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
A może jeszcze coś takiego Geometryczne rabaty z możliwością różnych obsadzeń Wysokie szczepione drzewa liściaste przy wjeździe dające prywatność Do chodnika wokół domu nie przylega żadna rabata dzięki czemu można łatwo korzystać z ogrodu

Zastanów się czy propozycja katalp jest dobra w twoim klimacie... inna sprawa, że bardzo późno wypuszczają liście. Absolutnie nie kuś się na akacje - Danusia wielokrotnie o nich pisała (krótko mówiąc) źle... że kruche, łamliwe, w pewnym momencie i wieku szpecące.

Z wielkim prawdopodobieństwem jak zamówisz cisy przez internet to dostaniesz...wypierdki... dużych nie chcą przewozić firmy kurierskie.
I w kwestii owocków - szczerze, z całego serca nienawidziłam jeszcze w zeszłym roku tych owocków - chodziłam i obskubywałam je. Teraz ciesze się z nich niezmiernie, choć po cięciu jest ich niestety o wiele mniej w tym roku (i siewek będzie mniej, niestety) Te owocki były wabikiem dla ptaków zwłaszcza od stycznia - "dywanowe naloty" kwiczołów i szpaków to najwspanialszy widok jaki daje zima. Owocki i cisy są strasznie demonizowane, a przecież bardzo wiele roślin w naszych ogrodach jest bardzo trująca. Przy systematycznym strzyżeniu cisa owocków niema w praktyce. Na moich stożkach, kulach i lizakach (na nóżce) nie mam ich wcale
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies