Ewo dzięki za informację o sasankach, w takim razie nie będę ich ruszać poczekam, aż wynasionkuje, a co do róży Rose de Tolbiac zakupiłam ją w ubiegłym roku już kwitnącą w kwietniu przyszła i dopiero pierwszy rok będzie u mnie, ale wygląda super zdrowo i rośnie w dość dużym tempie.
Alu - dziękuję za "bogate wnętrze"
Klaudio - dzięki za "super", miejsce na pewno znalazłabyś
Zuzanko - a wiesz, że ona, ta drobna kurka ogarniała 7 kurek pod skrzydłami na drucie?
Danusiu, a czy Ty wiesz, że mam marzenie o kozie?
Renatko - dzięki, polecam pomysł na jakikolwiek inspekcik na kółkach a teraz zrobiłabym lżejszą konstrukcję i wymiary dostosowała do framugi drzwi, żeby wjechał do środka pomieszczenia
Kwitną po raz pierwszy - oby już weszło im w krew - judaszowce. Osobliwy kształt kwiatka, ale uroczy kolor
Fasole czekają na warzywnik. I cieplejsze noce. Dziś było -2…
Sałata w konsumpcji
Pomidory wysiane w kwietniu, na szczęście nie wcześniej, bo jeszcze stanowczo za zimno na grunt. Przeprowadziły się do szklarni, ale noce spędzają jeszcze w domu.
Na ten weekend mam szalone plany dokończenia dwóch rabat, warzywnika i przesadzanek różnych… zobaczymy, czy chęci pójdą w parze z siłami.
Edit: szpinak ze szklarni w drodze do zamrażarki
Tulipany rozszalały się kolorami, nie panuję nad tym… więc niech się dzieje
Gdyby tego było mało, to jeszcze są one! Bardziej pstro się nie dało?! miały to być oczywiście Dollsy z Bie Nie mój typ.
Obornik został rozwieziony taczkami, rozgrabiony na terenie gdzie mniej więcej będą rabaty.
Potem koparka wymieszała ziemię lepszą, tą “spod kartofliska” i piach, a następnie została ona rozwieziona w celu wyrównania działki z zachowaniem leciutkich spadków.
Potem przyjechał rolnik okoliczny - zaorał naszą ziemię i to co na nią koparka rozprowadziła.
Dziś od rana pracuje glebogryzarka separacyjna.
Pogoda majówkowa dopisała, wszystko rośnie jak na drożdżach, pojawiają się kolejne wyczekiwane pączki, a także te, na które nikt jeszcze nie czeka
Czy to może jednak Elizabeth, czy znowu wielki liść? Martagon to na pewno z kwiatem, tylko który to? Będzie miła niespodzianka
Te się zawsze spieszą
Z niespodzianek - Rosa rubrifolia ‘Nova’ cała w paczkach - będzie co podziwiać bo krzak od zeszłego roku naprawdę zmężniał
A tego to się naprawdę nie spodziewałam
Porównanie tulipanów na jednej rabacie z zeszłego roku i obecnie:
9.05.2022
16.05.2022
23.05.2022
03.05.2023 są dużo mniejsze, zwłaszcza te ciemne, żółtego zdecydowanie mniej, nad czym nie ubolewam, czosnki w tym miejscu same liście więc wykopię i posadzę jesienią.
Pamiętasz może nazwę odmiany tego floksa? Mam bardzo podobny tylko w formie nn, a chętnie bym go sobie dokupiła. Jest wyższy od innych szydlastych, a przy tym bardziej delikatny w odbiorze.