Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

Judith 11:20, 01 cze 2023

O! A jaki był powód posadzenia ich w tak dużej odległości od ogrodzenia?
edi75 11:31, 01 cze 2023

Ponieważ od ogrodzenia rosną dwa duże berberysy/tak sadziłam niestety bez ładu i składu/ kosodrzewina ,żurawki
edi75 11:34, 01 cze 2023

na tym pierwszym zdjęciu widać świerki/te w trawie/może tam nie będzie 2m ale 1,5 na pewno
Judith 12:07, 01 cze 2023

Hmm, obawiam się zatem, że nowe miejsce conik jest wybrane niefortunnie... - coniki sa bardzo wrażliwe na "dotyk" innych roślin - w miejscu zetknięcia łysieją i to całkowicie - robia się wręcz dziury. To zetknięcie może nastąpić juz w przyszłym sezonie. Ja bym znalazła dla nich inne miejsce.
Jesli zdecydujesz się nic nie zmienić, przed/pomiędzy conikami możesz posadzić tylko niewielkie byliny i małe trawki - takie rośliny, które zawsze można bez problemu przesadzić, gdy coniki sie rozrosną. Rozchodniki, jeżówki, gaura, molinia variegata, małe odmiany rozplenicy.
Jeśli natomiast przesadzisz coniki - masz pole do popisu . To jest przód działki, warto posadzić coś spektakularnego, np róże, szałwię Caradonna, jakieś piękne trawy i kolorowe, drobne kwiecie . Jeśli nie boisz się podlewania - hortensje bukietowe.
A pomiędzy domkiem a dolną krawędzią rabaty (na zdjęciu dolną) posadziłabym magnolię . Albo ślidośliwę .
edi75 12:12, 01 cze 2023

Kurcze ja myślałam ze to miejsce dla nich bedzie odpowiednie
Judith 12:19, 01 cze 2023

A tak w ogóle, to sugeruję Ci wyznaczenie zarysu rabat za pomocą sznurka przywiązanego do wbitych w ziemie palików. To od razu pozwoli Ci zobaczyć kształt rabat na całej długości ogrodzenia.
edi75 12:25, 01 cze 2023

Judith napisał(a)
A tak w ogóle, to sugeruję Ci wyznaczenie zarysu rabat za pomocą sznurka przywiązanego do wbitych w ziemie palików. To od razu pozwoli Ci zobaczyć kształt rabat na całej długości ogrodzenia.

Tak zrobię/bo widzę że błądzę
edi75 17:45, 01 cze 2023

Zakupiłam bidule w Biedronce
LIDKA 21:20, 01 cze 2023

Edytka te szmurki pomagaja bardzo. Ja mam porozciągane na rabatach bo mi pomagają ocenic odległości jak sadze z p9. Bo to małe a urośnie.

Wyznacz rabaty i zostaw sznurki na jakiś czas. Przekonasz się czy Ci pasuje to co zamierzasz.

Nie bój się przesadzać roślin.
Ja przesadzam nawet drzewa jak mi coś nie pasuje.
Agatorek 21:34, 01 cze 2023

Hej Edi, nie wiem, czy witałam się juz u Ciebie, ale czasami zaglądam .

Trafiłam na rysunek i nasunęło mi się pytanie, czy przy tarasie planujesz jakieś rabaty? Bo chyba lepiej patrzeć na kwiaty, niż na trawnik
Teraz jest jedynie boczny widok na rabatę ze znakiem zapytania.