Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Świerk serbski - Picea omorika 00:03, 14 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A po co chcesz skrócić, jak chcesz prowadzić, czy chcesz żeby były wszystkie równe czy masz inny powód?

Chciałbym skrócić z dwóch powodów: żeby nie rósł tylko w górę, ale również zagęścił się, bo miejscami jest dosyć rachityczny.
A rośnie dość szybko, ma już ponad 2,5 m, czego zdjęcie nie oddaje, bo zależało mi, żeby pokazać przewodnik.
Gdy kupowałem ten świerk, zapewniano mnie, że należy do wolnorosnących.

Dzięki za zainteresowanie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:28, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja podobnie, żyję strachem i obawą..co zrobię ?
Tyram w ogrodzie, ale tak nie cieszy...to wcale.

Oj nie, żebyś tyrała tylko w swoim.....

wojny nie trzeba, no ale takie epidemie co jakiś czas występują no i przyszło nam się teraz z tym zmierzyć - ja jestem w strachu bo od listopada praktycznie chorowałam i doleczona nie jestem a pod kloszem siedzieć też nie mogę

zapamiętamy rok 2020
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:19, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Śliczne mebelki, w zeszłym roku ten kolor odpuściłam, a potem żałowałam że nie kupiłam, Świetne.

No to fajnie że się podobają - docelowo wstawię pod świdośliwę żeby w warzywniku było gdzie przysiąść i podjadać ...co wyrosnie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 13 mar 2020

Do góry
Ja podobnie, żyję strachem i obawą..co zrobię ?
Tyram w ogrodzie, ale tak nie cieszy...to wcale.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:50, 13 mar 2020

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Twoje słowa, to "miód na moje uszy" Nie lubię "męczenia" roślin, ale te świerki tak bardzo pasują mi w tym miejscu. Tylko odległości mnie gnębią. Nie zdecyduję się na 1 metr, bo to za rzeczywiście jest za mało. Nie chciałabym, żeby rośliny dusiły się w moim ogrodzie. Więc jaka jest optymalna odległość od płotu i wzajemnie od drzewek, żeby uzyskać efekt osłony ?

Myslę że 150 cm, tak sadziłam w "Mojej Anglii". Od płotu sadziłam bliżej, jakieś 50 cm bo mam siatkę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:49, 13 mar 2020

Do góry
Potem poszłam do szklarni, była ulewa i gradobicie, folia pęcherzykowa już wycięta i zabrana, mam dużo luźniej. W związku z ochłodzeniem włączyliśmy na 2 dni ogrzewanie.
Cis - Taxus 22:47, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może zaszkodzić. Skoro nie zbudziły się do życia, to proszę poczekaj dwa dni.

Dziękuję pięknie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:42, 13 mar 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

Tekowe takie są bez malowania? Ale czad a myślałam że rozbielone
Ja za to zapomniałam o tulipanach - myślałam że te z zeszłego roku pociągną ale teraz widzę że to jednorazówki, w tym roku same liscie - tak więc w maju ja jestem u Ciebie na tulipanach

Nom, takie som.

Dzisiaj ryłam szpadlem przez całą rabatę, woziłam taczką kompost, targałam kulki ciężkie, narobiłam się i jestem szczęśliwa, bo cudnie powstaje wczesnowiosenna rabata, bardzo długa. Obfituje w kwiaty, paprocie, turzyce, krzewy wcześnie kwitnące lub o kolorowych gałązkach. Dosadzę tam jeszcze byliny.

Może drzewo jakieś. Słońce przeplatało się z gradobiciem.
Cis - Taxus 22:36, 13 mar 2020

Do góry
Może zaszkodzić. Skoro nie zbudziły się do życia, to proszę poczekaj dwa dni.
Ogród Basi i Romka 22:08, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żywność przetworzona, czyli gotowane ziemniaki, zupa, resztki z obiadu, także chleb nie nadaje się na kompost.

Ale z kolei w segregacji jest ujęte jako odpad zielony...

Dziękuję za odpowiedź, z tych rzeczy wrzucałam tylko pieczywo, pozdrawiam
Ogród Basi i Romka 22:01, 13 mar 2020

Do góry
Żywność przetworzona, czyli gotowane ziemniaki, zupa, resztki z obiadu, także chleb nie nadaje się na kompost.

Ale z kolei w segregacji jest ujęte jako odpad zielony...
Sekatory 21:50, 13 mar 2020

Do góry
Już nie kupisz ich nigdzie. Fabryka została sprzedana a ktoś kto to kupił zmasakrował jakość i narzędzi nie ma. W Anglii nie ma od lat, weszły inne firmy. My importowaliśmy JB kilka lat, ale w związku z pogorszeniem jakości zrezygnowaliśmy.
Teraz już to nie istnieje. Ja mam, ale na własne potrzeby.
Cis - Taxus 21:40, 13 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cisy należy przyciąć zanim zaczną rosnąć. JUż prawie kwitną. Do kiedy..nie wiem zalezy od rejonu, ponieważ nie wiadomo gdzie zamieszkujesz - odpowiedź jest niemożliwa. Ja z okolic W-wy już pocięłam.

Na daty tu się nie bijemy, nie jest to dobre określanie kiedy. Ważny jest etap rozwoju rośliny a nie data. Data to rzecz ruchoma nie dla przyrody. Przyroda żyje nie datami a temperaturami.

Pani Danusiu jestem że Śląska, nie miałam możliwości zrobić tego wczesniej. Wiem że powinnam stąd takie głupie pytanie...oglądałam, nie widzę jeszcze kwitnienia. Jutro w nocy ma być ujemna temp.czy to nie przeszkodzi jak jutro podetnę?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 13 mar 2020

Do góry
Tu nie chodzi o to żeby szybko urosło Kula musi być gęsta, a więc często cięta żeby się zagęszczała, a więc pisanie że ważne żeby szybko urosło.... bo tu nie chodzi o szybkość tylko o to żeby właściwa forma była.
Ligustr to ładna roślina, ale z epoki PRLu osiedla z wielkiej płyty i wszędzie ligustrowe żywopłoty. Ja nie mam nic przeciwko ligustrowi, ale to co chcesz robić to moim zdaniem nie z tej rośliny.

Raczej nadaje się bardziej tuja Globosa lub Danica różnej wielkości i tnij żeby od śniegu się nie rozklapciały. Ligustr odpada.

Świerk serbski - Picea omorika 21:36, 13 mar 2020

Do góry
A po co chcesz skrócić, jak chcesz prowadzić, czy chcesz żeby były wszystkie równe czy masz inny powód?
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 21:34, 13 mar 2020

Do góry
Przy obecnej zmianie klimatu i stref nie ma mowy o przemarzaniu.
Lawenda - Lavandula 21:32, 13 mar 2020

Do góry
Lawenda z racji słąbego oświetlenia jest teraz słabowita, ledwie się trzyma, wygina, jak uszczkniesz to zginie, zgnije - tu jest jej potrzebne światło. Ja nie wiem co poradzić. Czy masz możliwość doświetlenia?
Cis - Taxus 21:30, 13 mar 2020

Do góry
Cisy należy przyciąć zanim zaczną rosnąć. JUż prawie kwitną. Do kiedy..nie wiem zalezy od rejonu, ponieważ nie wiadomo gdzie zamieszkujesz - odpowiedź jest niemożliwa. Ja z okolic W-wy już pocięłam.

Na daty tu się nie bijemy, nie jest to dobre określanie kiedy. Ważny jest etap rozwoju rośliny a nie data. Data to rzecz ruchoma nie dla przyrody. Przyroda żyje nie datami a temperaturami.
W kamiennym kręgu od początku 21:26, 12 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Postępy wiosenne nadzwyczaj zaawansowane

Danusiu, jak tak dalej pójdzie, to za tydzień pojawią się pierwsze tulipanowe kwiatki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:49, 12 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To brzmi dobrze, więc raczej nie ma ryzyka, a cel jaki chesz osiągnąć, przemawia za gęstym sadzeniem świerków.

Twoje słowa, to "miód na moje uszy" Nie lubię "męczenia" roślin, ale te świerki tak bardzo pasują mi w tym miejscu. Tylko odległości mnie gnębią. Nie zdecyduję się na 1 metr, bo to za rzeczywiście jest za mało. Nie chciałabym, żeby rośliny dusiły się w moim ogrodzie. Więc jaka jest optymalna odległość od płotu i wzajemnie od drzewek, żeby uzyskać efekt osłony ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies