Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 11:11, 15 mar 2020

Bog napisał(a)
U mnie dzis rano minus 7 bratki zmarzna moglam wnieść do domu.
Danusiu Twoje ciemierniki wytrzymują taki mroz ?

Ja tylko kilka doniczek wniosłam do szklarni, reszta została. Ciemierniki w Komorowie zwinęły liście ale obecnie wyglądają ok. Wstały ładnie i kwiaty nie zmrożone. Było minus 6-7 jakoś tak. Tam na tym wygwizdowie nie wiem co się z nim i stało. Zobaczymy.

Dosłownie na palcach policzyć bezpieczne doniczki, reszta została na mrozie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:26, 15 mar 2020

Sebek napisał(a)
Ja wczoraj zakończyłem wiosenne prace. Zostały mi tylko bukszpany i trawnik do ogarnięcia. Nie chce myśleć ile u Was jest odpadków. Możecie je potem spalić? Czy do rozdrabniarki i na kompost?

Spalę na pewno gałązki róż i berberysów. Trawy powinniśmy pociąć, nawet można nimi ściółkować rabaty, ale czy zdążymy? Będzie co będzie.

Na razie czekamy ...

Ale np w Great Dixter zachwycałam się takim kompostownikiem (rok 2009). Tylko że długo to się będzie rozkładało, ale wygląda bardzo malowniczo.

Instagram Ogrodowiska
Iwonka 11:55, 15 mar 2020

U mnie podobny kompostownik jak w Great Dixter, tylko mniej trawy a więcej liści Jak jest przestrzeń to chyba nie ma potrzeby bawić się w komory. A może się mylę... Ale ogromną pryzmę chyba łatwiej przerzucić.
Podziwiałam kompozycje w donicach. Oby ładnie przetrwały!
Gardenarium 12:36, 15 mar 2020

Na razie mamy pryzmę, bo kompost na potrzeby sadzenia jest potrzebny, ciągle go biorę taczką, a dostęp do niego jest wygodny. Przerabianie też. Na pewno, gdy zapas kompostu się zmniejszy, będziemy organizować komory z płyt (krawężników) betonowych.

Na razie tak jest idealnie, tutaj nie walczymy jeszcze o porządek, bo wszędzie w zasadzie rozgardiasz.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 13:02, 15 mar 2020

My co się da spalamy,a reszta na kompost, zresztą popiół też pod rośliny idzie, nic się nie zmarnuje
Gardenarium 13:04, 15 mar 2020

No pewnie, plan jest dobry. Miałam plan spalenia traw, ale na razie leżą. Wielka góra. Za co się Sylwia nie weźmiemy to ogrom prac jest "ogromny" no jakby miało być inaczej? Prawda? Dzisiaj planuję, gdzie posadzić buki Pendula. Mam dwa. Na wysokim pniu. Śliczne są i wołają o posadzenie.

Instagram Ogrodowiska
kasiek 14:17, 15 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

Nom, takie som.

Dzisiaj ryłam szpadlem przez całą rabatę, woziłam taczką kompost, targałam kulki ciężkie, narobiłam się i jestem szczęśliwa, bo cudnie powstaje wczesnowiosenna rabata, bardzo długa. Obfituje w kwiaty, paprocie, turzyce, krzewy wcześnie kwitnące lub o kolorowych gałązkach. Dosadzę tam jeszcze byliny.

Może drzewo jakieś. Słońce przeplatało się z gradobiciem.

Aleja wiosennego przebudzenia - juz wzdycham Super że masz tyle siły i zdrowia!
sylwia_slomc... 14:18, 15 mar 2020

Tak Danusiu w takim ogrodzie praca się mnoży zamiast ubywać Ale przecież kochamy to no i nie mamy innego wyjścia bo jak się ma marzenia to się do nich dąży, a my Ty i Ja i wielu innych mamy głowy i serca pełne marzeń
mira 16:50, 15 mar 2020

Gardenarium napisał(a)

Spalę na pewno gałązki róż i berberysów. Trawy powinniśmy pociąć, nawet można nimi ściółkować rabaty, ale czy zdążymy? Będzie co będzie.

Na razie czekamy ...

Ale np w Great Dixter zachwycałm się takim kompostownikiem (rok 2009). Tylko że długo to się będzie rozkładało, ale wygląda bardzo malowniczo.

Chciałam tu wkleić zdjęcie tej góry z 2016 r. ale coś mi zdjęcia nie wchodzą - góra miała chyba ze 3 metry

Danusiu koniecznie pokazuj cudne kolory w donicach i nie tylko - tylko optymizm ogrodowy uratuje nasze głowy /dziś mam lepszy dzień żeby nie było /

Gardenarium 18:10, 15 mar 2020

Ja mam gorszy dzień, wizja budowy wielkiej w Mojej Anglii mnie przeraziła
Bojam siem.

Ale co tam, poszukam kompostu z Wielkiego Dixtera z 2016

Byliśmy wtedy całą Rodziną, moje 3 chłopaki i ja. Zaplanowałam wyjazd, hotele, zamki, ogrody, trasę, wszystko. Nie da się tego zapomnieć, wyjazd był wyjątkowy.

Świnki żywią się żołedziami w lesie

Tutaj mieszkaliśmy jako punkt wypadowy

Mieliśmy super wypasiony wygodny samochód

I dla Grzesia w planie wycieczki m.in 17 zamków takich jak ten (Herstmonceux Castle) no i 8 dni.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies