Jeśli pomarańczowe kropki to od razu mi się kojarzy gruzełek cynobrowy.
Opryski Previcur, Topisn ale nie jestem specjalistą od chorób., może ktoś inny poradzi.
Tak, tak wiem,że takie topiary to sa pracochlonne i czasochlonne. Ta pracochlonnosc mi, az tak nie przeszkadza, ale chcialoby sie miec cos na już ach wiele bym dala zeby mi cos na tej dzialce wcześniej roslo, zaczynam od zera i chyba dlatego jestem taka niecierpliwa
Dziękuję Danusiu za podpowiedź odnośnie tuji, poszukam po szkolkach moze uda sie dostac podrośnięte egzemplarze.
Chciałbym skrócić z dwóch powodów: żeby nie rósł tylko w górę, ale również zagęścił się, bo miejscami jest dosyć rachityczny.
A rośnie dość szybko, ma już ponad 2,5 m, czego zdjęcie nie oddaje, bo zależało mi, żeby pokazać przewodnik.
Gdy kupowałem ten świerk, zapewniano mnie, że należy do wolnorosnących.
wojny nie trzeba, no ale takie epidemie co jakiś czas występują no i przyszło nam się teraz z tym zmierzyć - ja jestem w strachu bo od listopada praktycznie chorowałam i doleczona nie jestem a pod kloszem siedzieć też nie mogę
Potem poszłam do szklarni, była ulewa i gradobicie, folia pęcherzykowa już wycięta i zabrana, mam dużo luźniej. W związku z ochłodzeniem włączyliśmy na 2 dni ogrzewanie.
Dzisiaj ryłam szpadlem przez całą rabatę, woziłam taczką kompost, targałam kulki ciężkie, narobiłam się i jestem szczęśliwa, bo cudnie powstaje wczesnowiosenna rabata, bardzo długa. Obfituje w kwiaty, paprocie, turzyce, krzewy wcześnie kwitnące lub o kolorowych gałązkach. Dosadzę tam jeszcze byliny.
Może drzewo jakieś. Słońce przeplatało się z gradobiciem.
Już nie kupisz ich nigdzie. Fabryka została sprzedana a ktoś kto to kupił zmasakrował jakość i narzędzi nie ma. W Anglii nie ma od lat, weszły inne firmy. My importowaliśmy JB kilka lat, ale w związku z pogorszeniem jakości zrezygnowaliśmy.
Teraz już to nie istnieje. Ja mam, ale na własne potrzeby.
Pani Danusiu jestem że Śląska, nie miałam możliwości zrobić tego wczesniej. Wiem że powinnam stąd takie głupie pytanie...oglądałam, nie widzę jeszcze kwitnienia. Jutro w nocy ma być ujemna temp.czy to nie przeszkodzi jak jutro podetnę?
Tu nie chodzi o to żeby szybko urosło Kula musi być gęsta, a więc często cięta żeby się zagęszczała, a więc pisanie że ważne żeby szybko urosło.... bo tu nie chodzi o szybkość tylko o to żeby właściwa forma była.
Ligustr to ładna roślina, ale z epoki PRLu osiedla z wielkiej płyty i wszędzie ligustrowe żywopłoty. Ja nie mam nic przeciwko ligustrowi, ale to co chcesz robić to moim zdaniem nie z tej rośliny.
Raczej nadaje się bardziej tuja Globosa lub Danica różnej wielkości i tnij żeby od śniegu się nie rozklapciały. Ligustr odpada.