Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Akwarela w ogrodzie:) 14:07, 07 sie 2017

Do góry
Efekt pracy weekendowej. Klaruje się przestrzeń wokół konstrukcji, którą kiedyś będę nazywać altanką (ciekawe po co mi ona, skoro i tak nie mam czasu siedzieć?).
Do pierwszych nasadzeń wokoło jeszcze daleka zaczynam jednak już o tym myśleć. Zapytałam o to tutaj, może macie jakiś pomysł?

Mam takie rośliny do zagospodarowania: magnolia Yellow Bird, wiśnia umbra x 2, katalpy, tuje szmaragd, róże rabatowe i pnące, dużo bukszpanowych kulek, perukowiec zielony, bluszcz hedera, tuje kulki, hortensje na pniu, klon kulisty.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=708

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:28, 06 sie 2017

Do góry
Magnolia Randy ma 2 kwiaty, a Genie po tragicznym maju cała w pąkach.

Początki ogrodu 15:49, 06 sie 2017

Do góry
Witajcie!
Mam na imię Jagoda, od niedawna jestem posiadaczką działki o powierzchni 17 arów. Na działce stoi dom z garażem, jest podjazd (póki co z tłucznia). Rosną dwa bzy i magnolia + niezidentyfikowane drzewo.
Chciałabym na początek zrobić dwie rabaty pod oknami przed domem, raczej takie same, symetryczne. Dodatkowo szukam pomysłu na rabatę w podjeździe. Mogę liczyć na Waszą pomoc?
W ogródku Iwony 15:59, 04 sie 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Od jakiegoś czasu obserwuję co mi się wysiało. Czyżby magnolia? Jeśli tak to jest potomkiem tej którą straciłam, ale czy coś z niej będzie? Jeśli zakwitnie to po kilku latach i nie wiadomo czy będzie identyczna jak mamusia.

Czy to wygląda na magnolię?

Mnie to wygląda na
https://www.google.pl/search?q=szkar%C5%82atka+ameryka%C5%84ska&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjWtLSQ3r3VAhWEUBQKHT3SBKIQ_AUICigB&biw=1366&bih=659#imgrc=BXlx0HuL68Xl5M:
I witam się u Ciebie masz cudne lilie i liliowce
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:02, 03 sie 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Pow- Wow Wild Berry - fajna, niska odmiana, choc trudna w kolorze- na fotach nie widać go dobrze

Cóż to za cieniutka trawka między jeżówkami? Bom nowicjusz
Pszczelarnia 17:00, 03 sie 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Pięknie Ewo, masz magiczny ogród.

Nie pamiętam, czy Cie pytałam o kłosowca- czy masz z nim kłopoty z zimowaniem? Albo jakieś inne? Kusi mnie żeby nim kapnąć fioletem

Marto, alba 'Alabaster' zimuje najlepiej (ale on biały). Sterylny wydaje się być 'Black Adder', bo zanika całkiem. A 'Blue Fortune' się rozsiewa. Potrzebuje mieć sucho w zimie. To nieprzewidywalna roślina na rabacie.

Kapnąć fioletem? - tylko werbena mi pasuje do tego obrazu. Gdybyż krwawnica chciała być fioletowa, byłoby super. Jasny fiolet - lila daje przetacznikowiec (są też na pewno jakieś fioletowe, mój ulubiony to 'Lavendelturm'). Można spróbować z rutewką - ale ona też nie tak bardzo fioletowa.

Jednoroczne wysokie żeniszki są ślicznie fioletowe ale te nusiałabyś pozyskać z rozsady, pokazywałam je pod szklarnią.
Pszczelarnia 12:50, 03 sie 2017

Do góry
Pięknie Ewo, masz magiczny ogród.

Nie pamiętam, czy Cie pytałam o kłosowca- czy masz z nim kłopoty z zimowaniem? Albo jakieś inne? Kusi mnie żeby nim kapnąć fioletem
Dwa ogrody 14:38, 02 sie 2017

Do góry
Mam podobne kółeczko Magnolia w środki i dookoła liatry tylko traw tam nie mam , ale narcyze , na kwiaty wiosną
Cudne foteczki pooglądałam i widać jakie wszystko zdrowe i dorodne
W ogródku Iwony 00:15, 01 sie 2017

Do góry
Ivvvona napisał(a)

Bardzo możliwe, bo podobna do tych na zdjęciach. Wejdź tu i otwórz stronę z obrazami https://www.google.pl/search?q=siewka+magnolii&rlz=1C1VFKB_enPL662PL662&oq=siewka+magnolii&aqs=chrome..69i57j0.9912j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Przykro mi, ale nie mogę potwierdzić, bo nigdy nie miałam do czynienia z magnoliami. Ja je tylko oglądałam w czasie kwitnienia.
A w ogóle jeśli to magnolia, to może być ładniejsza od poprzedniej, czasami tak bywa.
Mój 4 arowy azyl... 23:49, 31 lip 2017

Do góry
Basiu, możesz do mnie zerknąć? Mam siewkę (zapomniałam wczoraj zapytać co to), dzisiaj mnie olśniło że być może wysiała mi się magnolia.
W ogródku Iwony 23:45, 31 lip 2017

Do góry
Od jakiegoś czasu obserwuję co mi się wysiało. Czyżby magnolia? Jeśli tak to jest potomkiem tej którą straciłam, ale czy coś z niej będzie? Jeśli zakwitnie to po kilku latach i nie wiadomo czy będzie identyczna jak mamusia.

Szmaragdowy Zakątek 10:05, 31 lip 2017

Do góry
zakwitła znowu magnolia

dwie nowo zaadoptowane hosty (może jeszcze nie wyglądają szałowo, ale musicie mi uwierzyć, że będą śliczne)

i stipa „wyszabrowana” od jankosi (Monia kuracja obornikowo- skorupkowa zastosowana)

i na koniec…moje robótki ręczne…wieeeelka mrówa.
Elinkowy ogród 00:10, 31 lip 2017

Do góry

Elinko, w obecnej sytuacji zwlekam z radzeniem gdzie sadzić. Jest niezaprzeczalny problem z glebą i obawiam się, że sadzenie w takich warunkach nowych roslin po pierwsze utrudni naprawę gleby, a po drugie skaże te rośliny na wegetowanie i choroby. Po dwóch latach od posadzenia rośliny powinny buchnąć zielenią. Bez większych chorób. Cisy powinny mieć przyrosty po 50cm i nie powinien już żaden krzak podsychać. Magnolia powinna buchać zielonymi liśćmi - miała prawo nie kwitnąć, bo majowe mrozy pościnały pąki.
Chcemy pomóc ci ozdrowić ogród. Staramy się pomóc. Kombinujemy co w takiej sytuacji zrobić. Od czego zacząć, bo przecież sporo roslin już posadzona.
Mam wrażenie, że stawiasz opór i boisz się przyjąć do wiadomości, że nie czas na sadzenie nowych roślin. Czas na ratowanie tego co już posadzono. Napiszę jasno i otwarcie - spartaczono robotę pomijając aspekt gleby. Od gleby każdy ogrodnik musi zacząć - to w glebie biją serca (korzenie) naszych roślin. Jeśli serce chore to i cały organizm jest w złej kondycji.

Zacznijmy od początku wyjaśnienie pojęć...oki? Pogadamy po babsku jak blondynka z blondynką (lub farbowaną inteligencją)

Podręcznikowa (z gimnazjum) formułka co to jest martwica glebowa
Warstwa gleby znajdująca się pod warstwą uprawną (warstwa podorna),zwykle zbita i uboga w mikroorganizmy, zawierająca czasami związki chemiczne szkodliwe dla roślin. Wyoranie jej na pow. powoduje obniżkę plonów.

Tak więc jak widzisz "martwica glebowa" to nie to samo co sina i śmierdząca gleba. Taka sina i śmierdząca jest tylko wtedy kiedy namnożone mamy beztlenowce, które dla gleby są tym samym co ropiejąca rana (albo sepsa lub gronkowiec). Pozwalam sobie na tak obrazowe porównania, ale myslę,że w ten sposób zrozumiesz różnicę.

Warstwa podorna jest to gleba bez materii organicznej i z zaburzoną strukturą gruzełkowatości.
Materia organiczna to żywe organizmy (mikro i makroorganizmy) oraz substancja organiczna w której skład wchodzą szczątki organiczne i próchnica. Próchnica natomiast (inaczej zwana humusem) to "spróchniałe" części roślin które uległy rozpadowi już tak, że nie rozpoznaje się już struktury tkanek z których powstały. Młody kompost jest początkową fazą humusu.
To w warstwie humusu toczy się bogate życie gleby- ta warstwa tętni zyciem i daje życie. Ta warstwa opiera się na delikatnych relacjach pomiędzy organizmami zywymi (dżdżownice, nicienie, grzybnie etc) a resztkami roslin zwracającymi glebie cenne minerały i związki chemiczne. To skomplikowane i delikatne procesy zachodzące w tej części gleby.

Z tego co wiesz o losach działki wysuwam wniosek, że przez składowanie żwiru i ciężki sprzęt została zniszczona struktura gleby, a zwłaszcza jej gruzełkowatość. Przez to zostały (przez ile lat, jak długo?) zaburzone warunki wodno-powietrzne...

Elinko, czy jasno tłumaczę? czy rozumiesz?
-

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:41, 30 lip 2017

Do góry
Dobrze widzę? Drugie kwitnienie magnolii? A może okulary czas zmienić i wcale nie jest to magnolia?
Elinkowy ogród 11:31, 30 lip 2017

Do góry
Oj, kochana wiem wiem , trzeba samemu ale wiesz czlowieka taka zlosc dopada ze kogos wynajmuje placi a potem kaszana.
Szmate tak, owszem mialam jeszcze sa miesca ze mam bo usuwam systematycznie po kolei . O ironio a przed ogrodowiskiem sie wkurzalam ze niedokladnie polozona a teraz sama wywalam.
Zmierze jeszcze raz to ph pod magnolia. Jak lepiej probke wziazc blizej nasady pnia czy dalej czy zmieszac?

Jak za malo kwasna to kupic w ogrodniczym takiej pod borowki czy rozaneczniki i na wierz posypac czy jest jakis preparat do zakwaszania. Wiem pewno bylo z 1000 razy na forum ale tyle tych info ze sie miesza czlowiekowi.

O badaniu gleby myslalam tylko wlasnie mysle ze przy budowach ziemia sie tak miesza ze ph moze byc rozne w roznych miejscach , chyba ze kilka probek.

Bo z trawa tez mam problem . A wlasnie jeden z forumowiczow doradzil mi na czerona ńitkowatosc i rozowa plamistosc ńie pryskac niczym tylko duzo azotu najlepiej mocznika co 19 dni sypac , co myslisz ?
Elinkowy ogród 10:42, 30 lip 2017

Do góry
Elinko, ja bym wyzbyła się złudzeń co do firmy. Jest takie powiedzenie żon- "jeśli chcesz by było coś dobrze zrobione, to zrób sama".

Magnolia - na 100% ma za wysokie ph. Nie mam wątpliwości. poczytaj

Ziemia z worków to zazwyczaj torf. Szanujący się ogrodnik przygotuje mieszankę. Zwłaszcza pod kwasolubne i inne rośliny o szczególnych wymaganiach. Elinko, przeczytaj - tak uczciwie - wątek Ani-Anbu. Tam są podstawy. Po tym wątku będziesz mądrzejsza od swojego pana "ogrodnika" (to jakiś samozwaniec ), bo on podstaw nie zna

Miałaś matę-szmatę kładzioną na rabatach? Jesli tak to ściągaj biegiem by ziemia oddychała i powietrza dostała.

Cis jesli obsycha to znaczy, że źle była ziemia upchnięta pod i wokół bryły korzeniowej. Najpierw trzeba wzruszyć ziemię - delikatnie przegrabić. Potem Trzeba położyć węża z wodą, nastawić na mały strumień. Niech się leje godzinę dwie i dłużej. Naokoło bryły (nie pnia). Potem trzeba ręką sprawdzić czy ziemia się nie zapada. Jesli tak, to należy dokładnie ziemię upchnąć w dziurę. Bywa, że ręka wpada po pachę. Cały czas wspomagasz się strumieniem wody. Jeśli panu kontrolującemu nie przyszło to do głowy to jest du.a nie ogrodnik. Złe upchnięcie ziemi pod dużą bryłę korzeniową często się zdarza i nic w tym złego. Złe jest jeśli błędu się nie poprawi. Zwłaszcza jesli widać, że nornice tam urzędują - mogły pod korzeniami zrobić "autostradę" korytarzy.

W dzisiejszych czasach uprawy/rośliny na polach mogą być uprawiane na piachu i żwirze. To kwestia ilości nawozów, niestety.
O ironio, takie gleby zazwyczaj są zmęczone, zasolone (nawozami)i przesiąknięte chemią wszelaką. Mazan ci podpowiedział, abyś zrobiła badanie gleby. Pobierz próbki w różnych miejscach. Oznacz abys wiedziała skąd próbka. Oddaj do badania. Poproś o wytyczne. Koszt jakiś jest ale zyski z takiego badania będą stanowczo wyższe i wskażą kierunek działań.
Elinkowy ogród 08:55, 30 lip 2017

Do góry
Dziewczyny nie zalamujcie mnie tyle kazy zaplacilismy za zalozenie ogrodu a teraz wychodzi ze wszystko choruje bo ziemia zle przygotowana. Przeciez nic z tym nie zrobie moge jedynie zakwaszac tym co maja kwasno albo odkwaszac tam gdzie nie lubia no bo przeciez przesadzac drzew nie bede.

Np cis , posadzono 10 metrowych hicksi jesienia 2015 w 2016 jeden na srodku szpaleru zaczal brazowiec pod koniec sezonu. Cos tam bylo pryskane na grzybowe chyba.
W 2017 zyje nadal choc kolor calosci niecominna jasniejsza zielen
Teraz zaczal znow zolknac . Jeden 19 nie wprawdzie przyplatal sie misecznik byly opryski ale na tej szt nawet nie widac za bardzo. Ogladalismy razem z panem ktory sadzil , korzenie ma biale ladne ,
Diagnoze moze choruje po przesadzeniu . Ale tylko jeden na 20 i to jesienia bedzie dwa lata.
Byly kopane z duzymi brylami, za gleboko nie jest posadzony juz inne sa glebiej.
Nie wiem co poczac choroby nie widac a marnieje .
Jeszcze nornice ryja ale to wszegpdzie ryja to co ten wrazliwszy.

Drugi dziwny przypadek . Magnolia.
Trzeci sezon u mnie w pierwszym jako tako maly przyrost ale byl kwiatow tez pare. W tamtym roku chyba jakis grzyb bo byla pryskana, pedy praktycznie bez przyrostu ugnite na kocach liscie brazowe plamy coraz mniej zielone zolkly. Efekt nie zawiazala ani jednego paka i tej wiosny juz nie kwitla
Teraz znow widze brazowe plamy, liscie jasniutenkie. No taki wymoczek biedny stoi.

Patrzylam w korzenie biale . I co moge pryskam na grzyba i nic. Ph sprawdzilam o ile dobrze zmierzylo i pamietam to 6,5 lub 7 wyszlo.
I tak patrze na nia jak niknie w oczach zamiast rozkwitac to trzeci sezon sie konczy przeciez .
No chyba ze te nornice zalatwiaja od spodu .

Co do ziemi faktycznie wiem ze dawali z workow kwasna dla tych co trzeba a reszta normalnie tyle ze ziemia raczej zyzna jest wokol pola uprawne.
A mieszanki Toszki... Jak wspomnialam cos o maczce i jeszcze czyms to nie wiedza nie stosuja.

Czy nasuwa Wam sie jakis wniosek w przypadku cisa i magnolii?
Wszelkie sugestie mike widziane

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:52, 29 lip 2017

Do góry
ta też piękność

ta już się zmienia

magnolia Black Tulip pokazała niesamowity owocostan
będzie różowy z czasem

rutewki w tym roku dają pokaz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:48, 28 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
nie mam Aniu, czasem mi zarasta. Ale czasem są sezony, kiedy udaje mi się po prostu co 1-1.5 tyg zdziabać motyka co jest i to wystarcza.
Nie w tym roku niestety.

Paulinko, dzięki

a dużą masz tą rabate?
jutro muszę tam zmotyczkowac skoro Ty tez pielisz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:46, 28 lip 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Pow- Wow Wild Berry - fajna, niska odmiana, choc trudna w kolorze- na fotach nie widać go dobrze

i właśnie w końcu chyba dorosłam do jezowek !!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies