as1112
19:22, 06 sie 2017
Ponownie pytam o zacienioną, wzniesioną, gabionową rabatę wzdłuż ogrodzenia. Oddzielnego wątku na razie nie założyłam gdyż całość mam dograną i tylko ta rabata ciągle nie do końca mi odpowiada. Może dlatego, że będzie widoczna z okna salonu całym rokiem i chciałabym aby była idealna. Poza tym warianty mam dwa, nawet trzy, więc muszę wybrać. Pomóżcie 
Rabata jest długości około 10 m i 1,80 szerokości. Wszystkie warianty zawierają -
od lewej wzdłuż ogrodzenia cyprysik nutkajski, dalej klony Globosum ( 4 szt)i w prawym rogu dereń biały. Dylemat mam co pod klonami.
Opcja I- pod klonem 4 choiny kanadyjskie jeddeloh ( dwurzędowo) obok hortensja limelight podsadzona liriope szfirkową - powtórzone pod każdym klonem.
Opcja II - szpaler rododendronów białych
Opcja III - zamienić hortensje ( gdyż nie są zimozielone) na rh białe lub choiny na rh białe ( gdyż są dość niskie).
Pozostałe rabaty to hortensje, trawy, lawendy, bukszpany, choiny kanadyjskie.
Opcja I jest dopasowana do całości lecz martwi mnie jej wygląd zimą. Co sądzicie?

Rabata jest długości około 10 m i 1,80 szerokości. Wszystkie warianty zawierają -
od lewej wzdłuż ogrodzenia cyprysik nutkajski, dalej klony Globosum ( 4 szt)i w prawym rogu dereń biały. Dylemat mam co pod klonami.
Opcja I- pod klonem 4 choiny kanadyjskie jeddeloh ( dwurzędowo) obok hortensja limelight podsadzona liriope szfirkową - powtórzone pod każdym klonem.
Opcja II - szpaler rododendronów białych
Opcja III - zamienić hortensje ( gdyż nie są zimozielone) na rh białe lub choiny na rh białe ( gdyż są dość niskie).
Pozostałe rabaty to hortensje, trawy, lawendy, bukszpany, choiny kanadyjskie.
Opcja I jest dopasowana do całości lecz martwi mnie jej wygląd zimą. Co sądzicie?