Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Tajemniczy Ogród 11:45, 23 paź 2017

Do góry
Witam się w twoim brzozowym ogrodzie. Zacznę może od domu z bali, który mnie totalnie zachwycił!!! Jest niesamowity, tworzy taki bajkowy klimat i ogród musi być też bajkowy, z klimatem, broń boże nowoczesny. Brzozy to już mega baza, która wyznacza styl ogrodu. Idziesz w dobrym kierunku. Fajnie, że nie chcesz popularnych szmaragdów, (które de facto będę miała u siebie ale mój ogród to talnie inna bajka).
PRzeczytałam wszystko i jak coś mi wpadnie do głowy zacznę pisac konkretniej, choć jestem początkującym ogrodnikiem, więc za dużo nie doradzę.
Kocham połączenia miskantów z hotensjami, żurawki, funkie, berberysy kolumnowe, śliwy wiśniowe no i właśnie brzozy. Widze że większośc tych roślin masz lub będziesz miała
Trzymam kciuki i podziwiam za czwóreczkę łobuzów!!!
Ukojenie 07:14, 23 paź 2017

Do góry
a gdzie te brzozy chcesz sadzic ?
tylko koniecznie nizsze, nie polecam zwyklych w ogrodku
Ogród z wilkiem zamkn. 20:47, 22 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Ale się napisałam i mi wcięło ......
Wiec w skrócie .....mam zamówione tanie cisy ze szkółki ( sprzątanie magazynu )
Wiec muszę tam w tej rabacie zrobic im miejsce.... rozpierduche zaczęłam choć nie planowałam

Taki jest początkowy plan
Od siatki jako tło
1. Cisy ................ czy np 10 szt cisy ,5 choiny kanadyjskie i znowu 10 cisy , 5 choiny ??
Rabata ma 16 metrów długości ,szerokość ok 2,80 ,.....mogę poszerzyć jak trzeba

Tu powoli widać zmiany
2. Brzozy dorenbos co 2,5 metra
3. I tu nie wiem
Limki na przemian z ML przez całość ,czy np. 5limek z ML ?...później cześć wrzosowa trawiasta i znowu 5 limek ....i znowu wrzosowa

4. Nie wiem ( są tam jeżówki przy limkach i Ice Dance ) ....... kulki ,trawy ,szwarc ,mydło i powidło

Pomożesz pomysleć .....może jeszcze któraś z dziewczyn mi pomoże ogarnąć ten haos

Z serbowej jestem zadowolona ,z umbrowej tez ..... a tu jest za dużo

Muszę sie chwilę zastanowic, jutro podczas dnia coś pokombinuję
Ogród z wilkiem zamkn. 20:45, 22 paź 2017

Do góry
Tu jeszcze raz cała ta rabata ( brzozowa od dziś

I jeszcze raz pomocy
Od płotu
1. Cisy ......lub cisy i choiny ??
2. Brzozy
3 Limki z ML przez całość ,czy cześć Limki ..... cześć wrzosy z trawami ,znowu Limki ,znowu wrzOsy ??
4 .?????
Pomysły i głosy miłe widziane
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:26, 22 paź 2017

Do góry
Wy tu kupujecie jakieś super ekstra drzewka a ja czaruję eM żeby zwykłe brzozy zasadzić (no może nie zwykłe tylko jakieś niższe) bo w końcu miejsce im znalazłam
jakoś nie potrafię sobie na razie wyobrazić, że też takie rarytasy jak Wy będę kiedyś wybierać

Macham!
Ogród z wilkiem zamkn. 20:16, 22 paź 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Madzia, przed tymi limkami to ewidentnie rozplenice japońskie Hammeln się proszą. One spokojnie wypełnią tę przestrzeń, a o tej porze roku zrobią całą robotę. Limki będą dla nich świetnym tłem

No i jeśli lubisz wersję klasyczną, to kilka rozchodników pomiędzy.

Ale się napisałam i mi wcięło ......
Wiec w skrócie .....mam zamówione tanie cisy ze szkółki ( sprzątanie magazynu )
Wiec muszę tam w tej rabacie zrobic im miejsce.... rozpierduche zaczęłam choć nie planowałam

Taki jest początkowy plan
Od siatki jako tło
1. Cisy ................ czy np 10 szt cisy ,5 choiny kanadyjskie i znowu 10 cisy , 5 choiny ??
Rabata ma 16 metrów długości ,szerokość ok 2,80 ,.....mogę poszerzyć jak trzeba

Tu powoli widać zmiany
2. Brzozy dorenbos co 2,5 metra
3. I tu nie wiem
Limki na przemian z ML przez całość ,czy np. 5limek z ML ?...później cześć wrzosowa trawiasta i znowu 5 limek ....i znowu wrzosowa

4. Nie wiem ( są tam jeżówki przy limkach i Ice Dance ) ....... kulki ,trawy ,szwarc ,mydło i powidło

Pomożesz pomysleć .....może jeszcze któraś z dziewczyn mi pomoże ogarnąć ten haos

Z serbowej jestem zadowolona ,z umbrowej tez ..... a tu jest za dużo
Typografia ogrodu 18:56, 22 paź 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Nie wiesz jak by mi się teraz przydał wykonawca na Twoje pergole ale to nie temat na forum.

"Pole" trzcinnikowe wygląda genialnie, a te brzozy na końcu... no cudo.

Co do ważności ogrodu to też oczy otwieram trzeba wszystko jakoś wypośrodkować przecież

Mi tez by sie przydal a Ty czasem nie spawacz?
Polempiekjie Dziekuje
Ja to chyba do Waszego poziomu zakrecenia ogrodem nie doszłam i na wypośrodkowaniu jestem
Mirkowy ogród (początki) 18:25, 22 paź 2017

Do góry
Te sosny i brzozy idealnie zgrały się z otoczeniem Mirko.
Jeśli mogę podpowiedzieć to ja bym tam dosadziła Sporobolus heterolepis i rudbekie albo jeżówki.
Sporobolus to gatunek typowo preriowy, który najpiękniej prezentuje się sadzony w grupach. Wówczas tworzy lekkie, zwiewne poduchy pięknie wyglądające zarówno jako nasadzenia jednogatunkowe jak i w połączeniu z innymi roślinami o bardziej sztywnym pokroju.
Ze względu na swoje preriowe pochodzenie lubi duże ilości słońca oraz dobrze zdrenowaną, przepuszczalną glebę, która latem powinna być średnio wilgotna, a nawet okresowo przesuszona.
W związku z tym że brzozy jak tu już pisano to "pijaki" wymienione przeze mnie rośliny świetnie sobie poradzą.
I jeszcze wrzosy by mi tam pasowały, ale czy nie będzie zbyt płasko.
Typografia ogrodu 16:04, 22 paź 2017

Do góry
Nie wiesz jak by mi się teraz przydał wykonawca na Twoje pergole ale to nie temat na forum.

"Pole" trzcinnikowe wygląda genialnie, a te brzozy na końcu... no cudo.

Co do ważności ogrodu to też oczy otwieram trzeba wszystko jakoś wypośrodkować przecież
Ptasi gaj 12:49, 22 paź 2017

Do góry
Ewo tak to dereń. Juz wzzystkie oblecialy z lisci wyjatkowo wczesnie tej jesieni, pieknie sie przebarwialy.
Nie bylo mrozow jeszcze tej jesieni, krzewy i drzewa same wiedza kiedy maja swoje soki zatrzymac.

Ten zakatek tez lubie bo jest ta tzw mydlo i powidlo posadzone. Przede wszystkim brzozy ktore sie w tym zakatku pieknie przebarwiaja. Brzozy maja bialo brazowa kore.
Mirkowy ogród (początki) 09:30, 22 paź 2017

Do góry
Myślałam że jakieś pomysły będą co do rabaty z brzozami,a tu wszyscy na nie.Pozostaje mi samej coś zaprojektować. Kończę temat rabaty brzozowej zdjęciami z mojego poprzedniego ogrodu.Na około były posadzone brzozy ze świerkami ,sosny i modrzewie..Jak widać jest zielono.

Lewa i prawa strona działki.Taki miałam widok z tarasu☺

Pogodnej niedzieli życzę ☺
Od nowa ... na przekór wszystkim 00:54, 22 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
no widzisz Joluś, zawstydziłaś mnie i dzisiaj prawie nic nie zrobiłam po szkółkach latałam i znalazłam brzozy, platany, buki i jeszcze inne ogrodowiskowe drzewa hhhmmmm czytają nas chyba

u mnie borówki muszą być, koniecznie! mam kilka krzaków ale słabo rosną. Będę teraz szykować im nową miejscówkę i przyłożę się do tego z całego serducha

Ooo gdzie taką fajna szkółkę znalazłaś?
Mirkowy ogród (początki) 00:18, 22 paź 2017

Do góry
W czym rzecz z tymI brzozami. Brzozy maja bardzo wysoki/plytki system korzeniowy jak pajeczyna zabieraja duzo wody ziemia pod nimi jak nie pada jak pieprz wysuszona. Ja swoje podlewam by lisci nie gubily.
U moich sasiadow za tujami jak popwtrzycie u mnie na foty rosna brzozy. Te brzozy np. W,zeszlym roku w polowie wrzesnia nie mialy lisci bo bylo sucho, oni nje podlewaja brzoz. Ja podlewam.

Mirka mozna posadzic derenie, wiosna ladnie kwitna forsycje.
Jezeli chodzi o nizsze to nie mam doswiadczenia mysle, ze pod brzozami to nawet trawa dobrze nie rosnie.

Zreszta z czasem brzozy i sosny sie podcina, ale korzenie w ziemi pozostaja.

Pozdrawiam.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:12, 21 paź 2017

Do góry
Jakoś tak codziennych powiadomień z Twojego ogrodu nie ma. Wątek zwolnił.
Tylko mi nie pisz, że zapadasz w sen zimowy !!!!
Pokaż brzozy jak się mają po huraganach.
Mirkowy ogród (początki) 22:49, 21 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zgadzam się. Jadąc do Wrocławia mijaliśmy lasy sosnowo brzozowe i cudnie to wyglądało. Sosny podbijały pnie brzóz, a jesienią złote listki świecą i pogłębiają zieleń sosen. Sama mam posadzone brzozy w objęciu sosnowym i choć jeszcze małe to już mi się podoba

Co do roślin pod tymi drzewami to myślę, że sukces zależy od tego jaki rodzaj gleby mamy w ogrodzie, no i pamiętać trzeba, że pod sosnami będzie kwaśno więc tam kwasolubne trzeba posadzić, a pod brzozami coś co nie musi mieć dużo wody
Dzięki Sylwia za to co napisałaś.Ja tworzę ogrod dla siebie i z roślin które lubię .
Mirkowy ogród (początki) 22:36, 21 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

polaczenie sosen z brzozami wg mnie nie jest dobre
sosny obok brzoz sa brzydkie, nie wspolpracuja ze soba...

Nie zgadzam się. Jadąc do Wrocławia mijaliśmy lasy sosnowo brzozowe i cudnie to wyglądało. Sosny podbijały pnie brzóz, a jesienią złote listki świecą i pogłębiają zieleń sosen. Sama mam posadzone brzozy w objęciu sosnowym i choć jeszcze małe to już mi się podoba

Co do roślin pod tymi drzewami to myślę, że sukces zależy od tego jaki rodzaj gleby mamy w ogrodzie, no i pamiętać trzeba, że pod sosnami będzie kwaśno więc tam kwasolubne trzeba posadzić, a pod brzozami coś co nie musi mieć dużo wody
Mirkowy ogród (początki) 22:29, 21 paź 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Zainteresowało mnie to zestawienie brzóz z sosnami...bo na przyszły weekend miałem posadzić u siebie jedną, no może dwie brzózki i myślałem jeszcze nad sosnami (może nie w bezpośrednim sąsiedztwie dlatego że w takim mają grać z cisami) bo też je akurat miałbym pod ręką...

Z tego co jednak wodzę na zdjęciu wyżej źle to nie wygląda Wrzosowisko przed nimi byłoby fajne...ale twoja rabata na pewno też będzie się ładnie prezentować...

To na tle tych brzóz rosną złote rudbekie?
Tak Radziu.Miskanty mam metr od brzozy posadzone i od trzech lat super rosną.

Mirkowy ogród (początki) 22:20, 21 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
absolutnie nie mam pojęcia czy brzoza z sosną pasują do siebie. Zastanawiam się zawsze jak to jest że wszyscy co mają zagajniki brzozowe mają pięknie nasadzenia i wszystko ładnie rośnie. Nawadnianie chyba jest jedynym dobrym rozwiązaniem, albo jak wszystko sadzone razem to brzozy jeszcze mają małe korzenie i zanim się rozrosną to te mniejsze roślinki też się zdążą zadomowić. Mam takie spostrzeżenia po swoich świerkach niestety, wielkie długie korzenie i nie ma opcji żeby coś przy nich rosło.
nie wiem czy 3 metry wystarczą, chyba trzeba by było trochę od sosen i brzóz sie odsunąć. Nie mam pojęcia co doradzić, może derenie albo pęcherznice jako średnie piętro, tawuły też mogłyby być. Najniższe to jakieś zwiewne rozplenice, rozchodniki.
M
Dzięki o takich roślinach myślę.Jutro może mi się uda derenie przesadzić.
Mirkowy ogród (początki) 22:19, 21 paź 2017

Do góry
Trudna rabata.
Koleżanka mi mówiła, że u niej pod Pułtuskiem wszystkie brzozy przy sosnach w lasach wypadły.
Ale ja znam lasy, gdzie wzdłuż przy brzegu rośnie po kilka rzędów brzóz i pięknie to wygląda.
Mirkowy ogród (początki) 22:14, 21 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonka myslałam o rabacie 3m szerokkiej.Tak to mam posadzone na mijankę.
absolutnie nie mam pojęcia czy brzoza z sosną pasują do siebie. Zastanawiam się zawsze jak to jest że wszyscy co mają zagajniki brzozowe mają pięknie nasadzenia i wszystko ładnie rośnie. Nawadnianie chyba jest jedynym dobrym rozwiązaniem, albo jak wszystko sadzone razem to brzozy jeszcze mają małe korzenie i zanim się rozrosną to te mniejsze roślinki też się zdążą zadomowić. Mam takie spostrzeżenia po swoich świerkach niestety, wielkie długie korzenie i nie ma opcji żeby coś przy nich rosło.
nie wiem czy 3 metry wystarczą, chyba trzeba by było trochę od sosen i brzóz sie odsunąć. Nie mam pojęcia co doradzić, może derenie albo pęcherznice jako średnie piętro, tawuły też mogłyby być. Najniższe to jakieś zwiewne rozplenice, rozchodniki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies