Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Berberys - Berberis 17:03, 26 mar 2013

Do góry
Możesz go ciąć w kulkę i tawuły żółtolistne będą dobrym towarzystwem, także kwiaty białe, np zawilce japońskie Honorie Jobert", turzyce 'Evergold", rozplenica Hameln, Stipa tennuissima, jeżówki różowe różowe irysy, czarne irysy, berberys 'Tiny Gold', wrzosy i wrzośce.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 14:20, 19 mar 2013

Do góry
rozplenica 'Black Beauty' i dziurawiec Kalma
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 09:58, 17 mar 2013

Do góry
Kolejne doniczki, doniczusie i inne kubeczki pojawiły się na stryszku. Jeszcze chwila i nie będzie gdzie nosa wściubić.

Tym razem wysiałam gazanie, ogórki, bazylię, rukolę - tak żeby coś zielonego do kanapki było nawet w postaci mini - tytoń, łubin.

Gerbera wypuszcza nowe kwiaty - już trzeci sezon będzie ozdobą w ogrodzie. Rozplenica rubrum ładnie przezimowała na stryszku - Psot ją codziennie podgryza........ widocznie brakuje mu już zieleninki.
Ogród do odświeżenia 21:09, 16 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Maciejke też zawsze wysiewam, bosko wieczorkami pachnie
a co jeszcze planujesz na tej rabacie?

Irenko zamiast białego rodka chciałam posadzić tam pieris, ale już nie ma miejsca na niego, na pewno blisko znajdą się wrzosy, może wrzośce też( pomyślę, która opcja lepsza)...no i muszę iść po rysunek, bo nie pamiętam....zaraz dopiszę

edit1:

ta rabata jest w narożniku, więc w samym rogu śliwę dziecięcą, przed nią hortensję (jeszcze nie wiem jaką, będę konsultować z Wami), przed horti na pewno dwie niższe trawy, może rozplenica medium boy i na samym obrzeżu, albo niskie trawki, albo żurawki, jeszcze nie wiem..rodki znajdą się bliżej ogrodzenia po jednej stronie, na pewno niedaleko siebie, ale wszystko muszę dobrze przemyśleć, bo w końcu na to trzeba miejsca

edit2:

... i myśl mnie naszła, że jednak rodki przed horti pójdą, więc wysoka musi być...a trawy po bokach i wtedy jedna wyższa, druga niższa, ale to muszę narysować, żeby było widać o co mi chodzi....no i chyba śliwe posadzę w innym miejscu, bo tu się nie zmieści...
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:20, 14 mar 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Ania, nie siedź tak tylko się ruszaj bo zamarzniesz A chochoły z czego ?

Chochoły moich trawek.. rozplenica i miskanty
Ogród w skali mikro :) 08:08, 14 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Wszystko nadrobiłam.... a tu takie kurduple ..... hi, hi, hi.. ja też na łyżwach nie umiem.....
seans filmowy mi przeleciał bokiem, za komplement dziękuje i od razu odpowiadam, że tiarelki są mniejsze..... a reszty nie odróżniam.... a że nie zapisuje co posadziłam ,to nawet nie wiem które mam gdzie posadzone.. Te ostatnie zapisałam to wiem
Turzyca everest - też chcę, chociaż nie wiem jak wygląda... muszę pogooglać.. pogoglałąm... fajna .. kupię, bo zbieram wszystkie rośliny z nazwą Everest
Tak wyglądają miskanty i rozplenice zimą... bardziej mi się podobają rozwiązane niz spętane, ale śnieg je wtedy niszczy.. wiec jedna grupę mam bez wiązania, a jedna związaną [/img]

O łyżwy się Aniusiu nie martw .. Już podusia zamontowana na wrażliwe miejsca przetestowana została .... Więc możesz się przywracać ile wejdzie bez obaw o uszczerbek na zdrowiu

Dzięki za fotkę .. Rozplenica wydaje się bardziej delikatna i bardziej mi się podoba , natomiast jest bardzo rozłożysta.. Ale śliczne tak ogólnie ., Twojej buzinki szukałam na zdjęciu a dopiero potem zauważyłam że jesteś pochylona ... Buziam i jeszcze raz dzieki.

A miało być tak pięknie.... 11:58, 13 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Tess, Reanch sama wybrała te piwonie- ja tylko wrzuciłam hasło że piwonie.

Mój M. lubi ogród, i to bardzo. To jest świetne bo dużo działamy razem i gadamy o tym całymi godzinami. Zdarza mu się wrócić z kościoła albo z wyprawy do teściów czy innych pogadanek i zaczyna- 'wiesz...tam po prawej, na rabacie to może byśmy....
Ale z drugiej strony skutki są takie, że stajemy w ogrodzie i 'dyskutujemy' żarliwie, tak że sąsiedzi słyszą. Albo że mu ustąpię, a potem zęby mnie bolą, kiedy patrzę jak się odcienie gryzą. Co jakiś czas dopuszczam się samowolki, czasem z dobrym skutkiem ( tzn pozytywne zaskoczenie), czasem mniej dobrym.

Magnolia, twoja wypowiedź, to opis i nas my mamy identycznie, pasja taka sama, ale czasami też uprawiam samowolkę, jak się nie słucha, a czuję, że to ja mam rację

Reniu, piękny miałaś sen, rozplenica i piwonia, taka rabata długo jest piękna
A miało być tak pięknie.... 20:50, 11 mar 2013

Do góry
Mówię wam jaki miałam dzisiaj fantastyczny sen.... Rabata którą mi wyrysowała Magnolia mi się śniła
Normalnie tak pięknie wyglądały te białe piwonie i rozplenica,aż się obudziłam z zachwytu
A M stwierdził,że ja mam już chyba napstrykane w głowie od tych krzaków
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:05, 10 mar 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Kasiu, nie jestem ekspertem, ale jeśli chcesz mieć kontrolę nad trawami, to polecam wszystkie te, które nie tworzą podziemnych rozłogów. Np. odradzam miskanta cukrowego.
U mnie nie sprawdziła się również trawa pampasowa oraz rozplenica japońska 'Rubrum'. Po prostu przemarzły mimo osłony i nie odbiły.
Natomiast bardzo lubię miskanta 'Zebrinum', 'Yakushima Dwarf', rosną u mnie bujnie . Polecam pozostałe chińskie, wszelkiego rodzaju turzyce, trzęślice, mozgi trzcinowate, tatarak, konwalnik, ostnice, kostrzewy.
Oszałam ostatnio na punkcie turzyc (carex), jest tyle pięknych nowych odmian.
Pozdrawiam serdecznie

Anitko czy masz zdjęcia jak wygląda tatarak po zimie? W jakich warunkach u Ciebie rośnie, czy jest ekspansywny i się mocno rozrasta?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 18:45, 06 mar 2013

Do góry
marzena napisał(a)
Madżenko, pozdrawiam wiosennie

I ja odpozdrawiam

JulkAd napisał(a)
Ślad zostawiam, żeby na bieżąco być. Buźka Madżen

I ja tę taktykę stosuję aby wiedzieć gdzie skończyłam czytac

Gosiniak napisał(a)
Ale fajna ta rozplenica, ja takiej jeszcze nie widziałam, biegną poczytać, co to za jedna, bo bardzo urodziwa

Jest super szkoda, źe nie zimuje w Polsce, ale nawet jako sezonową warto sobie posadzić. Wystarczy 1 szt.....

irena_milek napisał(a)
Bratki miniaturki cudne naprawdę już szalejesz! ale jak inaczej, jak centrum tak blisko
póki co wszystko wiem o spotkaniu, oby nic mi nie przeszkodziło, ale i tak duża grupa was będzie

Oj grupa się bardzo duża zapowiada

ka1sia napisał(a)
Marzenko, ja korzystam z wolnych od pracy chwil i po Ogrodowisku biegam, bo całkiem w tyle zostałam ufffff....juz prawie wszystko wiem.... no to pozdrowionka zostawiam, Kasia

O to fajnie, zaraz do Ciebie lecę

Magda70 napisał(a)

Oj mają...zgadzam się w 100%
I spadam do pracy...

Musisz podjąć działania integrujące pólnoc!!! Może jakąś akcję sadzenia u Bogdy zrobimy?

Evchen napisał(a)
Rozpoczęcie sezonu w sobotę powiadasz?... wy na kafce, a ja pobiegnę szukać kwiatów do donicy na taras Niechżesz już ta wiosna będzie!

Solennie obiecujesz obfocić ?

Zeta napisał(a)
Buziam porannie i toffikuję

Jesteś juź na stałe? Czy znikniesz? Bo ja uczuciowa jestem i tęsknię

Rench napisał(a)
Miłego dnia Madżenko

Miłego dziękuję

ana_art napisał(a)
Madżenko spokojnie bezcennych z obi nie wykupią... jedźcie sobie na kiermasz i zobaczycie

Aniu dzidziaj przyjechała rynna ecolite... Jednak się skusiłam... Jeszcze nie rozpakowana bo Żon nadjechał na akcję rozpakowywania i została ukryta więc nie wiem czy poszaleje w sobote, bo Źon popełni morderstwo w afekcie. Mam zbierać na alpy...

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 18:31, 06 mar 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Madżenko co to za roślina? Ta bordowa "trawa"

I jeszcze powiedz mi, czy te dwa drzewka na wysokim pniu, przed tarasem to wiśnia possardi?

Ach, jestem nieodmiennie zachwycona Twoim ogrodem- część pomałpuje, ale przecież się nie obrazisz

Edi już Sławko odpowiedział (dziękuję) - rozplenica vertigo. Baaaaardzo szybko rośnie, dlatego otrzymała ksywkę madżenkowy potfór W ogrodzie rosła przepieknie, na tym zdjęciu jest posadzonych 5 szt. Miałam też jedną w donicy i marnie to wyglądala, bo zajęła całą donicę i się przesuszała.
Niestey wymga wykopywania na zimę.
Irenko wielkie dzięki za przechowanie, w tobie nadzieja, bo moja w garażu spleśniała, więc pewnie za wilgotno i za zimno miała....

Przed tarasem rosną 2 wiśnie umbraculifera potocznie zwana "umbracośtam" Pissardi mam 6 szt przy płocie przed żywopłotem grabowym. Mam nadzieję, że w tym roku zakwitną
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:43, 06 mar 2013

Do góry
Ale fajna ta rozplenica, ja takiej jeszcze nie widziałam, biegną poczytać, co to za jedna, bo bardzo urodziwa
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 16:24, 06 mar 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Madżenko co to za roślina? Ta bordowa "trawa"

Pennisetum purpureum Rozplenica 'Vertigo'
Grembosiowo 00:21, 03 mar 2013

Do góry
Ja nie Gosia, ale odpowiem, ta z kłosami to rozplenica japońska, i nic więcej na etykiecie
Polecam, bezproblemowa i bardzo efektowna.
Grembosiowo 21:35, 01 mar 2013

Do góry
Gosiu to z kłoskami to chyba rozplenica? ma nazwę?
Ogród niby nowoczesny ale... 15:36, 01 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Fajna ta rozplenica, chyba też się skuszę
ale wesoło wam było na ziołach

Problem w tym, że Kondzio nie chce zdradziś jakie to zioła...

Kondzio napisał(a)
no oddaj mi to słońce

a nie oddam
Gosiniak napisał(a)
To ja też poproszę słoneczka,
i jaki ten śmiech zaraźliwy..hihi

No co ...wysyłam i nie idzie...ale u mnie ciągle swieci
Ogród niby nowoczesny ale... 10:18, 01 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
hi hi
Ogród niby nowoczesny ale... 10:12, 01 mar 2013

Do góry
Igiełkowy ogródeczek 11:23, 22 lut 2013

Do góry
Mały ogródek a taki piękny . I rozplenica japońska ... cudo.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:44, 21 lut 2013

Do góry
Ania, dzięki. Nie usuwaj, będzie łatwiej do tego wrócić. A ona nie trzyma tych kłosów do jesieni tak jak rozplenica? Tylko przez chwilę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies