Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród niby nowoczesny ale... 10:58, 16 kwi 2013

Do góry

Przepraszam że tak brzydko, ale w pośpiechu rysowałam.
Od góry- zielone kulki- tuje,
-oliwkowy- rozplenica- pewnie ze 2 pasy- pas kończy się 2, 15 od siatki
- jasnozielone plamki- Beatlesy ( na nich ilośći sztuk, rozstawa 40 cm)
- ciemne plamki -Opipogon ( przy nim numerki to ilośc szt, rozstawa 30 cm)
- zielone wypełnienie jałowiec- zakładając rozstawę 90 cm, około 17-18 szt, trzeba policzyć w realu
Ogród niby nowoczesny ale... 10:05, 16 kwi 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Magnolio...
jeśli zdecyduję się na rozplenicę hameln to który jałowiec najlepiej by pasował?? Bo tak sobie myślę, że jednak rozplenica...
Czosnki już mam 250szt...
i bardzo bym chciała gdzieś tam wcisnąć carex the beatles lub czarną trawe ophiopogon niger...
I czy ewentualnie miałoby to wygląd gdyby dać po ok 2 pasy rozplenicy, carex i jałowiec?? czy już za dużo...

od modrzewi do podjazdu jest 2,9m a długość rabaty 16m

No to wracamy do dalszego 'czyszczenie' pomysłu
Ogród niby nowoczesny ale... 15:06, 15 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.

A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego

Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.

Magnolio...
jeśli zdecyduję się na rozplenicę hameln to który jałowiec najlepiej by pasował?? Bo tak sobie myślę, że jednak rozplenica...
Czosnki już mam 250szt...
i bardzo bym chciała gdzieś tam wcisnąć carex the beatles lub czarną trawe ophiopogon niger...
I czy ewentualnie miałoby to wygląd gdyby dać po ok 2 pasy rozplenicy, carex i jałowiec?? czy już za dużo...

od modrzewi do podjazdu jest 2,9m a długość rabaty 16m

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:45, 12 kwi 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kochane dziewczyny! Zaglądają, i od razu się przejaśniło! Po dwudniowych pracach ogródkowych dziś musiałam odleżeć. Nie to, żeby chora, po prostu zakwasy!
Ale juz jest ok. Sobota i niedziela dla rodziny, a w poniedziałek do czynu! Macham do Was!

Tak wygląda moja trawiasto-hostowa część ogródka przed sprzątaniem.
Hosty jeszcze śpią, kalina ma dużo odrostów-trzeba wyciąć, krokusy zaraz znikną a pokażą się zawilce leśne, już je widziałam, ale słońca potrzebują jeszcze ze 2 dni.
Na zdjęciu, w prawym dolnym rogu liliowiec chyba żółty. Po lewej stronie, obok kostrzewy -rozplenica /niewidoczna/, I jeszcze jakieś roślinki, rozchodnik wielki, i czosnek górski?

Szalała, szalała zakwasów dostała nasza Hania pozdrawiam Haniu
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:14, 12 kwi 2013

Do góry
Kochane dziewczyny! Zaglądają, i od razu się przejaśniło! Po dwudniowych pracach ogródkowych dziś musiałam odleżeć. Nie to, żeby chora, po prostu zakwasy!
Ale juz jest ok. Sobota i niedziela dla rodziny, a w poniedziałek do czynu! Macham do Was!

Tak wygląda moja trawiasto-hostowa część ogródka przed sprzątaniem.
Hosty jeszcze śpią, kalina ma dużo odrostów-trzeba wyciąć, krokusy zaraz znikną a pokażą się zawilce leśne, już je widziałam, ale słońca potrzebują jeszcze ze 2 dni.
Na zdjęciu, w prawym dolnym rogu liliowiec chyba żółty. Po lewej stronie, obok kostrzewy -rozplenica /niewidoczna/, I jeszcze jakieś roślinki, rozchodnik wielki, i czosnek górski?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:19, 11 kwi 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Piękne te trawy tam były tez chcę takie .Pozdrawiam

Ewuś piękne, to rozplenica ,kupiłam jedną na próbę jesienią ,chcę jeszcze jedną.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 09:01, 10 kwi 2013

Do góry
Witaj Debro, kobieto pracująca ( także piłą łańcuchową).
Tworzysz miłe i urokliwe miejsce- widać w nim Twoja pasję.

Chyba nikt nie odpowiedział Ci w sprawie połączenia sadźca z trawą ozdobną.
Akurat z trzcinnikiem Karl Forester to moim zdaniem nienajlepsze połączenie. Przede wszystkim z powodu wymagań. Sadziec lubi wilgoć. A trzcinnik jak ma zbyt wilgotno i żyźnie, to nie jest najładniejszy. Jemu odpowiada słońce i nawet gorsze warunki- wtedy jest smukły, zwarty, nie wywala się na boki.Piszą o nim że jest na każde warunki, ale widzę że jak ma za dobrze , to nie jest najpiękniejszy.
Poza tym pokrój- sadziec jest duży , bujny i przysadzisty. A trzcinnik smukły i najładniej mu, kiedy eksponuje się tę jego smukłość. Można zostawić go samego- kępę dominującą pośród niższych nasadzeń, albo w łanie- ja tak lubię najbardziej, lub w otoczeniu ażurowych , delikatnych gatunków- np werbeny patagońskiej.
Wg mnie do sadźca bardzo pasują inne gatunki- miskanty chińskie, trzęślica trzcinowata, nawet rozplenica z przodu, przed nim.

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:59, 09 kwi 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Gabisia, inspiracje doniczkowe bardzo, bardzo fajne i przy okazji naszła mnie taka refleksja...w czasach "przed ogrodowiskiem" wydawało mi się, że najfajniej wyglądają donice z nasadzeń conajmniej kilku roślin naraz a teraz "po ogrodowisku" wiem, że równie ładnie wygląda jedna, pojedyncza roślina
Bardzo ładnie u Ciebie
Pozdrwaiem prawie wiosennie

Edi, mi się też najbardziej podobają nasadzenia z jednego gatunku w donicy.

A najlepiej jak są to trawy (zwłaszcza rozplenica)

Buziaki!
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 22:22, 07 kwi 2013

Do góry
Rozplenica 'Black Beauty' to mocna odmiana o ciemnych kłosach. Jest bardzo ozdobna nawet z samych liści - są błyszczące i ciemnozielone. Kłosy nie wyrastają ponad liście. Odmiana osiąga spore rozmiary, na dobrej glebie już w drugim sezonie osiąga 1,5 m średnicy i około 60-70 cm wysokości (wyższa raczej nie będzie). Na zdjęciu jest kępa dwuletnia.
Ogród niby nowoczesny ale... 21:00, 07 kwi 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
250 szt??? ło matko!! ale będzie bosko!! Całą szerokość obsadzisz?? Wow! Czym??
pozdrawiam!

hmm...trawa chyba rozplenica i jalowce plożące też chyba i carex the beatles...na pewno
Ogród niby nowoczesny ale... 18:41, 07 kwi 2013

Do góry
hakone...i reszta wczoraj przycięte...

to jest chyba jakaś rozplenica...ale głowy nie dam uciąć...sorry poprawię się

To właśnie tu 22:06, 05 kwi 2013

Do góry
One się tak przebarwiają.
Poniżej też rozplenica, ale na innej rabacie.

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 08:37, 05 kwi 2013

Do góry
Rozplenica 'Paul's Giant' - ma chyba najładniejszy pokrój, ale jej gabaryty nie pozwalają na sadzenie w małych ogródkach. Kępa na zdjęciu ma około 2 m średnicy i 1,2 m wysokości.
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 18:54, 04 kwi 2013

Do góry
OBI Rozplenica Vertigo (Pennisetum sp.) -
http://www.katalog.obi.pl/?utm_source=aktualna&utm_medium=modul-2&utm_campaign=katalog-ogrod-2013-2012#strona-10,popup-1
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:27, 02 kwi 2013

Do góry
Zima trzyma. Za oknami ciągle biało, a w domu na stryszku powolutku się zieleni.

Begonie pokazują pierwsze liście. Rozplenica Rubrum ładnie przezimowała - Psot codziennie ją podskubuje.

kiełkują pierwsze tykwy

kobee już całkiem spore
Berberys - Berberis 17:03, 26 mar 2013

Do góry
Możesz go ciąć w kulkę i tawuły żółtolistne będą dobrym towarzystwem, także kwiaty białe, np zawilce japońskie Honorie Jobert", turzyce 'Evergold", rozplenica Hameln, Stipa tennuissima, jeżówki różowe różowe irysy, czarne irysy, berberys 'Tiny Gold', wrzosy i wrzośce.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 14:20, 19 mar 2013

Do góry
rozplenica 'Black Beauty' i dziurawiec Kalma
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 09:58, 17 mar 2013

Do góry
Kolejne doniczki, doniczusie i inne kubeczki pojawiły się na stryszku. Jeszcze chwila i nie będzie gdzie nosa wściubić.

Tym razem wysiałam gazanie, ogórki, bazylię, rukolę - tak żeby coś zielonego do kanapki było nawet w postaci mini - tytoń, łubin.

Gerbera wypuszcza nowe kwiaty - już trzeci sezon będzie ozdobą w ogrodzie. Rozplenica rubrum ładnie przezimowała na stryszku - Psot ją codziennie podgryza........ widocznie brakuje mu już zieleninki.
Ogród do odświeżenia 21:09, 16 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Maciejke też zawsze wysiewam, bosko wieczorkami pachnie
a co jeszcze planujesz na tej rabacie?

Irenko zamiast białego rodka chciałam posadzić tam pieris, ale już nie ma miejsca na niego, na pewno blisko znajdą się wrzosy, może wrzośce też( pomyślę, która opcja lepsza)...no i muszę iść po rysunek, bo nie pamiętam....zaraz dopiszę

edit1:

ta rabata jest w narożniku, więc w samym rogu śliwę dziecięcą, przed nią hortensję (jeszcze nie wiem jaką, będę konsultować z Wami), przed horti na pewno dwie niższe trawy, może rozplenica medium boy i na samym obrzeżu, albo niskie trawki, albo żurawki, jeszcze nie wiem..rodki znajdą się bliżej ogrodzenia po jednej stronie, na pewno niedaleko siebie, ale wszystko muszę dobrze przemyśleć, bo w końcu na to trzeba miejsca

edit2:

... i myśl mnie naszła, że jednak rodki przed horti pójdą, więc wysoka musi być...a trawy po bokach i wtedy jedna wyższa, druga niższa, ale to muszę narysować, żeby było widać o co mi chodzi....no i chyba śliwe posadzę w innym miejscu, bo tu się nie zmieści...
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:20, 14 mar 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Ania, nie siedź tak tylko się ruszaj bo zamarzniesz A chochoły z czego ?

Chochoły moich trawek.. rozplenica i miskanty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies