Buszując w zbożu i kukurydzy:)
09:32, 04 wrz 2014
Na pewno znasz nóż do darni, bo to na Ogrodowisku jedno z podstawowych narzędzi. Wygląda tak:
Tniesz darń na kawałki właśnie tym nożem, a później podważasz łopatą, chyba że tniesz małe kawałki to możesz od razu ciągnąć tym i potem wyzbierać kawałki. Ciężko to dostać, u nas tylko na zamówienie i nawet w krakowskich supermarketach nie kupisz, chyba z uwagi na cenę, z tych drogich marek to musisz dać ok 150zł bo to osobno końcówka, osobno trzonek i takie tam. Ja nie wiedziałam, czy to jest właśnie aż takie świetne jak tu czytałam na forum i któregoś razu dopadłam w LM taki zwykły polskiej firmy za 27zł. Kupiłam i jestem zadowolona. Sprawdza się super przy wykończaniu krawędzi. Łopata jest półokrągła i nigdy nie masz idealnie prosto. A już do takiego kładzenia ścieżek to pełen wypas. Kładziesz sznurek, tniesz i już, bez zbędnego partolenia. Chętnie Ci użycze mojego, jakbyś chciała sobie wypróbować, co i jak.
Dodam jeszcze, że ja wycinałam darń kawałek po kawałku i układałam na koniec tego jęzora, przy zmianie kształtu rabaty. Sąsiedzi może się i dziwnie patrzyli, że trawę z miejsca na miejsce przekładam
O jakich klimkach mówisz?