Piękną masz rabatę lawendowo czosnkową!!! Czosnek obłędny kolorystycznie i jakie ogromne kwiaty, (szałwia też wspaniała)!! To czosnek Krzysztofa czy jakaś inna odmiana
Pisząc do Was, zapomniałam na śmierć,że w samochodzie zostało mi jeszcze jedno drzewko do wsadzenia - moja mała duma ileż ja go szukałam, a sam mi do rąk trafił
Zupełnie nieświadomie stałam się posiadaczką dwóch niezbyt popularnych na ogrodowisku, ale pięknych klonów. Jeden zakupiłam (świadomie) jesienią zeszłego roku. Pięknie się przebarwił jesienią. Na pierwszym zdjęciu - na prawo w dużej wiklinowej doniczce czeka na posadzenie (zimował w zacisznym miejscu zakopany w gruncie w donicy). Kot pilnuje dobytku
Klonik do dzisiaj pięknie urósł - ma długie gałązki poziomo ułożone. Kształtem przypomina palmowy. Tym razem w towarzystwie kotki. Moje koty mają ponadprzeciętne parcie na szkło
I drugi klon - kupiony (przez pomyłkę) parę dni temu - Aurea kaukaski vel kolchidzki vel kapadocki. Myślałam, że to klon palmowy ze względu na jego kształt - w szkółce oczywiście nie wiedzieli co to. Wczoraj posadziłam go jako silny akcent na zakończeniu rabaty przed kompostownikiem. Może go trochę przysłoni. Mój klon ma ucięty główny przewodnik i będzie zdecydowanie wielopienny. Będę go ciąć jak doradza Bogusław.
wiśnia nigra została wymieniona na wierzbę hakuro, niestety i ona chyba zostanie wymieniona, ponieważ po przesadzeniu zaczęła usychać ;/ . Obecnie na rabacie nie wiele się znajduję z braku czasu, ale to co ostatnio udało mi się szybko zakupić to krzewuszka cudowna i sosna górska na pniu.
i kolejny etap udało mi się zrobić, może to nie wiele, ale samej przy dwójce maluchów nie jest łatwo...obrzeza tym razem postanowilismy zrobić z kostki, myślę,że będzie to zdecydowanie lepiej wyglądać i oto efekt: