Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:44, 16 maj 2013

Do góry
Czosnki

Hosty - to Fransec Williams chyba:

to august Moon chyba:

Czekam na nasiona ciemierników, zamierzam wysiać w skrzynce

Miskant Morning Light powoli rośnie

Kwitnące maleństwo od Krys, ubiegłoroczne (w tym roku mam od Krysi kolejne, białe)

Mój klonik:

Rzut oka na warzywnik - nadal nie przywiozłam skrzynek (dzisiaj M po Młodą i basen, jutro jedziemy do Keukenhof... może po weekendzie?)

Fasola karłowa w skrzynce:

W gruncie niedługo zacznie się wspinać po pergolach:
Ogród... reni 14:30, 15 maj 2013

Do góry
Ależ kolorowo na skalniaku.
Miskant olbrzymi podobno mocno się rozrasta rozłogami, mój jest posadzony w dużym pojemniku budowlanym bez dna i co dwa lata trzeba go wyjąć podzielić, bo widać że nie ma miejsca. Dzielenie tylko przy użyciu siekiery, ale może dlatego, że rośnie ograniczony i zbija się dość mocno.
Ogród... reni 14:16, 15 maj 2013

Do góry
Alicja tak, hosty na zimę znikają i budzą się na wiosnę...możesz na ten czas posadzić cebulowe tulipany, krokusy i inne

Aniu dzięki..właśnie Danusia pisała mi że to miskant gigantus a powiedz mi mocno się on rozrasta
Ogród... reni 14:08, 15 maj 2013

Do góry
Hosty i u mnie rosną w tempie ekspresowym. Warzywniczek pięknie wypielony
A co do trawy, to przypomina mi mój miskant olbrzymi, jak obejrzysz, to usune

Pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 08:42, 15 maj 2013

Do góry
Edi 00
Edytko trawy różne np.rozplenica japońska hameln,turzyca muskeglińska i miechowata lurida,trzcina laskowa arundo i miskant chiński cabaret i kwiaty złocień biały,jeżówkę ,irys syberyjski .Jeszcze brak mi korą tam zrobić ale to wkrótce .

JuziaG
Justyś pracuję nad rabatami bo jak narazie to był sam trawnik za domem i tak powoli coś robię ale widzę efekty to mnie mobilizuje do dalszych prac

Betka.
Na wakacje jadę podobno 29 czerwca tak M mówił a nie było mnie bo netu nie mniałam zaraz wpadnę do Ciebie bo ciekawość górą.

Madziarzeszow.
Madziu jestem już i nadrobię zaległości.

Debra
No myślę że będzie dobrze bo już z tarasu coś widac jak rośnie a efekt tak będzie za rok lub dwa jak to się rozrośnie ale poczekam a co tam.

Wiczis byłam u Ciebie żeczywiście jestśmy na tym samym etapie a w doradzaniu to ja kiepska jestem.
Rozpoznawanie traw 22:00, 14 maj 2013

Do góry
reni napisał(a)

Danusia a jaka to może być...rośnie ponad 2 metry

Miskant giganteus jeśli ponad 2 metry. https://www.ogrodowisko.pl/watek/2065-blaski-i-cienie-nowego-zycia?page=21#post_9

https://www.ogrodowisko.pl/watek/679-dni-otwarte-ogrodu-w-goczalkowicach?page=10#post_1

Pampasowa wygląda tak

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1041-trawa-pampasowa-cortaderia-selloana
A miało być tak pięknie.... 13:53, 14 maj 2013

Do góry
Konwalie

i miskant Morning Light który kupiłam na wyprawie szkółkowej bierze się do zycia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:48, 14 maj 2013

Do góry
Ostatnią rabatę muszę zmienić Zastanawiam się nad tawułką jakąś białą na calej długości pod drzewkami, pomiędzy nimi wysoki miskant i z przodu jasna żurawka. Może ktoś podpowie coś innego?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:19, 14 maj 2013

Do góry
Asiu u mnie miskant mniejszy ,strasznie ,się o niego bałam ,bo to pierwsza zima u mnie.Co to za świerk na 2 zdjęciu?pozdrawiam
Ogród Tosi 08:24, 13 maj 2013

Do góry
Selly napisał(a)

Tak się jakoś przyczepiłam tego tła. Bo o ile żwirek na pewno jest świetny do niskich kulek, to w przypadku stożków, sama nie wiem ? A co jest tłem dla stożków po prawej stronie w pierwotnym projekcie? tam są chyba 3 rodzaje roślin, tak ? Co to miało być : takie żółte, fioletowe i szare z kółkami ?

Tak.
takie żółte to żurawka citronelle
fioletowe i szare to ophiopogon planiscapus nigrescens
a kółka to miskant chiński Variegatus
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:08, 12 maj 2013

Do góry
katalpa, obudziła sie śpiąca królewna

miskant morning ligth

czekam na dostawę kamyków na ten placyk

Ogród... reni 20:12, 12 maj 2013

Do góry
Floksy mogą być, ale moim zdaniem za szałwią omszoną pięknie wyglądałby miskant "morning light", który nadałby rabacie delikatności, lekkości, szczególnie późnym latem i jesienią. Pozdrawiam
Mój ogród, mój dom 21:51, 11 maj 2013

Do góry
W piątek kupiłam u nich żurawkę, miskant Morning Light i bakopę. Maja bardzo duży wybór kwitnących do donic.
Z jednej big żurawki zrobiłam 4, miskanta też podzieliłam.
Wystarczy Ci tej bergenii czy jeszcze potrzebujesz?
Miskant - Miscanthus 09:15, 10 maj 2013

Do góry
ten, ktory ja mam to Miskant Morning Light.. czytałam, że długo śpią, ale ten chyba już snem wieczym
Miskant - Miscanthus 20:35, 09 maj 2013

Do góry
Zebrinus ruszył, rozplenica również. Red Baron już wystawił tutki. Miskant malepartus ma poczochrane zielone trawki.
Ogrodek - tabula rasa 11:20, 09 maj 2013

Do góry
I lista roslin
Lewa strona
1 tuja smaragd
2 deren elegantissima
za dereniem jest furtka z pergola a na niej clematis z hedera
za furtka planuje kacik wypoczynkowy z lezakiem stad rabata zwirkowa
3a hydrangea annabelle

front:
4 sliwa wisniowa Nigra
11 rozplenica
9 lawenda

prawa strona
8 zurawka (palace purple lub ta mniej bordowa)
6 miskant variegatus
5 taxus baccata
7 tuja aurea nana
3 hydrangea limelight
12 cyprysik groszkowy
13 acer palmatum

Przy tarasie
10 Hosty
14 cos na pniu
15 pachysandra lub zurawka lub cos innego do podsadzenia

Co myslicie o tych nasadzeniach
Co myslicie o szerokosci rabat? Po prawej stronie 1,5 m, po lewej tylko 0,75

Z gory dzieki za wszelkie komentarze
Ogród do odświeżenia 18:54, 08 maj 2013

Do góry
Nudzę dalej...to mój zebrinus...nadal nie szaleje, drugi wygląda gorzej...

a to też miskant tylko jaki?...kto pomoże?

Początki w Kruklandii 17:18, 08 maj 2013

Do góry
ewalm napisał(a)
No i grunt to się nie poddawać Działaj, działaj.

Można też trawy i hortensje, jakie by nie były, posadzić nie tak na przemian, tylko więcej traw po prawej przy stożkach, w środku kompozycji pomieszać na zakładkę, a po lewej więcej hortensji. Znaczy od lewej sadzić np. hortensja, hortensja, miskant, hortensja, miskant, miskant. Albo posadzić tam po lewej przy świerku jakąś wysoką i jasno kwitnącą, a bardziej z przodu i na prawo niższe i różowe.

O no no... coś takie fajne
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:40, 08 maj 2013

Do góry
Mam wstępny plan nasadzeń. Muszę pokazywać rabata po rabacie ponieważ nie jestem w stanie zrobić zdjęcia całego ogrodu ponieważ jest wąskie podwórko.

Wiem, że tego nie można nazwać planem ale mam nadzieję, że opis lepiej zobrazuje co mam zaplanowane.
Rabata ma długość 6 m., szer.190 cm.
Zaczynając od lewej strony:
1. Hortensja Anabelle
2. Z tyłu, w jednym rzędzie Miskant Gracillimus 3 szt.
3. Z przodu przed obrzeżem z kostki granitowej Trawa Carex morrowi ''Veriegata''
4. Za trawą żurawka bordowa.
Po środku rabaty jest klon palmowy-pod nim hosty i dojdzie obwódka z bukszpanu.
Żurawki i trawkę planuje posadzić w prostych liniach.
Zastanawiam się czym wypełnić środek tzn. co posadzić przed miskantami? Myślałam o lawendzie.
Początki w Kruklandii 10:04, 08 maj 2013

Do góry
No i grunt to się nie poddawać Działaj, działaj.

Można też trawy i hortensje, jakie by nie były, posadzić nie tak na przemian, tylko więcej traw po prawej przy stożkach, w środku kompozycji pomieszać na zakładkę, a po lewej więcej hortensji. Znaczy od lewej sadzić np. hortensja, hortensja, miskant, hortensja, miskant, miskant. Albo posadzić tam po lewej przy świerku jakąś wysoką i jasno kwitnącą, a bardziej z przodu i na prawo niższe i różowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies