Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na glinie 12:11, 06 cze 2014

Do góry
Miłorząb po rozwinięciu liści wygląda dziś tak (drewniany płot będzie w tym sezonie malowany):

Moje kulki bukszpanowe mają niejednakowe tempo wzrostu i będę je ciąć w różnych wielkościach, może niedługo przydadzą się w ogrodzie.

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:10, 06 cze 2014

Do góry
Przypominam sie oczywiście nadal z rabatą - co by poprawić, dokupić i zmienić aby było fajnie

kilka fajnych pomysłów już jest, chciałabym aby na pewno było gęściej, więcej roślin i.... nadal totalny chaos w głowie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:10, 06 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/61/618725/original.jpg[/img]

Czy miskanty powyżej to Morning Light? Szukam jak prezentują się na rabatach. Ile wzrostu osiągną?

Ogród zachwyca... Jest pokazowy - powinnaś ogłosić zwiedzanie dla szkół. ")
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:07, 06 cze 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Widzę na zdjęciu, że od sąsiada jakieś drzewo zasłania słońce. Dodatkowo od południa w tym wąskim pasie tuje też osłaniają. Tu lawenda będzie wegetować i słabo kwitnąć.
Na takich długich wjazdach dobrze tylko wyglądają jednolite nasadzenia.

Teraz powinnaś zadbać o tuje. One nie mogą tak wegetować w trawie i zielsku, bo mają zhamowany wzrost. Trzeba pod nimi wypielić pas i podsypać przekompostowaną korą. Spryskać Pinivitem (rozrabiasz w opryskiwacz i spryskujesz wszystkie tujki). Zobaczysz jak ruszą z kopyta po tych zabiegach.
Tuje u ciebie są ważne, bo dadzą twojemu ogrodowi osłonę przed wiatrami.
Na tym prostym wąskim pasie tujek, biegnącej do garażu aż prosi się, aby przy tym budynku posadzić drzewo (a może 3) - zamknie to oś widokową i złamie monotonie prostego szpaleru. Może coś bordowego? Dobrze będzie kontrastować z jasna elewacją i wkomponuje się w kolor dachów.

Wymarzone miejsce na lawendę masz pod domem wzdłuż wjazdu do garażu.

Moja Toszko...
Tujki u mnie rosną aż za szybko - czasami wolałabym aby pozostały cały czas takie jakie są bo są naprawdę ładne
naprawdę mają spore przyrosty - tak wyglądały 3 lata temu przy sadzeniu na włokninie

teraz sa bez włókniny i niektóre są sporo ponad siatkę.

Regularnie je nawoże florovitem do iglaków i dwa razy w sezonie pryskam od grzyba. z posadzonych 380 wszytskie żyja i mają się dobrze. Ale masz rację, zauwazyłąm że dokarmiane rzeczywiście ładniej się wybarwiają
Te z przodu o których mówisz sa troche niższe niż pozostałe, bo nad nim do niedawna rosłu lipy i topole sąsiada - teraz udało się je mocno obciąć nad naszą działką i już mają słońce. Myślę, że niedługo dogonią te pozostałe - w przyszłym roku będziemy je lekko podcinać, aby się zrównały

Plewię je regularnie, a co do podsypania jest problem bo w więkzością rosną ciut wyżej niż działka i kora może spływać, a obrzeza chwilowo nie wchodza w gre, ale obiecuję wkrótce podspypać

całkiem niedawno wyglądało to tak

teraz jest lepiej, ale potrzeba czasu aby mniejsze tujki odbiły, bo przed dwa lata słońca nie widziały

Na tym pasku po prawej stronie przy tujkach będą nasadzenia, ale już po wakacjach - chwilowo skupiam się na innych rabatach Mąż powoli obsiewa nową trawką wszystkie trawniki i tu już częsciowo posiał i teraz chciałby być choć chwilę dumnym posiadaczem fajnej trawki i obiecałam że do wrzesnia nic tu nie posadzę (myślę berber albo leszczyny ozdobne, ale doslowinie 2,3 drzewka) - na tym trawniku dojdzie jeszcze 2 lampy.

A ten pas po lewej, gdzie marzę o wsadzeniu lawendy, jest w słońcu - zdjęcie o którym mówisz jest robione o 9 rano, przed samym południem zaczyna się tam słońce i tak do samiutkiego wieczora.
Niestety nie mogę posadzić lawendy obok domu, bo tu jest zrobiona rabata, na której między innymi rośnie również lawenda

tak wiele by się chciało zrobić od ręki, ale wszystko chyba się uda dopiero na emeryturze, gdzie od rana do wieczora będzie można siedzieć na ogrodzie - teraz praca nienormowana, czasami weeekndy poza domem, małe dzieciaki, duży dom, duzy ogród a doba ma tylko 24 godz.
Wyżaliłam się, że nie mam czasu i już mi lepiej , wracam do pracy

pa
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:01, 06 cze 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 11:59, 06 cze 2014

Do góry
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:59, 06 cze 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Aniu, dzisiejszy dzień rozpoczęła m od obejrzenia twoich pączków, tzn. pączków Twoich róż mam nadzieję, ze po poludniu lub jutro obejrzę swoje
Milego dnia ze sprzyjającą pogodą i bez bólu placów

Jola cieszę się, że zajrzałaś różyczki też u mnie już kwitną ale nadal sporo pączków innych róż, dla Ciebie specjalnie energetyczny kolorek Sweet Dream
Rododendronowy ogród II. 11:56, 06 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
U mnie woda stała po ostatnich deszczach przez kilka dni. Nawet jedna Vanilka nie wytrzymała i padła, a przecież one lubią mieć wilgotno. No ale wilgotno to nie mokro, bo to przecież nie ryż.
Róże plamistości dostały i zapyziałe jakieś. Dobrze, ze tylko te tegoroczne, te starsze trzymają się jakoś.

Pozdrowienia

Kasiu dziwny i wcale nieciekawy jest ten rok. lekka zima a lato byle jakie i roślinki dziwnie się zachowuja. Moje róze tez byle jakie a niektóre maja całkiem inne kwiaty niz w innych latach np Graham Tomas wogóle do sienie niepodobny,

Mój mały skrawek ziemi 11:52, 06 cze 2014

Do góry
Sezon na czosnek...... Ozdobny
Ogrodowe przygody 11:51, 06 cze 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)

Ech Ty ale pachnidła, fotki przepiękne.
Mój mały skrawek ziemi 11:48, 06 cze 2014

Do góry
Trawka red baron pięknie odrasta
Moje hortensjowe przedszkole

Róża daje popis

W końcu uporządkowana poczekalnia
Piaskownia na zakręcie 11:35, 06 cze 2014

Do góry
Byłam w " Bylinowym Raju" odebrałąm zamówienie.

Dużo tam pięknych roślin, ale ja zapanowałam nad swoim chciejstwem.
Małe zakupy

Trochę jeżówek, żurawki i hosta w ej samej kolorystyce, do tego piękny pełnik kremowy ( wybrałam przekwitniętego z dużą ilością nasion, będę w zimę wysiewać)

Ogrodowe przygody 11:34, 06 cze 2014

Do góry
Piaskownia na zakręcie 11:31, 06 cze 2014

Do góry
Piaskownia na zakręcie 11:23, 06 cze 2014

Do góry
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 11:17, 06 cze 2014

Do góry
safikey napisał(a)

rabat biegnie przy wjeżdzie i przy chodniku i planowałam na poczatku lawendę i tylko tyle, a teraz myślę lawendę, żywotnik aurea nana, wysokie trawy i żurawki????

tak wygląda miejsce:

nie wiem czy lepiej, aby była to wąska rabata przy obrzeżu wjazdu czy lepiej ją w niektórych miejscach poszerzyć??
długość do zakrętu to ok 25 metrów i ok 13 metrów zwdłuż domu...

macie jakieś fajne pomysły?

Widzę na zdjęciu, że od sąsiada jakieś drzewo zasłania słońce. Dodatkowo od południa w tym wąskim pasie tuje też osłaniają. Tu lawenda będzie wegetować i słabo kwitnąć.
Na takich długich wjazdach dobrze tylko wyglądają jednolite nasadzenia.

Teraz powinnaś zadbać o tuje. One nie mogą tak wegetować w trawie i zielsku, bo mają zhamowany wzrost. Trzeba pod nimi wypielić pas i podsypać przekompostowaną korą. Spryskać Pinivitem (rozrabiasz w opryskiwacz i spryskujesz wszystkie tujki). Zobaczysz jak ruszą z kopyta po tych zabiegach.
Tuje u ciebie są ważne, bo dadzą twojemu ogrodowi osłonę przed wiatrami.
Na tym prostym wąskim pasie tujek, biegnącej do garażu aż prosi się, aby przy tym budynku posadzić drzewo (a może 3) - zamknie to oś widokową i złamie monotonie prostego szpaleru. Może coś bordowego? Dobrze będzie kontrastować z jasna elewacją i wkomponuje się w kolor dachów.

Wymarzone miejsce na lawendę masz pod domem wzdłuż wjazdu do garażu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:12, 06 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wszystkim miłego dnia.... nowe róże Corver i Finkowa Szałwia.. białych róż nie widać.. nie umiem fotografować białego.

A ja nie umiem fotografować czerwonego. Piękne duże szałwie - moje marzenie, które tak jak ostróżki - nie chce u mnie rosnąć.
Piaskownia na zakręcie 11:11, 06 cze 2014

Do góry
Kilka różyczek

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:10, 06 cze 2014

Do góry

Nowe cięcia jeszcze do poprawki ale stożki się szykują @014 rok
Ogród w budowie - nieustającej 11:10, 06 cze 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jakąż wielką mają moc ogrodowiskowe wpływy i wspólne zwiedzanie angielskich ogrodów.
To na przykład jest prezent od gliwickich dziewczyn na żółtą, rośnie niesamowicie dobrze i szybko, na zdjęciu tylko mały detal, żeby ukazać piękno żeleźniaka, który ma notabene nazwę okropną.

Te nazwy w większości do bylin należą....mój eM się smieje z tych nazw jak ja je zapamiętuję:

żeleżniak, pluskwica-świcznica, krwawnica, pysznogłówka, tojad, przetacznik, parzydło, lepiężnik, naparstnica, tarczownica........wesoło mamy z tymi nazwami itd
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies