Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród młodej ogrodniczki 14:04, 04 cze 2014

Do góry
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Jak wiele z osób tutaj przez jakiś czas śledziłam forum i postanowiłam i ja się zarejestrować
Może na początek parę słów o sobie. Mam 24 lata (stąd tytuł wątku ) od 3 lat mieszkam razem z mężem w domu, który zostawili nam jego rodzice wraz ze sporą działką. jakieś ok 90 * 30 m ( i jest to działka, która już po pewnych zmianach została mi do zagospodarowania ale może po kolei) Moja Teściowa prowadziła ogród, ale niestety (a może i dobrze ) nie było w nim zbyt wiele roślin, który ja zaczęłam przerabiać żeby mieć "po swojemu" W zasadzie ogrodnictwem zaczęłam interesować się dopiero po przeprowadzce. W moim rodzinnym domu rodzice zawsze prowadzili piękny choć nieduży ogródek i warzywnik. Mnie jako 20 latki niewiele to interesowało, oczywiście podobały mi się wszelkie rośliny rosnące w naszym ogródku ale ani myślałam plewić czy cokolwiek przycinać. Moje pracy kończyły się z reguły na koszeniu trawnika i to jeszcze z wielkim bólem. Niestety teraz z perspektywy czasu bardzo żałuję , że nie interesowałam się bardziej "zielonym" tematem, bo pewnie miałabym większe pojęcie o roślinach, nie popełniałabym pewnych błędów, gdyż moja mam była z wykształcenia ogrodnikiem i pewnie przekazałaby mi tę wiedzę..była.. Więc teraz został mi tylko tata i teściowa, którzy także pielęgnują swoje ogródki i służą radą. Nie ukrywam również iż liczę na Waszą pomoc bo moje braki są jeszcze ogromne.. ale śledzę forum oraz inne strony i staram się poszerzać swoją wiedzę.
To może dość już tego „gadania” i czas pokazać co „udało” mi się zrobić przez te 3 a w zasadzie to mogę powiedzieć, że 2 lata w ogródku (gdyż cały zeszły rok remonotwaliśmy z mężem dom więc ogródek zszedł na baaaardzo daleki plan).
Pragnę tylko zaznaczyć, że jestem strasznie zmienna ale z tego co zaobserwowałam na forum bardzo wiele osób w swoich ogródkach ciągle coś zmienia, przerabia, przesadza.. więc chyba nie jestem dziwnym przypadkiem..choć mój mąż twierdzi,że w kwestiach ogródkowych bardzo niezdecydowanym

Tak więc po kolei:

Tak wyglądał ogródek, a w zasadzie pole przed domem kiedy się wprowadziłam

Moim marzeniem jest mieć w tym miescu trawnik z pięknymi rabatami i drzewkami owocowymi wzdłuż płotu. Narazie udało nam się zrobić podjazd, którego wcześniej nie było, posadzić drzewka i już myślę powoli o rabatach
A wyglądało to tak:

uprzedzajc pytania, tak mam agrowłókninę pod drzewkami i narazie nie będę jej usuwać jeszcze troszkę będe modyfikować drzewka przy podjeździe i w planach staną tam jakies latarenki

widok z sypialni był taki (był to stary "sad", z którego wyrwaliśmy drzewa bo już praktycznie nie owocowały, a że teście ciągle uprawiają zboże to chcieliśmy tam przenieść pole z przed domu

z syapialni ma także taki wiodk: to dzieło mojej teściowej już jak widac trochę zmodyfikowane przezemnie bo usunęłam rośliny z pod tego kosza i zasiałam trawę

tak było:

a tak jest:

Z tyłu domu też było pole,

które zmieniejszyliśmy i zrobiłam ogródek wraz z namiotem foliowym (taki sam stoi w moim domu rodzinnym), w którym rosną już pomidorki, papryka, ogóreczki, eksperymentalnie: brokuł i cukinia.

a teraz pora na widok z wejścia do domu i z najbardzij używanej póki co części ogrodu przez nas
Z racji tego że stoi tam stodoła była też szopka, której sie pozbyliśmy i mąż przedłużył płot. a tam gdzie jest wylewka będze stawiał w tym roku grillo wędzarnie bez, który został złamany podczas jednych z silnych wiatró poleżał sobie rok na podórku, ściągnełam z niego korę i pomalowałam lakierem bezbarwnym będzie "ozdobą" oczka, które jest jeszcze w trakcie tworzenia.

tu już troszke lepiej wygląda bo zarosło trawą ale w przyszłym roku i tak będzie robiona jakaś ścieżka więc znów trzeba będzie rozkopać..

tak początkowo wyglkądała rabata koło altanki, ale płotek zaczął się sypać i został zmieniony na kamienie, które już przestały mi się podobac i myślę nad innym rozwiązaniem. cały czas oczywiście zmieniam i przesadzam rośliny.

a tutaj najpiękniejsze drzewo mojego ogrodu magnoli, którą moja teściowa posadziła niedaleko wejścia do domu, a pod którą ja zrobiłam rabatę bo w takim cieniu to nawet trawa rosnąć nie chciała

To może na początek tyle wystarczy. Jeszcze raz chciałam się serdecznie przywitać i odrazu do widzenia bo jak jeszcze troszkę posiedze to mąż nie dostanie obiadu
Ogród w skali mikro cz.II 13:54, 04 cze 2014

Do góry
Moja jaszczura to prawie jak pies jak jem śniadanie na tarasie to ona waruje przy kapciu a ma przecież cały taras do dyspozycji

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 13:34, 04 cze 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Od wielu dni myślała i zastanawiała się, czy nadszedł już odpowiedni moment... gdy słońce przygrzewało w jej powieki była już prawie pewna, ale potem znów czuła chłód kropel, który zniechęcał.

Strachem napawał też tupot wielu drobnych odnóży, po którym zdarzało jej się tracić siły do życia... Wieczorami czuła kojące i pełne troski ciepło, delikatne muśnięcia i życiodajne siły wracające na swoje miejsce.

W końcu poczuła, że nie wytrzyma ani chwili dłużej i w ten ponury, deszczowy dzień - zakwitła.

Rosa 'Climbing Iceberg'

Ozzi, cudne
Poczułam te rozterki i ten strach. Poczułam!
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 13:33, 04 cze 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Jakaś jestem dzisiaj zniechęcona. Nie wiem czy to ta pogoda - niebo zachmurzone ale bez deszczu, czy brak roślin, które mam zamówione...
Mieliśmy dziś z M siać trawę ale musiał jechać do pracy i nici z naszych planów

Kupiliśmy źródełko w Obi - zapomniałam się wcześniej pochwalić

Buk

u mnie piękne słońce - pewnie do Ciebie zaraz dojdzie
pokazuj to źródełko! ja też mam z OBI - granitową kulę ,

co do Buka nie będę się wypowiadać - ja na te, pod którym mam ogród, marudzę non stop
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 13:27, 04 cze 2014

Do góry
Czy to klon palmowy czy ambrowiec. Do sklepu przyjechał jako ambrowiec, ale mam wątpliwości.

Ogród cioci 13:22, 04 cze 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Asia fotki chceAsiu dla ciebie poszłam na ogród ale już nie wiem co mam cykać bo już chyba wszystko było i zaczynam przynudzać.

Może kropelki ??

Widzisz, jakie jeszcze masz możliwości - takich jeszcze u Ciebie fotek nie było
Dla Ciebi z życzeniami najlepszego na 1000 : BUZIAKI - zamiast kwiatka

Dobiłam? 1000 ?
Ranczo Edy 13:11, 04 cze 2014

Do góry
Teraz są takie

Ogród i nie tylko... 13:09, 04 cze 2014

Do góry
Uwielbiam doniczkowe pomidorki, życzę wysokich plonów

Słoneczny ogród słonecznej safikey 13:00, 04 cze 2014

Do góry
safikey napisał(a)
żurawki sprzed domu, będę chyba mogła też rozsadzić na jesień:

myślę, że spokojnie możesz je podzielić, jedną kępę maxymalnie na 3 bym podzieliła nie mogę się napatrzeć na nie! Są naprawdę piękne żywopłot z pęcherznic też bardzo mi się podoba
Ranczo Edy 12:57, 04 cze 2014

Do góry
Oprysk który pomógł na róże

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:48, 04 cze 2014

Do góry
A już myślałam, że tylko mnie ścina.... dzięki Edzia

Przyszły kwiat tawułki

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:46, 04 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Cudne!!!

Aniu jak masz jeszcze nadwyżki jakiś bylinek na skalniak, to jak mogę jeszcze prosić cię to ładnie się uśmiecham i proszę o co możesz przywieźć,
spotkamy się u Agaty to odbiorę i osobiście cię wyściskam i podkradnę trochę twojej energii
Dzięki wielkie za to że jesteś Małą Mi!!!
Słoneczny ogród słonecznej safikey 12:44, 04 cze 2014

Do góry
żurawki sprzed domu, będę chyba mogła też rozsadzić na jesień:

Ogród cioci 12:40, 04 cze 2014

Do góry
Piękny clematis. Czy to Jan Paweł II?
Wczoraj kupiłam Błękitnego Anioła i Gipsy Queen. Mam nadzieję, że będą pięknie u mnie rosły. Trochę się bojam, bo u sąsiada były piękne, wieloletnie pnącza i niestety 2 lata temu wszystkie zmarzły
Pozdrowienia ślę, u mnie dziś ciepło i nawet słonko świeci
To będzie zaczarowany ogród 12:39, 04 cze 2014

Do góry
Dziekuję Monteverde, będę tępić szkodnika

A tymczasem chciałam pokazać dwie nowe rabaty w trakcie tworzenia. W ubiegłym roku stwierdziłam że już chyba nic nie będę mogła posadzić bo miejsca juz nie ma. Ale długo nie wytrzymałam i wymyśliłam nowe brakowało mi ściany zieleni od strony sąsiadów , przestałam juz liczyć że może jakoś oni się obsadzą i postanowiłam znaleźć miejsce dla nowych róż. Zamarzyła mi się ściana różana. Zatem pojawiły się pergole, róże zostały posadzone na jesieni, z 10 jedna padła i teraz pomalutku sobie rosną a ja zadbałam o towarzystwo dla róż. Pojawiły się tam zatem standardowo ostróżki, szałwie i naparstnice i uzupełnione zostały jednorocznymi

Ogród cioci 12:36, 04 cze 2014

Do góry
Muszę biegać do pacjentów ale będę zaglądać jak się uda
Zostawiam jednak dla odwiedzającychW spiżarce jest więcej jak zabraknie
Otwórzcie proszę i zawołajcie jak 1000 będzie

Gosieńko Ja jako pierwsza czekam w oczekiwaniu na tysiaczka ale imprezka się szykuje
Ogród z łezką 12:36, 04 cze 2014

Do góry
eda napisał(a)
Powtarzam się za resztą obłędne róże siatkowe mmmm moje na razie się uratowały a było krucho takiej paskudy to jeszcze nie miały a były pryskane na mszyce i coś tam jeszcze pomogło powtórka na mszyce i owocnik i skoczek ciort wie co jeszcze było w tej mieszance ale róże od razu na drugi dzień pąki odkryły widać było że im ulżyło A takie miałam paskuctwo normalnie harmonijka ...przepraszam że tak naśmieciłam buźiole zostawiam

Edziu, to jest jedna róża

Nic nie naśmieciłaś. Uczymy się wszyscy. Co te liście tak poskręcało??? Mszyca zaawansowana taka? Przecież nie skoczek...czym wygoniłaś to świństwo? Powiedz, od wszelkiej wypadkowości...
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:33, 04 cze 2014

Do góry
Na magnolii pojedyńcze kwiaty co mnie bardzo dziwi.

Ogród cioci 12:32, 04 cze 2014

Do góry
Asia fotki chceAsiu dla ciebie poszłam na ogród ale już nie wiem co mam cykać bo już chyba wszystko było i zaczynam przynudzać.

Może kropelki ??

Witaj MałgosiuNie przynudzasz swoimi zdjęciami - Ja uwielbiam zaglądać do Ciebie i przyznam się szczerze że często przysiadam na ławeczce podziwiając rabatki.
Buziaki
Ogród cioci 12:32, 04 cze 2014

Do góry
Muszę biegać do pacjentów ale będę zaglądać jak się uda
Zostawiam jednak dla odwiedzającychW spiżarce jest więcej jak zabraknie
Otwórzcie proszę i zawołajcie jak 1000 będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies