Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:22, 12 lip 2013
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie to pomyłka - Picea omorika. To na pewno błąd w pisaniu, nie ma takiej roslinki, a gdzie to znalazłaś, może jest niewyraźnie

Już wiem Danusiu, właśnie było niewyraźnie. Dawałaś mi taki projekt u mnie i tak mi się spodobał że postanowiłam się dowiedzieć do oznaczają poszczególne roślinki.
Porządkowanie Nieuporządkowanego 22:48, 11 lip 2013

Do góry
Dziękuję Marzenko
Z dekalogu (już się gdzieś na Ogrodowisku na niego natknęłam ) najtrudniejsza jest dla mnie lista gatunków. Sporo roślin już znam (bo mam, albo bo czytałam o nich), najgorzej jest z bylinami i małymi krzewami. I siódmy punkt - o kupowaniu niezawodnych roślin - również się dla mnie do tego sprowadza. Bo nie wiem zupelnie, które byliny są "niezawodne" - przynajmniej na mojej glinie - choć ją "rozluźniam" torfem miejscowo (w dołkach) - mam nadzieję, że dobrze robię... Dlatego właśnie na tym etapie "stoi" u mnie proces decyzyjny...

A z projektem to było tak...MAM projekt. Część tylna powstała zgodnie z nim. W części przedniej - zachowałam (prawie) kształt rabat i korzystam (w 50%) z listy gatunków. Natomiast nie mogłam tego projektu wdrożyć - po pierwsze okazało się, że duże drzewa są zaprojektowane na rurach wodnych i kanalizacyjnych - nie mam tyle odwagi, by je tam posadzić. Po drugie, największe i szybko rosnące (dwie jodły kalifornijskie po dwu stronach ogrodu, po przekątnej -> ktoś mi tłumaczył, że tworzą tzw. "bramę" - zaprojektowano dokładnie pod linią energetyczną). W związku z tym cała idea "legła w gruzach". A potem się okazało, że firma zamknęła działalność no i zaczęłam kombinować sama. Teraz mam niby z nimi kontakt, ale już nie mam tego przekonania... Choć tył naprawdę uważam, wyszedł cudnie.
Może zresztą pokaże parę fortek w okresie kwitnienia

Przedwiośnie ogrodu..:) 10:47, 11 lip 2013

Do góry
Marta zaglądam myślałam, że masz projekt na ten przedogródek, pamiętam, że pracowałaś nad nim... ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:47, 10 lip 2013

Do góry
Moja Kokoszko fiesz że kofam
Donica cuuuuuudowna!
Ja Cię tuliskam i od razu przypomina mi się jak zakładałam ogród sama przez dwa lata. Czasami wyć mi się chcialo gdy po tygodniu chwasty odrastały na pustych plackach ze zdwojoną siła.... Jak widzialam piekne realizacje Danusi w dwa tygodnie, to aż mnie z zazdrości skręcało.... (że szybko, bez wysiłku właścicieli i jak pieknie) . Ale potem nadchodzi czas gdy ogród załozony i aź się serce rwie do zmian

Masz piekny dom, wspaniałą córke, cuuuudowną mamę, rewelacyjnego M (sam robi gabiony!!!!!), projekt ogrodu jak z CHFSh to musisz być szczęsliwa. My Ci wszyscy zazdraszczamy, kibucujemy i trzymamy na duchu.
A jeśli potrzebujesz pomocy to ustal termin przyjedziemy sadzić trawy i wyrywać perz

Buuuuuuuziam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:10, 10 lip 2013

Do góry
Danusiu - jak to miłe że znów zajrzałaś Nawet sobie dzis myslałam:szkoda, że szefowa nie wpadnie , nie pochwali.

a tu prosze taka niespodzianka i takie miłe słowa. Ciesze się że sie podoba.

Przemyslę te propozycje ale ogólnie wiadomo że kocham magnoliowy projekt ślepo więc ze zmianami ciężko. hihihihi tak juz mam że jak kocham to na zabój
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:37, 10 lip 2013

Do góry
Ja.....................ka donica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Może ja zaoram co mam i zamówię nowy projekt.
Ogród Tosi 08:28, 10 lip 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)

Kurczę jak w wojsku, wszystko w porządeczku, wypucowane, równiutko... mucha nie siada
Pięknie to sobie wymyśliłaś

Elizko, ja tylko "sadzaczka" jestem.
Projekt zrobiła sama Szefowa, więc pochwały za wymyślenie nie dla mnie
Bez pomocy ani rusz... :) 19:49, 09 lip 2013

Do góry
Witaj Ja mam 95% powierzchni działki w cieniu, więc znam ten ból Podoba mi się twój projekt na papierze, wygląda intesująco. Nie jestem tylko pewna co do miskanta, bo on podobno lubi dużo słońca. Z ciekawych roślin do takiego cienia-pólcienia mogą być jeszcze bardzo ładne tawułki oraz żurawki, paprocie, języczki, bodziszki, zawilce, niektóre roże okrywowe, pnące, rabatowe, oraz różaneczniki, niektóre jałowce chińskie albo płożące, sporo różnych zadarniających.

Zdradź mi proszę, ile lat ma twoj bukszpan? Mój tak wolno rośnie, że już straciłam nadzieję, że kiedykolwiek sobie w nim zaplanowaną rzeźbę wyciacham
Kubusiowo II 23:01, 08 lip 2013

Do góry
Bogda ja nie robiłam... przecież projekt naszkicowała mi Danusia. Kobieto aż tak zdolna to ja nie jestem Ale obserwowałam Danusię.... najpierw podzieliła rabaty na strefy, potem dala kolor a potem roślinę

O tu masz projekt..... troszkę zmodyfikowałam co nie co

Kubusiowo II 22:57, 08 lip 2013

Do góry
Ok, a jak robiłaś projekt tej długiej-najpikniejszej z hostami-to robiłaś takie kolorki na kartce?a potem wstawiałąs roślinki?
Pomysł na ogród 21:41, 08 lip 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Trawnik masz wypasiony, ale przy automatycznym nawodnieniu... ja biegam z wężem.

bardzo chciałem mieć ten system i tylko cena całego projektu mnie poraziła
postanowiłem się sam z tym zmierzyć - i co?
cała zima czytania i zgłębiania tematu , potem projekt , zakupy i na wiosnę montaż
z 13000 zrobiło się 20000 i działa ! a więc warto !
Pokażę nasz ogród 07:56, 08 lip 2013

Do góry
Aaaa widzisz. Czyli jak zwykle "lepsze okazało się wrogiem dobrego".
Ciągle się czegoś uczymy
Zestawienie trzmielina - lawenda to pomysł Danusi - ja tylko realizuję jej projekt
Bardzo mi się podoba.
Ogród Tosi 15:54, 07 lip 2013

Do góry
To wszystko dzięki Tobie i Ogrodowisku.
Projekt to dla mnie podstawa, dzięki niemu wiem, że wszystko do siebie pasuje.
Czytam Twoje artykuły, porady i wątki tematyczne.
Ciągle się uczę czasami na błędach ale efekty bardzo mi się podobają
Dzięki wielkie.

Ogród Tosi 13:36, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kurczaki, reflektorki swoją wielkością i czernią biją po oczach, pochowaj je za bukszpany a nie przed, żeby efekty świetlne wydobywały się zza roślin a nie świeciły z przodu
Kable pochowaj pod ziemią.

Ten przy drzewie przesuń pod drzewo i niech podświetla koronę od dołu a nie z przodu

Tak jest - zrobi się tylko komary wczoraj nie dały
Dziękuję za wizytę i po 100kroć za projekt
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:09, 03 lip 2013

Do góry
Jesli mogę coś napisać, to patrząc na rabatę w rzeczywistości i projekt - wyrównałabym odrobinę końcówkę zawijaska - albo przenosząc bukszpany dalej po linii którą wyznacza krawędź żwirku i kory - tam chyba rosną ciemne żurawki - albo na inne miejsce - taką niedużą zmianę może Twój M przeżyje - a dla projektu wydaje mi się, że to będzie naprawdę dużo - te stożki aż tak nie rażą, bardziej ta żółtawa tujka i szczepiony iglak- chociaż Cię rozumiem, bo sama jestem na etapie wiecznego zbierania roślin z ogrodu , grupowania i szukania im odpowiedniego miejsca
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:28, 03 lip 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

no zobaczcie różnorodne stożki rosną w jakiejś dziwnej konfiguracji, do tego z jednej strony brzuch z kamieniami a z drugiej ogromne pole kory...
Myślałam by zgrupować jakoś wszystkie stożki koło inwersy pomiędzy nie dać hakone kóre ładnie się rorosło lub inne trawki bądź runiankę , wyciąć kawałek bukszpanów z tej lini prostej, wrysować trójkąt, kóry będzie kszałem falował jak rabata po drugiej stronie, w trójkącie dać żwirek i ciurkadło... ale sama zachodzę w głowe czy dobrze kombinuję....

Aniu, rozmumiem Twoje dylematy...
Niestety nic sensownego, oprócz zrozumienia nie przychodzi mi do głowy.
A co mówi projekt na temat zawijaska?
Kraina Czarów w fazie projektów 21:23, 02 lip 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

Wczoraj tańczyłam z doniczkami, żeby sobie zaplanować co i jak... bardzo mi pomogły tutaj hosty i żurawki od Reglinki, no i zgłupiałam... nie wiem już jakie trawy chcę, muszę jeszcze podokupywać trochę zieleniny, a nie wiem co Ale muszę wziąć się w garść i złożyć zamówienie, żeby przed weekendem przyszło

Alu to chyba większość tak ma, niby mamy wstępny projekt, w głowie poukładane co i jak, a jak przyjdą roślinki to myślimy, zastanawiamy się czy na pewno dobrze Ja w tamtym tygodniu posadziłam szałwie a dzisiaj przesadzałam bo jednak nie pasowała mi w tym miejscu
Dla odmiany czas na zmiany... 13:54, 02 lip 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
Wiem o co ci chodzi ale uwierz i tak będziesz latać czy będziesz mieć projekt czy nie hi hi hi ja też muszę mieć osobę która mi pokaże palcem ale mnie nie stać w tej chwili może kiedyś ja myślę że powinnaś świerkami zasadzić i tujami do końca żeby zrobić ładne tło a zawsze możesz posadzić przed ładne drzewko

Popieram świerki i tuje do końca. Tuje są dobrze posadzone, daj im trochę czasu a na pewno sie zejdą.

A myslałaś o żywopłocie z bukszpana, można go wyprowadzić tak do 60 cm , albo więcej, cały czas zielony
Dla odmiany czas na zmiany... 13:36, 02 lip 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
Wiem o co ci chodzi ale uwierz i tak będziesz latać czy będziesz mieć projekt czy nie hi hi hi ja też muszę mieć osobę która mi pokaże palcem ale mnie nie stać w tej chwili może kiedyś ja myślę że powinnaś świerkami zasadzić i tujami do końca żeby zrobić ładne tło a zawsze możesz posadzić przed ładne drzewko

...Kondzio , pocieszyłeś mnie...mnie też na projekcik profesjonalny nie stać, ale tez chciałbym błedów uniknąć...choć nie wiem czy to do końca możliwe.... i dzięki za opinię... teraz świerki muszę nabyć...
Dla odmiany czas na zmiany... 13:27, 02 lip 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies