Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Początek wielkiej przygody! - reanimacja ogrodu dziadków 10:40, 19 maj 2014

Do góry
Witam,
Mieszkam obecnie w Izdebnie Kościelnym pod Grodziskiem Mazowieckim. Przeprowadziłam się tu do męża, który odziedziczył stare gospodarstwo po dziadkach. Gdy pierwszy raz zobaczyłam to zaniedbane (tętniące niegdyś życiem) podwórko, myślałam że się popłaczę. Gdy już się troszkę zadomowiłam wzięłam się do ostrej pracy. Na początku było mi ciężko, bo ograniczała mnie ciąża, co za tym idzie noworodek oraz ograniczony budżet. Obecnie moja córka ma już 3 latka i każdą cwilę, którą spędza w przedszkolu lub śpi poświęcam na pracę w ogrodzie. Często bywa tak, że w domu zaniedbuje obowiązki ale za to mam popielone i podlane rabatki Moje pierwsze w życiu balkonówki (zawsze kojażyły mi się z babcinymi, tandetnymi balkonami, widać już do nich dojrzałam i nie mogę się doczekać, aż będą zwisać z balkonu
Rabatka przy drzwiach wejściowych, kiedyś szpeciła ją forsycja nie przycinana od 5 lat Woda ze starej studnii przydaje się w upal ne dni do podlewania roślin

Moja córka Róża i hortensja

Mój mini warzywnik na tarasie (żeby nie trzeba było biegać za dom, bo za domem jest tunel i grządki) Pomidor koktajlowy, bazylia, oregano, kolendra i rukola
Ostatnio kupiłam pomidorka koktajlowego z zawiązanymi już owocami w doniczce do powieszenia! Już nie długo pierwsze zbiory!

Miejsce na ognisko. Wolne wieczory i weekendy spędzamy tu bardzo często. Na posesji mieszkają 4 pokolenia: Dziadkowie, rodzice, my i nasza córka. Często siedzimy sobie wszyscy razem przy ognisku

Miejsce przy olbrzymiej altanie (na ok 20 osób) Jeszcze miesiąc temu był tam zrobiony płotek z rur drenarskich... róża z grzybem, osty, mlecze, łubin, pokrzywy.. ehh.. Teraz czekam cierpliwie na jeżówki, mikołajki, róże, i jaśmin, srebrny oliwnik Mam nadzieję, że w lato będzie kolorowo! Zwłaszcza, że ziemia u nas jest ciężka, a to miejsce jest wyjątkowo suche, w lato ziemia jest jak skała

Moje wrzosowisko założylam je we wrześniu 2013, na szczęście zima była łagodna dla moich wrzosików i tylko parę sztuk mi wypadło, z kolei rododendron coś mi tam choruje. Jego końcówki liści zbrązowiały i się kruszą podejrzewam, że albo mu czegoś brakuje, albo ma złe stanowisko ale plan jest taki, że po przekwitnięciu przesadzę go do mojego mini lasku sosnowego a na jego miejsce posadzę świerka wężowego

Przedłużenie wrzosowiska, które powstało 2 miesiące temu (wiosna 2014). Zamierzam sukcesywnie ciągnąć i przedłużać tę rabatę przez cały trawnik, aby powstała "ścieżka zdrowia". Co by nie było mam do zagospodarowania 0, 5 ha. Małego rododendrona obgryzł mi pies, ale mimo wszystko zakwitł, też go przesadzę do lasku sosnowego a na to miejsce wsadzę coś bardziej reprezentacyjnego, może buk purple founain... hmmm pomyślę

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:29, 19 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
dzisiejszy poranek.... pogoda wymarzona, fotki na szybko przed pracą

Boszszsze!!! Jakie czosnki, jaka pergola/altana !!! A błękit nieba gratis
Będziecie czymś zadaszać, czy to już wersja ostateczna?
Mały ogród pod Białymstokiem 10:29, 19 maj 2014

Do góry
no to od dziś lecimy na ostro z ostami

a w międzyczasie zastanawiam się nad przedgródkiem - chciałem go całego zmienić - pójść w stronę tego z mini bonsajem, buszkpanem i żurawkami (ew. tymi czarnymi trawkami) coś jak tu:

ale troszkę mi szkoda tych moich 3ch drzewek - fajnie się przyjęły - mają super wzorsty i nie wiem czy nie zaszkodziłbym im mocno przesadzając po roku....

dlatego zastanawiam się czy dałoby się coś fajnego stworzyć zostawać te 3 iglaki - a berberysy out

wymiary to 3 x 2 m - ze słońcem to pół na pół muszę pomyśleć nad fajnym dodaniem buszkapniku - może zurawek, tawułek, trawek... czyli standardowo )))

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:23, 19 maj 2014

Do góry
Przybył nam nowy "mebel", "element architektury" trudno to zakwalifikować, w każdym razie niezbędnik rodzinny... Może dzięki niemu będę mogła zrobić rabatę koło skarpy... we względnym spokoju...?!
)
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:22, 19 maj 2014

Do góry
Pani Danusiu - czy nie za gęsto posadziłem ten buszkpan - teraz chcę go przyciąć na równo
dałem gęsto bo chcę mieć nie wielki gęsty płotek

co się dzieje jak stykają się za bardzo? (w sumie wcześniej czy później będą się stykać dość mocno więc nie rozumiem dlaczego niektórzy doradzają sadzić sporo rzadziej)

ścinać równając do najniższego? czy może jak jest jeden czy dwa niższe to nie zwracać na nie uwagi - dorosną do reszty - a uciąć ciut wyżej ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:12, 19 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Soczyście po deszczu ale smutno bez tulipanów, teraz kwitną czosnki. Gdyby nie zjedzone rh krótlowałyby rodki

Pięęęękne widoki, wcale nie smutne! Nie narzekaj kobieto
Grubej dyni zmagania z naturą 10:05, 19 maj 2014

Do góry
I druga strona przodu

Oo .. nie mam fotki po zakkończeniu, ale też już jest ładnie
Wizytówka - Reanimacja ogrodu dziadków 10:03, 19 maj 2014

Do góry
Witam, Moje pierwsze w życiu balkonówki (zawsze kojażyły mi się z babcinymi, tandetnymi balkonami, widać już do nich dojrzałam i nie mogę się doczekać, aż będą zwisać z balkonu
Rabatka przy drzwiach wejściowych, kiedyś szpeciła ją forsycja nie przycinana od 5 lat Woda ze starej studnii przydaje się w upal ne dni do podlewania roślin

Moja córka Róża i hortensja

Miejsce na ognisko. Wolne wieczory i weekendy spędzamy tu bardzo często. Na posesji mieszkają 4 pokolenia: Dziadkowie, rodzice, my i nasza córka. Często siedzimy sobie wszyscy razem przy ognisku

Miejsce przy olbrzymiej altanie (na ok 20 osób) Jeszcze miesiąc temu był tam zrobiony płotek z rur drenarskich... róża z grzybem, osty, mlecze, łubin, pokrzywy.. ehh.. Teraz czekam cierpliwie na jeżówki, mikołajki, róże, i jaśmin, srebrny oliwnik Mam nadzieję, że w lato będzie kolorowo!

Moje wrzosowisko założylam je we wrześniu 2013

Przedłużenie wrzosowiska, które powstało 2 miesiące temu (wiosna 2014). Zamierzam sukcesywnie ciągnąć i przedłużać tę rabatę przez cały trawnik, aby powstała "ścieżka zdrowia".

Grubej dyni zmagania z naturą 10:02, 19 maj 2014

Do góry
Część 2. Przód domu. Tak, tak, procowaliśmy też nocą

Drzewka Grab szukaja nowego domu. 10:00, 19 maj 2014

Do góry
Witam, mam do wydania dwa drzewka grab. Rośliny kilkuletnie o wysokości ok 1,6m Stoją w miejscu gdzie za chwilke powstanie altana dlatego oddam w dobre ręce. Chetnie w zamian za jakieś inne rosliny. Do ustalenia jakie bo mój ogód dopiero się tworzy taże to co masz za dużo znajdzie dom u mnie. Zależy mi na czasie bo fachowiec za kilka dni wchodzi i będa musiały zostać usunięte.
Drzewka znajdują się w okolicach Tarnowa Podgórnego. Po umówieniu możliwość wymiany w rejonach Szamotuły
Tarnowo Podgórne Poznań Koziegłowy i okolice do ustalenia.
mail aoleszak@onet.eu
Ogrodowe przygody 09:58, 19 maj 2014

Do góry
Ogrodowe przygody 09:56, 19 maj 2014

Do góry
Grubej dyni zmagania z naturą 09:55, 19 maj 2014

Do góry
testy

Układanie puzzli

Grubej dyni zmagania z naturą 09:51, 19 maj 2014

Do góry

Grubej dyni zmagania z naturą 09:49, 19 maj 2014

Do góry
Część 1. Tył domu

Początki w Kruklandii 09:48, 19 maj 2014

Do góry
I na koniec zmieniona rabata.

Było

Jest

Ogrodowe przygody 09:47, 19 maj 2014

Do góry
Grubej dyni zmagania z naturą 09:46, 19 maj 2014

Do góry
Głowne bohaterki przedsięwzięcia:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:43, 19 maj 2014

Do góry
i zaskoczenie....
W tamtym roku posadziłam dwa tycie powojniki które mi 'znikły' ależ byłam zdziwiona jak dzisiaj zobaczyłam ten kwiat pogrzebałam i widzę że są dwa mają pączki, wielkością nie porażają, ale są, muszę podpórki im dzisiaj kupić

i takie siewki(?) , czy to może być werbena czy chwasty jednak ?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:42, 19 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Wcięłam Ci się , bardzo przepraszam za poprzedniego posta.

Pytanko mam, czy pamiętasz mniej więcej jak szeroka jest ta rabata?
Chcę przed moimi tujkami też powsadzać inne rośliny i póki co przekopałam na 1,2 m.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies