Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:09, 09 lip 2014

Joku napisał(a)
Relację obejrzałam, piękne miejsca. Ile czasu trzeba na obejrzenie rozarium w Forst? Widzę że warto go zobaczyć, a wybieram się już drugi rok.

Jolu, na zwiedzanie samego rozarium trzeba mieć ok. 3 godzin - żeby się zatrzymać, powąchać, przysiąść na którejś z licznych ławek. Bo za rzeką jest jeszcze park, więc można tam spędzić cały dzień.
Gabriela 22:11, 09 lip 2014

EPODLAS napisał(a)
Kiedyś był artykuł w Ogrodach o ogrodzie Karla Foestera. Ogród był tak ciekawie pokazany i opisany, że do dzisiaj pamiętam. A ty go widziałaś "na żywo" Może i ja kiedyś go zobaczę. Pozdrawiam Gabrysiu.

Ja też. A jeszcze wcześniej był atykuł w Moim pięknym ogrodzie. Niemcy do tej pory traktowałam zawsze po macoszemu i jako trasę przejazdową w inne miejsca, a jest tam wiele pięknych ogrodów do obejrzenia, samych rozariów jest chyba z dziesięć.
Joku 22:44, 09 lip 2014

Trzy godziny to w sam raz. Najgorszy jest dojazd, ode mnie 500 km.
Swoimi zdjęciami przypomniałaś mi miejsca gdzie kiedyś bywałam.
Mala_Mi 23:23, 09 lip 2014

Miałam robić co innego, ale jak nie zajrzeć by popatrzeć co tam obejrzałaś w świecie...
Róże podsadzone liliowcami.... ha, ha, ha... ale zestawienie... tak też można Róże na pniu i pod spodem dalie i heliotrop... dla mnie fajnie .. chociaż też bym na to nie wpadła nigdy

A Twoje Wojsławice wymiatają, jednak liliowce potrzebują słoneczka do życia.. moim ciut za ciemno...

I te rozterki przy zakupach w wypasionym bylinowym....... ja i w naszych szkółkach mam zawsze dylematy
mira 01:28, 10 lip 2014

Idealna porcja zdjęć jak na moje potrzeby w tej chwili zwłaszcza, że moja tam wyprawa się nieco oddala ale plan jest,
pogodę miałaś super, zakupy to już rarytas i rarytasy fajnie, posadzisz jeszcze na razie nadeszła pora deszczowa ale chyba szybko minie
co za astra kupiłaś ?
Pszczelarnia 09:51, 10 lip 2014

Gabriela napisał(a)

Trzeba obrać kierunek na wschód - wschodnie Niemcy?

Piękna kolorystyka i do skopiowania realna.
EDIT: mam ławeczkę a la Lady Morton przy basenie. Ależ dwuznacznie zabrzmiało, że nasza Lady jest przy basenie albo ja mam basen. Ale Ty wiesz, to ta co u niej stała przy basenie.
Agania 14:03, 10 lip 2014

Rozmarzyłam się jak diabli, bo zamiast w ogrodzie, to w pracy muszę odrobiać czas, ale na nowo zbieram siły i może pogoda wreszcie pozwoli na oddanie się ogrodowej pasji

Piękna fotorelacja, super wypoczynek sobie zafundowaliście

Tylu róż w jednym miejscu jeszcze nie widziałam, a ogród Karla Foestera jest wyjątkowy, kojący i zarazem pobudzający zmysły.

Posadziłaś już swoje nowości z podróży?

Piękny... ale nazwy nie będę cytować, pióro i język można sobie połamać
Urszulla 14:49, 10 lip 2014

Gabrysiu, dzięki Tobie oglądam i się zachwycam. Chętnie bym dłuższą podróż odbyła gdybyś dała więcej zdjęć A pokażesz swoje nowe nabytki?
akanta 15:00, 10 lip 2014

Gabriela napisał(a)
Ogrody Świata w Berlinie. Zaskakująco niewielkie, poza środkowym - w stylu Karla Foestera. Szykuje się też duży ogród angielski, z przewodnika wynika, że miał być gotowy w tym roku, ale poziom zaawansowania prac pozwala na stwierdzenie, że dobrze będzie jak zostanie otwarty w przyszłym roku.
Nie bardzo podobały mi się ogrody japoński i chiński, bo kto widział w nich betonowe alejki? A tutaj i owszem. No i część "bajkowa" z koszmarnymi lalkami wyobrażającymi postaci z bajek - zdecydowanie w stylu niemieckim.

Pokażę to co mi się podobało plus jedno "ujęcie z bajki".

Dzięki Gabrysiu za piękne zdjęcia ,bo taki wyjazd jest dla mnie niemożliwy a dzięki tobie mogę dostrzec i moje klimaty na tym pierwszym.A róże w takiej masie robią niesamowite wrażenie i trochę inspiracji też można zaczerpnąć.

Kasya 17:03, 10 lip 2014

Sliczne obrazki z podrozy Ogladalam 3 razy