Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 07:44, 02 sty 2023

Do góry
daredevil napisał(a)
Brukselka

Kapustne po pół metra śniegu

W tunelu część się trzyma, inne gniją częściowo

Przyszłam zapytać kiedy sezon zaczynasz… ech
Nic juz nie mówię
Zieleń, drewno i antracyt 07:02, 02 sty 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Monia, Marta dzięki

Nowy rok z temperaturą 17stopni na plusie i to w cieniu... tego jeszcze nie było. Długi spacer zaliczony, przyjrzałam się rzece, poziom wody zaskakująco wysoki, pewnie przez roztopy na południu kraju. Ciekawe jak się dalej pogoda będzie kształtować, czy powtórzy się zeszłoroczna susza, a może jakaś inna "niespodzianka" na nas spadnie? No nic... pozostaje obserwacja i reagowanie na bieżąco.
W ogrodzie panuje nieprzyjemny bałagan, nie było śniegu, ale i tak sporo roślin brzydko leży. Jeżeli wysokie temperatury utrzymają się trochę dłużej to chyba zacznę porządki, a na pewno powycinam to, co przysłania widok na rozpoczynającą kwitnienie kalinę bodnantską i ciemierniki.
Kwiatków na razie kilka, a zapach już intensywny

Ja nowy rok zaczelam od porządków
2 wory nacięłam
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 05:39, 02 sty 2023

Do góry
Zamowilam tez ziemie do wysiewu i nasionka
Przebieram juz nóżkami i zaraz zacznę siać
Zastanawiam się co juz zaraz można ….

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 05:36, 02 sty 2023

Do góry
O ogrodzie mysle cały czas, nawet jak robię focaccie

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 05:32, 02 sty 2023

Do góry
I pierwszy raz tez u mnie choinka za oknem
Ach te koty…
Za drzwiami do ogrodu... 01:24, 02 sty 2023

Do góry
Maj cieszył nie tylko kwiatami, ale świeżymi ziółkami, sałatami i innymi nowalijkami w warzywniaku i pierwszymi ogóreczkami w tunelu oraz zapowiedź pomidorków

Za drzwiami do ogrodu... 00:55, 02 sty 2023

Do góry
Ale jednak przypomniałam sobie o zmianie na koniec maja. Przybyła kolejna pergola i nowe nasadzenia przy niej clematisy i złotokap, w pobliżu niewielkie roszady w rabacie, by w jej linii nasadzenia tworzyły wyższe piętro(co jeszcze nie jest zbyt widoczne)

Zdjęcie przypomniało mi też o ratowaniu podgryzionej przez karczownika jabłoni rajskiej. Ciekawe jak przetrwa tą zimę i jak w tym roku ruszy, czy zakwitnie?
Za drzwiami do ogrodu... 00:27, 02 sty 2023

Do góry
Maj jest miesiącem w którym robię chyba najmniej zmian na rabatach Wszystko świeże... szkoda zaczepiać...???

Za drzwiami do ogrodu... 23:53, 01 sty 2023

Do góry
Dla pragnących koloru trochę więc spamu majowego:

Małymi krokami-Ogród Wioli 23:50, 01 sty 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ciemierniki w pączuszkach... Ach! Czekam na nie bardzo,bo sporo posadziłam wiosną

Nawet te przemrożone co kupiłam przecenione, mają pączki hurra!

Hej Wiola wszystkiego dobrego w 2023 r.
Ale się rozpoczął z taka temperatura. Jak żyje nie pamiętam takiej.
Też byłam dzisiaj na spacerze wróciłam mokra. Kurtka to nie ubiór na +19. Nie rozbierałam sie boje się przeziębienia. Młodzi porozbierani jak w lecie.

U mnie też mnóstwo kwiatów ciemierniki mają, ale jeszcze przy ziemi.
Dzisiaj w Maji w ogrodzie oglądałam jak właścicielka jednego z ogrodów mówiła, że przycina boczne liście w lutym aby bardziej wyeksponować kwiaty.

U moich duże boczne liście może przytnę zobaczę jak zima będzie podążać.

Pozdrawiam
Za drzwiami do ogrodu... 23:37, 01 sty 2023

Do góry
Od początku maja wzięłam się za tworzenie cienistej rabaty pod brzozą w części warzywnej. Jakoś tak wyszła przy okazji zmiany trasy komunikacyjnej pod nią i wprowadzenia obrzeży dla rabaty trawiastej i przypłotowej ( z liliowcami) - też dla ułatwienia pielęgnacji i utrzymania ich kształtu. Męczyło mnie ciągłe latanie ze sznurkiem i od nowa wyznaczanie równych brzegów rabat. Tu krety dodatkowo ciągle psuły mi wszelkie równości i obsypujące się i tak kanty. To była bardzo dobra decyzja mimo, że obrzeża w większości z wykorzystaniem tego co miałam , stara cegła, kostka brukowa, krawężniki. Tylko częściowo dałam nowe ekobordy.
Na cienistą posadziłam oczywiście w większości hosty, ale też kokorycz, paprocie, mini parzydła leśne i bliżej ławeczki trawy, ale to jako eksperyment, bo nie wiem czy dadzą radę pod brzozą.

Białe pergole w końcu zaczęły pokrywać się listkami

W całej reszcie ogrodu majowa zieleń i kwiecie rozbujały się na dobre i utwierdzały mnie w tym, że warte... było jesienne pokuszenie cebulowe

Za drzwiami do ogrodu... 22:55, 01 sty 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Początek kwietnia zaskoczył mnie i moje kwiatki śniegiem

Na szczęście na krótko i bez szkód

Pomijając inne aspekty, to wygląda to cudnie!
Za drzwiami do ogrodu... 22:47, 01 sty 2023

Do góry
W kwietniu były też pierwsze wysiewy w warzywniaku i listwowanie poletek deskami z palet. Taka trochę prowizorka, ale bardzo ułatwiła mi pracę. Trawa nie wrasta w rabaty i rabata nie wchodzi w ścieżki, u mnie na piasku ciężko utrzymać kanciki.
Rabatę szumnie nazywaną już trawiastą wysypywałam najpierw ziemią popieczarkową, potem trocinami by ograniczyć chwasty i tym samym plewienie. Na tym etapie traw nie widać, tym bardziej, że malutkie sadzonki Ale dostały też potem nawóz bydlęcy w granulkach , bo wiadomo, trociny, a raczej grzyby rozkładające trociny pobierają azot, więc konieczne uzupełnianie.
Kończył się kwiecień, a ja niecierpliwie czekałam na róże na pergolach A one ciągle świeciły bielą

Dobrze, że inne rabaty nabierały koloru!

Za drzwiami do ogrodu... 22:26, 01 sty 2023

Do góry
Początek kwietnia zaskoczył mnie i moje kwiatki śniegiem

Na szczęście na krótko i bez szkód

Ogród zieleniał z dnia na dzień coraz bardziej...i cieszył coraz to nowym kwiatkiem
Grzebiuszka ziemna 22:23, 01 sty 2023

Do góry
Monia i Ela - dziękuję, samego dobra ze Świata na cały rok.

Przedwczoraj na spacerze w okolicach otuliny J. Drużno zobaczyliśmy łosia! A właściwie panią łosiową całkiem wielką

No nie, wszędzie ci ludzie, jakby łoś spokojnie nie mógł powygryzać liści rzepaku, pysznych, chrupiących, mniam, mniam..

Eee tam, idę na razie w trzciny, wrócę na żerowisko, jak odejdą...

Jeszcze mnie widzi?? No wyraźnie tak, bo się gapi...

schowam się za gałązkę, a przynajmniej oko, może mnie nie będą widzieć...eee tam cały czas patrzy...

W takim razie idę sobie dalej...

Wymarzony sielankowy ogród..... 22:14, 01 sty 2023

Do góry

A dzisiaj tak

Wole jednak dzisiejsze fotki
Dobrego Roku życzę Moniś
Za drzwiami do ogrodu... 21:50, 01 sty 2023

Do góry
Marzec cieszył już pierwszymi wschodami w tunelu i masą przebiśniegów, krokusów i przylaszczek

Pod koniec marca mogłam już skubnąć pierwsze sałatki

I zaczęłam zmianę pierwszej w tym sezonie rabatki

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:20, 01 sty 2023

Do góry
Pare wczorajszych fotek
Wiosna idzie

Za drzwiami do ogrodu... 21:11, 01 sty 2023

Do góry
Myślałam, że może spróbuję zrobić podsumowanie minionego sezonu w ogrodzie, ale zdałam sobie sprawę, że to nie tak łatwo przypomnieć sobie co było zrobione po kolei i poukładać to chronologicznie. Więc po prostu powspominam sobie, może wyjść trochę chaotycznie...
Pamiętam, że wiosny nie mogłam się doczekać jak w żadnym roku. Po pierwsze dlatego, że jesienią postawiliśmy tunel z poliwęglanu i ciekawa byłam jak się sprawdzi
Po drugie posadziłam w ubiegłym sezonie sporo nowych traw i zaczęłam zmiany w rabacie która miała stać się właśnie trawiastą. Po trzecie czekałam na efekt nowo posadzonych różanych ramblerów i sporej ilości clematisów i ogólnie na efekty zmian w rabacie przy nowych pergolach.
Początek lutego chyba był bezśnieżny, bo zaczęłam porządki w ogrodzie, ale zostały one przerwane właśnie białym opadem, co zostało utrwalone jako jedna z pierwszych fotek z nowego sezonu z 13-go lutego

Ale piały puder szybko znikł, bo kolejne zdjęcia są z 16-go i te już napawają optymizmem:

Tego dnia siałam też już w tunelu rzodkiewkę i sałaty
W ogródku Martki 20:27, 01 sty 2023

Do góry
Drogie Dziewczyny, spokojnego Nowego Roku i wielu ogrodowych radości!
Mój początek NR na łonie natury, spotkałam w lesie ślady działalności bobrów, niektóre jeszcze świeże, samych bobrów niestety nie miałam szczęścia zobaczyć. Ale żeremie widać w głębi pierwszego zdjęciu, za tym konarem po lewej stronie.

A wczoraj było świętowanie w oranżerii Efekt światełek to tylko odbicie w szybie jednego sznura lampek. Stwarzają wrażenie, jakby były rozwieszone w całym ogrodzie, a to tylko odbicie ze środka oranżerii To był dla mnie łaskawy rok. Nie liczę na szczególnie wiele w następnym, jeśli zdrowie i przyjaźń dopisze, to będę szczęśliwa.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies