Za drzwiami do ogrodu...
23:37, 01 sty 2023
Od początku maja wzięłam się za tworzenie cienistej rabaty pod brzozą w części warzywnej. Jakoś tak wyszła przy okazji zmiany trasy komunikacyjnej pod nią i wprowadzenia obrzeży dla rabaty trawiastej i przypłotowej ( z liliowcami) - też dla ułatwienia pielęgnacji i utrzymania ich kształtu. Męczyło mnie ciągłe latanie ze sznurkiem i od nowa wyznaczanie równych brzegów rabat. Tu krety dodatkowo ciągle psuły mi wszelkie równości i obsypujące się i tak kanty. To była bardzo dobra decyzja mimo, że obrzeża w większości z wykorzystaniem tego co miałam , stara cegła, kostka brukowa, krawężniki. Tylko częściowo dałam nowe ekobordy.
Na cienistą posadziłam oczywiście w większości hosty, ale też kokorycz, paprocie, mini parzydła leśne i bliżej ławeczki trawy, ale to jako eksperyment, bo nie wiem czy dadzą radę pod brzozą.

Białe pergole w końcu zaczęły pokrywać się listkami
W całej reszcie ogrodu majowa zieleń i kwiecie rozbujały się na dobre i utwierdzały mnie w tym, że warte... było jesienne pokuszenie cebulowe
Na cienistą posadziłam oczywiście w większości hosty, ale też kokorycz, paprocie, mini parzydła leśne i bliżej ławeczki trawy, ale to jako eksperyment, bo nie wiem czy dadzą radę pod brzozą.
Białe pergole w końcu zaczęły pokrywać się listkami
W całej reszcie ogrodu majowa zieleń i kwiecie rozbujały się na dobre i utwierdzały mnie w tym, że warte... było jesienne pokuszenie cebulowe