Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Pokaż wątki Pokaż posty

Grzebiuszka ziemna

sylwia_slomc... 20:57, 27 lut 2023

Kurcze muszę chyba jeszcze jedno podejście do ranników zrobić, cudnie wyglądają Może by na leśnych rabatach chciały rosnąć, bo na bylinówkach chyba miały zbyt zbitą glebę...
GorAna 22:38, 01 mar 2023

Bożenko, ależ masz tych ranników Niby takie niepozorne kwiatki, a o tej porze cieszą niesamowicie
Właściwie nam tutaj wszystkie, nawet najmniejsze, kwiatki dają dużo radości
Kordina 00:06, 02 mar 2023

Pierwsze kwiecie napawa nadzieja na przyjście wiosny, a może jednak przybędzie?
Dzisiaj przygotowałam na ręczniku papierowym różne odmiany pomidorków, wycięłam kształt adekwatny do pojemnika do jutra wyschnie i może posadzę:

Małe kuwetki najlepiej jednak podlewa mi się zużytą elastyczną co nieco buteleczką z wodą. Po prostu kropelkowo, widzę, że pasuje, bo ma w nazwie"ogórkowy"

Do ziemi posadziłam rudbekię białą, różową, aster, tytoń i wieczornik. Zobaczymy co z tego wyniknie. Parapet zimny, kamienny, więc podłożyłam jako ocieplacz folię bąbelkową

Martka 09:41, 02 mar 2023

Jak dopieszczone sadzoneczki ogóreczkiem i bąbelkową  Trzymam kciuki!
Basieksp 12:24, 02 mar 2023

Ta folia dobry pomysł też mam takie parapety, o tym, że od spodu chłodzą nie pomyślałam, moim roślinkom muszę coś podłożyć
Patrycja_KG_Lu 12:59, 02 mar 2023

Ja podkładam pudełka lub takie tace na dokumenty do góry nogami, żeby sadzonki były na równo z szybą zamiast z ramą okienną. Swoją drogą ramą rzuca cień na siewki, więc warto podwyższyć rozsady.
April 14:20, 02 mar 2023

Kordina napisał(a)

To naprawdę jak laboratorium. Siewki lubią Tonik? Żarcik

A gdzie kupowałaś nasiona rudbekii różowej?
Kordina 19:49, 02 mar 2023

Martka - dzięki i za kciuki również

Basiu - i jak tam? podłożyłaś ocieplenie od dołu dla roślinek?

Pati z tymi tacami przezroczystymi na dokumenty to rzeczywiście świetny patent ale ja w zeszłym roku zrobiłam sobie prostą okienną szklarenkę. O tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=2
Zostały mi podszafkowe światełka - ledy, których nie wykorzystałam w kuchni i teraz mam oświetlenie dla roślinek, które bardzo sobie chwalę. Podłączam wieczorem i jak jest pochmurno, a w dzień okno od strony południowej, więc jasność jest

Na razie roślinek niezbyt dużo, potem się objętościowo rozrośnie jak przepikuję
April napisał(a)

To naprawdę jak laboratorium. Siewki lubią Tonik? Żarcik
A gdzie kupowałaś nasiona rudbekii różowej?

No pacz pani, co za siewki! Lubią tonic
Rudbekie różową kupiłam na All..ro. W ogóle w tym roku z nasionami to chyba oszalałam, wyrobiłam plan co najmniej 5-letni jestem w gronie przodowniczek (chyba )

Właśnie spostrzegłam, że dorobiłam się pierwszej 100, juhu! Przyjmuje prezenty i gratulacje

Basieksp 19:53, 02 mar 2023

O widzisz, zapomniałabym, a przed chwilą tam zaglądałam i cynie zaczynają kiełkować

Gotowe, podłożyłam pudełka pod spód i są wyżej, no i jie bezpośrednio na parapecie swoją drogą mój eM, zajmuje się pomidorami i one sobie na taborecie w ciepełku stoją on jest bardziej zdyscypliniwany niż ja
Basieksp 20:08, 02 mar 2023

Też jestem ciekawa tej różowej rudbeki? ciekawe jaka będzie, może być bardzo podobna do jeżówki?