Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:38, 28 kwi 2012

Do góry
magja_ napisał(a)

Dzielę problemy na osobne wątki, żeby było łatwiej odpowiedzieć

Tu miodówka bukszpanowa, dzisiaj popryskam Mospilanem - wieczorem? Po jakim czasie powtórzyć oprysk?

Tego z miodówką jakieś 2-3 tyg temu obcięłam - też popryskam?
Brzydko mu zasychają obcięte listki - czy z tym da się coś zrobić??

Popcarol - jeszcze było odrobinkę za wcześnie na pryskanie czymkolwiek.
Znalazłam taką informacje odnośnie cyklu rozwojowego miodówki

Miodówka bukszpanowa (Spanioneura buxi) zwalczana jest w czasie wylęgania się larw z jaj zimowych. Od 1 do 15 maja przy STE 47-70 stopniodni wylęga się 10% larw, co zbiega się z pełnią kwitnienia kaliny hordowiny (Viburnum lantana).
źródło: prof. dr hab. Gabriel S. Łabanowski

Dlatego pierwszy oprysk powinien być w tym terminie a następne po około 10 dniach - 2 tyg. I potem jeszcze następne
U mnie hordowina jeszcze nie kwitnie. Ona jest wyznacznikiem a nie sztywny termin kalendarzowy.

Działa na nie tylko Mospilan ale i np Actellic 500 EC (0,1%) lub Provado Plus AE (preparat w aerozolu), Confidor badź też Pro Agro 100 - podawany przez Janusza z PO, który służy zarówno do oprysku jak i do podlewania / lanca doglebowa zwiększa jedynie skuteczność w podaniu doglebowym - na glebach ciężkich podlanie może być bowiem mniej skuteczne/. Od października do kwietnia Promanal - ale nie znalazłam inf. potwierdzającej czy działa na miodownice bukszpanową.

Jeszcze tylko dopisze że zasady stosowania środków ochrony roślin, mówią o tym, iż danym środkiem robimy oprysk tylko jeden raz w sezonie / więcej razy - tylko jeśli jest wyraźne zalecenie producenta w przypadku danego szkodnika/, potem stosujemy inny.

Powodzenia

Bukszpan (Buxus) - uprawa 16:37, 28 kwi 2012

Do góry
Jeśli bukszpan zmarzł, to dość długo tego nie pokazuje, dopiero jak robi się ciepło, zaczyna robić się "papierowy", żadne podlewanie nawozami nie pomoże nie róbcie tego.
Nawozimy jak widać że roślina zaczyna rosnąć, czyli widać że żyje.
Kolorowe rabaty 16:20, 28 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tnij, a te gałęzie możesz bambusem wzmocnić, przywiąż żeby po deszczu się nie kładły, potem zarosną i wzmocnią się, posplatają ze sobą.

Hmm już się boję Danusiu ,które gałęzie ...
Czyszczę kartę bo mam 3 do dyspozycji i nie mam na czym zdjęć robić
Pokażę potem jak narozrabiałam
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:12, 28 kwi 2012

Do góry
Jeśli robi się "papierowy" w dotyku to zmarzł
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:10, 28 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Schną, bezydki kolor mają - co im jest? Szkodników, zmian na liściach nie widzę... chciaz moze te biale kropki? Jakies pajeczaki? Albo maczniak? Czym pryskac? Ten akurat chyba juz padnie...
w sumie 5 mam takich brzydkich w obwdoce z 50 bukszpanowych krzaczkow...

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:10, 28 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Myślę że jeszcze żyją, w środku zielone... tyle że ile można je obcinać
Te białe końcówki poobcinam raz jeszcze - dzięki Danusiu!
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:09, 28 kwi 2012

Do góry
Te białe końcówki dotnij jeszcze raz mocniej.

Co do pryskania obejrzyj pod lupą czy są żywe. Nie ma potrzeby dawać chemii jak są martwe. Poobserwuj je za dwa tygodnie.
Wersja mini mini 15:59, 28 kwi 2012

Do góry
stychaz napisał(a)

Skłaniam sie ku rezygnacji z ekarnu cisowego między planowanymi wiśniami

na rzecz:
- wersja A - hortensji Anabelle poprzetykanych miskantem Morning Light,
- wersja B - trzmielinami na pniu porzetykanych miskantem.
Przed oboma wariantami będzie rósł ilex Golden Gem.

Z ekranu cisowego rezygnuję, gdyz obawiam się, że będzie wyglądał dość ciężko i zmniejszy mi optycznie ogródek ("zamknę" go w tym miejscu). Na izolację od sąsiadów i tak nie mam na co liczyć (wysokie cisy posadzą po bokach tarasu), więc zaczęłam się zastanawiać czy nie pójść w inną stronę.

Hortensje Bombshell mam też w podwyższonych rabatkach, więc gdybym kontynuowała je między wiśniami, to może nie byłoby źle.
Z trzmielinami obawiam się trochę wymarzania...

Doradźcie, proszę

Wg mnie trzmieliny odpadają bo znowu wprowadzisz drzewka na pniu. A może same miskanty?

Ekran cisowy mnie się podoba, ja też mam, nie wygląda ciężko, bluszczu tu nie polecam zamiast cisa, ale cis? mógłby być.
Ogród Sylwii od początku :) 15:33, 28 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po przycięciu letnim ładnie wypuści takiej "jeżyka", potem spadną liście i zostają fajne gałazki. To ładny krzew. Najatrakcyjniej wygląda w dużej ilości i przycięta w kulkę.

Dziękuję Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:59, 28 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

ŁAŁ! ale widoczek cudny
Dwa światy 14:53, 28 kwi 2012

Do góry
Ładne masz tulipany i ulubiona szkółka niczego sobie
Ogród Leny. 14:52, 28 kwi 2012

Do góry
Zaglądam Lenko i zdecydowanie podoba mi się najbardziej produkcja kuleczek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:51, 28 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Danusiu narcyzy wymienisz , żólte wywieziesz do babci Jasi ale one też są śliczne a róże w Polsce kupowałaś? do mnie jeszcze maja przyjść 4 austinki i tantau, a Twoja Susanka pnąca?

narcyzy najpewniej pojadą do Babci Jasi. Róże od Austina są na Baletowej we Floriallu
Nawet oryginalne zielone donice mają.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:46, 28 kwi 2012

Do góry
Wolę nie myśleć.
Ogród Sylwii od początku :) 14:45, 28 kwi 2012

Do góry
Po przycięciu letnim ładnie wypuści takiej "jeżyka", potem spadną liście i zostają fajne gałazki. To ładny krzew. Najatrakcyjniej wygląda w dużej ilości i przycięta w kulkę.
35 Wiosenna Wystawa Ogrodnictwa w Krakowie i spotkanie u Gabrieli - maj 2012 14:43, 28 kwi 2012

Do góry
Ja już się melduję na oglądanie relacji. Jesteście?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:25, 28 kwi 2012

Do góry
Wydrap to wszystko beżowe do gołej ziemi, zrusz grabkami placki, posyp dobrą ziemią i rozgrab odwrotną stroną grabek plastikowych i siej nasiona. Potem znów nieco porusz grabkami, przemieszaj i możesz uwałować, albo nie. Zraszaj codziennie aby nasiona były wilgotne.
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 13:43, 28 kwi 2012

Do góry
Adres ogrodu

Szkółka Drzew i Krzewów Ozdobnych
Joanna i Bronisław Szmit
Pęchcin
ul. Kwiatowa 18
06-400 CIECHANÓW

tel+48(23)6723627

GPS:
52°51'54.45"N
20°34'15.89"E

Kolorowe rabaty 10:18, 28 kwi 2012

Do góry
Tnij, a te gałęzie możesz bambusem wzmocnić, przywiąż żeby po deszczu się nie kładły, potem zarosną i wzmocnią się, posplatają ze sobą.
Początki w Kruklandii 10:14, 28 kwi 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Ale fajnie się u Ciebie zrobiło!!! Prawdziwa metamorfoza ogródkowa Od razu mi sie moja ubiegłoroczna wiosna przypomniala
Co do trawnika to tak jak pisze Justi nie przjemuj sie, jest ziolono- dywanowo, to tylko koś regularnie. Ja podsypałam nawozem do zakwaszonych trawników + regularne koszenie i podlewanie i tarwnik był super
Więc może wcale wymiany nie musisz jeszcze robić jesienią

Dosiewki porobione, już widać młodą trawkę. Oprysk na chwaściory zrobię i najwyżej roundup na pędzelek. I chyba w tym roku trawa będzie znośna

Jeśli masz dosiewki nie rób oprysku Bofixem (herbicyd na dwuliścienne w trawniku) bo spali młodą trawę też. Koś regularnie, jednoroczne chwasty nie zniosą koszenia a z trwałymi zawalczysz później.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies