Wersja mini mini
16:47, 28 kwi 2012
Wysokość cisów właśnie taka, powyżej hortensji, ale poniżej korony cisa. Tak jak na rysunku, proporcje są doskonałe
Nie dodawałabym werbeny.

Nie dodawałabym werbeny.
Tnij, a te gałęzie możesz bambusem wzmocnić, przywiąż żeby po deszczu się nie kładły, potem zarosną i wzmocnią się, posplatają ze sobą.
Schną, bezydki kolor mają - co im jest? Szkodników, zmian na liściach nie widzę... chciaz moze te biale kropki? Jakies pajeczaki? Albo maczniak? Czym pryskac? Ten akurat chyba juz padnie...
w sumie 5 mam takich brzydkich w obwdoce z 50 bukszpanowych krzaczkow...
![]()
![]()
Myślę że jeszcze żyją, w środku zielone... tyle że ile można je obcinać
Te białe końcówki poobcinam raz jeszcze - dzięki Danusiu!
Skłaniam sie ku rezygnacji z ekarnu cisowego między planowanymi wiśniami
![]()
na rzecz:
- wersja A - hortensji Anabelle poprzetykanych miskantem Morning Light,
- wersja B - trzmielinami na pniu porzetykanych miskantem.
Przed oboma wariantami będzie rósł ilex Golden Gem.
Z ekranu cisowego rezygnuję, gdyz obawiam się, że będzie wyglądał dość ciężko i zmniejszy mi optycznie ogródek ("zamknę" go w tym miejscu). Na izolację od sąsiadów i tak nie mam na co liczyć (wysokie cisy posadzą po bokach tarasu), więc zaczęłam się zastanawiać czy nie pójść w inną stronę.
Hortensje Bombshell mam też w podwyższonych rabatkach, więc gdybym kontynuowała je między wiśniami, to może nie byłoby źle.
Z trzmielinami obawiam się trochę wymarzania...
Doradźcie, proszę
Po przycięciu letnim ładnie wypuści takiej "jeżyka", potem spadną liście i zostają fajne gałazki. To ładny krzew. Najatrakcyjniej wygląda w dużej ilości i przycięta w kulkę.
Danusiu narcyzy wymienisz , żólte wywieziesz do babci Jasiale one też są śliczne
a róże w Polsce kupowałaś? do mnie jeszcze maja przyjść 4 austinki i tantau, a Twoja Susanka pnąca?