Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Kolorowe rabaty 23:51, 10 lis 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Rabata nr 1

Zdjęcie wcześniejsze z maja lub czerwca,lata i dziś.Tu jest cis (ma być stożkiem) ,miskant ,środkiem jest hortensja "Bobo"
Po obu stronach są rozchodniki i w "narożnikach" kulki bukszpanowe.
Na obrzeżu oczywiście będą żurawki .Nie wiem czy zostawiać bergenię ???
Poza tym na tyle są czosnki .

Czy to jest taka kolejność zdjęć ?
Kolorowe rabaty 23:25, 10 lis 2012

Do góry
Rabata nr 1

Zdjęcie wcześniejsze z maja lub czerwca,lata i dziś.Tu jest cis (ma być stożkiem) ,miskant ,środkiem jest hortensja "Bobo"
Po obu stronach są rozchodniki i w "narożnikach" kulki bukszpanowe.
Na obrzeżu oczywiście będą żurawki .Nie wiem czy zostawiać bergenię ???
Poza tym na tyle są czosnki .

Ogród Sylwii od początku :) 15:41, 08 lis 2012

Do góry
Miskant Variegatus

Buk również został pozbawiony liści ....

Ogródek Janiny 13:29, 06 lis 2012

Do góry
Mam

i lista

- forsycja (ta najwyższa)
- szpaler berberysów
- irga pozioma
- pięciornik biały
- judaszowiec
- jałowiec chiński kolumnowy
- piwonia drzewiasta
- cyprysik złoty i niebieski
- kilka tawułek
- orszelina
- dwie krzewuszki
- miskant zebrinus
- rozplenica japońska
- klon Globosum
Ogród u stóp klasztoru 20:37, 05 lis 2012

Do góry
KASIU ---------- bajorka nie powiększę , bo wtedy będzie nie bezpieczne , a ja mam dużo odwiedzających mnie młodych koleżanek - mamusie z małymi dziećmi . chce żeby można spokojnie wypić kawkę a nie biegać za dziećmi żeby się nie utopiły . teraz najwyżej się ukąpią ...... chociaż teraz jest wypełnione aż po brzegi .
Kamyki , nooooo nie wiem - chyba nie , raczej myślę o uprawie żurawiny, bo teren idealny. dookoła są irysy stawary , masa funkii. cała masa języczek - 3 gatunki . wiązówka różowa , trawa miskant " Forner Osten ". małe turzyce , wilczomlecz migdałolistny , irysy syberyjskie , trawa bardzo ekspansywna .....jakiś rogacz czy cóś ...nie pamiętam .i jesienne astry
a w bagienku rośnie strzałka , małe pałki , jakaś wodna roślinka.....no widzę , że znowu zaniedbałam się w zapisywaniu nazw w kajeciku

SYLA , ELIZA --- dziękuje za odwiedziny i pozdrawiam

OZZ---- a wiesz że sama uznałam że bajorko i mnie się wydaje dość magicznym miejscem . tyle mam miejsc do siedzenia a tam siadam na trawie najchętniej

URSZULKO --- trawy tam już posadzone , tylko słabo się zabierają te od Mariusza , straszne bidule ....a tak go na początku chwaliłam ...teraz już nie . przysłał mi najmniejsze trawy jakie kiedykolwiek kupiłam

EWKA --- ja też już teraz nie kolekcjonuję roslin , za dużo nerwów mnie kosztuje potem przenoszenie z miejsca na miejsce
Mój jesienny ogród 06:34, 05 lis 2012

Do góry
Haniu, może nie krócej, mam 2 przesiadki to na pewno mi się zejdzie. Miskant leży, to co widzisz to tylko 1/3
Bogdziu, wiem że tak jest dla tego pisałem że jak przyjadę na miejsce to będę tydzień spał na okrągło, chociaż śpiochem nie jestem.
Marzenko, Właśnie na to liczyłem na ostrość i szybkość. Zdjęcia robię bez okularów więc trochę to trwa zaczem się upewnię że jest dobrze i nie zawsze było dobrze. Chyba ją pozdrawiałem ale dla pewności pozdrowię ją dziś
Aniu, pamiętam ale przypominaj mi, wiesz że pamięć mam dobrą ale krótką Mam ją w komputerze. Szkiełko kupiłem żebym wam mógł pokazywać Wam te piękne widoki.
Pogoda u mnie paskudna że aż strach nosa wystawić, leje już od północy, błoto jak niewiem co. Pozdrawiam
Mój jesienny ogród 20:23, 04 lis 2012

Do góry
Robercie,zdjęcia jak zwykle...perfekt!
Mój ulubiony miskant.....cudownie się srebrzy,ale i niższe trawki urodziwe są.....
Podróż do Kanady, to szybciej ci minie niż mnie na Śląsk...
Powodzenia zatem,i dawaj znak życia....Wysokich lotów!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 15:47, 04 lis 2012

Do góry
Machonia sie wybarwia i chce kwitnać???

Po wycięciu kan odsłoniłam buczka, który się zaczął wybarwiać (to brązeowe maleństwo na tle pissardi). Niech sie cieszy chwilowym spokojem bo wiosną czeka go eksmisja. Na jego miejsce pójdzie tricolor zza ściany wodnej a ten mały buczek zasłoni pompę ciepła.... Już dzisiaj znalazłam dla niego miejsce
Mam jeszcze jeden fragment ogrodu do całkowitej przebudowy. Muszę zorbić warzywniak, kompostownik i wysłonić pompę ciepła. Ale tego miejsca nie pokażę. Dopiero po wiosennej metamorfozie

Czesane miskanty przy murku. Wiosną bedą poprzetykane różą apisrin, bo ją trochę w nieładzie kompozycyjnym posadziłam.... Będzie miskant, róża, miskant, róża. Róża oczywiście przed miskantem.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:45, 04 lis 2012

Do góry
Pierwiosnki? Ale jajo
Ten miskant to chyba Zebrinus albo Giraffe?
Posadziłam w końcu cebulki,w piątek uff!!
miłego!!
Mój jesienny ogród 08:28, 04 lis 2012

Do góry
Karola, to jest najskuteczniejszy a zarazem najwygodniejszy sposób, zawsze masz go ze sobą nie musisz szukać apteczki, trzeba to zrobić natychmiast po oparzeniu. Na początku jest jeszcze gorzej ale po minucie nawet nie wiesz że się oparzyłaś.
Wczoraj cały dzień ciąłem drzewo, już się z nim prawie uporałem, jest nadzieja że zdążę chociaż pochować wszystko pod dach żeby nie gniło w zimę pod śniegiem. Zostało mi tylko grube do pocięcia i rąbania. Część przyniosłem żeby doschła w ciepełku.

Na podwórku nie ma co pokazać, miskant jeszcze leży, jest mokry, próbowałem go podnieść to jest

tak ciężki że nie mogłem go ruszyć. Jakby ze 3 dni nie padało to by wysechł i jeszcze pocieszył oko. Dziś chcę powalczyć z kompostem, mam trochę EM-ów które muszę wykorzystać przed

zmarnowaniem.
Widzicie jedno pobojowisko, powiem że na zdjęciach to jakoś rewelacyjnie to wyszło ale w realu masakra, dobrze że wyjeżdżam to nie będę musiał na to patrzyć.
Miółego dzionka życzę.
Ogródek Janiny 18:42, 03 lis 2012

Do góry
Wiem, że nie bardzo widać jakie tam są rośliny dlatego wam powiem:
-forsycja (ta najwyższa)
-szpaler berberysów
-irga pozioma
-pięciornik biały
-judaszowiec
-jałowiec chiński kolumnowy
-piwonia drzewiasta
te rośliny były już wcześniej a teraz dosadziłam:
-cyprys złoty i niebieski
- kilka tawułek
-orszelina
- dwie krzewuszki
- miskant zebrinus
- rozplenica japońska
-klon Globosum
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 21:23, 30 paź 2012

Do góry
I jeszcze zdjęcia z zeszłego tygodnia - z 22 października. Czekamy aż śnieg się wytopi i zobaczymy co z tego zostało. Liczyłem na fajne zdjęcia z szadzią i szronem, a tu ten śnieg zmasakrował byliny
kadr ze starego ogrodu, przejście w żywopłocie zaprasza do nowych

a tu w drugą stronę

i jeszcze zbliżenie

dalej w starym ogrodzie, miskant olbrzymi i żółta o tej porze roku amsonia

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:01, 30 paź 2012

Do góry
Brunnera

ostrokrzew

Miskant przed wiązaniem

i po
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:29, 30 paź 2012

Do góry
To teraz dzisiejsze fotki z działki

rabata hortensjowa )

Morning Light powiązane, ale bukszpany widać, że liźnięte przez mróz... takie aż pomarańczowe

Miskant Variegatus
Mój jesienny ogród 08:15, 30 paź 2012

Do góry
Jaką trawkę posadziłeś przy płocie?Miskant?
Mój jesienny ogród 07:50, 29 paź 2012

Do góry
Miskant w każdej postaci ....zachwycający!
Mój kawałek raju II 00:00, 29 paź 2012

Do góry
Hej Aniu, dycha miała być u mnie, narazie jest piątak, mam nadzieję że więcej nie będzie bo w szklarni zostawiłem datury. W dzień było pięknie a jutro w nocy śnieg zapowiadają i -3. Strat na razie nie mam, buk i ambrowiec wyprostowały się. Miskant leży ale pewnie wstanie jak śnieg stopnieje, trochę łyso bez niego.
Mała rabata od początku. 13:06, 26 paź 2012

Do góry
Magos - można zrobić stożek tam gdzie zielony miskant, Ja sama nie za bardzo lubię połączenia stożkowo-kulkowe i niechętnie je wymyślam, ale wiele osób lubi (wiem, w ogóle co ja robię na Ogrodowisku ). I wolałabym poduchy zamiast regularnych kulek : ) To już kwestia osobistych upodobań. Stożek w odróżnieniu od trawy będzie całoroczny, może to dla Ciebie zaleta. Trawa z kolei jest bardziej "miekka" w rysunku, wydaje mi się przytulniejszym towarzystwem dla użytkowników tarasu i daje więcej ruchu na rabacie. A pokażesz tę druga stronę rabaty?

A patrząc od strony technicznej: czy tam spada śnieg zima z dachu albo gdzieś leje się woda itd. ?

Nieszko, dziękuję ; ) Tak mi się miło zrobiło, a wczoraj miałam taki smutny dzień.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:30, 25 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Poleciałam kupić Magnolię, zapomniałam, że już powinna być
A mogę po prośbie? Po radę Jakie trawy powyżej metra i z białym akcentem wytrzymają w typowym półcienisto-cienistym miejscu? I wilgotnym? I czy anabelki dadzą radę na takiej rabacie?

Miskant Variegatus jest świetny do półcienia, ale nie ma kłosów, za to sam w sobie jest cudownie biały. Polecam.

Z mniejszych traw - Hakonechlona macra zwykła i kolorowe odmiany.

Bardzo dziękuję Czyli Anabelle też? Czy inna będzie lepsza? To rabata na tle dużych ciemnozielonych tui sąsiada. Przepraszam, że tak marudzę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:47, 25 paź 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
Poleciałam kupić Magnolię, zapomniałam, że już powinna być
A mogę po prośbie? Po radę Jakie trawy powyżej metra i z białym akcentem wytrzymają w typowym półcienisto-cienistym miejscu? I wilgotnym? I czy anabelki dadzą radę na takiej rabacie?

Miskant Variegatus jest świetny do półcienia, ale nie ma kłosów, za to sam w sobie jest cudownie biały. Polecam.

Z mniejszych traw - Hakonechlona macra zwykła i kolorowe odmiany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies