Pod grabami juz mam leżace vanilki i stojące limki
Ale bedę poszerzać te rabatę i kto wie może poszerzę ją az do samego końca rozplenic. bedę dosadzała te hortki, które niezbyt radza sobie przy ambrowcach-cały dzień pali je słońce -są to Candlelight, oraz dwie Magical Vesuvio i być może jedną Sundae Fraise albo dwie kupione jako Vanilki ale raczej nimi nie są. Lubię rózne gatunki hortek na rabatach tym bardziej ,ze mam rabaty w stylu bałaganiarskim
Jeśli ja poszerzę do równej linii z rozplenicami to posadzę tam jeżówki te, które obecnie rosną w rabacie z werbeną.
Tu będzie szerzeji rozplenice i rozchodniki i sesleria zmienia miejsce
Ja na insta jestem zachwycona czymś takim:
I tutaj od początku w głowie mi się układało właśnie coś takiego. Ścieżka idzie sobie swoim torem ale jednocześnie przedziera się przez rabatę.
Ale tutaj chyba dla Ciebie to byłoby działanie zbyt drastyczne
Czy to aster rozkrzewiony (aster divaricatus)?. Pytam bo mam takiego i podobnie wygląda. To mój zeszłoroczny nabytek i pierwszy raz mi kwitnie. Bardzo fajny jest.
Piękny ten liliowiec.
ale na pochwały zasługują i jeżówki i róże.
Rudbekie niczym słoneczka rozjaśniają nasze ogrody.
Bardzo ciekawy te asterki - marcinki te białe. I wczesne
Dzień dobry!
Proszę o informację co to za grzyb i jaki skuteczny środek zaaplikować na trawnik, żeby go usunąć. Po dotknięciu ręką pyli na czarno, brudząc skórą. Występuje punktowo, raczej w słonecznej części trawnika. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Andrzej
Jeżówki już powoli przekwitają, kwitną jeszcze niektóre floksy, zaczyna się era rozchodników i rozplenic. Rabata angielska już nie kipi kolorami, coraz więcej bylin zasycha. Idzie jesień.
Gosiu, jeżówki więdły w lipcu i na początku sierpnia gdy była cały czas susza. Teraz czasami trochę popada, jest poranna rosa i ja podlewam w weekendy i to im wystarcza. Oczywiście dolne liście im zasychają ale tak mam z wieloma roślinami na kaszubskich piaskach.