Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród na Cedrowej 23:07, 25 kwi 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

Ładnie się zieleni i ładna okolica.

Na jęzorze koło brzozy myślałaś o posadzeniu punktów wyższych? Nawet miskantów kilka fajnie by wyglądało.

A myślisz Danusiu aby posadzić je od strony płotu, czy na łuku od brzozy?

Na tym wysuniętym cyplu, co wchodzi w trawnik.
I ja potrzebuje pomocy ;) 23:01, 25 kwi 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Gosiu a gdzie można zobaczyć ten ogród?

Ten ogród jest w mojej relacji z CHFS zdjęcia w środku galerii https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/37-chelsea-flower-show-2010-zlote-medale

można kliknąć na link zielony i otworzy się wirtualny spacer po tym ogrodzie http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2010/Gardens/A-to-Z/The-M-G-Garden
I ja potrzebuje pomocy ;) 22:58, 25 kwi 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Gosia, dlaczego nie pasuje? Przecież ogrody angielskie to są często stare ogrody przy posiadłościach wiejskich, położone w krajobrazie, czasem nawet nieogrodzone. To czemu u Ciebie nie pasuje?

Kul bukszpanowych to można różnie użyć, popatrz tutaj na trzecim zdjęciu:
http://blog.lisacoxdesigns.co.uk/tag/winter-garden/

Coś jak w ogrodzie Dominiki, ja też jako inspirację miałam zdjęcie z pierwszego mojego Chelsea, też z brzozami.

Uwielbiam to zdjęcie

Białe pnie, kule i futerko

Ogród zmyślony 21:38, 25 kwi 2012

Do góry
no dobrze Sebek, podlizałeś się, pokażę,ale mówię z miejsca, daleka do niego droga, dokąd nie będzie nawodnienia, niektóre elementy zostaną zastąpione tym co jest obecnie do wykorzystania..

Zuzka, w zeszłym roku trochę ogarnęliśmy, teraz znacznie mniej czasu

Projekt Danusi (Gardenarium)

Z potrzeby piękna... 13:38, 25 kwi 2012

Do góry
Witaj Zuzanko, miło mi słyszeć i czytać
Tym bardziej czuję się odpowiedzialna za Twoje pierwsze kroki

Jeśli chcesz poznać osoby z Ogrodowiska pojedź z nami 5 maja do Szmita k. Ciechanowa. Będzie tam zjazd Ogrodowiska.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1101-spotkanie-w-ogrodzie-pokazowym-u-szmitow-w-pechcinie
Ogród Dominiki 12:07, 25 kwi 2012

Do góry
Ja też wczoraj jechałam z bukszpanowym zapachem pod nosem hehehe
Ogródek przy wjeździe na posesję 09:49, 25 kwi 2012

Do góry
MartaS napisał(a)
Witam beta
Wiem ta studnia troche mi przysporzy kłopotów z jej aranżacja ale może ktoś miał podobny problem i moze coś podpowie ?
Wiesz tak sobie myślę że chyba masz rację ze tam powinno byc coś wyższego, moze np wiśnia Umbraculifera- tylko proszę niech ktoś sie wypowie czy ona bardzo duża rośnie, tz jaka szeroka korona jest tego drzewa po kilku latach? jak myślicie czy 3 sztuki wystarczą na długości ok 70 m?

Te 3 sztuki koło studni to może być Platycladus orientalis (dawniej Thuja) "Aurea Nana". Ma żólty kolor i stożkowy pokrój.

Kuliste wiśnie moga być posadzone bliżej niż 6 m, ja bym ich dała 5 sztuk.
Ogród Dominiki 09:43, 25 kwi 2012

Do góry
Fajna opowieść ale nie rozumiem postawy M

Ja bym chyba bagażnik dokupiła żeby gratisy zabrać.
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:42, 25 kwi 2012

Do góry
Posadź tu po prostu kompozycję 3 krzewów zimozielonych, Platycladus orientalis "Aurea Nana" o żółtym kolorze w rogu, do tego mocno fioletowy karłowy różanecznik i coś kulistego, lub gniazdowego. To wszystko w pachysandrze gęsto, taki dywan.

Wszystko musi być dość okazałe kupione, żeby rabatka była od razu ładna.

Albo duży stożek, do tego kula z cisa duża i mała i okrywowe trzmieliny żółte.
Kolorowe rabaty 01:07, 25 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobrze Syla pokazała, zobacz jeszcze tylko czy da się coś podwiązać, nagiąć żeby jeszcze luki od razu wypełnić. Potem zarośnie. Ciachaj

Fotografowałam nie tylko magnolie

Piękny jest ten kwiat Danusiu dziękuję za wrzutkę
Dwie gałęzie ,które mam ciąć są mocno odstające od "kręgosłupa",ale dość gęste i silne.Właściwie na początku chyba się popłaczę jak je utnę ,ale jak obiecujesz Danusiu Ty i Barbara i Syla,że się ładnie odrodzi to tnę
Nie ma tam co już złapać do zagęszczenia.
Dziękuję Danusiu,że znalazłaś dla mnie chwilę
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:21, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładnie wyszedł warzywnik, radzę tylko żeby ziemi lepszej nie tej rodzimej nasypać tylko takiej żyźniejszej. Chyba że tylko wygląda na taką jasną

Dałam tam przekompostowanej ziemi mia taki kakaowy kolot i lekka jak puszek. Znalazłam w kącie stara pryzmę i pod trawą ukazało sie to złoto.
A w truskawkach jest 6 taczek torfu.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 21:17, 24 kwi 2012

Do góry
Jak będziesz wykopywać to dobrze zobacz głebokość sadzenia no i czy korzenie brązowe czy białe.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:15, 24 kwi 2012

Do góry
Życzę Ci takich upraw

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:14, 24 kwi 2012

Do góry
Ładnie wyszedł warzywnik, radzę tylko żeby ziemi lepszej nie tej rodzimej nasypać tylko takiej żyźniejszej. Chyba że tylko wygląda na taką jasną
Kolorowe rabaty 21:10, 24 kwi 2012

Do góry
Dobrze Syla pokazała, zobacz jeszcze tylko czy da się coś podwiązać, nagiąć żeby jeszcze luki od razu wypełnić. Potem zarośnie. Ciachaj

Fotografowałam nie tylko magnolie

Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:05, 24 kwi 2012

Do góry
Myślę że przemarzł.
Wichrowe wzgórze 20:52, 24 kwi 2012

Do góry
Białe miskanty to jest odmiana Variegatus, Zobacz jak on wygląda z ciemną zielenią cisa.

Wichrowe wzgórze 19:44, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jako przedłużenie cisów choinę kanadyjską i też możesz ciąć, potem tuje żółte np 3 szt, a przed tujami bordowy pas berberysu też go ciąć. Przed choiną cyprysiki żólte, a przed cisem białe miskanty. Dobieraj na zasadzie różnicy kolorów nie wszystko zielone i nie wszystko żólte.

Danusiu, tam jest tylko przerwa między kolejnymi cisami. Mam już zamówione te brakujące. Powinny przyjechać lada dzień. Muszę jednak przyznać, ze Twój pomysł na obsadzenie baaaardzo mi się spodobał.
Białe miskanty - jakie to są? Jaka odmiana?
Wichrowe wzgórze 19:39, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cisy tnij teraz.

Pod daglezją posadź trzmielinę. Koło kulek posadź różne rośliny paskami albo kreskami i żurawki i wrzośce (Golden Starlet? )pachysandrę.

Za kulkami może trawy? Miskanty rozplenice, tylko takie nie kładące się.

Trzmielinę - jaką odmianę? Żółtą - Emerald Gold, jak z przodu domu?

Pachysandra mi się bardzo podoba - nie będzie zbyt trudna do opanowania? W jakiej odległosci między doniczkami sadzić?
Miskanty Gracillis kupiłam właśnie. Widziałam też w ogrodniczym Zebrinusy, ale nie wiem, czy one lubią mój ogród. Z ubiegłorocznych tylko w jednej kępie coś zielonego wychodzi, a pozostałe 3 śpią lub przemarzły.. ?

Wrzośce - tak, właśnie te Golden Starlet mam - troszkę zmarzły w zimie niektóre krzewinki (niestety nie były zbyt duże), ale mam nadzieję, że się rozbudują jak je przytnę.

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 19:19, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Głóg kwitnie na ciemny róż i rabata jest spora, potrzebuje więc sporych roślin.

Danusiu, ale Compacta ma białe kwiaty, i ma b. małą koronkę, czy nie przytłoczy go hortensja?
A pomysł z runiankę bardzo akuratny. Jakbym mogła wszędzie bym ją sadziła. Do japońskiego ogrodu! Ta rabata jakie ma rozmiary? A może latarenkę umieścić właśnie na tej rabatce, a do tego kule nawiązujace do bonsaja przy domu? Z bukszpanu lub z berberysu (jest kulista odm. Kobold co jakby ozbaczać może krasnoludka) lub z iście japońskiej w klimacie azalii strzyżonej w płaskie kule.
Justyno trochę mi brakuje u Ciebie wyższych form - drzew. Z czego to wynika - obawa przed liśćmi? No cóż trochę ich jest ale grabienie dobrze robi na giętkość pleców, a drzewa od razu dodają ogrodowi głąbi. Bez nich jest "płaski smak" (jeżeli ktoś pamięta tę reklame jeszcze).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies