Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kolorowe rabaty 01:07, 25 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobrze Syla pokazała, zobacz jeszcze tylko czy da się coś podwiązać, nagiąć żeby jeszcze luki od razu wypełnić. Potem zarośnie. Ciachaj

Fotografowałam nie tylko magnolie

Piękny jest ten kwiat Danusiu dziękuję za wrzutkę
Dwie gałęzie ,które mam ciąć są mocno odstające od "kręgosłupa",ale dość gęste i silne.Właściwie na początku chyba się popłaczę jak je utnę ,ale jak obiecujesz Danusiu Ty i Barbara i Syla,że się ładnie odrodzi to tnę
Nie ma tam co już złapać do zagęszczenia.
Dziękuję Danusiu,że znalazłaś dla mnie chwilę
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:21, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładnie wyszedł warzywnik, radzę tylko żeby ziemi lepszej nie tej rodzimej nasypać tylko takiej żyźniejszej. Chyba że tylko wygląda na taką jasną

Dałam tam przekompostowanej ziemi mia taki kakaowy kolot i lekka jak puszek. Znalazłam w kącie stara pryzmę i pod trawą ukazało sie to złoto.
A w truskawkach jest 6 taczek torfu.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 21:17, 24 kwi 2012

Do góry
Jak będziesz wykopywać to dobrze zobacz głebokość sadzenia no i czy korzenie brązowe czy białe.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:15, 24 kwi 2012

Do góry
Życzę Ci takich upraw

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:14, 24 kwi 2012

Do góry
Ładnie wyszedł warzywnik, radzę tylko żeby ziemi lepszej nie tej rodzimej nasypać tylko takiej żyźniejszej. Chyba że tylko wygląda na taką jasną
Kolorowe rabaty 21:10, 24 kwi 2012

Do góry
Dobrze Syla pokazała, zobacz jeszcze tylko czy da się coś podwiązać, nagiąć żeby jeszcze luki od razu wypełnić. Potem zarośnie. Ciachaj

Fotografowałam nie tylko magnolie

Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:05, 24 kwi 2012

Do góry
Myślę że przemarzł.
Wichrowe wzgórze 20:52, 24 kwi 2012

Do góry
Białe miskanty to jest odmiana Variegatus, Zobacz jak on wygląda z ciemną zielenią cisa.

Wichrowe wzgórze 19:44, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jako przedłużenie cisów choinę kanadyjską i też możesz ciąć, potem tuje żółte np 3 szt, a przed tujami bordowy pas berberysu też go ciąć. Przed choiną cyprysiki żólte, a przed cisem białe miskanty. Dobieraj na zasadzie różnicy kolorów nie wszystko zielone i nie wszystko żólte.

Danusiu, tam jest tylko przerwa między kolejnymi cisami. Mam już zamówione te brakujące. Powinny przyjechać lada dzień. Muszę jednak przyznać, ze Twój pomysł na obsadzenie baaaardzo mi się spodobał.
Białe miskanty - jakie to są? Jaka odmiana?
Wichrowe wzgórze 19:39, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cisy tnij teraz.

Pod daglezją posadź trzmielinę. Koło kulek posadź różne rośliny paskami albo kreskami i żurawki i wrzośce (Golden Starlet? )pachysandrę.

Za kulkami może trawy? Miskanty rozplenice, tylko takie nie kładące się.

Trzmielinę - jaką odmianę? Żółtą - Emerald Gold, jak z przodu domu?

Pachysandra mi się bardzo podoba - nie będzie zbyt trudna do opanowania? W jakiej odległosci między doniczkami sadzić?
Miskanty Gracillis kupiłam właśnie. Widziałam też w ogrodniczym Zebrinusy, ale nie wiem, czy one lubią mój ogród. Z ubiegłorocznych tylko w jednej kępie coś zielonego wychodzi, a pozostałe 3 śpią lub przemarzły.. ?

Wrzośce - tak, właśnie te Golden Starlet mam - troszkę zmarzły w zimie niektóre krzewinki (niestety nie były zbyt duże), ale mam nadzieję, że się rozbudują jak je przytnę.

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 19:19, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Głóg kwitnie na ciemny róż i rabata jest spora, potrzebuje więc sporych roślin.

Danusiu, ale Compacta ma białe kwiaty, i ma b. małą koronkę, czy nie przytłoczy go hortensja?
A pomysł z runiankę bardzo akuratny. Jakbym mogła wszędzie bym ją sadziła. Do japońskiego ogrodu! Ta rabata jakie ma rozmiary? A może latarenkę umieścić właśnie na tej rabatce, a do tego kule nawiązujace do bonsaja przy domu? Z bukszpanu lub z berberysu (jest kulista odm. Kobold co jakby ozbaczać może krasnoludka) lub z iście japońskiej w klimacie azalii strzyżonej w płaskie kule.
Justyno trochę mi brakuje u Ciebie wyższych form - drzew. Z czego to wynika - obawa przed liśćmi? No cóż trochę ich jest ale grabienie dobrze robi na giętkość pleców, a drzewa od razu dodają ogrodowi głąbi. Bez nich jest "płaski smak" (jeżeli ktoś pamięta tę reklame jeszcze).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:44, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, dopiero co przesadzałam, tylko musisz wiedzieć na jakiej głębokości są cebule, bo zdarza się przy wykopywaniu uciąć cebule Kop i przenoś na szpadlu i zaraz wsadzaj. Nawet śladu nie będzie i zakwitną.

No i proszę tu znalazłam odpowiedź
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:11, 24 kwi 2012

Do góry
Tak, dopiero co przesadzałam, tylko musisz wiedzieć na jakiej głębokości są cebule, bo zdarza się przy wykopywaniu uciąć cebule Kop i przenoś na szpadlu i zaraz wsadzaj. Nawet śladu nie będzie i zakwitną.
Zupełnie zielona ogrodniczka : ) 17:10, 24 kwi 2012

Do góry
Jeśli w miejscu gdzie ma być wrzosowisko jest cień, posłuchaj rad Ewy i nie rób go.

Ostatecznie wrzośce (Erica) są mniej wymagające jeśli chodzi o słońce.

Zrób rabatki metrowe. Wysepka jedna też może być, zwłaszcza przy drzewie jakimś.
Ogród Sylwii od początku :) 17:06, 24 kwi 2012

Do góry
Niezła, a ja dodam jak będą wyglądały Twoje tulipanki za kilka lat

No i czerwonego ABBA

Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 15:18, 24 kwi 2012

Do góry
ElaK napisał(a)
To i pokażę co wyszło mi z przymiarki do rabaty między wyspą 1 a 3, gdzie króluje lawenda i róże (w projekcie wykorzystane do tego celu azalie bo róż nie ma. Koło róż dwie budleje Dawida bo uwielbiam motyle a wtle Miskant no i oczywiście na końcu żywopłot, którego tu nie widać. Czyli kalinę widoczną na poprzedniej rabacie zastąpiłam budleją. No i na dziś koniec tych projektów bo ktoś musi to oglądnąć i ocenić czy ma to ręce i nogi bo w programie to się fajnie nanosi a czy da się to w rzeczywistości zrealizować i ładnie to będzie wyglądało

To mi się spodobało, nie wiem tylko jak róże z miskantami dużymi się pomieszczą, czy miskany się na nie nie położą.?

Róż jakby za mało te 4 krzewy, chyba że to są pienne róże? Ładnie to wygląda, ale róże muszą "kipieć" na tej rabacie.
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 15:15, 24 kwi 2012

Do góry
ElaK napisał(a)
I jeszcze kolejny fragment. Tym razem otoczenie wysepki z magnolią, oznaczonej na schemacie numerem 3.

.

Wysepka otoczona jest funkiami. W tyle za magnolią umiściłam cyprysik groszkowy ale nie wiem czy jest to najszczęśliwsze połączenie tu bardzo proszę o sugestie i podpowiedzi. Koło cyprysiku kalina koralowa, przed cyprysem szpaler miskantów i zastanawiam się czy nie pociągnąć go na całej długości lawendy czyli aż do wysepki 1. Po drugiej stronie tawuła biała i dereń biały a pod nimi lilak fioletowy i krzewuszka różowa a na samym dole trzmielina.

Funkie o ile się da posadź trochę bliżej magnolii, żeby to kółko nie wyglądało sztucznie.

Cyprysiki groszkowe z tyłu magnolii to zły pomysł, za rzadkie i za niskie, lepsze będą choćby Smaragdy czy inne tuje.
Po ;prawej jest za dużo krzewów liściastych, może zamiast fioletowego lilaka posadź rózanecznika a po lewej zamiast lawendy azalie japońskie?
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 15:11, 24 kwi 2012

Do góry
ElaK napisał(a)

Rośliny jakie znalzały się na projekcie to:
Klon palmowy o biało zielonych liściach
Kalina koralowa
dereń biały
klon palmowy różowy
jaśminowiec
choina kanadyjska Pendula
berberysy różowe
cyprysik groszkowy
i najniżej trzmieliny i krzewuszka (nie wiem czy to dobre miejsce dla krzewuzki czy raczej zostawić same trzmieliny a krzewuszkę przenieść w inne miejsce.

Ta kompozycja wyszła Ci najlepiej

Patrzę na nią pod kątem atrakcyjności przez cały rok, wszystko pięknie wygląda bo pokazane, że kwitna jakby w jednym czasie ale w rzeczywistości jest inaczej, czy nie byłoby lepiej zamiast kaliny koralowej dać np. świerk serbski?. Krzewuszek bym nie sadziła tylko same trzmieliny,.
Kolorowe rabaty 14:17, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odwiedzam, bo zaraz lecę do Ogrodu Botanicznego fotografować magnolie

Nie do naszego ?)))))))))))))Pozdrawiam Danusiu będą piękne zdjęcia ,zajrzę na pewno
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:45, 24 kwi 2012

Do góry
Jak pisałam wcześniej miałam dostać na dniach poprawiony projekt ogrodu .
Wczoraj zadzwoniłam do pana - i okazało się że pan w ogóle się za niego nie wziął .

Wczoraj ostro wzięłam się za rysowanie
I niestety nie jest to łatwe dla kogoś kto nigdy tego nie robił
Ale nikt nie mówił że będzie łatwo.

To co wklejam jest oczywiście takim ogólnym zarysem, pewnie dużo jest do zmiany - ale wiem jedno że podoba mi się 100 razy bardziej niż to co zaproponował mi pan od ogrodu .

Wzorowałam sie na projekcie z Gardenarium - Projekt koncepcyjny ogrodu przy rezydencji Konstancin - jestem pod wrazeniem tego projektu - gdzie motywem przewodnik jest koło - a jak widzicie po froncie mojego domu - lubie kółka

Oto moje 2 dniowe dzieło

I tak
1 ławeczka i drzewka owocowe
2 warzywnik
3 plac zabaw
4 altana - projekt na za X lat - ale wyłożymy kostką teraz sam placyk pod nią
5 boisko - nie wiem czy wymiary się zgadzają - rysowałam na oko
6 kompostownik
7 rabata na wzór rabat Danusi - czyli stożki i kule z bukszpanów podsadzone żurawkami
8 jakieś drzewa krzewy - do rozrysowania - te kółeczka póki co przypadkowe , myślę że jeszcze wcisnę tam kilka drzewek owocowych

i tak strzałki - to skarpy wokól domu - nie wiem jeszcze co na nich będzie
i znak zapytania - albo rabaty kwiatowe, albo kółko z kostki na leżaki.......
na fioletowo - miejsce przeznaczone na posadzenie krzewów owocowych.

Myślę że jak ktoś potwierdzi że ide w dobrym kierunku, że ten szkic się do czegoś nadaje, będę się brać za szczegółowe rozrysowywanie każdej z rabat.

Co o tym sądzicie?
Czy ktoś mi pomoże?

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na ocenę mojego rysunku.
Każda rada i sugestia bedzie dla mnie bardzo cenna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies