Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Zielona Pasja 20:09, 03 maj 2012

Do góry
floksy:

Nasz mały raj na ziemi :) 16:14, 03 maj 2012

Do góry
Floksy jeszcze kilka dni temu wyglądały tak...

a dzisiaj już tworzą śliczną fioletową podusię...

Ogród w budowie - nieustającej 10:12, 03 maj 2012

Do góry
Dzięki Aniu, mój mąż chce, żeby były wzdłuż całej tej wielkiej rabaty, efekt byłby wtedy spektakularny, kto wie?
Sebek, widzisz, trzeba było poczekać te parę dni, a tak to widziałeś prawie gołe te floksy.
Teraz rośliny naprawdę ruszyły przez te ciepłe dni:

Bajkowy ogród Weroniki 23:11, 02 maj 2012

Do góry
Maju i Jolu, warto mieć floksy, jak przekwitną to i tak zielone poduchy są, zamiast chwastów czy trawy. A pracy z nimi żadnej, a jeszcze ukryją liście przekwitłych tulipanów czy hiacyntów. Wyrzucić zawsze można jak jest nadmiar.
Irenko, cieszę się, że fiołki Ci się podobają. Ty masz prawie wszystko, ale może jeszcze coś wypatrzysz, to Ci przywiozę do Bogdzi.
Bajkowy ogród Weroniki 22:01, 02 maj 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Maju, poduchy floksowe będziesz mieć szybko, łatwo i szybko się mnożą. Trzy lata temu miałam małe cztery sadzonki, a dzisiaj pełno, a sporo rozdałam i wyrzuciłam na kompost.
Aniu asc, przycinam floksy przy bukszpanach, jak za mocno je zakrywają, a tak raczej zostawiam. Wiosną listki, a właściwie igiełki zeschnięte opadają (ja po nich trochę pochodzę, żeby szybciej opadły), i już wyrastają nowe, zielone. I jakoś mi się nie znudziły, lubię je bardzo.
Kajtek najlepszy na tych poduchach, mówisz. Ja go lubię, jak wraca ze spaceru z panem, i kieruje się wprost do wodopoju, a za chwilę wyciąga swoje cztery łapki, i też jest w SPA, jak Twoje ptaszyny.
Szukamy na niego sposobu, by nie obszczekiwał rowerzystów. Dzisiaj zrobiliśmy sobie wyprawę rowerową, a dla Kajtka zabraliśmy koszyk (gdyby jego małe łapki i upał zawiodły). Szkoda, że nie wzięłam aparatu, może innym razem...

Flokszy szydlaste od furtki wejściowej

Floksy w drugą stronę

I jeszcze floksowo

Floksy szydlaste przy oczku

Kajtek w SPA

Właśnie dla takiego widoku posadziłam u siebie floksy, kwitną krótko, ale są cudne.
Muszę cierpliwie poczekać by były takie piękne jak u Ciebie Weroniko
Bajkowy ogród Weroniki 21:46, 02 maj 2012

Do góry
Weronika,muszę przyznać,że floksy szydlaste to moja nowa miłość,a Ty mnie jeszcze nakręcasz swoimi zdjęciami Cuda pokazujesz! A tawuła pięknie wygląda.
Zielony ... ogród 09:39, 02 maj 2012

Do góry
Widziałam jak ktoś napisał (bardzo fajnie zresztą ) ... "jestem ze strefy..."
Ja myślałam, że jestem ze strefy 5b, ale muszę przestawić swoje myślenie i po doświadczeniach ogrodniczych twierdzę, że jestem ze strefy ... minimum... 4.

Cały zeszłoroczny przyrost 3-letnich bukszpanów wymarzł, zresztą tak naprawdę nie powinno się ich sadzić w strefie 5, no a ja jestem z tej 4

Rabaty są w ciągłej przeróbce a kolejne się zakładają. Dwa dni temu zaplanowałam kolejną. Część roślin już mam, a dziś jadę po resztę. Nie pokazuję jeszcze zdjęć, ponieważ czekam aż się zazielenią. Narazie rozkwitło kilka tulipanów i zaczynają kwitnąć floksy i tawuły.
Po rośliny jadę do szkółki zieleni miejskiej, oni tam mają tylko takie rośliny, które potrafią przeżyć na miejskich skwerach i chyba zacznę ograniczać się tylko do takich. Jak zajeżdżam do sklepów ogrodniczych i widzę jakie rośliny potrafią tam sprzedawać to włos mi staje dęba. Powinni dopisywać do nich jednoroczne w naszej strefie. Ja juz nie kupuję nic powyżej sterfy 4-5b.
Postanowiłam też, że w tym roku muszę rozmnożyć jak najwięcej swoich roślin, o których wiem, że świetnie sobie radzą w moim ogródku. Może nie będzie tak ciekawie i egzotycznie, ale napewno będzie mniej "płaczu".
Trawa szaleje a kosiarka jęczy.
Bajkowy ogród Weroniki 00:26, 02 maj 2012

Do góry
Maju, poduchy floksowe będziesz mieć szybko, łatwo i szybko się mnożą. Trzy lata temu miałam małe cztery sadzonki, a dzisiaj pełno, a sporo rozdałam i wyrzuciłam na kompost.
Aniu asc, przycinam floksy przy bukszpanach, jak za mocno je zakrywają, a tak raczej zostawiam. Wiosną listki, a właściwie igiełki zeschnięte opadają (ja po nich trochę pochodzę, żeby szybciej opadły), i już wyrastają nowe, zielone. I jakoś mi się nie znudziły, lubię je bardzo.
Kajtek najlepszy na tych poduchach, mówisz. Ja go lubię, jak wraca ze spaceru z panem, i kieruje się wprost do wodopoju, a za chwilę wyciąga swoje cztery łapki, i też jest w SPA, jak Twoje ptaszyny.
Szukamy na niego sposobu, by nie obszczekiwał rowerzystów. Dzisiaj zrobiliśmy sobie wyprawę rowerową, a dla Kajtka zabraliśmy koszyk (gdyby jego małe łapki i upał zawiodły). Szkoda, że nie wzięłam aparatu, może innym razem...

Flokszy szydlaste od furtki wejściowej

Floksy w drugą stronę

Kajtek w SPA
Bajkowy ogród Weroniki 00:02, 02 maj 2012

Do góry
Andziulko, mój ogród jest bajkowy, ale trzeba przymknąć oko na podmarznięte bukszpany, patyki zamiast róż (trzymam, a może odrosną) i hiacynty, jakieś dziwaczne w tym roku.

Różowa skalnica, niebieski żagwin i lila floksy szydlaste

Biała tawuła i "dom we floksach szydlastych" w odsłonie kwietniowej

Oczko w wystroju floksowym, ( potem w azaliowym, nenufarowym, różanym, irysowym)

Ławeczka też zmienia tło w zależności od miesiąca. Bywała już błękitno marcinkowa, chryzantemowa, a w tym roku, mam nadzieję, że będzie jeszcze różana.
Bajkowy ogród Weroniki 14:05, 01 maj 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Kajtek też lubi poduchy floksowe
)

Ległabym tam razem z Kajtkiem To zdjęcie jest najfajnieszcze ze wszystkich jakie pokazałaś.....
Weroniko, przycinasz po kwitniieu swoje floksy?
Ogródek Hanusi po zimie 08:11, 01 maj 2012

Do góry
Robercie,Dziękuję! Specjalnie dla mnie się fatygowałeś! Urocze te floksy!
Mój 4 arowy azyl... 01:03, 01 maj 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Floksy szydlaste

bardzo je lubię, tworzą piękne poduchy
Bajkowy ogród Weroniki 00:04, 01 maj 2012

Do góry
Bogdziu i Irenko, fiołki w doniczkach. Nie wiem czy fiołkami się nazywają, ale podobne tylko większe. Kwitną, jutro pokażę. Czasu mi brakuje, ogród, goście i krótkie wyjazdy.
I do Was wpadam na chwilę.
U mnie zakwitły białe tawuły, floksy, żagwiny, magnolia, migdałek...

floksy szydlaste mam w trzech kolorach

poduchy floksowe ładne, bukszpany trochę zmarznięte (czekają na nożyce)

Kajtek też lubi poduchy floksowe

Kajtek na swojej strażnicy (wydeptanej)
Moje poletko 23:17, 30 kwi 2012

Do góry
Celinko, bardzo ładnie wszystko u Ciebie zakwitło Moje floksy zmarzły i chyba nie będzie kwiatków, ale wypuszczają od ziemi. Może przyszła zima będzie dla nich łaskawsza Już drugi dzień mam upał i muszę podlewać, ale to moje ulubione zajęcie Nie mam konwalii, ale posadzę, bo mają cudny zapach.
Pozdrawiam serdecznie
W ogródku Niage 23:12, 30 kwi 2012

Do góry
Bardzo mi się podoba i podjazd i ogród.U mnie niestety floksy przerastaja trawą i nie wygladaja tak pięknie a nie zdażam opielic a kamień naturalny zawsze zachwyca.
Mój 4 arowy azyl... 22:34, 30 kwi 2012

Do góry
Floksy pokazały się w pełnej krasie
Mój 4 arowy azyl... 20:40, 30 kwi 2012

Do góry
Floksy szydlaste

Mój 4 arowy azyl... 23:27, 29 kwi 2012

Do góry
Kącik samozwańczy)) Pierwiosnki, miodunka sieją się same, gożdziki i tojeść rozesłana same się rozłażą, tulipany już kilka dobrych lat nie wykopywane...

Tojeść rozesłana nabrała kolorku i ma ładne przyrosty

Floksy ostatnio podgoniły

A to coś dla Irenki! Miłek zawiązuje nasiona!
Ogród w budowie - nieustającej 22:03, 29 kwi 2012

Do góry
Floksy dziś zaszalały.I nawet jabłonie kwitną. Cudnie.Nikt nie pomyśli że narzekasz bo to byłby grzech. Pięknie jest u Ciebie.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:27, 29 kwi 2012

Do góry
Rozkwitły także "bukietowe" - choć mają po jednym lub dwa kwiatki

Kwitną także floksy szydlaste

A taką prymulkę znalazłem w trawniku - kilka lat temu też je widziałem, a potem wyginęła - i znowu mam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies