Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 12:09, 17 lip 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Faktycznie bardzo ładna... muszę o niej poczytać Floksy też urocze.... czy nie chorują Ci na mączniaka?

Witaj, Agnieszko Warto nabyć tę odmianę - kwitnie niemal non stop, kwiatów bardzo dużo i do tego róza nie należy do chorowitych.
Jesli chodzi o floksy - u mnie nie chorują na mączniaka, podobnie jak pysznogłówki i inne rośliny, które, jak słyszę, często łapią mączniaka - myślę, że to z powodu wietrznego terenu, a mączniak lubi zaciszne ogrody. Moje floksy nigdy nie chorowały.
Milka 12:11, 17 lip 2012

Moniko, to też chyba róża dla mnie, bo ja nadal nie umiem je pielęgnować, a z opisu wychodzi, że jest bezobsługowa
Milka 12:16, 17 lip 2012

Monic napisał(a)

Vivo, chyba za twoją przyczyną sprowadzę do siebie floksy..piękne!

Irenko, pomyliłaś mnie z Vivą? Nie szkodzi - tak czy tak, polecam floksiki

Sorki Moniko, miałam otwarte równocześnie wasze wątki, a wy obie macie róże i wiedzę na ich temat

z przeprosinami przesyłam różę, z Wojsławic, ciekawa jestem czy zgadniesz jej nazwę

Monic 12:43, 17 lip 2012

Irenko, ta róza przypomina mi Louis Odier...
Milka 12:51, 17 lip 2012

Jesteś bezbłędna, no szok, chylę czoła Moniko
Pszczelarnia 13:14, 17 lip 2012

Monico,
z tego naszego wzajemnego zaglądania rodzą się inspiracje i powstają piękne dzieła rąk ludzkich.
Ja sobie nie zabraniam zaglądać. Choć oczy nacieszę, nos pozostaje niestety pokrzywdzony.

Pokazuj, inspiruj, od tego przybywa nam piękna na świecie.
Ale smaczne kolory u Ciebie i słodko. Więc jak to pszczoła lecę na oślep.
agata_chrosc... 08:32, 19 lip 2012

Moniko, znowu pędzę z pytaniem. Tym razem o Eden Rose. Czytam o niej i czytam i już sama nie wiem. Czy żeby wysoko urosła to trzeba zostawić jej głowne pędy nie cięte na wiosnę (jak u pnących) czy ciąć jak rabatową? Chciałabym żeby urosła jak najwyższa bo jest z tyłu rabaty. Jak nie urośnie to ją przesadzę bliżej, a z tyłu dam Widgewood Rose. Wystarczy żeby do jakiegoś 1,8m urosła. Co radzisz?
Monic 11:28, 21 lip 2012

irena_milek napisał(a)
Jesteś bezbłędna, no szok, chylę czoła Moniko

dzięki, Irenko
Monic 11:30, 21 lip 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Monico,
z tego naszego wzajemnego zaglądania rodzą się inspiracje i powstają piękne dzieła rąk ludzkich.
Ja sobie nie zabraniam zaglądać. Choć oczy nacieszę, nos pozostaje niestety pokrzywdzony.

Pokazuj, inspiruj, od tego przybywa nam piękna na świecie.
Ale smaczne kolory u Ciebie i słodko. Więc jak to pszczoła lecę na oślep.

Ewo, ładnie to napisałaś Masz rację - dzięki inspiracjom powstają coraz nowsze pomysły i coraz ciekawsze zakątki w ogrodach.
Monic 11:35, 21 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Moniko, znowu pędzę z pytaniem. Tym razem o Eden Rose. Czytam o niej i czytam i już sama nie wiem. Czy żeby wysoko urosła to trzeba zostawić jej głowne pędy nie cięte na wiosnę (jak u pnących) czy ciąć jak rabatową? Chciałabym żeby urosła jak najwyższa bo jest z tyłu rabaty. Jak nie urośnie to ją przesadzę bliżej, a z tyłu dam Widgewood Rose. Wystarczy żeby do jakiegoś 1,8m urosła. Co radzisz?

Tak, trzeba zostawić główne pędy, przyciąć tylko kosmetycznie, typowo dla pnącej róży. Mnie się to nie udaje, bo co roku wymarza do kopca, ale u Ciebie cieplej, więc powinno być OK. Bardzo Ci tego życzę, żeby urosła wielka, pnąca, obsypana kwiatami. To śliczna róża.