Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:50, 30 wrz 2017

Do góry
Bardzo szybka jesteś. Nie wiem tylko czy brzozy też takie szybkie
Rododendronowy ogród II. 07:52, 30 wrz 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Szczerze mówiąc magnolii tak nie podlewam tylko rododendrony. Byłam u Ciebie i z tego co piszesz to prawdopodobnie problem bedzie sie powtarzał bo brzozy będą wyjaławiac ziemię. Moim zdaniem teraz juz nic nie rób bo zima za pasem, liscie opadną a wiosną postaraj się o nawóz do magnolii , ja stosuję firmy Agrekol , jest bardzo dobry i odzywisz magnolię. Jesli chodzi o to zalewanie torfu to do duzego wiadra wsypujesz kwasny torf i zalewasz woda , zostawiasz na dzień lub dwa po czym odcedzasz i woda podlewasz roslinę ale tak robimy wtedy gdy tylko chodzi o zakwqaszenie podłoża a u ciebie chyba trzeba odżywic magnolię i nawóz bedzie lepszy.Niektóre rh kwitna jesienią ale nie ,,jak szalone " a tylko troche i to jest normalne , jesli kwitnienie jest tak obfite to moze kupiłas rh ze szklarni albo za późno dostał nawóz i to nie jest dla niego najlepsze bo po kwitnieniu będzie chciał wypuszczac nowe pedy i zawiazywac pąki na przyszły rok a nie zdąży bo zima mu nie pozwoli.

Dziękuję Ci za tyle wskazówek! Będę pamiętać o nawozie na wiosnę. A czy taką wodę można teraz użyć? Nie jest już za późno? Ten rododendron który kwitnie jak szalony mam już 3 albo 4 rok. Na wiosnę wcale nie zakwitł a teraz może faktycznie to wina nawozu, być może za dużo mi się sypnęło? Mam około 20 rodków i tylko ten taką niespodziankę zrobił. Cały jest w kwiatach, pięknie się rozwinęły. Muszę zrobić zdjęcie.
Ogród z uśmiechem 22:14, 29 wrz 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Nie mam ostatnio za wiele czasu. Ale ogrodowo tez działam. Kupilam 3 brzozy Dorenboosy, trochę cisów (7 i jeszcze 4 zamówione na środę), sosnę czarną na wymianę z ta która latem padła.
Aha i klona strzępiastokorego i jakas nowa odmianę hortensji. Jutro będzie sadzenie.

Ale zakupy .....brzoz zazdraszczam ))

Twoje fotki z kwiatami jak z sierpnia wyglądają świeżo.

Ten klonik duxy ?
Ogród z uśmiechem 22:09, 29 wrz 2017

Do góry
Nie mam ostatnio za wiele czasu. Ale ogrodowo tez działam. Kupilam 3 brzozy Dorenboosy, trochę cisów (7 i jeszcze 4 zamówione na środę), sosnę czarną na wymianę z ta która latem padła.
Aha i klona strzępiastokorego i jakas nowa odmianę hortensji. Jutro będzie sadzenie.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:42, 29 wrz 2017

Do góry
Haniu, to nie takie proste
Mój M ma basen i go uwielbia, a basen plus brzozy, to się ostro wyklucza. Nie mogę mu za dużo zacienić
Rododendronowy ogród II. 18:18, 29 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)
Bogdziu jestem u Ciebie od Sylwii z Rancza. Mówiła, że podlewsz magnolie wodą z zalanego torfu. Jak dokładnie to wygląda? Mój różanecznik po raz pierwszy kwitnie teraz jak szalony. To normalne? Pozdrawiam, ogród podglądam od dawna. Widok z jadalni jak obraz. Piękny!

Szczerze mówiąc magnolii tak nie podlewam tylko rododendrony. Byłam u Ciebie i z tego co piszesz to prawdopodobnie problem bedzie sie powtarzał bo brzozy będą wyjaławiac ziemię. Moim zdaniem teraz juz nic nie rób bo zima za pasem, liscie opadną a wiosną postaraj się o nawóz do magnolii , ja stosuję firmy Agrekol , jest bardzo dobry i odzywisz magnolię. Jesli chodzi o to zalewanie torfu to do duzego wiadra wsypujesz kwasny torf i zalewasz woda , zostawiasz na dzień lub dwa po czym odcedzasz i woda podlewasz roslinę ale tak robimy wtedy gdy tylko chodzi o zakwqaszenie podłoża a u ciebie chyba trzeba odżywic magnolię i nawóz bedzie lepszy.Niektóre rh kwitna jesienią ale nie ,,jak szalone " a tylko troche i to jest normalne , jesli kwitnienie jest tak obfite to moze kupiłas rh ze szklarni albo za późno dostał nawóz i to nie jest dla niego najlepsze bo po kwitnieniu będzie chciał wypuszczac nowe pedy i zawiazywac pąki na przyszły rok a nie zdąży bo zima mu nie pozwoli.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:45, 29 wrz 2017

Do góry
Przyszłam się nie śmiać, tylko doradzić . Brzozy nie są wielce wymagające Makusiu. Podejrzewam, że na półce nie masz gliny jako takiej już. Dołki zapraw kopostem, wymichraj dobrze by nie powstała "donica" czyli dołek zaprawiony, a potem niech se bidula radzi (albo nie). Do zestawu dałabym jeśli masz mączki bazaltowej i gówienka starego i wsio! Sadzić i podlewać!
Ogród Cioci cz. 3 11:51, 29 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Małgosiu jeszcze lato u ciebie ale jesień juz puka. Bluszcze juz sie czerwienią

Dzisiaj piękna pogoda oby jak najdłużej. Grabie liście bo brzozy jak nigdy o tej porze juz nimi sieją.

U mnie też już liście lecą.Dzisiaj słońce ale zimno
Prawie - jak ogród 08:11, 29 wrz 2017

Do góry
Rozplenice zdominowały Ci rozchodniki, a u mnie odwrotnie

Brzozy będą? Bardzo je lubię. Szkoda, że u siebie nie mam miejsca
Dla mnie najładniejsze na O miejsce z brzozami na Edyta lindsey80 z wątku "Tu ma być ogród". Zajrzyj może coś Cię zainspiruje
Prawie - jak ogród 07:44, 29 wrz 2017

Do góry
Ana ma 3 brzozy I sporo nasadzeń pod nimi. Ma ziemię piaszczystą.
https://ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=748
Ogród bacowej 23:57, 28 wrz 2017

Do góry
Ewo tak pod trawa i jak widzisz przy oczku wysypane kamiorkami. Pieknie to wyglada, ale jak brzozy zaczna sypac to robota mnie czeka. Liscie odkurzaczem zbieram. Wiaze trawyni potem odkurzam na wiosne znowu odkurzam po scieciu traw.

Dzisiaj u nas piekny dzien cieplutko ale troche wiatru bylo.,te trawy falujace na wietrze kitki mieniace sie w sloncu cudownie.

Nie ma co wierzy w te temperatury co podaja dzisiaj u nas bylo w cieniu 19 a,w sloncu 25 stopni.
Jutro znowu tyle samo, ale woda nie schodzi widocznie tak namokniete wszystko.
Pozdrawiam.
Nowocześnie z różAnką :D 21:00, 28 wrz 2017

Do góry
Ania,wiesz,ja się nie znam prawie wcale,ale klony ginnala i to w dodatku wielopniowe to tAkie "wisienki na torcie" myśle że 3 góra byłyby ok(ja bym chetnie u siebie 2 jeszcze gdzieś upchala). Najbardzie podoba mi się propozycja Leon60 jeśli chodzi o rozmieszczenie,ale co.do gatunku... nie podpowiem. Ja bym szła w brzozy na granicy za placykiem,ale niektórzy brzozy przeklinaja ...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 19:33, 28 wrz 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
[b]

Decyzję podjęłam, że jutro jadę zamówić brzozy i chciałabym bardzo, żeby w sobotę była dostawa i sadzenie- i tu pytanie do Was wszystkich (a zwłaszcza do Toszki )- jak przygotować dołki brzozom, żeby było im dobrze?

Ja Ci mogę doradzić, że najlepiej szpadlem
Jaki ogrodnik, taka porada
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 19:18, 28 wrz 2017

Do góry
AniMa, Gosialuk, Małgorzato, Mrokasiu, Iwonko, Patrycjo, Magdo, Romo, PaniPrzyrodo, Aniu, Anula, Alis, Natka, Kasiu i Asiu- zbiorcze dziękuję- cieszę się, że Wam się podoba moja pisanina i poprawia Wam humor

Decyzję podjęłam, że jutro jadę zamówić brzozy i chciałabym bardzo, żeby w sobotę była dostawa i sadzenie- i tu pytanie do Was wszystkich (a zwłaszcza do Toszki )- jak przygotować dołki brzozom, żeby było im dobrze?
Prawie - jak ogród 17:06, 28 wrz 2017

Do góry
Iwonko, bo ja takie pendolino o żółwim tempie ostatnio
Brzozy już od dłuższego czasu mi po głowie chodzą. Właściwie, to kupiłabym je i posadziła, ale to, ze potrzebują dużo wody i w związku z tym moze byc problem z roślina rosnącymi w sąsiedztwie, powoduje, ze głośno myślę. Obok mam rząd dużych już cyprysików tworzących żywopłot i nie chciałabym ich stracić. I jeszcze problem, co posadzić z tymi brzozami, jeśli nie mam nawadniania... Ot, typowe dylematy ogrodnika

Danusi inspiracja z ogrodu z lustrem jest w moich ulubionych Często do niej wracam

Iwonko, fajnie wyszukałaś pozostałe zakątki brzozowe - taki prosty sposób, a nie wpadłam na to
Pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 14:45, 28 wrz 2017

Do góry
Małgosiu jeszcze lato u ciebie ale jesień juz puka. Bluszcze juz sie czerwienią

Dzisiaj piękna pogoda oby jak najdłużej. Grabie liście bo brzozy jak nigdy o tej porze juz nimi sieją.
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:18, 28 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Jeżeli posadzisz brzozy tam gdzie czerwone kółka , to nie zasłonią Ci warzywniaka...tylko jeden róg będzie miał ażurkowy cień:0
I... faktycznie rozpęd masz do drzew Idę patrzeć na Twoje graby jeszcze
pasowały by mi tu, ale raczej nie mogą być bo będą zaslaniać. I tak muszę posadzić tuje bo sąsiedzi będą budowę zaczynać. Od tui musze się z warzywnikiem odsunąc pewnie ze dwa metry, ale przeznaczone mam ok 15 to świat i góra na moje chciejstwa warzywne

Od nowa ... na przekór wszystkim 13:59, 28 wrz 2017

Do góry
Jeżeli posadzisz brzozy tam gdzie czerwone kółka , to nie zasłonią Ci warzywniaka...tylko jeden róg będzie miał ażurkowy cień:0
I... faktycznie rozpęd masz do drzew Idę patrzeć na Twoje graby jeszcze
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:53, 28 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Ale fajny avatarek Tez tak czasami se siędę

Iwonka przód masz wymuskany to i tył wymuskasz...Bonsai wymuskany, że ho-ho! Odnośnie drzew na tyły...u siebie widzę brzozy....i 1 ambrowca gdzieś na środku, tylko dlatego, aby było nawiązanie do frontu...nie wiem, ajkie Ty masz zapędy
haha tak się zapędziłam że mam uwaga : perukowca, nigrę, catalpę i grujecznika no grabów nie wymieniam już bo one były przemyślane.

aaa jeszcze malutką świdośliwę mam

brzozy też raczej na 100 % bym chciała z tyłu umieścić, myślałam o tej stronie za garażem. tu gdzie te koła, przykładowo namalowane

z kolei na samym końcu działki jest spory spadek i tam zawsze wiosną mokro, brzozy może by trochę osuszały teren, ale to taka wschodnia bardziej strona i słońce by zasłaniały.
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:38, 28 wrz 2017

Do góry
Ale fajny avatarek Tez tak czasami se siędę

Iwonka przód masz wymuskany to i tył wymuskasz...Bonsai wymuskany, że ho-ho! Odnośnie drzew na tyły...u siebie widzę brzozy....i 1 ambrowca gdzieś na środku, tylko dlatego, aby było nawiązanie do frontu...nie wiem, ajkie Ty masz zapędy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies