Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 10:39, 09 paź 2017

MirellaB napisał(a)
U mnie już posprzątane po wichurze. Strat poważnych na szczęście nie ma

U mnie tylko z grubsza...cały weekend albo lało albo byłam nieobecna...Trawnik cały w korze albo w liściach...Pod płotem sąsiada walają się mokre kartony...nie mogę znaleźć 1 lampy Ogarnęłam tylko taras i pobite latarenki przy wejściu
Zgięty przez fruwający blaszak płot od strony sadu zrobil sie o połowę niższy,. Niestety jest to stara zardzewiała siatka i raczej jej nie naciągniemy do poprzedniej wysokości....Oby sarny się wyprowadziły z okolic....
Strasznie mokro...
AniMa 10:40, 09 paź 2017

iwonkap napisał(a)
To czekam na miłorzeby bo nie wiem co ze swoimi zrobić, chyba zadołuję w donicach. Widzę propozycję po trójkącie dla tych milorzebow i niby u siebie tez tak rozmyślam ale na chusteczce cały czas myśle czy pasują takie duże drzewa. Kiedy można odcinac im gałązki zeby tak formować jak Twoje ?

Iwonka obiecuję, że dzisiaj zrobię im zdjęcie. Nie dotarłam do tej części ogrodu. Kupiłam je już tak przycięte (cięcie na przełomie lutego /marca) w tym roku ich nie cięłam bo po przesadzeniu praktycznie nie ruszyły....
AniMa 10:53, 09 paź 2017

makadamia napisał(a)
A możemy zacząć od początku, bo się pogubiłam w tych kropkach i kółkach?

Jeśli dobrze rozumiem, to zależy Ci na drzewie na tej rabatce naprzeciwko tarasu.
Nie jestem na razie przekonana do tego pomysłu i stoję na stanowisku "zobaczymy jak rabatki i żywopłotki będą zrobione. W razie czego - się dosadzi"

I tego się trzymam. Przecież i tak przesadzać będę na wiosnę, ale dla czystości koncepcji wklejam:
czarne kółeczka - miłorzęby,
czarne z białym środkiem brzozy -ilość poglądowa, bo na pewno więcej ich się tam zmieści
czerwony - ambrowiec
brunatny - klon palmowy czerwony
AniMa 10:55, 09 paź 2017

nawigatorka napisał(a)
u nas na ogrodzenienpada ciagle wychodek sąsiada. To jedyne co ma na działce

Oby taki drewniany z dziurą u dołu a nie te plastikowe ToyToye
AniMa 11:02, 09 paź 2017

anna_t napisał(a)

wybór drzew to wedlug mnie najwiekszy problem ...
ja niewiem czy chcę graby, prawda jest taka że w życiu na żywo nie widzialm graba a brzozy tak a klony wielopniowe tez tylko na inspiracjach, Bogdzia ma i dziwi ją moj zachwyt nad nimi. tak więc ja daje sobie na luz i musze wszystko obejrzeć zanim kupię

a w kwestii kostek...będziemy an nie czekać z 5 lat. wytrzymamy?

Zgadza się
Widziałam piękne graby fastigiaty oczywiście na O. w realu też.
W sobotę widziałam zwykłe graby formowane na fastigiaty. W zeszłym roku oglądałam je i myślałam by wsadzić je na froncie. Dzięki Opatrzności, i dobrym radom dziewczyn ich nie kupiłam. W tym roku wyrosły wręcz na potfffory. To byłaby prawdziwa walka aby je dalej ciąćMam swoje śliczne brzózki i się bardzo cieszę
Przed ambrowcem się broniłam, bo bylam świćei przekonana, że przebarwia się na krwista czerwień - zoabczyłam w realu piękne bordowo - fioletowe liście i poległam...Natomiast limonkowy kolor miłorzębów pasuje mi do wielu nasadzeń w ogrodzie (trawy i żurawki)
AniMa 11:03, 09 paź 2017

Basilikum napisał(a)
jejku dobrze, ze nic sie nie stalo. Paskudny ten wiatr byl

Tak wiało, że słów nawet z ust nie wypuszczał Ciężko było oddychać....
AniMa 11:04, 09 paź 2017

nawigatorka napisał(a)
Jak nie widziałaś graba?

U nas w T-cy rosną wzdłuż drogi wylotowej na Wrocław. Są piękne misiowate Widziałam tez na żywo u dziewczyn z O i w szkółce Ale może dlatego, zwracam na nie uwagę, bo kojarzę je z formum
makadamia 11:07, 09 paź 2017

Kiedyś wyczytałam, że dobrze jest, aby dominanty sadzić "w rogach trójkąta"

Żeby uniknąć tej linii prostej, która będzie prowadziła wzrok w kierunku warzywnika, jednego albo drugiego miłorzęba przesadziłabym za placyk.

Najgorzej, że nie wiadomo co to za odmiana i jak duża urośnie.

edit: zapomniałam rysunku dorzucić:
AniMa 11:12, 09 paź 2017

Przez weekend mama zaprzęgła mnie do pracy u siebie...Jej też podoba się styl ogrodowiskowy, wiec:
przed:

i po:

Dojdą jeszcze trawy za magnolią w plecach: ML u stóp jakieś niższe lubiące wilgoć i stronę pn oraz tulipany Exotic empiror na samym przodzie i czosnki purple sensation z główkowatymi pomiędzy bukszpanami. Zastanawiamy się tylko jakie kwiaty dać na lato....:")
Trawy nie będzie bo nie rosła dobrze na tak wilgotnym i cienistym przedoogródku.
AniMa 11:22, 09 paź 2017

makadamia napisał(a)
Kiedyś wyczytałam, że dobrze jest, aby dominanty sadzić "w rogach trójkąta"

Żeby uniknąć tej linii prostej, która będzie prowadziła wzrok w kierunku warzywnika, jednego albo drugiego miłorzęba przesadziłabym za placyk.

Najgorzej, że nie wiadomo co to za odmiana i jak duża urośnie.

Czyli może tego środkowegoobok placyku a tego górnego przesunąć do rogu z cisowego żywopłotu?- bedzie po trójkącie?

Wiadomo tylko, że bilboa...Szkółkarz tylko tyle mi powiedział...zrobię dzisiaj zdjęcia im i liściom to porównam do stronki Ewy.