Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:03, 07 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale kopiesz i ryjesz, a ja wyznaczam sobie że zrobię to i to, no i więcej nic. Trzymam się tego. To już nie to co kiedyś do ciemnej nocy

Realizuję plany, które całą zimę siedziały mi w głowie - ale np. rzeczka z karmników to dzieło pod wpływem chwili Ale i tak robię wszystko jak mam ochotę i natchnienie - naszło mnie w sobotę to działałem Najlepsze jest to, że zgubiłem mój idealny projekt na tą rabatę i musiałem wymyślać nowy
Ogródkowy zawrót glowy 21:41, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

U mnie poczatki, to M wytrzymuje... ale nie uczestniczy w projektowaniu. Stwierdził tylko, że mam mu pokazać finalny projekt i powiedzieć, gdzie ma kopać hahha )

Dobrze masz mój zaprotestował już stwierdził że za miesiac i tak zmienie i on swoich sił tracił nie bedzie
Ogródkowy zawrót glowy 21:27, 06 maj 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)

extra no chyba pomysle o tym samym bo czesto cos mi ucieka z głowy . mam nadzieje ze dzieki forum i expertom w koncu uporzadkuje gród bo maż sie chyba ze mna rozwiedze też ma już dość

U mnie poczatki, to M wytrzymuje... ale nie uczestniczy w projektowaniu. Stwierdził tylko, że mam mu pokazać finalny projekt i powiedzieć, gdzie ma kopać hahha )
Ogródkowy zawrót glowy 21:03, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

Kasia, hah ja też czytałam i połowy nie znam , ale ja sobie założyłam zeszycik, w którym zapisuję rózne roślinki, co ktoś np. poleca, potem googluje - 1 wyznacznik, cyz mi się podoba, 2 czy nadaje się do mojego ogrodu I tak stowrzyłam sobie spis roślin, które mogłabym wykorzystać... a co się dalej będzie działo, to zobaczę... może wywrócę projekt do góry nogami

O taki mam zeszycik - symbol Ziemi , tam jest wszystko

extra no chyba pomysle o tym samym bo czesto cos mi ucieka z głowy . mam nadzieje ze dzieki forum i expertom w koncu uporzadkuje gród bo maż sie chyba ze mna rozwiedze też ma już dość
Ogródkowy zawrót glowy 20:53, 06 maj 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)

O rety !!! dzieki przez chwilkę miałam wrażenie że napisałas w innym języku niestety kompletnie nie umiem sobie wyobrazic rozmieszczenia tych roslin o ktorych piszesz ba, nawet połowy nie wiem jak wygladaja ten zawijasek to nie na skalniaku to była wersja bez skalniaka jakbym go zburzyła po prostu zrobiła na płasko tylko byłaby górka bo tam gdzie kończy się skalniak musiałabym zrobić łagodny spadek i posadzic trawe cos jak zrobiłam w tym miejscu gdzie kiedys miałam choinke i ten kacik wypoczynkowy

Kasia, hah ja też czytałam i połowy nie znam , ale ja sobie założyłam zeszycik, w którym zapisuję rózne roślinki, co ktoś np. poleca, potem googluje - 1 wyznacznik, cyz mi się podoba, 2 czy nadaje się do mojego ogrodu I tak stowrzyłam sobie spis roślin, które mogłabym wykorzystać... a co się dalej będzie działo, to zobaczę... może wywrócę projekt do góry nogami

O taki mam zeszycik - symbol Ziemi , tam jest wszystko

Ogródkowy zawrót glowy 19:59, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

No ja się przyznam, że już w zesłym roku mogłam coś z ogrodem podziałać, bo już byliśmy po remoncie, ale właśnie nie miałam pomysłu na ogród i stwierdziłam, że przeczekam ten czas. Teraz czasami żałuję, że nie zasiałam chociaż trawy... tylko, że ja mam taki charakter, że albo coś po mojemu, albo w ogóle... nie wiem, czy to dobrze, czy nie... Ale wiem, jak Cię może denerwować ten stan ciągłych zmian...
Kurcze... chciałabym Ci pomóc... może na coś wpadnę, to Ci podsunę jakiś mega pomysł Póki co wracam do siebie wklejać fotki, które zdażyłam zrobić przed nocą

Dobrze zrobiłas moim zdaniem bedziesz miała projekt to i trawa piekna bedzie a ja zasiałam potem wykroiłm na rabate potem zniszczylam rabate zasiałam trawe i tak w kółko !!
Ogródkowy zawrót glowy 18:10, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Witaj Kasiu, ja tu jestem nowa i też dopiero się uczę, ale tak jak pozostałym przedmówcom - brakuje mi kolorku i chyba zwiększyłałabym gęstość nasadzeń, tak jak zwykle radzi Danusia, a jak będzie ciasno, to będziesz najwyżej przesadzać

Chociaż ten Twj projekt całkiem przyjemny, bo kolorowy Może czasem warto coś zacząć od nowa - ja tak przynajmniej mam Chociaż z drugiej strony, to dużo pracy w niego włożyłaś

Ehhh nie na pomagałam za dużo, ale będę Cię odwiedzać Może ktoś bardziej doświdczony podpowie Ci co i jak . Ja też jestem na etapie modyfikacji ogrodu, tylko Ty to masz piękność w porównaniu z moim klepiskiem, na którym tylko chwasty Ale wierzę, że jeszcze będzie pięknie

Powodzenia!

Witam miło mi , że mnie odwiedziłas no dużo pracy owszem ale widzisz ciągle i tak to nie jest to .. i zazdroszcze ci tych chwastów bo ja żałuję że nie trafiłam tu jak byłam własnie na etapie zachwaszczonego ogrodu a tak to porobiłam tego wszystkiego a ani ładu ani składu
Ogródkowy zawrót glowy 16:25, 06 maj 2013

Do góry
Witaj Kasiu, ja tu jestem nowa i też dopiero się uczę, ale tak jak pozostałym przedmówcom - brakuje mi kolorku i chyba zwiększyłałabym gęstość nasadzeń, tak jak zwykle radzi Danusia, a jak będzie ciasno, to będziesz najwyżej przesadzać

Chociaż ten Twj projekt całkiem przyjemny, bo kolorowy Może czasem warto coś zacząć od nowa - ja tak przynajmniej mam Chociaż z drugiej strony, to dużo pracy w niego włożyłaś

Ehhh nie na pomagałam za dużo, ale będę Cię odwiedzać Może ktoś bardziej doświdczony podpowie Ci co i jak . Ja też jestem na etapie modyfikacji ogrodu, tylko Ty to masz piękność w porównaniu z moim klepiskiem, na którym tylko chwasty Ale wierzę, że jeszcze będzie pięknie

Powodzenia!
Ogródkowy zawrót glowy 15:51, 06 maj 2013

Do góry
Zrobiłąm sobie dzisiaj taki przykładowy projekt jakby to bez tego skalniaka wyglądało oczywiscie ciężko skarpę zrobic wiec w rzeczywstosciw wygladałoby to pewnie inaczej

po lewej gdzie znak zapytania jeszcze nie wiem bo jest ta nieszczesna studnia

oczywiscie to tylko tak poglądowo bo nie wiem jak inaczej zmienic skalniak, szkoda mi troche kaskady napracowałam się przy niej no ale cóż..

co myslicie o takim rozwiazaniu
?
Proszę o pomoc w zaplanowaniu ogrodu i balkonu! Ogród niezmieniany od 20 lat. 17:56, 05 maj 2013

Do góry
Dodatkowe info: wymierzyłem, że na cały projekt potrzebowałbym ok. 30m2 kostki.
Jakie to mogą być koszta (kostka granit lub imitacja granitu, kruszywo/podsypka, ewentualnie robocizna)?
Proszę o pomoc w zaplanowaniu ogrodu i balkonu! Ogród niezmieniany od 20 lat. 16:27, 04 maj 2013

Do góry
Witam ponownie,

Zrobiłem następujący projekt, a na drugim zdjęciu zaznaczyłem miejsca zupełnie nowe lub zmienione - reszta już istnieje:

Druga opcja z przesunięciem oczka wodnego:

Chodnik z betonowej wylewki chcę skuć, w jej miejsce położyć kostkę granitową lub brukową imitującą granit.

Chcę usunąć wszystkie krawężniki, a w ich miejsce dać ekobord lub obrzeża ogrodowe typu ekobord, ale z innej (tańszej firmy). Chcę się pozbyć również tych drewnianych płotków i w ich miejsce też dać ekobordy.

Pod ścianą garażową chcę zrobić miejsce na ławkę wyłożone tą samą kostką, a dojście do tego miejsca ma być wysypane ostrym/kanciastym żwirem, a żeby nie chodzić po żwirze co kilkanaście centymetrów ma być położony prostokątny kamień imitujący drewno.

Z uwagi na to, że mam małe dziecko zastanawiam się nad usunięciem oczka wodnego i stworzeniem ewentualnie jakiejś kaskady.

Muszę znaleźć również miejsce na hamak.

Zastanawiam się czy dam radę sam położyć tą kostkę - pod względem majsterkowania daję sobie radę, ale kostki nigdy nie układałem, a chcę aby chodnik i trawnik był na tym samym poziomie, a w tej chwili wylewka jest poniżej poziomu trawnika.

Jeśli miałaby to zrobić jakaś firma to jakie są ceny za położenie 1 m2 kostki (ewentualnie znacie jakąś dobrą i niedrogą firmę z Górnego Śląska?)?

Z drugiej strony gdybym miał to robić sam to co oprócz kostki jest potrzebne i jakie są kolejne etapy działania?

Jak oceniacie całość?
Działka wkoło Lubczyka :) 16:56, 03 maj 2013

Do góry
Nieszko, mam ten artykuł, co Ci o nim pisałam z ""Magnolii, co ten projekt naszej Danusi jest! skopiowałam sobie zdjęcia z Ogrodowiska na fb, mam nadzieję, że nic złego z tego nie będę miała, skoro źródło zdjęć podałam
Początki w Kruklandii 13:17, 03 maj 2013

Do góry
Justynka, nie martw się. Kryzysy nie są wieczne. Ty to jesteś taka osoba, która do każdego wzniosku musi dojść samodzielnie. Jak Ci ktoś tak po prostu powie i tak nie uwierzysz, i nie posłuchasz, tylko musisz sobie sama wykoncypować. Nie martw się. No bo to o to chodzi, żeby mieć pomysł, wizję całości w głowie albo na kartce jako projekt. Pomysł do którego jest się przekonanym, czyli projekt koncepcyjny - wtedy tak się człowiekowi nie zmienia ciągle. A potem się przechodzi do technicznego, wybiera gatunki, liczy sztuki. Patrząc najpierw na gatunki zaczynasz od końca.

Narysować Ci jak ja to widzę? Ale to już nie w paincie tylko normalnie ręcznie, jak w projekcie. Był tam wcześniej w wątku jakiś podkład w skali, który da się wydrukować i nanieść rośliny? Jak nie był to czy możesz zrobić na kartce w kratkę?. Jak się zmieści na kartce A4 to w skali 1cm:100, czyli dwie małe kratki to 1mw realu.

Edit: machnęłam tyle literówek, że aż edytowałam.
Działka wkoło Lubczyka :) 14:41, 01 maj 2013

Do góry
Nieszka, masz może majowy numer "Magnolii" tam jest projekt ogrodu zaprojektowany przez naszą szefową, bardzo mi się podoba ten ogród, nawet M mi powiedział, że jak tak będzie wyglądał, to mogę taki robić, nawet świerki zaakceptował, bo na razie to on był przeciwny wysokim drzewom!
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:35, 30 kwi 2013

Do góry
Aniu bywam od czasu do czasu - jak to czasowo bywa jest czadowo na Twojej górce i wogóle jest
czekam na zrobioną rabatę w przedogródku - kiedyś projekt oglądałam ale już zapomiałam a i tak wolę oglądać gotowiznę - i strasznie jestem ciekawa co wyjdzie - żeby mi to nie umknęło to proszę daj mi cynk
masz tyle koloru w ogrodzie więc życzę na majówkę czasu na spacerowanie i gapienie się na rośliny w swoim ogrodzie !
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:54, 30 kwi 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
Dzień dobry,
projekt gotowy od jesieni, wisi na honorowym miejscu w domu.
Od początku byłam zachwycona i ciągle mi nie przechodzi )).

Witaj Tosiu .... grunt to zadowolenie !!! działaj i pokazuj buziak
Ogród Tosi 09:40, 30 kwi 2013

Do góry
Selly nie pogniewaj się ale nie wkleję.
Projekt podlega pod prawa autorskie i nie chciałabym aby ktoś kopiował Danusię, a wiem, że różne firmy robią to bez żenady.
Wiesz, jak to jest: co wrzucisz "do sieci" już jest wszystkich.
Jak będę miała chwilę w Paintcie przerysuję dla zobrazowania sytuacji.
Do siebie zapraszam, zawsze
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:35, 30 kwi 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
Witaj, dziękuję za wizytę.
Oj, żeby mi się tak udało projekt przenieść do reala jak Tobie - byłabym dumna
Twój wątek też był dla mnie jedną z pierwszych inspiracji.

Pozdrawiam.

Kochana jak będziesz trzymała się projektu to sukces murowany
Ogród Tosi 08:44, 30 kwi 2013

Do góry
Ha! ja u Ciebie , a Ty u mnie... To jak ? Pokażesz nam ten swój projekt ? Pliss
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:29, 30 kwi 2013

Do góry
Ha ! ja u ciebie, a Ty u mnie

To jak? pokażesz na ten swój projekt ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies