Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:40, 26 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

cudna jest ta trawa ... widziałam ją jeszcze przy bukszpanach ... bardzo fajnie wygląda

To chyba len nowozelandzki

Sebku to rozplenica vertigo.
Ogród w Holandii 22:16, 25 cze 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

Agata, dzięki za fotki. A te morze żurawkowe, przepiękne. Pewnie jakieś nowe pomysły masz przez tą wizytę? Jakieś nowe plany? Podziel się pomysłami

Monika, mam pomysły tylko aż sie boję je ujawniać! Na pewno wprowadzę ten czerwony krwawnik na rabatę, która powstanie we wrześniu - będzie razem z berberysami, trawami i jakimś iglakiem kolumnowym, którego jeszcze nie znalazłam. Może znasz coś takiego - żeby prosty pokrój miało, taki cylinder raczej, ale długie, puchate igły czyli nie cis, ale raczej coś jak sosna.
No i jeszcze chodzi mi po głowie zmiana dekoracji na rabacie bukszpanowej. To podsadzenie ciemnymi żurawkami i do tego kilka elementów wertykalnych bardzo mi się podobało. Myślę np o jakiejś bordowej czy czerwonej trawie np. pennisetum rubrum albo imperata red baron. To moje trzmielinowe nasadzenie takie mi się nudne jakieś wydało w porównaniu z tamtym. Ale jeśli, bo może mi się zmieni, to zrobię to w przyszłym roku, żeby mojego mężusia nie drażnić, bo on już resztkami sił trzyma nerwy na wodzy

Agatko u ciebie z cimnych traw by przezimowala rozplenica vertigo. Jestem nią zachywcona, pięknie wygląda z bukszpanami. Robiłam zdjęcia. red baron baaaaardzo powoli się budzi po zimie, wszyscy o niej to piszą, skoro dopiero pod koniec czerwca osiąga jako takie rozmiary to jest to mało atrakcyjne.
Ogródek Agam 13:13, 24 cze 2012

Do góry
Moja nowa rabatka bylinowa. Są tu rozchodniki okazałe, rozplenica, tawułki i jeżówki. Nie potrafię tworzyć rabat bylinowych, jestem pewna że w przyszłym roku będę wszystko przesadzać

Rozchodnik okazały "Chocolate drop", ma czekoladowo-brązowe,bardzo błyszczące liście.

Mam pięć samosiejek cisa

Powojnik, ale nie znam nazwy. Sadzony w czasach gdy wiedziałam tylko co to trawa

Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 23:49, 22 cze 2012

Do góry
Joaśka, ogródek Noemi i GabiK podglądam od dawna
wiem, że podobne gabaryty, jednak chciałabym aby mój wyglądał troszkę inaczej...
dziękuję jednak za linki i wizytę!

magnolia... niestety tak jak pisałam wcześniej po tej lewej stronie jest jeszcze rynna... no i podejrzewam, że ta gliniasta ziemia plus rynna dają takie warunki... podoba mi się ta choina kanadyjska, którą zaproponowałaś... myślisz, że mogłabym ją posadzić w cieniu tych żywotników po lewej stronie? bo doczytalam, że stanowiska cieniste lubi...

Ozz masz rację z tymi trujakami... dużo ich
na początku zakładałam, że nie chcę w ogóle...potem naoglądałam się tylu ogrodów i pięknych kompozycji, że .. no właśnie... już jestem niekonsekwentna w swoich założeniach
ogrodowisko otworzyło oczy i coś zaświtało
wiem już, że ogród chciałabym zimozielony z dodatkami liściastych...
takie bowiem najbardziej mi sie podobają..
jestem wdzięczna za podpowiedzi... nad trawami się zastanowię...dobry pomysł... ewalm też wcześniej wspominała, żeby zamiast rododendrona dać...
a pasowałyby trawy pomiędzy bukszpanem? np rozplenica japońska?
leszczyna niestety niebardzo... uczulona jestem

EwaG i magnolia sugerowały drzewko o kulistym pokroju...pójdę za radą magnolii i najprawdopodobniej będzie to wiśnia umbraculifera... podobają mi się zielone liście, to że kwitnie na biało i przebarwia liście jesienią.... znalazłam na forum zdjęcia...chyba umieszczone przez Danusię takiego drzewka o każdej porze roku... trochę to trwało,ale wzrokowiec ze mnie i musiałam to zobaczyć, żeby się zdecydować
zastanawiam się jednak teraz czy takie drzewko będzie pasowało do tych iglaków?
Ogród Magdalenka 11:49, 21 cze 2012

Do góry
Finka moje też przycięte ... a ptaszek to pamiątka z wizyty w ogrodzie w Goczałkowicach ... drugi oberwał po zimie , ale mam zamiar go naprawić ... i też go już gdzieś widziałam ... fruwa to tu , to tam

Bociek fajnie , że mnie odwiedziłaś ... trawka to rozplenica japońska lub piórkówka , okaz 3 letni i tak dobrze tam rośnie , bardzo ją lubię ... a lawendę swoją podkarm ,moja na sterydach teraz Marzenka sypie dolomitem i Twoje też ruszy ... "wersja na bogato" jesteś świetna w komentarzach buziaczki ...lecę do Ciebie
Rabaty, kompozycje z traw 23:10, 20 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Poradźcie jaki odstęp zachować między rozchodnikiem olbrzymim i rozplenicą planując taką mieszaną rabatę?

Myślę, że nawet co metr. Rozchodnik rośnie szybko, rozplenica też, ale one głównie na szerokość i będą na siebie i tak nachodzić.

a ja myślę, że to zalezy od rozplenicy. Rozchodnika akurat mam i jest wielki - na pewno ma metr szerokości. A rozplenice są małe i całkiem spore. Jeśli np tę popularną hameln wybierzesz to ona też do metra może się rozrosnąć czyli odstęp metr co najmniej. ALe może jakąś mniejszą chcesz - wtedy mniejszy odstęp.
Rabaty, kompozycje z traw 23:03, 20 cze 2012

Do góry
agam napisał(a)
Poradźcie jaki odstęp zachować między rozchodnikiem olbrzymim i rozplenicą planując taką mieszaną rabatę?

Myślę, że nawet co metr. Rozchodnik rośnie szybko, rozplenica też, ale one głównie na szerokość i będą na siebie i tak nachodzić.
Początki w Kruklandii 08:02, 19 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Juzia, jakie pusto, minimalistycznie jest. Kasia dobrze szepcze o begoniach, bedziesz miala do jesieni dywan. U mnie chodza po 1,50

Ale, blagam nie sadz po jednej sztuce z danego gatunku, zawsze dawaj wielokrotnosc, wtedy bedziesz miala lad, a jak bedziesz cykac po jednym to w koncu zrobi sie balagan. Tzn. jakies solitery, czy wieksze pojedyncze sa OK, zeby nie bylo, ze taka mundra jestem , ale okrywowe, byliny czy inne wypelniacze dawaj po kilka, bo inaczej za pare lat bedziesz sobie plula w brode i narzekala jak ja, ze jest chaos To moja zmora do dzisiaj, ale juz z tego wychodze, tylko teraz szkoda wydanych pieniedzy na "kolekcje"

Rozplenice daj 3 sztuki, one sa boskie wprost

Nawet jak po 1,50 to muszę ich kupić z 20 , 30 sztuk....po 1,50 to już mam połowę kulki bukszpanowej
Poczekam!

Staram się nie sadzić już pojedynczo...ale trzy rozplenice to chyba na tą rabatę za dużo. Chyba

Najpierw zbieram na bukszpany, a później się zobaczy, może rozplenica do tego czasu urośnie
Początki w Kruklandii 13:02, 18 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Ale trochę jeszcze bym pozmieniała

zobaczysz jak nie będzie podaiąłu to rozplenica tez może byc na rogu, tyle że do czerwca tam będzie łyso chyba że powsadzasz tam tulipany i czosnki i zanim rozplenica wyrośnie to one będą zdobic.
Początki w Kruklandii 12:30, 18 cze 2012

Do góry
ocia79 napisał(a)
Hej Justa przyszłam z rewizytą,choć bywałam u Ciebie czasami ale śladu nie pozostawiałam.

Gdie zdjęcia traw co kupiłaś, bo się nie doszukałam, chyba, że za mało się cofęłam.

Witaj zatem oficjalnie w moim królestwie ...hehehe
Większość trawek jest tu

Kłosówki i miskant.
Rozplenica i Red Baron w przechowalniku
Ogród Magdalenka 10:45, 18 cze 2012

Do góry
Noemi jaka rozplenica, jakie kulki i jaka lawenda-szok. jakie to dorode u Ciebie.Moje rozplenice to mają może po 5cm a Twoja??? Super.

zisiaj jadę po lawende : zauroczona jestem jak tak patrzę na twoją i Marzenki
Ogród Magdalenka 19:55, 17 cze 2012

Do góry
Linka
moja lawenda po posadzeniu w lipcu 2011r. wyglądała tak ...

na wiosnę została podlana saletrą wapniowa i tak się rozbujała ... rośnie na słońcu i do dołka sypałam drobniutki żwir ,bo u mnie ciężka ziemia ...

... cieszę się, że Ci się u mnie podoba ...to miłe bardzo

... a trawa, to rozplenica japońska - piórkówka ... pierwszy zakup z traw ... podobają mi się bardzo ... ale po trzech latach tak się rozrosła, że nie dałam jej rady na wiosnę ciut przesunąć ... nie zasilałam jej w tym roku ...

Ogrodnik mimo woli 11:49, 17 cze 2012

Do góry
Ania witaj, Super ostróżki, bardzo je lubię ale ja nie w tej kwestii, fajnie że pokazałaś paczkę jak była zapakowana, niech ludziska sobie popatrzą jak się pakuje, mniej będzie rozczarowań przy sadzeniu przysłanych sadzonek. Ja dostałem dwie paczki, i rośliny przyszły po prostu zmasakrowane, pokażę dla przestrogi jak wyglądają takie rośliny po posadzeniu. Zamiast zdobić rabatę to ją szpecą i musi człówiek patrzyć jak walczą o życie, i to jest najgorsze. Cały rok jest dla nich stracony.

tak wygląda gigantus

To była rozplenica bardzo ładna teraz ma trzy kłącza

to lasecznica na pięć karp trzy puściły wszstkie kły miały połamane czubki

To jest miskant który miał około 20-tu trawek, teraz ma 2, które odbiły od zera.
Całe szczęście że to trawy które są bardzo silnymi roślinami ale jak trafi na inne to podejrzewam że wylądują na kompoście, Ja wysłałem teraz największą paczkę jakie do tej pory wysyłałem i nawet podobno żaden listek nie ucierpiał. Prośba abyście zwracali uwagę na to jak pakujecie, nie mogą wszystkie rośliny luzem być włożone, Jak są doniczki muszą być umocowane a jeśli są sadzonki z korzeniami to trzeba puste miejsce wypełnić chociażby zmiętym papierem ja stosuję siano. Przepraszam Aniu że u Ciebie, ale jak zobaczyłem tą super zapakowaną paczkę to zadziałał jakiś impuls. Pozdrawiam
Początki w Kruklandii 22:05, 16 cze 2012

Do góry
Joasia fajnie to rozrysowała! Tyle że rozplenica wielka docelowo rośnie, czy tak z przodu jej dobrze będzie??
I czosnki dobrze by się chowały w czymś, jak kwitną brzydko obsychają im liście, nie wiem czy lawenda to ukryje??
Może czosnki ukryć w trawach właśnie? Ja mam taki plan - mam rabate z rozchodnikami, mozgą trzcinowatą i we wrześniu mam zamówione 30 czosnków główkowatych do posadzenie miedzy trawami.

Inspiracja -plac Grzybowski w Warszawie - może tak?

Tu nie widać za bardzo mozgi, ale widać obsychające czosnki...
Początki w Kruklandii 12:59, 15 cze 2012

Do góry
Dobra...chyba przyszła pora na "zaprojektowanie" tego kawałka

Ma tu być rozplenica i red baron, może wrzośce, a co dalej ? I jak to rozstawic ????

Ostatnie próby skończyły się tym:

Zaznaczam, że bardzo tam smali, prawie cały dzień!
Dla odmiany czas na zmiany... 10:40, 15 cze 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)

Cudo na kiju, kule bukszpanowe, żurawki i rozplenica japońska

Dziewczęta a czy to niewątpliwe cudo na kiju nie zasłoni z czasem okna??

też się nad tym zastanawiałam, ale Justynka bardzo ładnie nam to wytłumaczyła
Dla odmiany czas na zmiany... 10:29, 15 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Dziewczęta a czy to niewątpliwe cudo na kiju nie zasłoni z czasem okna??
Dla odmiany czas na zmiany... 08:07, 15 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)

łaaaał, dzięki Justynko

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 23:32, 14 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Wczoraj moja sąsiadka dzieliła swoje trawy
Spójrzcie jak mnie obdarowała miskant olbrzymi i na dole rozplenica japońska
Teraz je dzielę je na mniejsze i głowę mam znowu pełną ...........gdzie je dać.
Myślę że będą super wyglądały właśnie jako żywopłot od strony lasu Dopiero za jakiś czas oczywiście będzie można je nazwać żywopłotem Ale to już super początek

jej, taka sąsiadka to skarb, super prezenty
Początki w Kruklandii 22:59, 14 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Red baron i rozplenica jeszcze mi nie potrzebne, ale zamówiłam za jednym zamachem
Akurat jak będę robić im rabatę, to się trochę rozrosną

Beatko o 16 M. wraca z pracy
Tylko coś się zachmurzyło

Juzia płsciłaś przelwem czy przy odbiorze?
Bo mnie dzisiaj zaskoczył, ze mam wysłąć przelew mimo, ze zazaczłam że płacę przy odbiorze. Zrezygnowałam, nie bedę się prosić o moją dostawę tak jak u M.Surowińskiego. Jak się zapłaci dostawcom to się nie kwapią z wysyłką....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies