Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:19, 10 maj 2013

Do góry
lenka napisał(a)
Witaj Admete Już od tak dawna podglądam Twój domek,że aż mi głupio, że ciągle to robię anonimowo ... Witam się więc z Tobą tutaj bo tak jak uwielbiam podglądać Twoje wnętrza tak i w ogrodzie jestem ciekawa co zwojujesz Planujesz jakiś projekcik?
Plac zabaw rewelacyjny, chłopcy pewnie zachwyceni, a jak jeszcze gdzieś z boku stanie basen i trampolina to już w ogóle będą wniebowzięci..... - pozdrawiam

Lenko Witam serdecznie!!!!!
Bardzo się cieszę że zajrzałaś
Pytasz o projekt dokładnych nasadzeń?
Bo ogólny schemat rabat już jest - tylko sadzić

Planowałam rozrysowywać sobie wszystko, ale teraz widzę że lepiej będzie mi to wychodziło na żywo.
Te rośliny przywiezione od mamy już pomogły mi coś tam w głowie zaplanować, jakieś kompozycje się klarują

Czyli jak będę się zabierać za rabatę kupię część roślin i będę ustawiać, a potem do nich dosadzać.

Pozdrawiam
Nasz przydomowy ogródek 16:31, 09 maj 2013

Do góry
W zimie dumałem nad zakończeniem rabatki i wymodziłem taki projekt- może pamiętacie.

A tak wygląda w realu. Wczoraj była "wiecha" (może ktoś młodszy nie wie co to jest? Dawniej jak majster zakończył jakiś etap roboty na budowie domu to mocował np. do muru gałązkę przybraną kolorowymi wstążkami i trzeba było stawiać flaszkę albo i więcej. )

Ogrodek - tabula rasa 11:10, 09 maj 2013

Do góry
Witam wszystkich ponownie po dlugiej nieobecnosci. Chciaz nie do konca nieobecnosci gdyz podczytywalam Was regularnie. W ubieglym roku odpuscilam projekty rabat i nasadzen gdyz najpierw chcielkismy zajac sie tarasem. W miedzyczasie skrupulatnie notowalam wszystkie pomysly jakie przychodzily mi do glowy no i w koncu powstal skromny projekt nasadzen. W ogrodzie dominowac maja oprocz zieleni kolory: bialy, fiolet, bordo ew. roz, Planuje nie wiecej niz 15 roslin - mam nadzieje ze to nie za duzo jak na powierzchnie ogrodka. Mam nadzieje, ze wszystkie rosliny wytrzymaja slonce ktore jest w ogrodku praktycznie caly czas. Bardzo ciekawa jestem Waszych opinii i propozycji.
Dla przypomnienia tak wyglada ogrodek dzis:

A to plan nasadzen
Kraina Czarów w fazie projektów 09:16, 09 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Łąka kwietna będzie ładna w porze kwitnienia, potem będa sterczały przekwitnięte kwitostany (skoro chcesz kosić tylko dwa razy w roku), moim zdaniem jako widok z tarasu nie będzie to ciekawe. O ogród niestety trzeba dbać, bo inaczej zarośnie. Skoro tam jest sucho, to musisz dobrać rośliny wytrzymałe na suszę. Do zdarniania fajna jest też truskawka ozdobna, np. "Pink Panda". To wszystko zależy też od tego, jak będzie wyglądało po usunięciu tych drzew, których nie chcesz mieć. Pomimo najszczerszych chęci nie mam czasu na dokładne wgłębianie się w Twój projekt, bo teraz mam za dużo zajęć i nie wyrabiam z czasem. Musisz trochę sama pomysleć i poszukać interesujących cię informacji. To przecież ma być Twój ogród. Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji

Dzięki Agnieszko! Wiem, że każdy ma dużo zajęć i bardzo doceniam poświęcony czas i wszelkie uwagi. Chyba masz rację z tą łąką... napatrzyłam się na takie piękne kwitnące i bardzo chciałam choć kawałek, bo uwielbiam polne kwiatki Nie chodzi o to żeby nie kosić, bo ten fragmencik to akurat nie robi mi różnicy... chodziło mi tylko o to, żeby nie była to łąka taka do przekopywania co roku - bo takie też znalazłam.
Informacji szukam cały czas, robię listy roślin, a później doczytuję o każej osobno i sprawdzam, czy się nadaje do mojego ogrodu, ale takie spojrzenie drugiej osy, pomaga Tą lwendę, to chyba na wszelki wypadek faktycznie przeniosę w inne miejsce, a na murku posadze może jakieś ładne trawy - tylko z traw jeszcze się nie doktoryzowałam - mam projekt na wieczór

Raz jeszcze bardzo serdecznie Ci dziękuję za pomoc. Jak już postanowią o zmianach, to będę pisać
Miłego dnia.
Kraina Czarów w fazie projektów 07:46, 09 maj 2013

Do góry
Łąka kwietna będzie ładna w porze kwitnienia, potem będa sterczały przekwitnięte kwitostany (skoro chcesz kosić tylko dwa razy w roku), moim zdaniem jako widok z tarasu nie będzie to ciekawe. O ogród niestety trzeba dbać, bo inaczej zarośnie. Skoro tam jest sucho, to musisz dobrać rośliny wytrzymałe na suszę. Do zdarniania fajna jest też truskawka ozdobna, np. "Pink Panda". To wszystko zależy też od tego, jak będzie wyglądało po usunięciu tych drzew, których nie chcesz mieć. Pomimo najszczerszych chęci nie mam czasu na dokładne wgłębianie się w Twój projekt, bo teraz mam za dużo zajęć i nie wyrabiam z czasem. Musisz trochę sama pomysleć i poszukać interesujących cię informacji. To przecież ma być Twój ogród. Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji
Ogród na górze piasku.... 22:59, 08 maj 2013

Do góry
Nareszcie wiosna i to taka prawdziwa, ze słoneczkiem. Każda kosteczka mnie boli. Ale tyle jest zaległości w ogrodzie, że trudno nadgonić. A u mnie jest cieplutko i codziennie trochę pada. Trawę należałoby kosić dwa razy w tygodniu. Właśnie to dziś uczyniłam.
roślinkami pochwalę się jutro. Ale stolik, który był w planach od ubiegłej jesieni został ukończony. Projekt pojawił się po zdobyciu tego fajnego "plasterka" z topoli.
Przynajmniej jest bardzo stabilny .
Jutro czeka mnie nie lada wyzwanie. Posadzenie ok. 40 sadzonek jałowca. Są malutkie, ale "uczę się cierpliwopści" i okazuje się, że rośliny dość szybko rosną. Jak sadzę to wydaje mi się, że nigdy taki maluch nie urośnie. A za rok, dwa porównujemy ze zdjęciami i szok jak szybko urosło!
Pozdrawiam wszystkich Jola
"Ogród japoński po polsku" 12:53, 08 maj 2013

Do góry
Dawno mnie nie było, ale jestem "zaorana" pracą. Wiem już, że jaszczurki się pojawiły ;D
Niestety moje plany ogrodowe odwleką się na bliżej nieokreślony czas, ale będę miała czas, aby udoskonalić projekt. Może się uda na jesień, oby....
Ogródkowy zawrót glowy 10:29, 08 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Duuużo lepiej. Dołóż berberys Admiration zamiast 7. Może być troszkę mniej iglaków, bo za kilka lat zdominują skalniak. Świerk glauca globosa przed świerki conica, miskanty niższe. Wrzosy sadzimy nieregularnie w grupach. Gratulacje za projekt, po małych korektach będzie ok (jeśli to ma być skalniak). Jeśli podejmiesz decyzję o przerobieniu skalniaka na rabatę, to też będzie dobrym pomysłem, tylko wtedy nasadzenia nieco inne. Przemyśl sobie kilka razy, pooglądaj inspiracje i wtedy ci się rozjaśni. Uważam, że jeśli skalniak, to zawsze połączony ze zróżnicowanym terenem, nigdy usypana na środku górka z kamieniami. Pomyśl, jak jest u Ciebie. Pozdrawiam

Dzięki Aga za miłe słowa aż mi troche sie lżej zrobiło ze moze w koncu cos sie uda z tym zrobić , nie bardzo wiem tylko czy te roslin tak beda wygladac jak urosna jak na tym moim pieknym zdjeciu bo np 6 ogladalam rozne zdjecia w internecie nie wiem jak to w wyglada na zywo podobnie jak cyprysik groszkowy nie wiem ile tego kupic by nie bylo za malo lub za duzo ..a te wrzosy to znaczy ze tam nie moga byc czy po prostu bardziej je powiekszyc nieregularnie? no i jeszcze jedno pytanie co masz na mysli mowiac " Jeśli podejmiesz decyzję o przerobieniu skalniaka na rabatę, to też będzie dobrym pomysłem" jakie roslin bys wtedy proponowała jesli moge cie prosic o rade?
Ogródkowy zawrót glowy 23:28, 07 maj 2013

Do góry
Duuużo lepiej. Dołóż berberys Admiration zamiast 7. Może być troszkę mniej iglaków, bo za kilka lat zdominują skalniak. Świerk glauca globosa przed świerki conica, miskanty niższe. Wrzosy sadzimy nieregularnie w grupach. Gratulacje za projekt, po małych korektach będzie ok (jeśli to ma być skalniak). Jeśli podejmiesz decyzję o przerobieniu skalniaka na rabatę, to też będzie dobrym pomysłem, tylko wtedy nasadzenia nieco inne. Przemyśl sobie kilka razy, pooglądaj inspiracje i wtedy ci się rozjaśni. Uważam, że jeśli skalniak, to zawsze połączony ze zróżnicowanym terenem, nigdy usypana na środku górka z kamieniami. Pomyśl, jak jest u Ciebie. Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:05, 07 maj 2013

Do góry
Witaj GabiK-dokładnie tak jak piszesz, ogród kształtem jest bardzo podobny do Twojego i roślinność mam zamiar troszkę skopiować od Ciebie.
I Ciebie Haniu również witam serdecznie w moich skromnych progach ogródkowych. Z tą roślinnością nie będzie takiego problemu ponieważ została przeniesiona przed laty do brata ogrodu a teraz podbieram mu co mi się może przydać. Dzisiaj ''pozbył'' się dwóch pięknych kęp hostów.
AlicyaLK miło mi, że zajrzałaś do mnie. Z psiakami to tak już jest, że chodzą akurat takimi ścieżkami, które nie koniecznie nam się podobają. Wychodzę z założenia, że przy projektowaniu ogrodu należy mieć na uwadze również i jego potrzeby a przy odrobinie dyscypliny wszyscy będzie zadowoleni z zieleni wokół siebie.
Jutro wkleję projekt nasadzeń i może dojdą bukszpany to pochwalę się pierwszymi niskimi nasadzeniami.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:03, 07 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale kopiesz i ryjesz, a ja wyznaczam sobie że zrobię to i to, no i więcej nic. Trzymam się tego. To już nie to co kiedyś do ciemnej nocy

Realizuję plany, które całą zimę siedziały mi w głowie - ale np. rzeczka z karmników to dzieło pod wpływem chwili Ale i tak robię wszystko jak mam ochotę i natchnienie - naszło mnie w sobotę to działałem Najlepsze jest to, że zgubiłem mój idealny projekt na tą rabatę i musiałem wymyślać nowy
Ogródkowy zawrót glowy 21:41, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

U mnie poczatki, to M wytrzymuje... ale nie uczestniczy w projektowaniu. Stwierdził tylko, że mam mu pokazać finalny projekt i powiedzieć, gdzie ma kopać hahha )

Dobrze masz mój zaprotestował już stwierdził że za miesiac i tak zmienie i on swoich sił tracił nie bedzie
Ogródkowy zawrót glowy 21:27, 06 maj 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)

extra no chyba pomysle o tym samym bo czesto cos mi ucieka z głowy . mam nadzieje ze dzieki forum i expertom w koncu uporzadkuje gród bo maż sie chyba ze mna rozwiedze też ma już dość

U mnie poczatki, to M wytrzymuje... ale nie uczestniczy w projektowaniu. Stwierdził tylko, że mam mu pokazać finalny projekt i powiedzieć, gdzie ma kopać hahha )
Ogródkowy zawrót glowy 21:03, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

Kasia, hah ja też czytałam i połowy nie znam , ale ja sobie założyłam zeszycik, w którym zapisuję rózne roślinki, co ktoś np. poleca, potem googluje - 1 wyznacznik, cyz mi się podoba, 2 czy nadaje się do mojego ogrodu I tak stowrzyłam sobie spis roślin, które mogłabym wykorzystać... a co się dalej będzie działo, to zobaczę... może wywrócę projekt do góry nogami

O taki mam zeszycik - symbol Ziemi , tam jest wszystko

extra no chyba pomysle o tym samym bo czesto cos mi ucieka z głowy . mam nadzieje ze dzieki forum i expertom w koncu uporzadkuje gród bo maż sie chyba ze mna rozwiedze też ma już dość
Ogródkowy zawrót glowy 20:53, 06 maj 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)

O rety !!! dzieki przez chwilkę miałam wrażenie że napisałas w innym języku niestety kompletnie nie umiem sobie wyobrazic rozmieszczenia tych roslin o ktorych piszesz ba, nawet połowy nie wiem jak wygladaja ten zawijasek to nie na skalniaku to była wersja bez skalniaka jakbym go zburzyła po prostu zrobiła na płasko tylko byłaby górka bo tam gdzie kończy się skalniak musiałabym zrobić łagodny spadek i posadzic trawe cos jak zrobiłam w tym miejscu gdzie kiedys miałam choinke i ten kacik wypoczynkowy

Kasia, hah ja też czytałam i połowy nie znam , ale ja sobie założyłam zeszycik, w którym zapisuję rózne roślinki, co ktoś np. poleca, potem googluje - 1 wyznacznik, cyz mi się podoba, 2 czy nadaje się do mojego ogrodu I tak stowrzyłam sobie spis roślin, które mogłabym wykorzystać... a co się dalej będzie działo, to zobaczę... może wywrócę projekt do góry nogami

O taki mam zeszycik - symbol Ziemi , tam jest wszystko

Ogródkowy zawrót glowy 19:59, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)

No ja się przyznam, że już w zesłym roku mogłam coś z ogrodem podziałać, bo już byliśmy po remoncie, ale właśnie nie miałam pomysłu na ogród i stwierdziłam, że przeczekam ten czas. Teraz czasami żałuję, że nie zasiałam chociaż trawy... tylko, że ja mam taki charakter, że albo coś po mojemu, albo w ogóle... nie wiem, czy to dobrze, czy nie... Ale wiem, jak Cię może denerwować ten stan ciągłych zmian...
Kurcze... chciałabym Ci pomóc... może na coś wpadnę, to Ci podsunę jakiś mega pomysł Póki co wracam do siebie wklejać fotki, które zdażyłam zrobić przed nocą

Dobrze zrobiłas moim zdaniem bedziesz miała projekt to i trawa piekna bedzie a ja zasiałam potem wykroiłm na rabate potem zniszczylam rabate zasiałam trawe i tak w kółko !!
Ogródkowy zawrót glowy 18:10, 06 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Witaj Kasiu, ja tu jestem nowa i też dopiero się uczę, ale tak jak pozostałym przedmówcom - brakuje mi kolorku i chyba zwiększyłałabym gęstość nasadzeń, tak jak zwykle radzi Danusia, a jak będzie ciasno, to będziesz najwyżej przesadzać

Chociaż ten Twj projekt całkiem przyjemny, bo kolorowy Może czasem warto coś zacząć od nowa - ja tak przynajmniej mam Chociaż z drugiej strony, to dużo pracy w niego włożyłaś

Ehhh nie na pomagałam za dużo, ale będę Cię odwiedzać Może ktoś bardziej doświdczony podpowie Ci co i jak . Ja też jestem na etapie modyfikacji ogrodu, tylko Ty to masz piękność w porównaniu z moim klepiskiem, na którym tylko chwasty Ale wierzę, że jeszcze będzie pięknie

Powodzenia!

Witam miło mi , że mnie odwiedziłas no dużo pracy owszem ale widzisz ciągle i tak to nie jest to .. i zazdroszcze ci tych chwastów bo ja żałuję że nie trafiłam tu jak byłam własnie na etapie zachwaszczonego ogrodu a tak to porobiłam tego wszystkiego a ani ładu ani składu
Ogródkowy zawrót glowy 16:25, 06 maj 2013

Do góry
Witaj Kasiu, ja tu jestem nowa i też dopiero się uczę, ale tak jak pozostałym przedmówcom - brakuje mi kolorku i chyba zwiększyłałabym gęstość nasadzeń, tak jak zwykle radzi Danusia, a jak będzie ciasno, to będziesz najwyżej przesadzać

Chociaż ten Twj projekt całkiem przyjemny, bo kolorowy Może czasem warto coś zacząć od nowa - ja tak przynajmniej mam Chociaż z drugiej strony, to dużo pracy w niego włożyłaś

Ehhh nie na pomagałam za dużo, ale będę Cię odwiedzać Może ktoś bardziej doświdczony podpowie Ci co i jak . Ja też jestem na etapie modyfikacji ogrodu, tylko Ty to masz piękność w porównaniu z moim klepiskiem, na którym tylko chwasty Ale wierzę, że jeszcze będzie pięknie

Powodzenia!
Ogródkowy zawrót glowy 15:51, 06 maj 2013

Do góry
Zrobiłąm sobie dzisiaj taki przykładowy projekt jakby to bez tego skalniaka wyglądało oczywiscie ciężko skarpę zrobic wiec w rzeczywstosciw wygladałoby to pewnie inaczej

po lewej gdzie znak zapytania jeszcze nie wiem bo jest ta nieszczesna studnia

oczywiscie to tylko tak poglądowo bo nie wiem jak inaczej zmienic skalniak, szkoda mi troche kaskady napracowałam się przy niej no ale cóż..

co myslicie o takim rozwiazaniu
?
Proszę o pomoc w zaplanowaniu ogrodu i balkonu! Ogród niezmieniany od 20 lat. 17:56, 05 maj 2013

Do góry
Dodatkowe info: wymierzyłem, że na cały projekt potrzebowałbym ok. 30m2 kostki.
Jakie to mogą być koszta (kostka granit lub imitacja granitu, kruszywo/podsypka, ewentualnie robocizna)?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies